Dodaj do ulubionych

babka ucierana

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 12:16
W czwartkowym kuchennym dodaktu do GW jest przepis na babkę ucieraną z
ajerkoniakiem. Czy ucierać jajka z cukrem = wyrabiać mikserem, czy trzeba
ręcznie?. Ile czasu to trzeba robić? A może ktoś tę babkę robił i może napisać
jaka mu wyszła... Mi wydaje się prosta, ale to może dlatego, że jestem ignorantem
Edytor zaawansowany
  • linn_linn 09.04.06, 12:28
    Mozna recznie, mozna mikserem. Tak dlugo, az przestana byc widoczne krysztalki
    cukru.
  • Gość: mati IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 13:04
    czy mozesz podać przepis? z góry dziękuję!!!
  • nimeska 09.04.06, 13:08
    mam pytanko,
    dlaczego za kazdym raze zmienasz nick ?

    --
    czasami fajnie pomarudzic ...
  • nimeska 09.04.06, 13:09
    przepraszam, to nie bylo do Ciebie, palce szybsze niz mysli ;)

    --
    czasami fajnie pomarudzic ...
  • Gość: kika2705 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 13:42
    przepis jest zaraz jak wejdzie się na stronę GW - kuchnia i wygląda tak:
    Składniki:
    - 15 dag mąki ziemniaczanej
    - 10 dag mąki pszennej
    - 5 jajek
    - 20 dag cukru pudru
    - 2 cukry waniliowe (3.2 dag)
    - 1 szklanka oleju
    - 1 szklanka ajerkoniaku
    - 1 proszek do pieczenia
    - 1 esencja waniliowa
    - szczypta soli
    - 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

    Do wysmarowania formy:
    - 2 łyżki masła

    Sposób przyrządzania:

    Rozgrzej piekarnik do 175°C. Jajka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Stale ucierając, powoli wlewaj najpierw olej, a potem ajerkoniak. Połącz obie
    mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z masą (ciasto powinno być płynne).
    Formę posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Napełnij ciastem, ustaw na środkowym
    poziomie piekarnika. Piecz godzinę, a potem wyjmij z piekarnika i zdejmij formę.
    Ostudzone ciasto możesz udekorować lukrem lub czekoladą albo posypać cukrem
    pudrem. Jeśli chcesz, aby dłużej pozostało świeże, zawiń je szczelnie w folię
    aluminiową.
  • borsuk_dawid 09.04.06, 15:57
    Ja robilam juz dwa razy. Najpierw ubijam jajka z cukrem mikserem az beda
    puszyste, potem, wciaz ubijajac mikserem, dodaje reszte skladnikow, make tez
    mieszam mikserem, ale krotko, az masa bedzie gladka. W moim przepisie mam tylko
    inna ilosc oleju - 3/4 szkl, i wydaje mi sie, ze to starczy. Aha, i ilosc
    proszku w moim przepisie to 3 lyzeczki. Mysle tez, ze nie potrzeba dodawac i
    esencji waniliowej i cukrow waniliowych. Za duzo tego. Ja dodaje lyzeczke
    ekstraktu z wanilii. Ciasta jest sporo, na duza babke. Fajne z niego tez
    wychodza mini babeczki w formie do muffinek.
    Ciasto jest pyszne i wilgotne, polecam polac je polewa z bialej czekolady,
    ktora ja robie tak:

    50g bialej czekolady i 100ml smietany lub mleka rozpuszczam razem, do plynnej,
    ale ostudzonej masy dosypuje cukier puder wciaz ucierajac rozga az do pozadanej
    konsystencji.

    Na Wielkanoc planuje ja ozdobic mini czekoladowymi jajeczkami w kolorowej
    skorupce.
  • borsuk_dawid 09.04.06, 15:59
    Przed polaniem lukrem, smaruje babke po calej powierzchni podgrzanym dzemem
    morelowym, pomaga dodatkowo zachowac wilgoc i nadaje ciekawego smaczku.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka