Dodaj do ulubionych

Ciasta bez jajek i mleka

12.04.06, 11:17
Mam nie lada wyzwanie - jestem na tzw. diecie karmiącej mamy i chciałabym
przygotować na święta jakieś ciasta, które sama też będę mogła zjeść:-)
Niestety nie mogą zawierać mleka i jajek. Podobno są przepisy na piernik bez
tych składników. Bardzo proszę o pomoc, może ktoś ma też własne doświadczenia
z taką dietą i wrzuci jakiś przepis na np. sałatkę... Dzięki z góry i
pozdrawiam świątecznie.
Edytor zaawansowany
  • 12.04.06, 11:20
    Moja koleżanka dawno temu wygrzebała przepis, opierający się na tartych
    jabłkach, kaszy mannej pomieszanej chyba z mąką i margarynie (bezmlecznej,
    wówczas taka była, pewnie jest i teraz). Musiała upiec tort na roczek swojego
    dziecka, które było właśnie na takiej diecie.
    Przepisu dokładnie nie pamiętam, wiem że układało się toto warstwami: sypkie,
    jabłka i strużynki tej margaryny.
    Poszukaj w tym kierunku, mam nadzieję że się uda.
    Pozdrawiam
    --
    W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu
  • Gość: janna IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.06, 19:30
    potwierdzam, plus odrobina cukru, wychodzi zupelnie niezle
  • Gość: z.sadystka IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 14.04.06, 13:34
    tak, to jest ciasto tzw. zakalcowe, proporcje 2 szklanki kaszy manny, 2 szkl.
    cukru (mozna mniej), 2-3 szklanki startych jabłek oraz 1/3 kostki margaryny
    bezmlecznej - wszystko wartwami rozsypuje sie/rozkłada w tortownicy i piecze...

    ...bardzo mi przykro, ale na oko - aż wierzch będzie mocno rumiany (ostatnia
    warstwa nie powinny być jabłka ;> temperatura 160stopni, ponad pół godziny.

    i trzeba solidnie natłuścić papier w blasze, ciasto lubi przywierać.
  • Gość: kama IP: 217.98.101.* 14.04.06, 18:28
    yyy, no a maka?
    ja tociasto robie juz drugi rok, jest pyszne,dokladny przepis tutaj:
    www.pesto.art.pl/ trzeba kliknac w menu po lewej na "spis", i pozniej
    odszukac "ciasto jablkowe latwe", banalne ciasto, polecam:)
  • 19.04.06, 14:17
    dodałabym że do tego jeszcze mąka ma być z tą kaszą manną
    ja to miałam kiedyś w jakiejś książce jako tort najłatwiejszy
  • Gość: Aga IP: *.aster.net.pl 15.04.06, 15:02
    Kaszy MANNIE a nie mannej. Ta kasza nie jest jaka? manna tylko tak się nazywa.
    Myjesz się w wannie czy w wannej? Nie oczekuję odpowiedzi, że pod prysznicem;)
    Aga
  • 12.04.06, 11:29
    Można robić desery w oparciu o wafle. Można np. przełożyć wafle masą kakaową
    (margaryna+kakao i cukier puder, odrobina wody zamist odrobiny mleka do
    rozrobienia kakao) na zmianę z powidłami lub innym kwaskowatym dżemem. Trochę
    kłopot z jakąś polewą na wierzchu, ale można np. posmarować po wierzchu masą i
    posypać suchym kakaem lub jakąś posypką.
  • Gość: weteranka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:27
    aiczko, prosze zapamietaj! KAKAO jest wyrazem nieodmiennym! Wesolych Swiat!
  • Gość: eelllkaaa IP: 81.15.246.* 14.04.06, 11:26
    jednak kakaowy to przymiotnik, rzeczownik kakao nie odmienia się, ale od
    rzeczowników można utworzyć przymiotniki. Na przyszłość najpierw sprawdz, a
    potem porawiaj ;) Wesołych Świąt.
  • Gość: flp IP: *.chello.pl 14.04.06, 13:47
    ale przecież chodziło o wyraz "kakaem", który czytany brzmi jak "kaKAŁEM" :D
  • Gość: q IP: *.acn.waw.pl 15.04.06, 14:07
    kieyds pytalam na jakims forum jezykowym o kakalko, i kazac, bodaj, wlasnie tak
    pisac..
    i chyba sie odmienia
  • 18.04.06, 12:07
    > ale przecież chodziło o wyraz "kakaem", który czytany brzmi jak "kaKAŁEM" :D
    zależy kto czyta ^_^
  • 18.04.06, 12:06
    O, a ja się tak zawsze staram nie odmienić NA UZYTEK FORUM. Bo prywatnie uważam,
    że jest już tak dawno w języku polskim, że czas zacząć odmieniać... ^_^
    kakao
    kakaa
    kakau
    kakao
    kakaem
    kakale ^_^
    Aha i wiem, że panowie Bralczyk i Miodek by powiedzieli, że taka oboczność w
    postaci pojawiającego się nagle "l" nie jest poprawna, ale na pewno kiedyś
    przełkną jakoś.
  • Gość: malgosia IP: *.aster.pl 12.04.06, 11:33
    ja tak bardziej o diecie - czy to sprawdzone, że mleko i jajka spożywane przez
    Ciebie szkodzą Twojemu dziecku ? jeżeli nie, to nie daj się zwariować "diecie
    karmiącej matki". myślę, że szklanka mleka "wypieczona" w piekarniku dziecku
    nie zaszkodzi, poza tym - nie zjesz przecież sama całego ciasta, więc
    ewentualny wpływ na dziecko będzie minimalny. generalnie - wszystkiego je
    się "po trochu", więc nie bardzo jest jak czymś dziecku zaszkodzić. moja
    córeczka na Boże Narodzenie (miała wtedy 2 miesiące) "jadła" śledzie,
    pieczonego karpia, surówkę z cykorii, tort orzechowy i bardzo "bogaty" w jajka
    sernik i nie było żadnych reperkusji. musiałam jednak unikać wówczas mleka,
    kefirów i jogurtów "w czystej postaci" - miała kolki, ale dopiero wtedy, jak
    wypijałam co najmniej 0,5 litra tych specyfików dziennie. jeżeli więc tylko
    możesz - jedz wszystko, na co masz ochotę, oczywiście w granicach rozsądku, tj.
    unikaj grochówki ;). pzdr, M
  • Gość: madzik IP: 82.139.61.* 15.04.06, 11:58
    jak dziecko ma skaze białkowa to nawet sladowe ilosci sa grozne, wiec nie
    zachecalabym do probowania
  • 12.04.06, 13:44
    Ta stronka podana w poście powyżej jest naprawdę super, szkoda, że ja nie
    wpadłam na nią kiedy karmiłam moją córkę i jadłam sam ryż. Polecam. A tu
    przepis na szarlotkę sypaną (wsponim=naną wyżej):

    1 kg jabłek
    1 szkl mąki
    1 szkl kaszy manny
    1 szkl cukru
    15 dag margaryny bezmlecznej
    2,5 łyżeczki proszku do piecz.
    łyzka cynamonu

    Kaszę, mąkę, cukier i proszek dokładnie wymieszać, podzielić na 3 części.
    Jabłka obrać, żetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem. Małą tortownicę
    wysmarować tłuszczem dość grubo. Wsypać jedną część suchych produktów, przykryć
    połową jabłek, potem drugą porcję suchych, jabłka i resztą suchych produktów.
    Na wierzchu położyć wiórki margaryny. Piec 70 min w 200 stopniach.

    Mojej córce, która dalej jest alergikiem robię takie ciasto:

    Kruchy spód:
    200g masła
    250 g mąki
    1 cukier waniliowy- rozetrzeć w dłoniach, zagnieść i schłodzić potem upiec

    na wierzch:2 galeretki
    2 szkl wody
    2 szkl mleka sojowego

    Galaretki rozpścić w 2 szkl wody, ostudzić. Lekko tężęjącą galaretkę zmiksować
    do "spienienia" dodać mleko. Jak zacznie tężeć wylać na kruchy spód.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę mimo wszystko smacznych świąt. Ja też kilka świąt
    miałam postnych, bo moja córcia oprócz mleka i jajek dodatkowo była uczlona na
    gluten.
  • 17.04.06, 12:17
    a jablecznik na kruszonce?
    Cukier z maslem i maka sie miesza - 'ugniata' na kruszonke
    250masla
    250cukru
    500maki
    i jablek(np5)

    polowe kruszonki na spod - podpiec (15/20min?) , warstwa jablek ( np utartych
    na grubej tarce) + reszta kruszonki i znow do piekarnika na 30min
  • 12.04.06, 13:53
    Jeśli jest alergia na jaja kurze, to wypróbuj przepiórcze, one nie uczulają.
    Tylko musisz ich wziąć odpowiednio więcej.
    --
    mama<3>
  • 14.04.06, 13:55
    nie ma rzeczy ktore nie uczulaja: moja corka, lat 3,5 jest uczulona na
    wszystkie rodzaje jajek plus kurze/kurczece mieso...

