Dodaj do ulubionych

wykwintna przystawka!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:40
potrzebuje nowych przepisow, zapraszam gosci takich bardzo "ą ę" i chcialabym
zapodac cos extra, najwiekszy problem mam z przystawka i daniem głownym, bo
zupa cebulowa chyba bedzie w sam raz:))
Edytor zaawansowany
  • kobieta_na_pasach 28.03.06, 14:43
    Gość portalu: pola napisał(a):

    > potrzebuje nowych przepisow, zapraszam gosci takich bardzo "ą ę" i chcialabym
    > zapodac cos extra, najwiekszy problem mam z przystawka i daniem głownym, bo
    > zupa cebulowa chyba bedzie w sam raz:))

    a cebulowa nie wzdyma?

    --
    "Co ja robię tu, co ja tutaj robię".
  • Gość: pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:46
    moze i wzdyma ,ale im nie zaszkodzi:)), bo i tak troche są nadeci....,
    a melon z parmenska juz ostatnio na nich przecwiczylam...
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:50
    to moze tym razem chleb ze smalcem:)-domowe
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:43
    melon i szynka p.-proste
  • Gość: jackk3 IP: *.ptr.terago.ca 28.03.06, 21:15
    Raczej proschuto i melon.
  • margonik 29.03.06, 18:28
    Chyba prosciutto :-)
    albo:
    melone con prosciutto di Parma
  • margonik 29.03.06, 18:29
    Swoja drogą prosciutto znaczy dokładnie to samo co szynka ;-)
  • ba_nita 28.03.06, 14:52
    Danie główne:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=38000780&a=38000780
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=37955337&v=2&s=0
    Przystawka:
    koktajl z krewetek
    20 dag ugotowanych na parze krewetek, łyżeczka koniaku, łyżka jogurtu
    naturalnego, szczypiorek, 4 liście zielonej sałaty, 4 łyżki majonezu, szczypta
    pieprzu cayenne, sól
    krewetki skrapiamy koniakiem i odstastawiamy w chłodne na 15 min. Majonez
    mieszamy z jogurtem, szczypiorkiem, pieprzem i solą. Na końcu dodajemy
    krewetki. Umyte i wysuszone liście sałaty zwijamy i rwiemy na kawałki.
    Nakładamy do pucharków i dekorujemy łyżeczką majonezu położoną na środku i
    posiekanym szczypiorkiem. Zostawiamy w chłodnym miejscu do momentu podania.

    lub:
    mojegotowanie.onet.pl/4057,ksiazka_przepis.html
    --
    Est modus in rebus.
  • Gość: pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:59
    dzieki Ba_nito,ale widze,ze sprawa jest trudniejsza, bo oni nie lubią miesa
    innego niz drobiowe,a krewetek ,jako jedynych z owocow morza nie toleruja...
    cholera, po co ja ich zaprosilam , teraz musze sie sztresowac:(((
  • ba_nita 28.03.06, 15:06
    Schabowego zamieniasz na pierś indyczą albo kurczaczą no i śledziki, za które
    ręczę głową - są doskonałe. Zamiast natki pietruszki używam też bazylii.
    --
    Est modus in rebus.
  • mindsailor 28.03.06, 15:11
    własnie miałam rozpocząć watek w sprawie prośby o pomysł na dziesiejszy,
    niespodziewany obiad z nie-teściową. a tu - prosze - Twój pomysł z kotletami
    spadł mi jak manna z nieba:))))

    tylko nie wiem, co na przystawke? melon z szynka? nie za dużo tego mięsa?

    wprawdzie chciałam zrobic cos nie-mięsnego, ale Twoje kotlety wygladaja tak
    apetycznie, że juz czuje ich zapach i smak:)))

    dzieki:))))
    --
    Moja Tusia
  • mindsailor 28.03.06, 15:25
    Jacku, wielkie dzieki:)))
    tylko, że chyba nie będę miała za duzo czasu, bo obiad dzis, prosto po proacy.
    jedynie zakupy obiadowe zdążę zrobić:)

    ps. ziemniaki Twojej mamy sa pycha:) na imieninach nie-męża zrobiły furorę.
    oczywiście ich zabrakło, bo wydawało mi sie, że nikt nie będzie chciał jeśc
    ziemniaków;)
    --
    Moja Tusia
  • mindsailor 28.03.06, 15:26
    może własnie cos szybkiego i nie-miesnego wyszukam:)
    dzieki:))
    --
    Moja Tusia
  • jacek1f 28.03.06, 15:42
    gotowe... Tylko zadaj im super smaczku jakiegos.

    Moze kup ocet pomidorowy (ale balsamicko tez swietne) i wlasnie taki skrót zrób
    rybny...?

    powodzenia!
  • mindsailor 28.03.06, 15:47
    wiesz, chyba dam spokój z przystawką - nie zdążę:(
    trudno, wyjde na chama kuchennego, bo u mojej nie-teściowej zawsze wszystko
    piko-bello - przystawka, zupa, drugie i deser plus wino do tego:)

    zrobie za to sałatke owocową na deser i już:)
    --
    Moja Tusia
  • nimeska 28.03.06, 23:51
    awokado faszerowne tunczykiem ?
    mus z kurczaka i krewetek, z kawalkami awokadoo zwiniety z plastry lososia
    wedzonego ?

    --
    brak sygnaturki
  • jakotakot 29.03.06, 18:11
    Przy tak ciezkiej zupce, moze salata na poczatek ? Moja ulubiona : mloda rukola
    + inna mlodziez salaciana, pokrojona w cienkie plastry gruszka (skropiona od
    razu cytryna !), pokruszony ser typu gorgonzola (kazdy "blue" sie nada) i
    podpieczone w piekarniku orzechy wloskie, lub pekany. Salate wymieszac osobno z
    sosem: oliwka + ocet balsamiczny + miod. Rozlozyc na indywidualne talerze, na
    to gruszka i reszta - nikt sie temu nie oprze !
    A wogole to smol tych nadeciakow i daj im na drugie pierogi :)))
  • jakotakot 29.03.06, 18:26
    Te pierogi nackaj serem kozim z suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi i
    popaprane pesto - takie polskie ravioli ;))))
  • merusia 30.03.06, 16:02
    dzieki za wszytskie sugestie, na szczescie w tym tygodniu nie przyjda, bo
    dziecko im zachorowalo ,ale za tydzien sie pogimnastykuje ,a To awokoda z
    tunczykiem to jak sie robi???jakies szczegoly???
  • Gość: potwora IP: *.rbw.stud.uni-goettingen.de 29.03.06, 18:19
    Nie wiem czy to dosc wykwintne ale proste i smaczne - bakłażana pokroić w
    plastry ok. 1cm grubości, posolić z obu stron i zostawić na jakieś 20 minut aż
    pocieknie sok, osączyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Posmarować odrobiną
    oliwy z oliwek i do piekarnika. Pomidory jak do bruschetty - czyli obrać ze
    skórki, wyrzucić pestki, miąższ pokroić w kostkę, do tego dorzucić sporo
    posiekanej świeżej bazylii. Taką mieszaninę nakładać na lekko podpieczone
    bakłażanowe plastry i znów chwilkę podpiec. Można podać do tego po kawałeczku
    pieczywa czosnkowego. Smacznego!
  • saxifraga 30.03.06, 16:54
    Terynka z wedzonego pstraga; do tego ubita smitana z chrzanem. Udekorowana
    zielenina i „wachlarzem“ z jablka (pokropionego cytryna)

    Zupa (niech bedzie cebulowa)

    Roastbeef z ziemniaczanymi „bezami“ „Princess“ (ubite ziemniaki przestudzic,
    dodac cale jajko, doprawic sola, muszkatem i parmezanem, szprycka
    uformowac „bezy“ i piec). Jako jarzyne bym podala karamelizowane slupki z
    marchewki i zielony groszek cukrowy ogrzany na patelni w malej ilosci masla.

    Krem z grejprfruta

    Jeszcze inne przystawki:

    Mini sufleciki z pieczarek z salatka z pora (marynowany cytryna i oliwa)

    Pulpeciki z bialej ryby z musem pomidorowym (surowe pomidory doprawione kropla
    tabasco, sola i masa posiekanej bazylii)


    Pozdrawiam,
    Saxifraga

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka