Dodaj do ulubionych

pieczony schab

05.12.02, 12:03
jak upiec schab, żeby nie był suchy?
piekłam już w naczyniu żaroodpornym i w rękawie foliowym i zawsze jest trochę
suchy (a czasami nawet bardzo)
Edytor zaawansowany
  • Gość: armata IP: *.crowley.pl 05.12.02, 12:11
    krócej może trzeba
  • Gość: maciek IP: *.dip.t-dialin.net 05.12.02, 12:54
    Niestety schab pieczony tradycyjnie bedzie zawsze suchy bo jest miesem chudym
    co innego gdy go udusimy w rondlu w sosie pod przykryciem.Ja osobiscie polecam
    piec karczek bez kosci,jest on wiecej poprzerastany tluszczem i po upieczeniu
    bedzie soczysty.Pozdrowienia.
  • default 06.12.02, 14:26
    Też wiele prób robiłam, żeby uniknąć suchości pieczonego schabu, jeszcze
    najlepiej wychodził owinięty w folię aluminiową do pieczenia, zwłaszcza jeśli
    miał otoczkę tłuszczu. Ale zdecydowanie najmiększy, najbardziej kruchy i
    soczysty to ten duszony, podlewany wodą w czasie duszenia - przy okazji
    wytwarza się sporo pysznego sosiku do wykorzystania.
  • Gość: tusia IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 12:10
    Proponuje - schab po rzeźnicku. Przyprawiony solą i pieprzem schab trzeba
    obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka w którym znajduje się
    włoszczyzna (oprócz kapusty) ziele angielskie, listek laurowy, cebula z wbitym
    w nią jednym goździkiem. Wywar musi tylko lekko mrugać. Czas gotowania zależy
    od wagi mięsa 1kg - 1 godz. Wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i znowu krótko
    obsmażyć na patelni.
  • Gość: 2man IP: *.katowice.pik-net.pl 11.12.02, 13:16
    przed pieczeniem sugeruję włożyć schab na noc do zsiadłego mleka,
    tak robią starzy myśliwi -schab jest pyszny i nie taki suchy
  • Gość: m IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 02.01.03, 10:27
    zrobiłam schab po rzeznicku i rzeczywiscie jest znacznie lepszy i bardziej
    soczysty nawet od schabu duszonego, nie mówiac o pieczonym. troche wiecej z tym
    zabawy, ale warto. poza pysznym schabem mamy poza tym podstawe do zupy.
    wielkie dzieki i wszystkiego dobrego w roku 2003!
    m
  • irenka_n 11.12.02, 14:47
    dzięki za rady,
    chyba rzeczywiście przerzucę się na schab duszony.
  • Gość: Senin IP: *.prem.tmns.net.au 02.01.03, 21:48
    Ja zwykle obtaczam schab w mace ziemniaczanej i obsmazam krociutko przed
    pieczeniem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka