Tajemnicze E na opakowaniach naszej żywności Dodaj do ulubionych


Barwniki:
E-100 - kurkumia, nieszkodliwy, żółty barwnik roślinny, dodawana do
koncentratów i przypraw.
E-101 - ryboflawina, nieszkodliwy, żółto-pomarańczowy barwnik dodawany do
deserów i wypieków.
E-102 - tartrazyna, cytrynowożółty barwnik dodawany do napojów w proszku, do
produkcji esencji owocowych, sztucznego miodu, musztardy.
E-104 - żółcień chinolinowa, nieszkodliwy barwnik dodawany do karmelków,
kisieli i nadzienia cukierniczego.
E-105 - laktoflawina, nieszkodliwy, żółto-pomarańczowy barwnik, dodawany do
deserów i wypieków.
E-110 - żółcień pomarańczowa, dodawana do marmolady, musztardy, żeli, napojów
oraz gumy do żucia.
E-120 - karmin, czerwony barwnik do barwienia żywności i preparatów
farmaceutycznych.
E-122 - azorubia, czerwony barwnik dodawany do budyniów, lodów, polewy
cukierniczej.
E-123 - amarant, czerwony barwnik o bardzo szerokim zastosowaniu.
E-124 - czerwień koszenilowa, czerwony barwnik używany do barwienia ryb, w
tym namiastek łososia, cukierków pudrowych oraz do znakowanie mięsa po uboju.
E-127 - erytrozyna, barwnik koloru bordo, dodawany do napojów, parówek,
wisienek koktajlowych i owoców kandyzowanych.
E-128 - czerwień 2G.
E-129 - czerwień Allura AC.
E-131 - błękit patentowy, niebieski barwnik stosowany wyłącznie w
kosmetykach.
E-132 - indygotyna, niebieski barwnik, którym barwi się drażetki cukiernicze.
E-133 - błękit brylantowy stosowany w produktach spożywczych i lekarstwach.
E-140 - chlorofile i chlorofiliny, nieszkodliwe zielone barwniki roślinne.
E-141 - miedziowe kompleksy chlorofili, nieszkodliwe, używane do wzmacniania
barwy groszku konserwowego.
E-142 - zieleń brylantowa, zielononiebieski barwnik do barwienia słodyczy.
E-150a - karmel, nieszkodliwy, napojom nadaje barwę brunatną, podstawowy
barwnik coca-coli, jest w każdym słodkim cieście, w kawie Inka.
E-150b - karmel siarczynowy..
E-150d - karmel siarczynowo-amoniakalny.
E-151 - czerń brylantowa, czarny barwnik używany do tanich odmian kawioru,
słodyczy, żelków.
E-153 - węgiel drzewny medyczny - do produkcji słodyczy i wypieków.
E-160a - prowitamina A używana w słodyczach, margarynach i innych produktach
zawierających tłuszcz.
E-160b - biksyna, żółty barwnik pochodzenia roślinnego,dodawany do olejów
roślinnych i żółtych serów.
E-160c - kapsantyna, ekstrakt czerwonej papryki.
E-160d - likopen, ekstrakt pomidora.
E-160e - karotenoid o pogłębionej czerwonej barwie.
E-160f - ester etylowy kwasu karotenowego.
E-161b - luteina, naturalny lub syntetyczny intensywnie żółty barwnik do
ciast i słodyczy.
E-161g - kantaksantyna - do dekoracji do ciast i owoców kandyzowanych.
E-162 - betanina, barwnik bordo do sosów, namiastek mięsa, przetworów
owocowych, gumy do żucia.
E-163 - antocyjany, naturalny barwnik winogron oraz wielu jagód, stosowany do
poprawy, napojów, przetworów owocowych.
E-170 - węglany wapnia, kreda.
E-171 - dwutlenek tytanu używany do słodyczy, gumy do żucia, do polewy do
drażetek i pierników.
E-172 - tlenki i wodorotlenki żelaza - w brunatnych osłonkach kiełbas.
E-173 - pył aluminiowy - w srebrnych kuleczkach do dekoracji tortów i
mazurków.
E-174 - srebro - do wyrobów cukierniczych.
E-175 - złoto (okruszki prawdziwego złota).
E-180 - pigment rubinowy - w woskowej osłonce serów
E-181 - tanina, substancja klarująca i środek filtracyjny.
E-150c - karmel amoniakalny, zakazany do żywności

