• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Ciasta bez jajek i mleka

  • 12.04.06, 11:17
    Mam nie lada wyzwanie - jestem na tzw. diecie karmiącej mamy i chciałabym
    przygotować na święta jakieś ciasta, które sama też będę mogła zjeść:-)
    Niestety nie mogą zawierać mleka i jajek. Podobno są przepisy na piernik bez
    tych składników. Bardzo proszę o pomoc, może ktoś ma też własne doświadczenia
    z taką dietą i wrzuci jakiś przepis na np. sałatkę... Dzięki z góry i
    pozdrawiam świątecznie.
    Edytor zaawansowany
    • 12.04.06, 11:20
      Moja koleżanka dawno temu wygrzebała przepis, opierający się na tartych
      jabłkach, kaszy mannej pomieszanej chyba z mąką i margarynie (bezmlecznej,
      wówczas taka była, pewnie jest i teraz). Musiała upiec tort na roczek swojego
      dziecka, które było właśnie na takiej diecie.
      Przepisu dokładnie nie pamiętam, wiem że układało się toto warstwami: sypkie,
      jabłka i strużynki tej margaryny.
      Poszukaj w tym kierunku, mam nadzieję że się uda.
      Pozdrawiam
      --
      W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu
      • Gość: janna IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.06, 19:30
        potwierdzam, plus odrobina cukru, wychodzi zupelnie niezle
        • Gość: z.sadystka IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 14.04.06, 13:34
          tak, to jest ciasto tzw. zakalcowe, proporcje 2 szklanki kaszy manny, 2 szkl.
          cukru (mozna mniej), 2-3 szklanki startych jabłek oraz 1/3 kostki margaryny
          bezmlecznej - wszystko wartwami rozsypuje sie/rozkłada w tortownicy i piecze...

          ...bardzo mi przykro, ale na oko - aż wierzch będzie mocno rumiany (ostatnia
          warstwa nie powinny być jabłka ;> temperatura 160stopni, ponad pół godziny.

          i trzeba solidnie natłuścić papier w blasze, ciasto lubi przywierać.
          • Gość: kama IP: 217.98.101.* 14.04.06, 18:28
            yyy, no a maka?
            ja tociasto robie juz drugi rok, jest pyszne,dokladny przepis tutaj:
            www.pesto.art.pl/ trzeba kliknac w menu po lewej na "spis", i pozniej
            odszukac "ciasto jablkowe latwe", banalne ciasto, polecam:)
          • 19.04.06, 14:17
            dodałabym że do tego jeszcze mąka ma być z tą kaszą manną
            ja to miałam kiedyś w jakiejś książce jako tort najłatwiejszy
      • Gość: Aga IP: *.aster.net.pl 15.04.06, 15:02
        Kaszy MANNIE a nie mannej. Ta kasza nie jest jaka? manna tylko tak się nazywa.
        Myjesz się w wannie czy w wannej? Nie oczekuję odpowiedzi, że pod prysznicem;)
        Aga
    • 12.04.06, 11:29
      Można robić desery w oparciu o wafle. Można np. przełożyć wafle masą kakaową
      (margaryna+kakao i cukier puder, odrobina wody zamist odrobiny mleka do
      rozrobienia kakao) na zmianę z powidłami lub innym kwaskowatym dżemem. Trochę
      kłopot z jakąś polewą na wierzchu, ale można np. posmarować po wierzchu masą i
      posypać suchym kakaem lub jakąś posypką.
      • Gość: weteranka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:27
        aiczko, prosze zapamietaj! KAKAO jest wyrazem nieodmiennym! Wesolych Swiat!
        • Gość: eelllkaaa IP: 81.15.246.* 14.04.06, 11:26
          jednak kakaowy to przymiotnik, rzeczownik kakao nie odmienia się, ale od
          rzeczowników można utworzyć przymiotniki. Na przyszłość najpierw sprawdz, a
          potem porawiaj ;) Wesołych Świąt.
          • Gość: flp IP: *.chello.pl 14.04.06, 13:47
            ale przecież chodziło o wyraz "kakaem", który czytany brzmi jak "kaKAŁEM" :D
            • Gość: q IP: *.acn.waw.pl 15.04.06, 14:07
              kieyds pytalam na jakims forum jezykowym o kakalko, i kazac, bodaj, wlasnie tak
              pisac..
              i chyba sie odmienia
            • 18.04.06, 12:07
              > ale przecież chodziło o wyraz "kakaem", który czytany brzmi jak "kaKAŁEM" :D
              zależy kto czyta ^_^
        • 18.04.06, 12:06
          O, a ja się tak zawsze staram nie odmienić NA UZYTEK FORUM. Bo prywatnie uważam,
          że jest już tak dawno w języku polskim, że czas zacząć odmieniać... ^_^
          kakao
          kakaa
          kakau
          kakao
          kakaem
          kakale ^_^
          Aha i wiem, że panowie Bralczyk i Miodek by powiedzieli, że taka oboczność w
          postaci pojawiającego się nagle "l" nie jest poprawna, ale na pewno kiedyś
          przełkną jakoś.
    • Gość: malgosia IP: *.aster.pl 12.04.06, 11:33
      ja tak bardziej o diecie - czy to sprawdzone, że mleko i jajka spożywane przez
      Ciebie szkodzą Twojemu dziecku ? jeżeli nie, to nie daj się zwariować "diecie
      karmiącej matki". myślę, że szklanka mleka "wypieczona" w piekarniku dziecku
      nie zaszkodzi, poza tym - nie zjesz przecież sama całego ciasta, więc
      ewentualny wpływ na dziecko będzie minimalny. generalnie - wszystkiego je
      się "po trochu", więc nie bardzo jest jak czymś dziecku zaszkodzić. moja
      córeczka na Boże Narodzenie (miała wtedy 2 miesiące) "jadła" śledzie,
      pieczonego karpia, surówkę z cykorii, tort orzechowy i bardzo "bogaty" w jajka
      sernik i nie było żadnych reperkusji. musiałam jednak unikać wówczas mleka,
      kefirów i jogurtów "w czystej postaci" - miała kolki, ale dopiero wtedy, jak
      wypijałam co najmniej 0,5 litra tych specyfików dziennie. jeżeli więc tylko
      możesz - jedz wszystko, na co masz ochotę, oczywiście w granicach rozsądku, tj.
      unikaj grochówki ;). pzdr, M
    • 12.04.06, 12:09
      www.wyprawka.pl/alergie/ polecam tą stronę, jest co wybrać, pozdrawiam
      • 12.04.06, 13:44
        Ta stronka podana w poście powyżej jest naprawdę super, szkoda, że ja nie
        wpadłam na nią kiedy karmiłam moją córkę i jadłam sam ryż. Polecam. A tu
        przepis na szarlotkę sypaną (wsponim=naną wyżej):

        1 kg jabłek
        1 szkl mąki
        1 szkl kaszy manny
        1 szkl cukru
        15 dag margaryny bezmlecznej
        2,5 łyżeczki proszku do piecz.
        łyzka cynamonu

        Kaszę, mąkę, cukier i proszek dokładnie wymieszać, podzielić na 3 części.
        Jabłka obrać, żetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem. Małą tortownicę
        wysmarować tłuszczem dość grubo. Wsypać jedną część suchych produktów, przykryć
        połową jabłek, potem drugą porcję suchych, jabłka i resztą suchych produktów.
        Na wierzchu położyć wiórki margaryny. Piec 70 min w 200 stopniach.

        Mojej córce, która dalej jest alergikiem robię takie ciasto:

        Kruchy spód:
        200g masła
        250 g mąki
        1 cukier waniliowy- rozetrzeć w dłoniach, zagnieść i schłodzić potem upiec

        na wierzch:2 galeretki
        2 szkl wody
        2 szkl mleka sojowego

        Galaretki rozpścić w 2 szkl wody, ostudzić. Lekko tężęjącą galaretkę zmiksować
        do "spienienia" dodać mleko. Jak zacznie tężeć wylać na kruchy spód.

        Pozdrawiam serdecznie i życzę mimo wszystko smacznych świąt. Ja też kilka świąt
        miałam postnych, bo moja córcia oprócz mleka i jajek dodatkowo była uczlona na
        gluten.
        • 17.04.06, 12:17
          a jablecznik na kruszonce?
          Cukier z maslem i maka sie miesza - 'ugniata' na kruszonke
          250masla
          250cukru
          500maki
          i jablek(np5)

          polowe kruszonki na spod - podpiec (15/20min?) , warstwa jablek ( np utartych
          na grubej tarce) + reszta kruszonki i znow do piekarnika na 30min
    • 12.04.06, 13:47
      W galerii forumowej jest przepis na pyszną i łatwą (bez mleka itp) szarlotkę;

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29272100&a=29272100
      • 12.04.06, 13:53
        Jeśli jest alergia na jaja kurze, to wypróbuj przepiórcze, one nie uczulają.
        Tylko musisz ich wziąć odpowiednio więcej.
        --
        mama<3>
        • 14.04.06, 13:55
          nie ma rzeczy ktore nie uczulaja: moja corka, lat 3,5 jest uczulona na
          wszystkie rodzaje jajek plus kurze/kurczece mieso...

          i tez mialam pokusy 'szalenstwa' w swieta i drogo za nie zaplacilam, wlasciwie
          moje dziecko...
    • 12.04.06, 21:32
      PIERNIK DLA ALERGIKA

      przepis na piernik dla tych bez jajek, mleka.

      Składniki:
      1,5 szklanki przecieru z jabłek
      0,5 kostki margaryny bezmlecznej (chyba Maryna, ale musisz sprawdzić)
      1 szklanka cukru
      1 szklanka rodzynek
      1 łyżeczka cynamonu
      0,5 łyżeczki imbiru lub
      0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
      0,5 łyżeczki soli
      2 szklanki maki
      2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
      0,5 szklanki orzechów
      W garnku podgrzewamy, aż do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy: przecier
      jabłkowy, margarynę, cukier, sól, cynamon, imbir i rodzynki. Kiedy wystygnie
      dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i orzechami i mieszamy.

      Ciasto pieczemy przez godzinę w temperaturze 190°C.

      Tylko musisz uważać bo np. moje dziecko jest uczulone rónież na orzechy.Radze
      najpierw przeanalizuj przepis.
    • Gość: Niunia26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 17:17
      Niestety nie mogę ci pomóc, ale popytam wśród przyjaciół i rodziny.Masz
      dziecko? Ile ma miesięcy? (lat)odpisz!
      • Gość: glupi mis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 17:23
        chetnie bym ci pomogl ale jestem tylko glupiuutkim misiem i lubie iod dobrze ze
        nie mam alergii na niego pozdro
      • 15.04.06, 11:11
        Jestem bardzo zaskoczona takim odzewem i dziekuję również z "dołu" :-) Mój
        skarbek ma dopiero 7 tygodni więc jak możecie się domyślić nie siedzę na forum
        codziennie (to do tej osoby,która już oburzyła się brakiem odzewu z mojej
        strony), tym bardziej, że udało mi się nawet jakieś porządki świąteczne poczynić
        w domu:-) Dopiero dzisiaj biorę się za pieczenie i cieszę się bardzo, że
        niewielkie obżarstwo stanie się też moim udziałem dzięki Wam. Wesołych!!!
    • 13.04.06, 18:22
      Bede grymasic: dzieki z gory w porzadku, ale i z dolu by sie przydalo. Ludzie
      wstawiaja przepisy, a autorka watku byc moze nawet nie zajrzala.
    • 13.04.06, 19:15
      Przepis na kruche ciasto polecam na szarlotke
      Składniki:
      - 2 szklanki mąki kukurydzianej
      - kostka margaryny Maryna
      - cukier wanilinowy(lub łyżka cukru)

      Sposób przyrządzania:

      Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin. Piec w 220 st.C od 10 do
      15 min.

      Mazurek na kruchym spodzie (bez mleka, jajek, glutenu)

      Składniki:
      - 2 szklanki mąki kukurydzianej
      - kostka margaryny bezmlecznej
      - cukier wanilinowy albo łyżka cukru

      Sposób przyrządzania:

      Margarynę wyjmij z lodówki poprzedniego dnia (musi być bardzo miękka). Zagnieć
      ciasto (jeżeli nie będzie się chciało zagnieść, dodaj 1-2 łyżeczki wody). Włóż
      do zamrażalnika. Po godzinie wyjmij i rozłóż na płaskiej blasze wyłożonej
      papierem do pieczenia. Piecz w 220°C przez kwadrans (na złoty kolor).
      To ciasto jest bardzo kruche, dlatego zanim go nie polejesz lukrem, nie próbuj
      go zdejmować z blachy, a i potem lepiej przełóż je razem z papierem.

