Dodaj do ulubionych

pizza z ziemniakami

11.05.06, 11:40
czy macie może przepis na włoską pizzę z ziemniakami? wiem, że to całkiem
popularna wersja w Italii i chciałabym ją wypróbować. ziemniaki surowe,
podgotowane?
pozdrawiam!
Edytor zaawansowany
  • anna.belle 11.05.06, 12:48
    hmm, mój włoski w skali 0-10 jest na poziomie 0,01, czyli rozumiem piąte przez
    dziesiąte bazując na innych znanych mi językach, więc jeśli będziesz miała coś
    po ang lub niem będę wdzięczna :)
    ale dzięki i za to!
  • linn_linn 11.05.06, 13:56
    Wklejalam w pospiechu. Nie tlumaczylam, gdyz nie jest ona typowa: te maja
    jednak tylko ziemniaki w ciescie. Znajde cos godnego polecenia i wstawie.
  • linn_linn 11.05.06, 14:09
    Jeszcze jedno: jaka ona ma byc? Najlepsza jest chyba focaccia apulijska z
    pomidorkami / ziemniaki wchodza w sklad ciasta /. Jest tez pizza apulijska z
    ziemniakami, ale bez drozdzy. Neapolitanska jest pieczona z gotowanych
    ziemniakow. Nie wykluczam, ze sa jeszcze inne. Trudno mi powiedziec, ktorej
    szukasz.
  • linn_linn 12.05.06, 08:52
    Oto jedna z nich:
    Pizza di patate, czy li pizza z ziemniakami
    600 g starych ziemniakow
    200 g sera wedzonego typu scamorza
    100 g maki
    50 g startego sera parmigiano reggiano
    1 jajko
    300 g pomidorkow koktajlowych
    1 lyzka kaparow w soli
    pol lyzeczko suchego oregano
    10 listkow bazylii
    10 oliwek typu "taggiasche"
    oliwa extravergine
    sol
    - ziemniaki ugotowac, obrac i zmiazdzyc
    - wyrobic ciasto z ziemniako, maki, jajka i parmigiano
    - forme o srednicy 24 cm posmarowac oliwa i wylozyc przygotowanym ciastem
    - rozgrzac piekarnik do 200°C i piec pizze przez 20 minut
    - na ciescie ulozyc plasterki sera scamorza, polowki pomidorkow, oplukane z
    soli osuszone kapary
    - posypac oregano, polac 2 lyzkami oliwy extravergine i wstawic do piekarnika
    na dalsze 20 minut
    - ozdobic oliwkami listkami bazylii
    Pomidory mozna zastapic 2 zgrilowanymi paprykami / pokrojonymi w paseczki / i
    20 g sardeli w oliweie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka