Dodaj do ulubionych

cebula cukrowa jak ją rozpoznać

IP: 195.20.110.* 19.05.06, 09:14
Witam - czy smakuje Wam każda cebula? Mnie bardzo często odrzuca jej ostrość -
aby tego uniknąć wybieram częst tylko różową ale kiedyś jadłam cebulę
cukrową - rewelacja. Niestety - od długiego czasu nie udaje mi się jej
znależć. Czy są metody na rozpoznanie ? a może ma swoją nazwę? czy jest
dostępna na jakiś stoiskach - czy trzeba próbować na targach ? A może
wydziwiam? Ostatnio zakupiona ma smak gorzko- wściekle ostry- a wygląda
normalnie -co ja za cudo kupiłam?
Edytor zaawansowany
  • 19.05.06, 09:19
    Cebula cukrowa ma zupełnie białą łupinkę, w przeciwieństwie do zwykłej, której
    łupinki są złocisto-brązowe.
    --
    Orędzie noworoczne prezydenta: Teraz ja jestem sprite, a wy pragnienie!
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 09:35
    Cebula cukrowa jest do dostania chyba tylko latem, niech mnie ktos poprawi
    jeśli sie mylę-jest biała.
    To co zimą można dostać białe to cebula czosnkowa-łagodniejsza od żółtej, nie
    ma wcale smaku czosnku:), ale niestety zimą sporo droższa od żółtej(zwykłej).
    Może źle przechowywana Ci się trafiła?
  • Gość: marbor1 IP: *.npgo.pl 19.05.06, 20:54
    Cebula cukrowa nie nadaje się do długiego przetrzymywania, stąd nie można jej
    teraz kupić. Widziałam już w sprzedaży dymkę cukrową. Cebula cukrowa ma
    wydłużony kształt i mięsiste łuski.
    Tak jak ktoś napisał cebula z białą łuską, to jest cebula czosnkowa zbliżona
    smakiem do cebuli cukrowej.
    Maria

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.