    i tez mialam pokusy 'szalenstwa' w swieta i drogo za nie zaplacilam, wlasciwie
    moje dziecko...
  • 12.04.06, 21:32
    PIERNIK DLA ALERGIKA

    przepis na piernik dla tych bez jajek, mleka.

    Składniki:
    1,5 szklanki przecieru z jabłek
    0,5 kostki margaryny bezmlecznej (chyba Maryna, ale musisz sprawdzić)
    1 szklanka cukru
    1 szklanka rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 łyżeczki imbiru lub
    0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
    0,5 łyżeczki soli
    2 szklanki maki
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 szklanki orzechów
    W garnku podgrzewamy, aż do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy: przecier
    jabłkowy, margarynę, cukier, sól, cynamon, imbir i rodzynki. Kiedy wystygnie
    dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i orzechami i mieszamy.

    Ciasto pieczemy przez godzinę w temperaturze 190°C.

    Tylko musisz uważać bo np. moje dziecko jest uczulone rónież na orzechy.Radze
    najpierw przeanalizuj przepis.
  • Gość: Niunia26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 17:17
    Niestety nie mogę ci pomóc, ale popytam wśród przyjaciół i rodziny.Masz
    dziecko? Ile ma miesięcy? (lat)odpisz!
  • Gość: glupi mis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 17:23
    chetnie bym ci pomogl ale jestem tylko glupiuutkim misiem i lubie iod dobrze ze
    nie mam alergii na niego pozdro
  • 15.04.06, 11:11
    Jestem bardzo zaskoczona takim odzewem i dziekuję również z "dołu" :-) Mój
    skarbek ma dopiero 7 tygodni więc jak możecie się domyślić nie siedzę na forum
    codziennie (to do tej osoby,która już oburzyła się brakiem odzewu z mojej
    strony), tym bardziej, że udało mi się nawet jakieś porządki świąteczne poczynić
    w domu:-) Dopiero dzisiaj biorę się za pieczenie i cieszę się bardzo, że
    niewielkie obżarstwo stanie się też moim udziałem dzięki Wam. Wesołych!!!
  • 13.04.06, 18:22
    Bede grymasic: dzieki z gory w porzadku, ale i z dolu by sie przydalo. Ludzie
    wstawiaja przepisy, a autorka watku byc moze nawet nie zajrzala.
  • 13.04.06, 19:15
    Przepis na kruche ciasto polecam na szarlotke
    Składniki:
    - 2 szklanki mąki kukurydzianej
    - kostka margaryny Maryna
    - cukier wanilinowy(lub łyżka cukru)

    Sposób przyrządzania:

    Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin. Piec w 220 st.C od 10 do
    15 min.

    Mazurek na kruchym spodzie (bez mleka, jajek, glutenu)

    Składniki:
    - 2 szklanki mąki kukurydzianej
    - kostka margaryny bezmlecznej
    - cukier wanilinowy albo łyżka cukru

    Sposób przyrządzania:

    Margarynę wyjmij z lodówki poprzedniego dnia (musi być bardzo miękka). Zagnieć
    ciasto (jeżeli nie będzie się chciało zagnieść, dodaj 1-2 łyżeczki wody). Włóż
    do zamrażalnika. Po godzinie wyjmij i rozłóż na płaskiej blasze wyłożonej
    papierem do pieczenia. Piecz w 220°C przez kwadrans (na złoty kolor).
    To ciasto jest bardzo kruche, dlatego zanim go nie polejesz lukrem, nie próbuj
    go zdejmować z blachy, a i potem lepiej przełóż je razem z papierem.