Konserwanty:
E-200 - kwas sorbowy, nieszkodliwy, dodawany do serów, margaryny, przecierów.
E-201 - sorbinian sodu, nieszkodliwy, dodawany do serów, musztardy,
margaryny.
E-202 - sorbinian potasu, nieszkodliwy, w serach, margarynach, przecierach.
E-203 - sorbinian wapnia, nieszkodliwy, w serach, musztardach, przecierach.
E-228 - priosiarczyn potasu - w cukrze skrobiowym, w mączce ziemniaczanej.
E-236 - kwas mrówkowy, nieszkodliwy, dodatek do wędzonych ryb.
E-237 - mrówczan sodu, nieszkodliwy.
E-238 - mrówczan wapnia, nieszkodliwy.
E-260 - kwas octowy, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów,
sałatek.
E-261 - octan potasu, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów,
sałatek.
E-262 - dwuoctan sodu, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów,
sałatek.
E-263 - octan wapnia, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów,
sałatek.
E-270 - kwas mlekowy, nieszkodliwy, powstaje przy produkcji wędlin typu
salami.
E-280 - kwas propionowy, nieszkodliwy, dodatek do chleba i wyrobów
ciastkarskich.
E-281 - sól sodowa kwasu propionowego, nieszkodliwy, dodatek do chleba i
wyrobów ciastkarskich.
E-282 - sól wapniowa kwasu propionowego, nieszkodliwy.
E-283 - sól potasowa kwasu propionowego, nieszkodliwy.
E-284 - kwas borowy.
E-285 - tetraboran sodu.
E-290 - dwutlenek węgla, nieszkodliwy, dodatek do wód mineralnych.
E-621 - glutaminian sodu, dodawany do koncentratów mięsnych, wędlin, sypkich
przypraw.
E-210 - kwas benzoesowy, rakotwórczy, dodatek do napojów gazowanych,
majonezów, konserw owocowych i warzywnych.
E-211 - benzoesan sodu, rakotwórczy.
E-212 - benzoesan potasu, rakotwórczy.
E-213 - benzoesan wapnia, rakotwórczy.
E-214 - benzoesan etylu i pochodne, rakotwórczy.
E-215 - benzoesan estru etylowego i pochodne, rakotwórczy.
E-216 - benzoesan propylu i pochodne, rakotwórczy.
E-217 - benzoesan estru propylu i pochodne, rakotwórczy.
E-218 - benzoesan metylu i pochodne, rakotwórczy.
E-219 - benzoesan estru metylu i pochodne, rakotwórczy.
E-220 - dwutlenek siarki - niszczy witaminę B12, obecny w sokach owocowych,
koncentratach, w winie, piwie, suszonych owocach.
E-221 - siarczan sodu, zakłóca czynności jelit.
E-222 - dwusiarczan sodu, zakłóca czynności jelit.
E-223 - meta-dwusiarczan sodu, zakłóca czynności jelit, w mączce budyniowej.
E-224 - meta-dwusiarczan potasu, zakłóca czynności jelit, w syropie
skrobiowym.
E-226 - siarczan wapnia, zakłóca czynności jelit.
E-227 - dwusiarczan wapnia, zakłóca czynności jelit.

E-230 -1,2-difenyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.
E-231 - ortofenylofenol, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.
E-232 -2,4-thiaxolyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.

E-239 - heksamina, rakotwórczy.
E-249 - azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin.
E-250 - azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin, serów
podpuszczkowych i topionych.
E-251 -azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu
E-251 - azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin, serów
podpuszczkowych i topionych.

Antyutleniacze
E-300 - witamina C, kwas askorbinowy, nieszkodliwy.
E-301 - sól sodowa kwasu askorbinowego, nieszkodliwy.
E-302 - sól wapniowa kwasu askorbinowego, nieszkodliwy.
E-304 - kwas palmitynowy, nieszkodliwy.
E-306 - witamina E, nieszkodliwy.
E-307 - witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy.
E-308 - witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy.
E-309 - witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy.
E-322 - lecytyna, nieszkodliwy.
E-325 - sól sodowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy.
E-326 - sól potasowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy.
E-327 - sol wapniowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy.
E-330 - kwas cytrynowy, nieszkodliwy.
E-331 - sól sodowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy.
E-332 - sól potasowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy.
E-333 - sól wapniowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy.
E-335 - sól sodowa kwasu winowego, nieszkodliwy.
E-336 - sól potasowa kwasu winowego, nieszkodliwy.
E-337 - sól wapniowa kwasu winowego, nieszkodliwy.

E-310 - glusan propylowy, powoduje wysypki
E-311 - glusan octylowy, powoduje wysypki
E-312 - glusan dodecylowy, powoduje wysypki
E-320 - butylohydroxyaminol-BHA, podnosi poziom cholesterolu, zabroniony
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.