oscypek - można zamrozić? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • nie straci na wartości? czy i na jak długo możnaby go zamrozić?
  • em na cieplo tylko.... jesli mowimy o prawdziwym oscypku. Takim z marketow nie
    zaszkodzi nic :-)
  • ja juz tego bledu nie popelnie, oscypek w zamrazaku "nabral" wody i po
    rozmrozeniu przypominal raczej jakas purchawke i byl kompletnie bez smaku, taki
    jakis jalowy, a na patelni pryskal jak sztuczne ognie.
    co do gatunku nie dyskutuje bo kupione byly od gazdziny na florianskiej
  • Gość: ula IP: *.atman.pl / *.atman.pl 24.04.06, 15:32
    od roku przywożę oscypki z zakopanego i mrożę, problem w tym żeby trafić na
    dobrego oscypka wedzonego a nie moczonego w czymś co ma przypominać wędzenie
    (te oszukane są bardzo ciemne, nie zjadliwe zupełnie, to coś w czym sa moczone
    przesiąka w głąb oscypka)

    po rozmrozeniu sa znakomite zarówno z grilla jak i z ręki :)

    "skądkolwiek wieje wiatr
    ma zawsze zapach Tatr"
  • Gaździny na Floriańskiej są co najwyżej z Prądnika albo Kleparza a nie
    Podhala :-)))
    --
    Jeśli dotyczy Cię problem choroby nowotworowej, zajrzyj do Nas:
    Onkoforum-Damy rade
    Najpiękniejsza Kasia na świecie
  • ja tam im w dowod nie zagladam, siedza se z kobialeckami i cudnie sa
    przyozdobione po goralsku, gwara zagajaja a jakze, wiec nie mam powodow myslec,
    ze one z kleparza, a nawet jesli, to o oscypki tu chodzi
  • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 17:07
    a w czym je mrozisz? w folii aluminiowej czy w zwyklym woreczku? i jak później
    rozmrażasz?
  • można mrozić oscypki, a jeśli chodzi o moczenie to je się w niczym nie moczy
    prócz wywaru z którego otrzymuje się ser, a są wędzone dymem i to że jest
    ciemniejszy świadczy o dłuższym wędzeniu. A jeśli chodzi o nabranie wody w
    czasie mrożenia to te prawdziwe na pewno nie nabierają gdyż robi się je w ten
    sposób że wyciska się z nich wodę i upycha w formę tak długo by miały zwartą
    masę gdyż w czasie wędzenia woda wyparowywuje i potem są w oscypku dziury. Wiem
    to stąd że sama próbowałam zrobić takiego oscypka u bacy i myślałam że jeśli
    przez godzinę ubijałam go to nie ma wody ale się myliłam. Wyszedł dziurawy. A
    prawdziwy baca dobrze ubije.
  • Gość: ofka IP: *.chello.pl 25.04.06, 18:09
    Kiedyś kupiłam na zapas i zamroziłam utarty. B. dobrze smakował w mufinkach.
    Mrożę także w kawałku i rozmrażam zalany słodkim mlekiem, używam go potem do
    smażenia, panierowany. Ma znośną konsystencję, nie jest wysuszony.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.