Dodaj do ulubionych

sosik grzybowy

IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.01.03, 14:43
Dwa miesiące temu wyprawiałam chrzciny mojej córeczce. Przyjęcie było w
restauracji, a do obiadu podano nam sos grzybowy. Wszyscy byli pod
wrażeniem , ja sama przyznam że tak pyszny sosik jadłam pierwszy raz. Może
ktoś zna jakiś dobry przepisik?
Kaśka.
Edytor zaawansowany
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 09.01.03, 20:00
    Gość portalu: pkachna napisał(a):

    > Dwa miesiące temu wyprawiałam chrzciny mojej córeczce. Przyjęcie było w
    > restauracji, a do obiadu podano nam sos grzybowy. Wszyscy byli pod
    > wrażeniem , ja sama przyznam że tak pyszny sosik jadłam pierwszy raz. Może
    > ktoś zna jakiś dobry przepisik?
    > Kaśka.
    A czy mogla bys troszecze bardziej szczegolowo opisac ten sosik i dlaczego byl
    taki dobry? Na zimno byl czy na goraco? Kremowy czy nie? Z jakich grzybow i
    jakiej wielkosci i czy w ogole byly w nim kawalki grzybow ?
  • Gość: pkachna IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.01.03, 12:24
    czy tutaj nikt nie gotuje sosów grzybowych?
    Przepis o który mi chodzi to sos na gorąco (do ziemniaków), był on zawiesisty,
    i zawierał niewielkie kawałki grzybów.
    A dlaczego taki dobry? - poprostu był niesamowicie wyraźny w smaku i pyszny.
    Nie oczekuję , że znajdę przepis na identyczny , ale może coś podobnego.
  • Gość: bolewora IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 12:37
    Uwielbiam sosik grzybowy do kotletów ziemniaczanych niestety mimo sporej
    sprawnośći w kwestiach kuchennych nigdy nie robiłam sosu samodzielnie po prostu
    kupuje sos z borowików i sos pieczarkowy knorra łącze je i przygotowuje zgodnie
    z instrukcją / tą z 10 minutami gotowania / pod koniec dodaje pokrojone i
    uduszone pieczarki lub grzybki leśne świeże jak sezon albo mrożone. Wiem, że
    nie o taki przepis ci chodziło ale ten też jest pyszny. Pozdrawiam
  • Gość: grey IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 14:27
    Gość duże kawałki grzybów duszę na maśle razem z cebulą. Po niedlugim czasie
    zalewam to bulionem grzybowym (z kostki) i dodaję liść laurowy. szczypta
    suszonego tymianku i pieprz. Dalej całość zalewam śmietaną dobrze wymieszaną z
    dwiema łyżkami mąki. Odrobina cukru do smaku i już. Sos jest doskonału do:
    makaronów, placków ziemiaczanych, kurczaka, pieczonego schabu. Smacznego!
  • bu 22.01.03, 22:46
    Składniki:
    300 ml wywaru z kości lub mięsa, 100 ml śmietany, 30 dkg świeżych grzybów, 6-8
    dkg cebuli, tłuszcz do grzybów, 3 dkg tłuszczu, 3 dkg mąki, natka pietruszki,
    sól, pieprz, przyprawa do zup do smaku.

    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby umyć, opłukać, drobno pokrajać. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w
    kostkę, podsmażyć, dodać grzyby i dusić do miękkości często mieszając. Tłuszcz
    rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem
    szybko mieszając trzepaczką, zagotować, dodać grzyby i gotować około 10 minut
    na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlać śmietanę. Sos połączyć z posiekaną
    natką pietruszki, doprawić do smaku
    --
    kaska

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka