Dodaj do ulubionych

Do czego dodawać zieloną bazylię?

16.03.06, 19:28
Kupiłam w doniczce bazylię z myślą o pesto ale juz nam się przejadło i nie
wiem gdzie jeszcze mogę używac tego zielstwa.
Edytor zaawansowany
  • Gość: iga IP: *.it-net.pl 16.03.06, 19:31
    to po co kupiłaś?
  • 16.03.06, 19:58
    Do pesto droga Igo! Tylko,ze nie moge go jadać codziennie. Czytaj uważniej.
  • Gość: dana IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.11.15, 20:19
    a czy musisz byc taka zlosliwa i czy Ci trudno napisac do czego sluzy
  • Gość: Kati IP: *.mt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 20:12
    ja uwielbiam "przekładaniec - wianuszek ułożony na talerzu" z pomidorów i
    mozarelli. Doprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą z oliwek i posypuję świeżą,
    ukochaną moją bazylią.
  • 19.06.13, 01:29
    Pomogę Ci: to się sałatka caprese nazywa:)
  • 16.03.06, 20:16
    do makaronow
    sosw pomidorowych
    do najwspanialszej salatki pod sloncem - pomidory, swieza ( biala) mozarellia
    i bazylia polane oliwa i przyprawione pieprzem
    do zupy fasolowej
    do posypania kanapek
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • Gość: Margo IP: *.chello.pl 16.03.06, 21:19
    Do sałatki caprese - czyli mozzarelli z pomidorami w oliwie. Ja dokładam całe
    listki, bo tak lubię.
    Dodaję także do sałatki a'la greckiej, czyli takiej z fetą, ale dodatkowo
    jeszcze z sałatą lodową i właśnie - świeżą bazylią.

    Możesz też zrobić pomidorową w postaci zupy-kremu i podawać na talerzu z
    kleksem śmietany i centralnie dwoma listkami bazylii.

    Możesz też zrobić pizzę lub jakąś zapiekankę i użyć do niej świeżej bazylii.
    Wszędzie tam gdzie są pomidory (i najlepiej jeszcze czosnek), bazylia będzie
    pasować.

    A jak Ci jeszcze zostanie, to posiekaj i ususz.
  • 16.03.06, 21:21
    dodaj do sałaty
    zrób zupę
    zrób sos do ryby / mięsa (uboga wersja pesto - dobra oliwa, czosnek i bazylia..
    przyprawy)
    zrób pesto i dodaj do majonezu i podaj do steków
    zrób pesto i dodaj do zupy jarzynowej
    zrób pastę i posmaruj nia grzanki

    itp


    --
    "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
  • Gość: Jagna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 11:55
    Wyczytałam ostatnio, że Bazylia skutecznie odstrasza komary, wiec nawet jak będzie stała w doniczce to i tak jest z niej pożytek. Poza tym wspomaga odchudzanie.
  • Gość: annjen IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 14:15
    Z tymi komarami to chyba się sprawdza, bo u mnie rośnie na balkonie i jakoś nie zauważyłam plagi tych owadów, na którą uskarżają się znajomi:)
  • 17.06.13, 12:10
    do salatki z arbuza:)

    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"
  • 17.06.13, 12:23
    mhr2 napisała:
    "do salatki z arbuza:)"
    Potwierdzam, że to bardzo dobre zestawienie. Bazylia świetnie tez będzie pasować do sałatek z melonem, pomarańczą, ogórkiem albo - jak już wyżej napisano - pomidorem. Jeśli chodzi o dania główne, polecam makaron z pomidorami, serem brie, czosnkiem i bazylią w roli wisienki na torcie (no dobrze, dwudziestu - trzydziestu wisienek).
  • 17.06.13, 14:36
    Jak masz balkon, taras czy ogródek, wysadź do dużej donicy, podlewaj, będzie rosła jak złoto i przetrwa bujnie cały sezon, do mrozów, nie będziesz musiała zjadać całej na raz (taka "jednorazówka" z marketu w małej doniczce szybko ginie).
    A ja używam do sałatki caprese oraz do pomidorówki (posypuję zupę na talerzu). Podobno, bo osobiście nie sprawdzałam, dobra jest do wody mineralnej, jak mięta, z lodem np.
  • 17.06.13, 20:02
    do tego jeszcze bazylia świtnie się komponuje z innym zieleniakiem - posiekac pietruszkę dodać odrobinę bazylii, dodać mięty i wymieszać z ogórkami, czosnkiem i fetą - dodać pieprzu soli i skropić to oliwą i sokiem z cytryny..:) Booskiee
    --
    sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
  • Gość: senin IP: *.dyn.iinet.net.au 17.06.13, 22:06
    a potem na chleb a zwlaszcza grzanki
  • 18.06.13, 18:24
    Zrobić salsa verda.
    --
    Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

    www.garnek.pl/zuzanka
  • 18.06.13, 22:06
    do wszystkieg- do wspomnianej juz salatki caprese, do tostow z serem, do pizzy, do zupy- warzywnej, pomidorowej, do ryby, do tajskich curry...
    --
    youtu.be/19eBAfUFK3E
  • 18.06.13, 22:30
    wlasnie dorzucilam tak z 5-6 sporych listkow do garsci truskawek, tak z 200 ml jogurtu i niecalych 100ml lodowatej wody. mineralnej zimnej nie mialam, byla kranowa. truskawki i jogurt byly z lodowki.
    o, i plaska niepelna lyzke cukru dodalam. i zmiksowalam.
    wyszlo przepyszne lassi. bazylie dodajr do malinowego, do truskawkowego dodalam pierwszy raz i byl strzal w 10 :)
    --
    I will eat your happiness...
  • 19.06.13, 08:47
    ja zastanawiam sie czy zrobic takie polaczenie z mieta i melisa cytrynowa- mam w ogrodku bardzo duzo.
    --
    youtu.be/19eBAfUFK3E
  • Gość: senin IP: 124.150.72.* 19.06.13, 12:55
    tajska bazylie sie dodaje

    a jak sie nie ma tajskiej, to koniecznie trzeba dodac czegos 'anyzowego'

    w przeeciwnym razie wyjdzie nam 'wloskie' curry ;D
  • 19.06.13, 14:40
    Tearz dopiero mnie zastanowil tytul watku. Zielona bazylia .................. a widzial ktos inna niz zielona ?
  • 19.06.13, 16:46
    solaris_1971 napisała:

    > Tearz dopiero mnie zastanowil tytul watku. Zielona bazylia ..................
    > a widzial ktos inna niz zielona ?

    Tak, poza kilkoma odmianami zielonej mam fioletową.
    :-)


    --
    Chaotyczna neutralna.
  • 19.06.13, 16:52
    solaris_1971 napisała:

    > Tearz dopiero mnie zastanowil tytul watku. Zielona bazylia ..................
    > a widzial ktos inna niz zielona ?

    Zapewne chodziło o zieloną w sensie świeżych liści, w odróżnieniu od suszonej.
    --
    "There's a word for people like that...No, I'm saying, there's a word and I don't know what it is. I'm not being fucking poetic."
  • 19.11.15, 16:27
    też bardzo lubię pesto z bazylii, może podasz mi swój przepis, sprawdzę sobie czy jest taki jak mój lub podobny? może któraś z nas robi lepszy :) a co do tego zielska, jak nazywasz bazylie no to możesz ją dodawać wszędzie tam gdzie robisz coś z pomidorem, czyli do wszelkiego typu surówek greckich z feta, albo na przykład do jakiegoś sosu pomidorowego z pulpetami, ja robię taki sos pomidorowo - paprykowy z pulpetami i tam dodaje kilka listków bazylii, ewentualnie możesz sobie ją ususzyć i będziesz miała na dłużej :)

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.