Dodaj do ulubionych

Świąteczne gotowanie z Makłowiczem

IP: 62.93.63.* 22.12.02, 16:50
Panie Robercie, oglądam każdy Pański popis i jestem zachwycony!
Brakuje mi jednak dwóch przepisów :
" Bakłażany pod beszamelem " i " MAKŁOWIEC a'la MAKŁOWICZ " -
chodzi oczywiście o świąteczną wersję makowca a nie tę
pospolitą. Pozdrawiam , Adam z Krosna
Edytor zaawansowany
  • Gość: hen IP: olsztyn:* / *.ols.vectranet.pl 22.12.02, 18:35
    Kutia wcale nie jest wstrętna. Przygotować ją umieją jedynie
    osoby urodzone na Wschodzie. Najsmaczniejsza jest następnego
    dnia - po Wigilii, a potrzeba do niej albo kwaskowatego kompotu
    z suszu - dla małolatów (też pozostaje na następny dzień), albo
    cydru (czyli "wina" jabłkowego) dla starszych. Pamiętam z czasów
    młodości kutię przygotowywaną przez Mamę mojego kolegi - była
    niesamowita. Dziś takiej praktycznie już nie ma.
  • przemo.s 22.12.02, 18:47
    Przepisy świetne ale... Po pierwsze skąd przeświadczenie, że w Wielkopolsce
    jada się zupę rybną? Z dziada pradziada jestem Poznaniakiem i nigdy takiej
    zupy w domu nie było. Za to zawsze pojawia się barszcz grzybowy. Po drugie -
    mieszać do pierogów kapustę pół na pół kiszoną ze słodką to zbrodnia!
    Specyfika pierogów wigilijnych to olej rzepakowy i kwach kapusty (tylko
    błagam: bez marchwi!).
    W związku z popełnieniem przez rzeczonego dwóch błędów (oczywiście czysto
    subiektywne wrażenie) akcja odwetowa była natychmiastowa - nie oglądałem
    dzisiaj Pana programu :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka