Dodaj do ulubionych

szafran a kurkuma??

IP: *.sdl.vectranet.pl 14.04.06, 17:47
wiem że można gotować ryż z szafranem....to daje taki fajny zółtawy kolor...
a można ugotować ryż w dodatkiem kurkumy?? próbował ktoś??
Edytor zaawansowany
  • linn_linn 14.04.06, 17:49
    Mozna: jesli akurat nie mam szafranu, dodaje troche kurkumy.
  • Gość: agnieszka IP: *.sdl.vectranet.pl 14.04.06, 17:57
    dzięki... a jeszcze jedno, czy efekt jest taki sam??
  • ba_nita 14.04.06, 18:10

    --
    Nigdy nie kupuj dzbanka do którego nie możesz swobodnie włożyć ręki.(z
    doświadczenia)
  • podyanty 15.04.06, 12:12
    Mozna, jezeli chodzi ci tylko o kolor. Prawdziwy szafran jest drozszy od zlota :) i czesto falszowany przy
    pomocy wlasnie kurkumy. Wiesz, ze kupilas prawdziwy szafran gdy jest on w postaci szafranowych
    precikow.
  • Gość: Jurek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 20:05
    Kurkuma używana jest czasem w zastępstwie, ale to zupełnie nie to, to tak jakby
    zastąpić wieżę HiFi skrzeczącym radiem tranzystorowym, albo nowego Mercedesa
    zdezelowanym Trabantem ;) Kolor jest inny, bardziej żóty, z szafranu czarwono-
    żółty, a samak zupełnie różny. Szafran ma smak wyjątkowy, charakterystyczny,
    nie dający się pomylić z niczym innym. Poza tym szafran to nie tylko kolor, ale
    zdrowie i siły witalne, to nie tylko przyprawa, lecz także panceum od setek
    lat... I wbrew pozorom szafran nie jest taki drogi w użyciu, jego odrobina
    wystarcza na długi czas.
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 15.04.06, 20:28
    Zawsze uzywam kurkume i mam taka pomaranczowa .
    Farbuje ryz , makaron i zupy .
    Wlasnie dzisiaj ugotowalam ryz do kaczki , wyszedl piekny kolor
    zlotopomaranczowy i dawalam tez cajen
    Do wody w ktorej gotujesz ryz dodawaj rozne przyprawy nie tylko sol i bedzie
    bardzo dobry . Suszone warzywka dodaja duzo smaku .
  • Gość: Marta50 IP: *.pools.arcor-ip.net 15.04.06, 20:43
    Dlaczego nie sprobujecie ugotowac z curry?
    Kurkuma jest nie tylko przyprawa ale tez jest ziolem z ktorego produkuje sie
    lekarstwo na naczynia wiencowe.
    Safran, galka muszkatalowa, nie wolno w duzej ilosci i czestosci naduzywac. W
    duzej ilosciach sa te przyprawy trujace.
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 15.04.06, 21:31
    Curry uzywam ale tego szaroburego madras bo jest najlepsze .
    Inne bardziej zolte curry juz maja w sobie kurkume charakterystyczna w smaku
    a do podfarbowania wystarcza jej niewiele , najczesciej rozplywa sie w wodzie
    tylko nadajac kolor .
  • Gość: marcepanna IP: *.lama.pl 17.04.06, 11:02
    no wlasnie ale jak prawidlowo przechowywac szafran?
    podobno on chlonie wilgoc i po otwarciu jest do niczego bardzo szybko
  • Gość: Marta50 IP: *.pools.arcor-ip.net 17.04.06, 21:04
    Szafran kupujesz w malutkim okraglym pudeleczku, najlepiej je zamknac, wlozyc do
    sloiczka, zamknac sloiczek i wlozyc do lodowki.
  • Gość: Gedesh IP: 81.17.95.* 18.04.06, 09:45
    Ktos w tej dyskysji celnie zauwazyl ze kurkuma i szafran to jak zdezelowany
    Trabant i nowy Mercedes TYLKO ZE TO JEST POROWNANIE WYJATKOWO LAGODNE !!!
    Tych dwoch przypraw nawet nie sie porownywac!!! Szafran jest rzecza genialna
    a jest produkcja jest WYJATKOWO pracochlonna i absolutnie zasluzenie jest
    najdrozsza przyprawa na swiecie.Ma tez wielkie wlasciwosci lecznicze i jest
    sposowany przy wielu chorobach np. chorobach serca.Ludziom ktorzy wypisuja tu
    piramidalne bzdury ze jest on w wiekszych ilosciach szkodliwy mozna odpowiedziec
    krotko - Dobrego zdrowia bo na rozum juz za pozno...Szafran mozna dodawac
    do ciast,na wschodzie tradycyjnie dodaje sie go do napojow np.szerbety.
    Swietny jest rowniez jako dodatek do niektorych zup np.piti
    Od wiekow jednak zaskal sobie slawe jako niezastapiony dodatek do plowu
    - tu dwie uwagi 1.PLOW TO NIE JAKIES TAM DODAWANIE SZAFRANU DO JAKIEGOS TAM RYZU
    GDYZ MUSI BYC TO ODPOWIEDNI RYZ DLUGOZIARNISTY 2.PLOW JEST ROBIONE SPECJALNA
    TECHNIKA azeri.ru/AZ/cuisine/dishes/93.html

  • linn_linn 18.04.06, 10:33
    Ja nie zauwazylam, zeby ktos je porywnywal. Wiadomo, ze szafran to cos innego,
    ale kiedy gotuje risotto, ktore ma byc zolte: lepszy rydz niz nic. Masz inny
    sposob? Chetnie skorzystam.
  • bazylia7 19.04.06, 12:19
    a potem to se sprawdz..
    to dwie rozne prxyprawy

    tam gdzie dodajesz kurkume szafran sie nie nada
    tam gdzie trzeba dac szafranu - kurkuma jest nedzna namiastka tylko

    a Twoje grzmiace pohukiwania sa taka kurkuma zamiast szafranau... bo widac
    ze .. slyszal, ze dzwonia ale nie wie, w ktorym kosciele

    a o ... no wlasnie o czym ? co to jest "plow"? czy to pilaw , czu pulau... czy
    jeszcze inne byriani
  • mwookash 20.04.06, 13:49
    nadaje lekko korzenny smak i piękny kolor.
    Czasem dodaję zmielonej papryki i oleju/oliwy (barwnik czerwony nie rozpuszcza
    się w wodzie a w tłuszczu) wtedy jest bardziej żywa barwa i oczywiście ryż jest
    pikantny.
    --
    Perolmy sę sibretkowie tą gąsą
    A tak przy okazji nasze współczesne paradoksy :)
    "Na wsi takich cudów jak razowa mąka nie kupię."

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka