Dodaj do ulubionych

tortilla??

IP: *.chello.pl 16.03.06, 20:05
kupilam dzis ksiazke z daniami kuchni mexykanskiej.niby wszystko pieknie ale
prawie do kazdego dania podaja tortille albo "kukurydziana"
albo "mączną".czym one sie roznia?glownie chodzi mi o przygotowanie(takich
podstaw ksiazeczka nie zawiera :/) przeszukalam cale forum i jakos nie
potrafie sie zorientowac
z gory dzieki
Edytor zaawansowany
  • reniatoja 16.03.06, 20:07
    Chcesz sama upiec tortille? Chyba Ci się nie uda, do tego trzeba mieć specjalny
    piec, który piecze te naleśniki w bardzo wysokiej temperaturze, o ile się nie
    mylę. Raczej musisz kupić gotowe placki w supermarkecie, tak mi się wydaje, ale
    może się mylę.
    --
    ♫♪♫ ♫♪ mój synek ♫ ♪♫ ♫♪♫ ♪
  • Gość: ania.. IP: *.chello.pl 16.03.06, 20:43
    no znam ten przepis tylko czy ten jest na kukurydziana czy maczna?na zdjeciach
    one naprawde inaczej wygladaja..
    a swoja droga?czy w sklepach do kupienia sa obie?ja jak do tej pory spotkalam
    sie tylko z jednym
  • Gość: Kasia IP: *.chello.pl 16.03.06, 20:56
    ten przepis jest na mąkę pszenną (zwykła) - wychodza naprawde pyszne placki
  • Gość: Margo IP: *.chello.pl 16.03.06, 21:05
  • Gość: Margo IP: *.chello.pl 16.03.06, 21:09
    Sorry, za wcześnie poszło.

    Ja kukurydzianych też nie widziałam w sklepach (co nie znaczy, że nie ma). Mąkę
    kukurydzianą w razie czego można dostać w sklepach ekologicznych. Ale
    słyszałam, że kukurydziane robi się trudniej i w takich warunkach domowych
    zazwyczaj miesza sie mąkę kukurydzianą z pszenną.

    Samo zrobienie "naleśniczków" jest dosyć energochłonne, bo zagniata się twarde
    ciasto z mąki pszennej, wody i smalcu, a później trzeba z niego uformować
    placuszki. Podobno robienie tego wałkiem to herezja, a ręcznie wymaga to co
    nieco siły ;-) Na patelni smaży sie to później już bez tłuszczu.
  • Gość: ania.. IP: *.chello.pl 16.03.06, 21:12
    heh..dobilas...ale dzieki :)
  • Gość: Kati IP: *.mt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 08:53
    Ja robię tortille z przepisu j.w. Używam mąki pszennej albo mieszam pół na pół
    z kukurydzianą. Nieprawda, że jest to pracochłonne. Bardzo łatwo zagniata się
    ciasto. Placki są super. Spróbuj, a przekonasz się.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.