Dodaj do ulubionych

parapetówka

03.04.06, 14:07
co przygotowa na parapetówkę . okolo 6-8 osob ?
Edytor zaawansowany
  • Gość: tadek niejadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 20:54
    Proponuję - tylko na zimno i...mokro.
    Na zimno: 3 - 4 półmiseczki a na nich w "artystycznym" nieładzie kawałeczki
    ryby (np. płatki śledzia wędzonego na zimno),pokrojonego w kostki żółtego sera ,
    kabanosa , boczku pieczonego, drobiu wędzonego, salcesonu itp. Krajaneczkę
    bogato ozdobić połówkami korniszonów, pieczarek marynowanych, konserwowej lub
    świeżej papryki, także półkrążkami ananasa z puszki i ząbkami mandarynki. Można
    dorzucić trochę ząbków marynowanego czosnku.
    Jeśli "parapetówka" przy stole to dodatkowo ze dwa półmiski krajanki
    "cięższych" zimnych mięs typu: pieczona golonka, żeberka i karkówka z
    rusztu,kiełbasa pieczona. Sałatka: drobno poszatkowana górna połówka kapusty
    pekińskiej wymieszana z rozdrobnioną uprzednio konserwą pt. "tuńczyk w oleju" +
    sól i pieprz do smaku. Pieczywa - im więcej rodzajów tym lepiej.
    Na mokro: pozwolić na pełną swobodę wyboru. Na boku postawić: sok owocowy i
    pomidorowy, wodę mineralną, trochę piwa, butelkę wytrawnego wina i flaszkę
    czystej (pamiętać o rezerwie, chociaż z reguły goście przynoszą). "Parapetówka"
    zezwala na talerzyki, szkło i sztućce jednorazowego użytku. Zasadą jest luz i
    odejście od schematów.
    Z najlepszymi życzeniami na nowym lokum - tn.
    PS. Wszystkie składniki do zakupu pod jednym, większym dachem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.