Dodaj do ulubionych

Klapnięty biszkopt.

13.04.06, 13:02
Macie sposób na to żeby biszkopt nie oklapł? I czym nasączacie biszkopt dla
dzieci?
Edytor zaawansowany
  • b_a_l_b_i_n_k_a 13.04.06, 13:03
    Nasączyć można mocna herbatą z cytryną. Odpowiedź na pierwsze pytanie także
    chciałabym znać :-)
    --
    Jeśli dotyczy Cię problem choroby nowotworowej, zajrzyj do Nas:
    Onkoforum-Damy rade
    Najpiękniejsza Kasia na świecie
  • aiczka 13.04.06, 13:12
    Biszkopt chyba zawsze trochę "klapie"... Można to trochę ograniczyć, jeśli się
    nie wyjmie biszkopta z peikarnika od razu po zakończeniu pieczenia, tylko
    zostawi w otwartym, stygnącym piekarniku. Wtedy też klapie, ale trochę mniej.
  • Gość: Kaśka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 13:10
    Formę smaruje się tylko na styku blach pionowej i spodu. Po uieczeniu odwracamy
    go do góry nogami stawiamy na podstawce np. trzy salaterki, żeby biszkopt
    odparował. Po wystygnięciu odwracamy i wyjmujemy z formy. Nie ma mocnych siła
    grawitacji zadziała i biszkopt nie klapnie.
  • aiczka 13.04.06, 13:14
    To znaczy salaterki mają tworzyć podstawę, tak żeby był dostęp powietrza?
  • linn_linn 13.04.06, 14:18
    No i zebu nie wypadl z formy.
  • addda1 13.04.06, 14:55
    wiecie co,ja nie znam tego problemu!!!mam przepis na biszkopt,sprawdzony od
    wielu,wielu lat i nigdy(!!!!!) mi nie opadl.nie stosuje zadnych sztuczek,a
    wrecz przeciwnie - sama kombinuje(dodaje czasami cos np.kakao.mak itp)
    przepis jest bardzo prosty:
    4 jaja
    3/4 szkl cukru
    1 szkl maki
    cukier waniliowy
    2 lyzeczki octu
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    do zoltek dodac ocet+prosze,roztrzepac lyzeczka.pozniej ubic bialka,dodac
    cukier,nastepnie dodac zoltka i make,wymieszac lyzka.
    NIGDY nie opada,jest puszysty i pyszny
    powodzenia!!!
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 14:59
    Z proszkiem do pieczenia to jest "prawie biszkopt"-zadna filozofia:)
  • Gość: a IP: *.demon.co.uk 13.04.06, 15:07
    ???????????????????
  • Gość: a-z IP: *.chello.pl 15.04.06, 23:30
    Zgoda w 100%!!! Biszkopt TYLKO bez proszku!!!!! Zawsze mi się udaje, bardzo mało
    "klapie", ponieważ (w tym właśnie upatruję sekret) zawsze ubijam (tradycyjnie
    trzepaczką) białka z cukrem na sztywną pianę (białka zimne, a do trzepania
    dodaję łyżkę wody - wychodzi super!). Do tej piany dodaję rozmieszane w kubeczku
    (wcale nie ucierane!) zółtka z łyżką sztywnej piany, delikatnie mieszając, potem
    mąka i.... dalej już wiecie. Jest tak dobry, że nie wymaga żadnych kremów. W
    rodzinie od pokoleń przysmak dzieci. Powodzenia!
  • Gość: aga IP: *.koba.pl / *.koba.pl 13.04.06, 15:00
    5jajek+1,5 szkl cukru zmiksowac; dodac 2 szkl maki i 2lyzeczki proszku do
    pieczenia; do tortownicy i do pieca; w wykonaniu mojej mamy (moim rowniez) nie
    klapnie
  • linn_linn 13.04.06, 15:30
    To nie jest biszkopt.
  • Gość: betsypetsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 18:46
    nie wolno smarować boków tortownicy!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka