Jak przeliczyc swieze drozdze na suche? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • mam problem, a nawet dwa:
    1. na pudelku jedynie dostepnych drozdzy [indie] jest podane "troche drozdzy
    zalac niewielka iloscia cieplej wody i odstawic..." i badz tu madry:)
    2. ile tych suchych trzeba na pol kg maki?
    pzdr.
    • Doswiadczenie uczy, ze nie ma jednej zelaznej zasady. Piekac np. chleb uzywam
      od 8 g swiezych drozdzy wzwyz. Podobnie jest z suchymi. Wazne jest co pieczesz,
      jakie sa inne skladniki, ile i w jakich warunkach ciasto rosnie.
      Ogolnie rzecz biorac 8 g drozdzy granulowanych odpowiada 25 g swiezych. Z tym,
      ze graulowane to nie sa suche / w Polsce sa podobno jeszcze suche: 50%
      swiezych /.
    • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 10:38
      a co jest na pudełku napisane-instant czy dry?
    • Gość: maharani1 IP: 61.1.79.* 15.05.06, 17:22
      dzieki za linki i rady:)
      g,
      na opakowaniu jest active dry yeast.
      pierwszy raz sie z tym spotykam, ze suche drozdze trzeba 'namoczyc' jak te
      tradycyjne.
      pzdr.

      • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:51
        bo są 2 rodzaje(a nawet wiecej)tu zobacz:
        www.foodsubs.com/LeavenYeast.html
        "suche " są podobne do kuleczek(granulek)- te się moczy
        "instant" bardziej jak proszek wyglądają-te się miesza z mąką
        Polskie suche i instant różnią się w dawkowaniu.
        A z tego linka co wrzuciłam wynika,że zagraniczne nie.tzn.1 op. "torebkowych"=
        1 "0.6 oz.cake" świeżych.
        • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 17:52
          6/10 uncji świeżych:)
        • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl 16.05.06, 09:49
          Nie obraźcie się, ale zadam pytanie: skąd na forum wziął się mit o jakimś
          gatunku suchych drożdży [oprócz tych instant], występujących w Polsce?
          Nigdy takich nie widziałam, a wydaje mi się, że często piekąc, trafiłabym na
          takowe.

          Owszem w bardzo, bardzo dawnych czasach, kiedy w Polsce można było kupić tylko
          drożdże sprzedawane na wagę - w sklepach oprócz drożdży tzw. "świeżych",
          występowały także suszone. Były to drożdże zwykłe - niepreparowane, tylko po
          prostu ususzone. Takie drożdże wymagały wcześniejszego namoczenia, żeby się
          dobrze rozpuściły. Nie wiem do czego były one używane, bo do pieczenia ciast
          kupowano raczej tylko świeże. A może też w ostateczności, gdy akurat nie było w
          sklepie drożdży normalnych? Pamiętam, że moja mama nigdy ich nie używała.

          Obecnie w Polsce [przynajmniej tu gdzie mieszkam czyli w Wa-wie] są w sprzedaży
          drożdże tzw.„świeże” w małych kosteczkach po 40 g i w większych po 100 g.
          Oprócz tego są drożdże INSTANT - TAKA NAZWA WYSTĘPUJE NA OPAKOWANIU.
          To są najczęściej drożdże Dr.Oetkera [czasami można kupić też jakiejś firmy
          francuskiej, ale nie różnią się one niczym, poza wyglądem opakowania].
          Na ich opakowaniu umieszczona jest informacja, że ta porcja odpowiada 25 g
          świeżych drożdży, a także, że ich waga to 7 g i wystarczają na porcję ciasta
          pieczonego z 500 g mąki.
          Oprócz tego na opakowaniu wymieniony jest skład tego produktu: drożdże suszone
          i substancja emulgująca E 472 c.
          I te właśnie drożdże potocznie nazywane są suchymi, a mają one mają postać
          drobniutkich granulek.
          Oczywiście drożdże te nie wymagają żadnego namaczania ani rozpuszczania - po
          prosu miesza się je z mąką, a potem dodaje pozostałe składniki.
          Może więc, ten kto podaje inne informacje o drożdżach „suchych” podałby jakiś
          dokładniejszy ich opis. Wtedy informacja byłaby bardziej konkretna [a i
          wiarygodna], szczególnie dla tych, którzy pytają o sposób stosowania.
          • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 09:57
            Dlaczego mit?
            Robi firma "cykoria"
            Tylko w niewielu miejscach można kupić, ale gdzies w netowym sklepie widziałam.
            www.cykoria.com.pl/katalogp/3-4-3.html
            Nie wiem , jak teraz(daaaaawno nie uzywałam), ale kiedyś miały inne dawkowanie
            niz instant i inny wygląd.
            • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 10:20
              wygrzebałam dodatkowo:
              1 op = 25g, cena ok.40gr
            • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl 16.05.06, 11:27
              Dlatego mit, bo bardzo często o nich czytałam, a nigdy nikt nie podał żadnych
              konkretnych informacji. A ponieważ nigdy ich nie widziałam na rynku, wydawało
              mi się, że forumowicze piszą o tym samym produkcie [o drożdżach instant] robiąc
              wrażenie, że chodzi o dwa zupełnie inne produkty.
              I jeszcze dlatego, że dawne suche drożdże [o których pisałam wyżej] chyba są
              już mitem. Piszę CHYBA, bo [choć ich nie znam] myślę, że te z Cykorii są już
              inaczej wytwarzane, skoro tak je zachwalają. Tamte dawniejsze były sprzedawane
              luzem [na wagę] i wyglądały jak ciemno brązowe wióry - nie zachęcały do
              kupowania. W każdym moja mama ich nie kupowała, bo twierdziła, że nigdy by ich
              nie użyła do ciasta.
              I oczywiście G ... dzięki Ci wielkie za wyjaśnienie, dzięki twojemu linkowi
              drożdże suszone już są dla mnie prawie [bo dalej nie znam ich konsystencji]
              realnym produktem. Szkoda, że w Polsce – jako produkt polskiej firmy – nie są
              bardziej dostępne. Pozdrawiam.

              • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 11:44
                Kiedys bywały w mniejszych sklepach, po prostu Oetker je "wygryzł".
                To był na pewno inny produkt niż "instant", bo dawało się całą paczkę 25g
                (instant mają 7g), tylko już nie pamietam czy na kilo czy 0,5 mąki.
                Używałam ich( a własciwie mama) ratunkowo, jak świeżych nie miała.
                Trzeba chyba, dla dobra nauki, zakupić i zobaczyć, co tam teraz siedzi:)
                • Przypominam o mrozeniu drozdzy: kupic w malenkich opakowaniach i wlozyc do
                  zamrazalnika. Uzywalam nawet takich sprzed 6 miesiecy.
                • Gość portalu: g napisał(a):

                  > Kiedys bywały w mniejszych sklepach, po prostu Oetker je "wygryzł".
                  > To był na pewno inny produkt niż "instant", bo dawało się całą paczkę 25g
                  > (instant mają 7g), tylko już nie pamietam czy na kilo czy 0,5 mąki.

                  25 g na 1 kg mąki.
                  Są realne, limbo, jak najbardziej. Nie mają wyglądu suchych wiórów, tylko małych
                  kuleczek, mnie przypominają takie miniaturowe ziarna gorczycy.
                  --
                  Walczmy z bykami ;)
                  • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl 20.05.06, 15:35
                    No właśnie Skarolino, z Twojego opisu też wynika, że suche drożdże wyglądają
                    tak samo jak drożdże instant, o których wyżej pisałam tak: "mają one postać
                    drobniutkich granulek" - czyli tak jak opisujesz: kuleczek przypominających
                    miniaturowe ziarna gorczycy.
                    Dalej więc nie wiem, czym się różnią te dwa gatunki [nie widziałam ich nigdy
                    suchych, więc nie mogę porównać] - poza podawaną tu ilością do zastosowania
                    instant - 7 g na pół kg mąki, a suche 25 g na 1 kg - czyli dwa razy więcej niż
                    instant.
                    A skoro z opisu wyglądają tak samo, to można przypuszczać, że proces ich
                    wytwarzania jest identyczny.
                    I dalej się posunę w rozważaniach na ten temat - prawdopodobnie ilość i sposób
                    do użycia wynika z zaleceń producenta. Każdy podaje wg swojego widzi-mi-się,
                    czy jak?
                    Czy ktoś widział jednocześnie drożdże instant Oetkera i suche, o których
                    piszecie?
                    Pozdrawiam!

          • Byl tu kiedys podawany link do strony opisujacej rodzaje drozdzy: wynika z
            niej, ze suche roznia sie od swiezych tylko zawartoscia wody. Niczym innym.
    • Gość: aga IP: *.net / *.pub.sarocom.net 17.05.06, 14:36
      na opakowaniu drozdzy suchych jest napisane ze 1op jest na 1kg maki. dalej chyba
      latwo przeliczyc. ale nie ma to wiekszego znaczenia chyba. ja wrzucam cale op
      jak robie pizze a raczej nie biore wtedy 1kg maki (chyba z pok kg). pozdrawiam
    • Regula przeliczania drozdzy jest bardzo, bardzo prosta. I wbrew temu co powyzej:
      zelazna.

      Jesli przepis mowi o 10 dag swiezych drozdzy to nalezy pomnozyc te ilosc przez
      0,5 = co daje 5 dag drozdzy suchych (NIE INSTANT).

      W wypadku kiedy posiada sie wylacznie drozdze instant nalezy pomozyc ilosc
      drozdzy swiezych przez czynnik 0,35 = co daje 3,5 dag drozdzy instant.

      Uwaga: suche drozdze wymagaja dodatkowego rozpuszczenia - rozpuszcza sie je w
      wodzie o temp. 43*C i o objetosci 4 razy wiekszej niz waga drozdzy bo tyle
      potrzeba do ich rekonstytucji (drozdze swieze wymagaja 2 razy tyle wody co ich
      waga i w temp. ponizej 38*C - optymalnie 32*C).

      Roznica pomiedzy INSTANT i suchymi drozdzami: drozdze instant absorbuja wode
      duzo szybciej niz suche (nie potrzebuja uprzedniego rozpuszczania) i produkuja
      duzo wiecej dwutlenku wegla niz suche.

      Na drugie pytanie (ile suchych drozdzy na pol kilo maki) NIE ma prawidlowej
      odpowiedzi.

      Rzecz w tym, ze ilosc drozdzy w przepisie zalezy od dlugosci fermentacji ciasta
      a te sa bardzo rozne w zaleznosci od tego co sie chce osiagnac. Generalnie, im
      krotsza fermentacja tym wiecej drozdzy (fermentacja zachodzi podczas rosniecia
      ciasta).

      Generalnie formula na skracanie fermentowania wyglada tak:

      Jesli przepis mowi o 10 dag drozdzy i 2 godzinach fermentacji a chcemy skrocic
      fermentacje do 1,5 godziny to nalezy przeprowadzic nastepujace obliczenie:

      (2 godziny / 1,5 godz) * 10 dag = 13 dag drozdzy.

      Uwaga: powyzej mowa o fermentacji nie retardacji, czyli np. brioche (dojrzewane
      w lodowce w procesie retardacji, czyli zwolnionej fermentacji) nie podlega temu
      rozliczeniu.

      (Za: Wayne Gisslen, Professional Baking - podrecznik do nauki pieczenia uzywany
      m.in. w CIA; z pamieci, wiec nie wiem na ktorej stronie i z ktorego wydania)


      P.S.: Zauwazylam ze wiekszosc polskich przepisow traktuje ilosc drozdzy jak
      przyslowiowe "pi razy oko", natomiast zachodnie przepisy, szczegolnie te z
      renomowanych zrodel, maja zwykle ilosc drozdzy wykalkulowana dobrze i NIE nalezy
      jej zmieniac chyba ze sie zmienia czas fermentacji.

      Generalnie na 1,5 godzinna fermentacje nastepujace pszenne wypieki wymagaja:

      Francuskie bagietki - na 750 dag maki ok. 20 g swiezych drozdzy
      Chleb zwykle (szczegolnie razowy) - na 750 dag maki ok. 22 dag drozdzy
      Bulka slodka (zolta, z dodatkiem jaj) - na 0,5 kg maki ok. 20 dag drozdzy

      (Jak widac ilosc drozdzy zalezy rowniez od zawartosci cukru i jaj w ciescie.)
    • Gość: maharani1 IP: 61.1.79.* 17.05.06, 22:00
      wow, "jestem zaimponowana" [jak to mowi moj maz po polsku] wasza wiedza na
      temat drozdzy:))).
      juz wiem dlaczego moj pierwszy, i jedyny jak dotad, chlebus upieczony tutaj w
      maszynie byl jak gniot. wczesniej musialam uzywac jedynie drozdzy instant nawet
      sie nad tym nie zastanawiajac [innych nie bylo].

      teraz mam tylko jeden problem...

      alexamina do tablicy:)))

      jak przeliczyc wage drozdzy na objetosc wody????
      gdyby chodzilo tylko o wode problemu bym nie miala...

      "rozpuszcza sie je w wodzie o temp. 43*C i o objetosci 4 razy wiekszej niz waga
      drozdzy bo tyle potrzeba do ich rekonstytucji"

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

  • Kategorie tematyczne
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej wątków na ten temat
  • Tagi
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.