    Piernik
    Składniki:
    - 40 dag mąki niskobiałkowej
    - 8 dag margaryny bezmlecznej
    - 20 dag cukru pudru
    - 20 dag sztucznego miodu
    - 10 jajeczek przepiórczych (białka i żółtka osobno)
    - płaska łyżeczka sody
    - 3-4 łyżeczki cukru

    Sposób przyrządzania:

    Z cukru przygotuj karmel - wsyp na patelnię, zrumień, dolej trochę gorącej wody
    i zagotuj. Miód rozpuść i ostudź. Tłuszcz utrzyj z żółtkami, dodaj cukier
    puder, miód, karmel i mąkę. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj. Piecz
    przez godzinę w temperaturze 180° C.

    pozdrawiam gabrysia mam nadzieje, że się uda powodzenia i wesołych świąt
    P.S. co do innych przepisów bez jajek i mleka to poszukam i wyslę
  • Gość: marzena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 20:18
    Weź równe ilości mąki, tłuszczu i twarogu(zmielonego). Wyrób ciasto i rozwałkuj
    jak na pierogi. Wykrawaj szklanką pierogi i nakładaj na nie kwaśną marmoladę,
    dżem lub powidła, zawiń i sklej. Ułóż na blasze na posmarowanym papierze, piecz
    jakieś 10-15min. Jeszcze ciepłe obtocz w cukrze-pudrze z cukrem waniliowym.
    Pycha. A tak w ogóle dlaczego karmiące matki nie mogą pić mleka? Za moich
    czasów wręcz byłyśmy zmuszane i dzieci żyją, mają się całkiem dobrze.
  • 13.04.06, 20:53
    Gość portalu: marzena napisał(a):

    > Weź równe ilości mąki, tłuszczu i twarogu(zmielonego).

    Twarogu? Dla alergika "mlecznego" ???

    Polecam ciastka piwne

    2,5 szklanki mąki
    kostka margaryny bezmlecznej
    pół szklanki piwa

    marmolada lub powidła, ew. dżem ale koniecznie wysokosłodzony, a to teraz rzadkość
    cukier puder do posypania

    Z mąki, margaryny i piwa zagnieść ciasto, rozwałkować na jakieś 3-4 mm, kroić w
    kwadraty, nałożyć marmoladę, założyć na siebie dwa przeciwległe roku (tak jakby
    w pół koperty) i piec na złoty kolor w temp.180-200 st. Po upieczeniu posypać
    cukrem pudrem.


    --
    Walczmy z bykami ;)
  • Gość: oszalałaś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 11:05
    Piwne, dla karmiącej kobitki???
  • 14.04.06, 14:55
    Gość portalu: oszalałaś? napisał(a):

    > Piwne, dla karmiącej kobitki???


    Nie oszalałam, co więcej, te piwne piekę mojej dwuletniem, bezmlecznej i
    bezjajecznej córce.
    Jakoś mi się wydaje, że niewiele alkoholu zostaje pod wpływem 200 stopni celsjusza.

    To piwo to się do ciasta dodaje, a nie wypija na popitkę. Poza tym, nawet jakby
    je wypiła, to nic by się dziecku nie stało.
    --
    Walczmy z bykami ;)
  • Gość: pierniczek2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:47
    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
  • Gość: Justa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 23:55
    Świętny wątek, ja skorzystam bo tez jestem na diecie. Dziękuję.
  • 14.04.06, 10:16
    To o co pytasz, jest moją normalną codzienną dietą. Nie jadam mięsa ani jaj.
    Moja rodzina także. Wszyscy czujemy się świetnie - i nie gryzie nas sumienie,
    że krzywdzimy czujące istoty :)
    Przepisy znajdziesz na wegetariańskich stronach w necie. Sa tam pierniki,
    serniki, torty... Kto szuka, znajduje.
    Pozdrawiam

    -----

    www.godsdirectcontact.us/com/vegetarian/alternativeliving/htm/AL-polish-2.htm
  • 14.04.06, 11:56
    Ja też nie jem mięsa i jaj.
    Nie dla zdrowia jedynie, ale aby nie zabijać i nie krzywdzić.
    Alleluja!
  • Gość: IPI IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 11:06
    polecam ksiazke Ewy Kmiecik; "Ciasta na wegetariańskim stole"
  • Gość: ipi IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 11:09
    no i strony wege polecam, np. www.wegetarianie.pl, vege-spinacz, puszka(tu są
    linki na różne strony). Poza tym wychodzący co miesiąc Wegetariański Świat
    drukuje jakieś świąteczne przepisy, więc i może pierniczek będzie. Osobiście
    nie korzystałam z ich przepisów, bo nie są ciekawe, ale przepisy na ciasta może
    są ok.
  • Gość: Lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 12:39
    To ciasto z jablkami jest super. Trzesz jablka, dodajesz margaryne cukier
    ucierasz i masz mase, do srodka wlewasz gesta galaretke np z 0,5 wody .
    tortownice wykladasz biszkoptaki nasaczonymi galaretka. Nakladasz mase, zalewasz
    ja galaretka i do lodowki. Pycha.
    Ale musi byc margaryna nie moze byc maslo.
  • Gość: asia_nie IP: 194.42.117.* 14.04.06, 12:55
    To przerazajace co tu niektorzy wypisuja...
    Jezeli dziecko reaguje na nabial spozywany przez matke, to na 100% nie powinna
    ona jesc innych potencjalnych alergenow typu KAKAO, ORZECHY, MIOD, ze o
    sledziku, bigosie i alkoholu nie wspomne.

    W kwestii przepisow polecam, takze mamom troszke starszych dzieci majacych
    problemy z tolerowaniem nie tylko nabialu:
    www.malyalergik.pl/index.html
    pozdr
    mama Kajetana

  • Gość: Helpik IP: *.imperiumpw.pl 14.04.06, 21:36
    Czesc Podam ci przepis na makowiec veganski tzn bez mleka i jajka

    Potrzebujemy tak:
    40g drożdży
    550g mąki pszennej
    pół szklanki wody
    4-5 łyżki margaryny
    1-4 łyżki wody (lub trochę więcej)
    2-3 łyżki cukru
    mase makową

    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłą wodą i rozmieszać z trzema
    łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
    Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży,
    rozpuszczone ciepłą margarnę zmieszaną z cukrem, wodę i zagnieść miękkie ciasto
    aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi
    swą objętość.
    Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.Rozwałkowac na duże placki,
    wsadzić tam masę makową i zawinąć jak roladę. Zrobić tak dwie rolady makowca.
    Przełożyć makowiec na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia
    blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piec około 25-30 minut w 200
    stopniach.

    Bardzo dobre i napewno nie ma tam mleka i jajek, a z tego co wiem w masach
    makowych przewaznie jest syntetyczny miód.

    Wiec przepic veganski na 100%
  • Gość: Q IP: *.chello.pl 14.04.06, 23:10
    no właśnie, jak wyżej... ;) ciasta sojowe- moze coś takiego wymyślą...;)
  • 15.04.06, 07:51
    PYCHOTLIWE iSWIETNE NA SNIADANKO (chociaz troche bardziej przypominaja zdrowa
    zywnosc niz ciastka :)
    otreby i platki owsianne nieblyskawiczne+ orzechy rozdrobnione + rodzynki+
    pokrojone sliwki suszone i suszone morelki+ pestki dyni i slonecznika zalej na
    noc zimna woda, wchloną ją przez noc, rano wymieszaj, dodaj podprażonych na
    patelni bez tluszczu sezamu i wiiorek kokosowych, dodaj miodku do smaku i piecz
    na papierze bez tluszczu MNIAM!
  • 15.04.06, 10:39
    30 dag migdałów, 30 dag cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 50 dag płynnego
    miodu, 70 dag cukru, 15 dag masła, 5 dag orzechów (włoskich lub laskowych), 1
    paczka przyprawy korzennej do pierników, 5 dag kakao, 1 filiżanka zaparzonej
    mocnej kawy, szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu, 1,5 kg mąki pszennej, 2
    paczki proszku do pieczenia, dżem malinowy lub powidła śliwkowe do smarowania.
    -------
    Przygotować marcepan na 3 dni przed pieczeniem piernika – migdały sparzyć
    wrzątkiem, obrać ze skórki i zmielić. Zmielone migdały utrzeć w donicy, dodając
    30 dag cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny. Utartą masę podgrzewać w rondlu,
    ciągle mieszając, aż zacznie odstawać od dna. Zawinąć w wilgotną szmatkę i
    zostawić na 2 dni. Przygotować ciasto: 1/2 kg płynnego miodu, 70 dag cukru i 15
    dag masła ucierać w misce, aż utworzy się płynna masa. Dodać 5 dag zmielonych
    orzechów, przyprawę do pierników, kakao, filiżankę zaparzonej mocnej kawy,
    szczyptę gałki muszkatołowej i cynamonu. W misce wymieszać mąkę pszenną i
    proszek do pieczenia. Połączyć mąkę z płynną masą. Ciasto dokładnie wyrobić i
    pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Ciasto podzielić na 3 części,
    cienko rozwałkować i wyłożyć na 3 jednakowej wielkości blachy. Piec każdą
    blachę przez 1/2 godziny w średnio gorącym piekarniku. Gdy pierniki ostygną, 2
    z nich posmarować dość grubo dżemem lub powidłami i złożyć. Wierzch także
    posmarować cienko dżemem lub powidłami. Następnie rozwałkować na stolnicy
    posypanej cukrem pudrem cienki płat marcepanu wielkości placka piernikowego i
    nałożyć na górę. Trzeci placek piernikowy także posmarować cienko dżemem i tą
    właśnie stroną przyłożyć do marcepanu. Piernik przykryć arkuszem papieru
    pergaminowego i obciążyć. Następnego dnia pokroić w kostki i polukrować
    czekoladą lub lukrem czekoladowym.
    -------
    www.godsdirectcontact.us/com/vegetarian/alternativeliving/htm/AL-polish-2.htm

  • 15.04.06, 10:42
    25 dag mąki pszennej, 1 szklanka miodu, 2 łyżki masła, 1 mała paczka proszku do
    pieczenia, 1 paczka przypraw piernikowych, 4 łyżki mleka, szczypta soli, sok i
    starta skórka z 1/2 cytryny, lukier czekoladowy (cukier puder, kakao, masło i
    gorące mleko).
    -----
    Miód i masło podgrzać (ale nie gotować). Po ostudzeniu dodać mąkę zmieszaną z
    proszkiem do pieczenia, przyprawami piernikowymi, mlekiem, szczyptą soli,
    sokiem i skórką startą z 1/2 cytryny. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić przez
    noc w chłodnym miejscu (Gdy ciasto „dojrzewa” dłużej, wówczas staje się
    lepsze). Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i foremką wykrawać dość duże
    serca. Piec przez 15-20 minut na natłuszczonej blasze. Po ostygnięciu,
    posmarować lukrem czekoladowym. Żeby serca ładnie błyszczały, należy po
    wyschnięciu lukru ułożyć je na blasze i włożyć jeszcze raz do ciepłego
    piekarnika na 1-2 minuty.

    -----
    www.godsdirectcontact.us/com/vegetarian/alternativeliving/htm/AL-polish-2.htm
  • 19.04.06, 11:24
    Sprawdzony w te święta. 3/4 szkl. naturalnego mleka sojowego, 3/4 szkl. makaronu
    - zmiksowac w blenderze, dodać czosnek, poł łyżeczki soli, łyżkę soku z cytryny
    na koniec. Mozna dodac odrobinę pieprzu ziołowego lub soli ziołowej
    (zdecydowanie poprawia smak). Na koniec wlewać 1/4 szkl. do 1/2 szklanki oleju.
    Po zmiksowaniu dodac czarnej soli (kamala o smaku jajek) i wymieszać ostrożnie.
    Z tej ilości mamy duzy słoik majonezu - wytrzymuje do 5 dni w lodówce - idealny
    do sałatki ziemniaczanej popularnej w święta. Ja go wymieszałam z sałatką
    meksykańską (ryż, czerowna fasola, ogórek kiszony, groszek, marchewka,
    kukurydza) i bardzo smakował gościom!
  • Gość: gosc IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 22:28
    za przepisy od spamerów dziękujemy,trolle spamerskie reklamują tylko jakiś badziew który bez żebrania nie ma wejść bo jest kiepski i bezwartościowy
  • 19.08.13, 07:42
    Wszystkie ciasta wegańskie są bez jaj, mleka, tłuszczów zwierzęcych.
    Pytaj wegan lub szukaj na wegańskich stronach w necie.
  • 29.10.14, 09:05
    papryczka1 napisała:

    > pozdrawiam świątecznie.

    Wzajemnie :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.