• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Do czego dodawać zieloną bazylię?

  • 16.03.06, 19:28
    Kupiłam w doniczce bazylię z myślą o pesto ale juz nam się przejadło i nie
    wiem gdzie jeszcze mogę używac tego zielstwa.
    Edytor zaawansowany
    • Gość: iga IP: *.it-net.pl 16.03.06, 19:31
      to po co kupiłaś?
      • 16.03.06, 19:58
        Do pesto droga Igo! Tylko,ze nie moge go jadać codziennie. Czytaj uważniej.
      • Gość: dana IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.11.15, 20:19
        a czy musisz byc taka zlosliwa i czy Ci trudno napisac do czego sluzy
    • 16.03.06, 19:33
      Uzywaj z bialym serem i pomidorami i do salatek
      Swieze listki podrzyj lub ukladaj w calosci na ziemniakach , makaronach
      i roznych potrawach - jak szczypiorek czy zielona pietruszke
      --
      Bouquet Residence
      The Lady of the House speaking !
      www.colinthomas.com/assets/celebrityimages/Hyacinth-Bouquet.jpg
      • Gość: Kati IP: *.mt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 20:12
        ja uwielbiam "przekładaniec - wianuszek ułożony na talerzu" z pomidorów i
        mozarelli. Doprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą z oliwek i posypuję świeżą,
        ukochaną moją bazylią.
        • 19.06.13, 01:29
          Pomogę Ci: to się sałatka caprese nazywa:)
    • 16.03.06, 20:16
      do makaronow
      sosw pomidorowych
      do najwspanialszej salatki pod sloncem - pomidory, swieza ( biala) mozarellia
      i bazylia polane oliwa i przyprawione pieprzem
      do zupy fasolowej
      do posypania kanapek
      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • Gość: Margo IP: *.chello.pl 16.03.06, 21:19
      Do sałatki caprese - czyli mozzarelli z pomidorami w oliwie. Ja dokładam całe
      listki, bo tak lubię.
      Dodaję także do sałatki a'la greckiej, czyli takiej z fetą, ale dodatkowo
      jeszcze z sałatą lodową i właśnie - świeżą bazylią.

      Możesz też zrobić pomidorową w postaci zupy-kremu i podawać na talerzu z
      kleksem śmietany i centralnie dwoma listkami bazylii.

      Możesz też zrobić pizzę lub jakąś zapiekankę i użyć do niej świeżej bazylii.
      Wszędzie tam gdzie są pomidory (i najlepiej jeszcze czosnek), bazylia będzie
      pasować.

      A jak Ci jeszcze zostanie, to posiekaj i ususz.
    • 16.03.06, 21:21
      dodaj do sałaty
      zrób zupę
      zrób sos do ryby / mięsa (uboga wersja pesto - dobra oliwa, czosnek i bazylia..
      przyprawy)
      zrób pesto i dodaj do majonezu i podaj do steków
      zrób pesto i dodaj do zupy jarzynowej
      zrób pastę i posmaruj nia grzanki

      itp


      --
      "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
    • Gość: Jagna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 11:55
      Wyczytałam ostatnio, że Bazylia skutecznie odstrasza komary, wiec nawet jak będzie stała w doniczce to i tak jest z niej pożytek. Poza tym wspomaga odchudzanie.
      • Gość: annjen IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 14:15
        Z tymi komarami to chyba się sprawdza, bo u mnie rośnie na balkonie i jakoś nie zauważyłam plagi tych owadów, na którą uskarżają się znajomi:)
    • 17.06.13, 12:10
      do salatki z arbuza:)

      --
      "wer wind sät wird sturm ernten"
      • 17.06.13, 12:23
        mhr2 napisała:
        "do salatki z arbuza:)"
        Potwierdzam, że to bardzo dobre zestawienie. Bazylia świetnie tez będzie pasować do sałatek z melonem, pomarańczą, ogórkiem albo - jak już wyżej napisano - pomidorem. Jeśli chodzi o dania główne, polecam makaron z pomidorami, serem brie, czosnkiem i bazylią w roli wisienki na torcie (no dobrze, dwudziestu - trzydziestu wisienek).
    • 17.06.13, 14:36
      Jak masz balkon, taras czy ogródek, wysadź do dużej donicy, podlewaj, będzie rosła jak złoto i przetrwa bujnie cały sezon, do mrozów, nie będziesz musiała zjadać całej na raz (taka "jednorazówka" z marketu w małej doniczce szybko ginie).
      A ja używam do sałatki caprese oraz do pomidorówki (posypuję zupę na talerzu). Podobno, bo osobiście nie sprawdzałam, dobra jest do wody mineralnej, jak mięta, z lodem np.
      • 17.06.13, 20:02
        do tego jeszcze bazylia świtnie się komponuje z innym zieleniakiem - posiekac pietruszkę dodać odrobinę bazylii, dodać mięty i wymieszać z ogórkami, czosnkiem i fetą - dodać pieprzu soli i skropić to oliwą i sokiem z cytryny..:) Booskiee
        --
        sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
    • Gość: senin IP: *.dyn.iinet.net.au 17.06.13, 22:06
      a potem na chleb a zwlaszcza grzanki
      • 18.06.13, 18:24
        Zrobić salsa verda.
        --
        Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

        www.garnek.pl/zuzanka
    • 18.06.13, 22:06
      do wszystkieg- do wspomnianej juz salatki caprese, do tostow z serem, do pizzy, do zupy- warzywnej, pomidorowej, do ryby, do tajskich curry...
      --
      youtu.be/19eBAfUFK3E
      • 18.06.13, 22:30
        wlasnie dorzucilam tak z 5-6 sporych listkow do garsci truskawek, tak z 200 ml jogurtu i niecalych 100ml lodowatej wody. mineralnej zimnej nie mialam, byla kranowa. truskawki i jogurt byly z lodowki.
        o, i plaska niepelna lyzke cukru dodalam. i zmiksowalam.
        wyszlo przepyszne lassi. bazylie dodajr do malinowego, do truskawkowego dodalam pierwszy raz i byl strzal w 10 :)
        --
        I will eat your happiness...
        • 19.06.13, 08:47
          ja zastanawiam sie czy zrobic takie polaczenie z mieta i melisa cytrynowa- mam w ogrodku bardzo duzo.
          --
          youtu.be/19eBAfUFK3E
      • Gość: senin IP: 124.150.72.* 19.06.13, 12:55
        tajska bazylie sie dodaje

        a jak sie nie ma tajskiej, to koniecznie trzeba dodac czegos 'anyzowego'

        w przeeciwnym razie wyjdzie nam 'wloskie' curry ;D
        • 19.06.13, 14:40
          Tearz dopiero mnie zastanowil tytul watku. Zielona bazylia .................. a widzial ktos inna niz zielona ?
          • 19.06.13, 16:46
            solaris_1971 napisała:

            > Tearz dopiero mnie zastanowil tytul watku. Zielona bazylia ..................
            > a widzial ktos inna niz zielona ?

            Tak, poza kilkoma odmianami zielonej mam fioletową.
            :-)


            --
            Chaotyczna neutralna.
          • 19.06.13, 16:52
            solaris_1971 napisała:

            > Tearz dopiero mnie zastanowil tytul watku. Zielona bazylia ..................
            > a widzial ktos inna niz zielona ?

            Zapewne chodziło o zieloną w sensie świeżych liści, w odróżnieniu od suszonej.
            --
            "There's a word for people like that...No, I'm saying, there's a word and I don't know what it is. I'm not being fucking poetic."
    • 19.11.15, 16:27
      też bardzo lubię pesto z bazylii, może podasz mi swój przepis, sprawdzę sobie czy jest taki jak mój lub podobny? może któraś z nas robi lepszy :) a co do tego zielska, jak nazywasz bazylie no to możesz ją dodawać wszędzie tam gdzie robisz coś z pomidorem, czyli do wszelkiego typu surówek greckich z feta, albo na przykład do jakiegoś sosu pomidorowego z pulpetami, ja robię taki sos pomidorowo - paprykowy z pulpetami i tam dodaje kilka listków bazylii, ewentualnie możesz sobie ją ususzyć i będziesz miała na dłużej :)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.