      Piernik
      Składniki:
      - 40 dag mąki niskobiałkowej
      - 8 dag margaryny bezmlecznej
      - 20 dag cukru pudru
      - 20 dag sztucznego miodu
      - 10 jajeczek przepiórczych (białka i żółtka osobno)
      - płaska łyżeczka sody
      - 3-4 łyżeczki cukru

      Sposób przyrządzania:

      Z cukru przygotuj karmel - wsyp na patelnię, zrumień, dolej trochę gorącej wody
      i zagotuj. Miód rozpuść i ostudź. Tłuszcz utrzyj z żółtkami, dodaj cukier
      puder, miód, karmel i mąkę. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj. Piecz
      przez godzinę w temperaturze 180° C.

      pozdrawiam gabrysia mam nadzieje, że się uda powodzenia i wesołych świąt
      P.S. co do innych przepisów bez jajek i mleka to poszukam i wyslę
    • Gość: marzena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 20:18
      Weź równe ilości mąki, tłuszczu i twarogu(zmielonego). Wyrób ciasto i rozwałkuj
      jak na pierogi. Wykrawaj szklanką pierogi i nakładaj na nie kwaśną marmoladę,
      dżem lub powidła, zawiń i sklej. Ułóż na blasze na posmarowanym papierze, piecz
      jakieś 10-15min. Jeszcze ciepłe obtocz w cukrze-pudrze z cukrem waniliowym.
      Pycha. A tak w ogóle dlaczego karmiące matki nie mogą pić mleka? Za moich
      czasów wręcz byłyśmy zmuszane i dzieci żyją, mają się całkiem dobrze.
      • 13.04.06, 20:53
        Gość portalu: marzena napisał(a):

        > Weź równe ilości mąki, tłuszczu i twarogu(zmielonego).

        Twarogu? Dla alergika "mlecznego" ???

        Polecam ciastka piwne

        2,5 szklanki mąki
        kostka margaryny bezmlecznej
        pół szklanki piwa

        marmolada lub powidła, ew. dżem ale koniecznie wysokosłodzony, a to teraz rzadkość
        cukier puder do posypania

        Z mąki, margaryny i piwa zagnieść ciasto, rozwałkować na jakieś 3-4 mm, kroić w
        kwadraty, nałożyć marmoladę, założyć na siebie dwa przeciwległe roku (tak jakby
        w pół koperty) i piec na złoty kolor w temp.180-200 st. Po upieczeniu posypać
        cukrem pudrem.


        --
        Walczmy z bykami ;)
        • Gość: oszalałaś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 11:05
          Piwne, dla karmiącej kobitki???
          • 14.04.06, 14:55
            Gość portalu: oszalałaś? napisał(a):

            > Piwne, dla karmiącej kobitki???


            Nie oszalałam, co więcej, te piwne piekę mojej dwuletniem, bezmlecznej i
            bezjajecznej córce.
            Jakoś mi się wydaje, że niewiele alkoholu zostaje pod wpływem 200 stopni celsjusza.

            To piwo to się do ciasta dodaje, a nie wypija na popitkę. Poza tym, nawet jakby
            je wypiła, to nic by się dziecku nie stało.
            --
            Walczmy z bykami ;)
    • Gość: pierniczek2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:47
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Justa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 23:55
      Świętny wątek, ja skorzystam bo tez jestem na diecie. Dziękuję.
    • 14.04.06, 10:16
      To o co pytasz, jest moją normalną codzienną dietą. Nie jadam mięsa ani jaj.
      Moja rodzina także. Wszyscy czujemy się świetnie - i nie gryzie nas sumienie,
      że krzywdzimy czujące istoty :)
      Przepisy znajdziesz na wegetariańskich stronach w necie. Sa tam pierniki,
      serniki, torty... Kto szuka, znajduje.
      Pozdrawiam

      -----

      www.godsdirectcontact.us/com/vegetarian/alternativeliving/htm/AL-polish-2.htm
      • 14.04.06, 11:56
        Ja też nie jem mięsa i jaj.
        Nie dla zdrowia jedynie, ale aby nie zabijać i nie krzywdzić.
        Alleluja!
    • Gość: IPI IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 11:06
      polecam ksiazke Ewy Kmiecik; "Ciasta na wegetariańskim stole"
      • Gość: ipi IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 11:09
        no i strony wege polecam, np. www.wegetarianie.pl, vege-spinacz, puszka(tu są
        linki na różne strony). Poza tym wychodzący co miesiąc Wegetariański Świat
        drukuje jakieś świąteczne przepisy, więc i może pierniczek będzie. Osobiście
        nie korzystałam z ich przepisów, bo nie są ciekawe, ale przepisy na ciasta może
        są ok.
        • Gość: Lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 12:39
          To ciasto z jablkami jest super. Trzesz jablka, dodajesz margaryne cukier
          ucierasz i masz mase, do srodka wlewasz gesta galaretke np z 0,5 wody .
          tortownice wykladasz biszkoptaki nasaczonymi galaretka. Nakladasz mase, zalewasz
          ja galaretka i do lodowki. Pycha.
          Ale musi byc margaryna nie moze byc maslo.
      • Gość: asia_nie IP: 194.42.117.* 14.04.06, 12:55
        To przerazajace co tu niektorzy wypisuja...
        Jezeli dziecko reaguje na nabial spozywany przez matke, to na 100% nie powinna
        ona jesc innych potencjalnych alergenow typu KAKAO, ORZECHY, MIOD, ze o
        sledziku, bigosie i alkoholu nie wspomne.

        W kwestii przepisow polecam, takze mamom troszke starszych dzieci majacych
        problemy z tolerowaniem nie tylko nabialu:
        www.malyalergik.pl/index.html
        pozdr
        mama Kajetana

    • Gość: Helpik IP: *.imperiumpw.pl 14.04.06, 21:36
      Czesc Podam ci przepis na makowiec veganski tzn bez mleka i jajka

      Potrzebujemy tak:
      40g drożdży
      550g mąki pszennej
      pół szklanki wody
      4-5 łyżki margaryny
      1-4 łyżki wody (lub trochę więcej)
      2-3 łyżki cukru
      mase makową

      Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłą wodą i rozmieszać z trzema
      łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
      Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży,
      rozpuszczone ciepłą margarnę zmieszaną z cukrem, wodę i zagnieść miękkie ciasto
      aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi
      swą objętość.
      Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.Rozwałkowac na duże placki,
      wsadzić tam masę makową i zawinąć jak roladę. Zrobić tak dwie rolady makowca.
      Przełożyć makowiec na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia
      blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piec około 25-30 minut w 200
      stopniach.

      Bardzo dobre i napewno nie ma tam mleka i jajek, a z tego co wiem w masach
      makowych przewaznie jest syntetyczny miód.

      Wiec przepic veganski na 100%
    • Gość: Q IP: *.chello.pl 14.04.06, 23:10
      no właśnie, jak wyżej... ;) ciasta sojowe- moze coś takiego wymyślą...;)
    • 15.04.06, 07:51
      PYCHOTLIWE iSWIETNE NA SNIADANKO (chociaz troche bardziej przypominaja zdrowa
      zywnosc niz ciastka :)
      otreby i platki owsianne nieblyskawiczne+ orzechy rozdrobnione + rodzynki+
      pokrojone sliwki suszone i suszone morelki+ pestki dyni i slonecznika zalej na
      noc zimna woda, wchloną ją przez noc, rano wymieszaj, dodaj podprażonych na
      patelni bez tluszczu sezamu i wiiorek kokosowych, dodaj miodku do smaku i piecz
      na papierze bez tluszczu MNIAM!
    • 15.04.06, 10:39
      30 dag migdałów, 30 dag cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 50 dag płynnego
      miodu, 70 dag cukru, 15 dag masła, 5 dag orzechów (włoskich lub laskowych), 1
      paczka przyprawy korzennej do pierników, 5 dag kakao, 1 filiżanka zaparzonej
      mocnej kawy, szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu, 1,5 kg mąki pszennej, 2
      paczki proszku do pieczenia, dżem malinowy lub powidła śliwkowe do smarowania.
      -------
      Przygotować marcepan na 3 dni przed pieczeniem piernika – migdały sparzyć
      wrzątkiem, obrać ze skórki i zmielić. Zmielone migdały utrzeć w donicy, dodając
      30 dag cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny. Utartą masę podgrzewać w rondlu,
      ciągle mieszając, aż zacznie odstawać od dna. Zawinąć w wilgotną szmatkę i
      zostawić na 2 dni. Przygotować ciasto: 1/2 kg płynnego miodu, 70 dag cukru i 15
      dag masła ucierać w misce, aż utworzy się płynna masa. Dodać 5 dag zmielonych
      orzechów, przyprawę do pierników, kakao, filiżankę zaparzonej mocnej kawy,
      szczyptę gałki muszkatołowej i cynamonu. W misce wymieszać mąkę pszenną i
      proszek do pieczenia. Połączyć mąkę z płynną masą. Ciasto dokładnie wyrobić i
      pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Ciasto podzielić na 3 części,
      cienko rozwałkować i wyłożyć na 3 jednakowej wielkości blachy. Piec każdą
      blachę przez 1/2 godziny w średnio gorącym piekarniku. Gdy pierniki ostygną, 2
      z nich posmarować dość grubo dżemem lub powidłami i złożyć. Wierzch także
      posmarować cienko dżemem lub powidłami. Następnie rozwałkować na stolnicy
      posypanej cukrem pudrem cienki płat marcepanu wielkości placka piernikowego i
      nałożyć na górę. Trzeci placek piernikowy także posmarować cienko dżemem i tą
      właśnie stroną przyłożyć do marcepanu. Piernik przykryć arkuszem papieru
      pergaminowego i obciążyć. Następnego dnia pokroić w kostki i polukrować
      czekoladą lub lukrem czekoladowym.
      -------
      www.godsdirectcontact.us/com/vegetarian/alternativeliving/htm/AL-polish-2.htm

