Dodaj do ulubionych

HELP -naleśniki i placki ziemniaczane

06.01.03, 15:28
witajcie! Bardzo Was proszę o podstawowy dobry przepis na ciasto naleśnikowe
i placki ziemniaczane,jakie proporcje żeby były pyszne?
kompletnie zielona jestem w tym temacie,
Dzięki:)
Edytor zaawansowany
  • hania_76 06.01.03, 17:10
    Na 1 kg ziemniaków - 1 jajko, 1 duża cebula, sól i pieprz.
    Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć z masy ziemniaczanej
    wodę na sitku do jakiegoś naczynia. Pozwolić jej się odstać i delikatnie wylać
    zostawiając na dnie skrobię, która opadła. Dodać do masy jajko i startą na
    tarce cebulę oraz skrobię. Jeśli masa będzie zbyt płynna można dodać jeszcze 1
    albo 2 łyżki mąki, ale raczej nie jest to konieczne. Dodać tyle soli i pieprzu
    ile się lubi i smażyć placki nakładając masę ziemniaczaną łyżką na dobrze
    rozgrzany olej (oleju musi być dużo - ok. 0.5 cm warstwa na patelni).
    Czasami dodaję do startych ziemniaków trochę tartego na większych oczkach sera,
    ale to już taka plackowa wariacja.
    Zjadać póki gorące - NIE ODGRZEWAĆ!!!!
  • Gość: mash IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.01.03, 21:51
    moj przepis na placki ziemniaczane jest dosc tradycyjny, oparty na starych
    niemieckich przepisach (odbiega nieco od kanonow przyjetych w Polsce) ale
    probowac zawsze mozna.
    6 duzych ziemniakow nalezy zetrzec na grubej tarce (wazne aby byla gruba)
    1 cebule (spora) pokroic na malenkie kostki (ewentualnie zetrzec)
    4-5 zabkow czosmnku wycisnac lub drobno posiekac (ja zawsze siekam)
    Calosc mieszamy ze soba dodajac czubata lyzke maki oraz 2 jajka. Obficie
    posypujemy pieprzem i z umiarem sola oraz odrobina czerwonej, slodkiej papryki
    (papryka to moj wynalazek)
    na rozgrzany olej nakladamy ciasto (stosunkowo grubo) , ja zazwyczaj robie
    placki o srednicy 10 - 12 cm (czasem wieksze) i o gruboski okolo 0,5 - 0,7 cm
    usmazone placki osuszamy recznikami papierowymi (sa wtedy mniej tluste i
    bardziej smakuja) PZDR - powodzenia :)
  • mufka 07.01.03, 01:19
    Zalezy jakie chcesz nalesniki, ja robie cieniutkie jak papierki (bo na krokiety)
    ale do tego jest potrzebna dobra teflonowa patelnia i malo oleju przed kazdym
    nalesnikiem.

    300 dl maki
    300 dl mleka
    200 dl wody
    3 jaja
    troszke soli
    ubijam dobrze mikserem.

    Do plackow ziemniaczanych nie dodaje maki, ale kasze manna, ktora powoduje ze
    placki sa pulchne a nie kluchowate.
  • alluette 07.01.03, 08:06
    Mój przepis na naleśniki- 2 szklanki mąki, dwa jajka, szklanka mleka, szklanka
    wody i trochę soli. Zmiksować, pod koniec dodać 3 łyżki oleju- dzięki temu nie
    trzeba będzie smarować patelni. Ciasto wlewać na mocno rozgrzaną patelnię.
    pozdr.
    a
  • curry1 07.01.03, 10:26
    a ja do naleśników dadaję zamiat części mleka - wodę mineralną gazowaną, a gdy
    naleśniki mają być do farszu nie na słodko ale np. pieczarki i żółty ser -
    dodaję piwo w części lub całkowicie zamiast mleka
  • Gość: feline IP: proxy / *.dial.proxad.net 07.01.03, 13:21
    Witajcie, nalesnikozercy! Moja odmiana to zastapienie czesci plynu w
    ciescie ...piwem ( zazwyczaj rozrabiam kazda dawke maki z 0,25 cl piwka a potem
    dopiero uzupelniam woda, mleka nie uzywam). No i ciasto koniecznie musi
    sie "odstac", przynajmniej z pol godzinki.
  • ellenka 07.01.03, 19:00
    Dziękuję za wszystkie pyszne przepisy !!! zrobiłam dziś naleśniczki i wyszły mi
    cudnie!! Jutro- placki ziemniaczane.
    Pozdrowienia :))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.