    • 15.04.06, 10:42
      25 dag mąki pszennej, 1 szklanka miodu, 2 łyżki masła, 1 mała paczka proszku do
      pieczenia, 1 paczka przypraw piernikowych, 4 łyżki mleka, szczypta soli, sok i
      starta skórka z 1/2 cytryny, lukier czekoladowy (cukier puder, kakao, masło i
      gorące mleko).
      -----
      Miód i masło podgrzać (ale nie gotować). Po ostudzeniu dodać mąkę zmieszaną z
      proszkiem do pieczenia, przyprawami piernikowymi, mlekiem, szczyptą soli,
      sokiem i skórką startą z 1/2 cytryny. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić przez
      noc w chłodnym miejscu (Gdy ciasto „dojrzewa” dłużej, wówczas staje się
      lepsze). Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i foremką wykrawać dość duże
      serca. Piec przez 15-20 minut na natłuszczonej blasze. Po ostygnięciu,
      posmarować lukrem czekoladowym. Żeby serca ładnie błyszczały, należy po
      wyschnięciu lukru ułożyć je na blasze i włożyć jeszcze raz do ciepłego
      piekarnika na 1-2 minuty.

      -----
      www.godsdirectcontact.us/com/vegetarian/alternativeliving/htm/AL-polish-2.htm
    • 19.04.06, 11:24
      Sprawdzony w te święta. 3/4 szkl. naturalnego mleka sojowego, 3/4 szkl. makaronu
      - zmiksowac w blenderze, dodać czosnek, poł łyżeczki soli, łyżkę soku z cytryny
      na koniec. Mozna dodac odrobinę pieprzu ziołowego lub soli ziołowej
      (zdecydowanie poprawia smak). Na koniec wlewać 1/4 szkl. do 1/2 szklanki oleju.
      Po zmiksowaniu dodac czarnej soli (kamala o smaku jajek) i wymieszać ostrożnie.
      Z tej ilości mamy duzy słoik majonezu - wytrzymuje do 5 dni w lodówce - idealny
      do sałatki ziemniaczanej popularnej w święta. Ja go wymieszałam z sałatką
      meksykańską (ryż, czerowna fasola, ogórek kiszony, groszek, marchewka,
      kukurydza) i bardzo smakował gościom!
    • Gość: gosc IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 22:28
      za przepisy od spamerów dziękujemy,trolle spamerskie reklamują tylko jakiś badziew który bez żebrania nie ma wejść bo jest kiepski i bezwartościowy
    • 19.08.13, 07:42
      Wszystkie ciasta wegańskie są bez jaj, mleka, tłuszczów zwierzęcych.
      Pytaj wegan lub szukaj na wegańskich stronach w necie.
    • 29.10.14, 09:05
      papryczka1 napisała:

      > pozdrawiam świątecznie.

      Wzajemnie :)

  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.