Dodaj do ulubionych

Sushi - koszt zrobienia?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 22:46
Witam, mam pytanie dotyczące zrobienia samodzielnie sushi. Opcja dla 5-6
osób, urozmaicona. Jaki orientacyjny będzie koszt składników? Nigdy nie
robiłam tego typu zakupów. Może korzystniej będzie zamówić w restauracji?
Obserwuj wątek
      • gigler Re: Sushi - koszt zrobienia? 20.05.06, 23:10
        Ostatnio u przyjacióki jadłam suhi. Było właśnie 5 osób. Kupiła specjalny ryż,
        te sprasowane algi, takie bambusowe coś do zwijania, do tego avokado, krewetki,
        surową rybke maślaną, łososia, ten sos sojowy i wasabi. Kosz ok. 80 zł. Wszyscy
        najedliśmy się do syta :-))
          • Gość: elin Re: Sushi - koszt zrobienia? IP: *.chello.pl 20.05.06, 23:23
            Bylam na domowym sushi, 7 osob, wszystko kosztowalo ok. 100 zl (konieczny jest
            jeszcze marynowany imbir no i paleczki). Na drugi raz zostalo sporo wszystkiego
            oprocz ryb, tak ze w sumie wychodzi taniej niz stowka. Zabawa byla swietna,
            wszyscy zwijali. Jezeli towarzystwo jest zaprzyjaznione, rob sushi w domu.
            Jezeli chcesz wystapic oficjalnie, lepiej przecwicz wczesniej na rodzinie,
            przeczytaj dokladnie dobre przepisy, obejrzyj w dobrej restauracji jak sie je
            uklada, zgromadz zastawe itp., bo troche wprawy w tym zwijaniu trzeba miec,
            zeby sushi bylo ladne. Nam wychodzilo troche krzywe, ale bylo dobre.
    • Gość: mariusz_prus Re: Sushi - koszt zrobienia? IP: *.centertel.pl 23.01.15, 21:03
      Temat bardzo stary i często poruszany. Nie warty odgrzebywania gdyby nie to co przeczytałem powyżej.

      Zanim ktoś zdecyduje się zrobić sushi polecam trochę o tym poczytać w internecie. Jeśli ma to być jednorazowa uczta i wiesz, że prędko tego nie powtórzysz, to może warto się zastanowić się czy to ma sens ponieważ niektóre składniki na pewno się zmarnują. Algi do zwijania, czyli popularne nori są bardzo podatne na wilgoć i nie można ich długo przechowywać. Kup więc możliwie najmniejsze opakowanie (np 10 arkuszy) - powinno starczyć.

      Druga sprawa ,może najistotniejsza, to kupno świeżej ryby. A mianowicie świeża ryba do sushi, świeża w sensie - w ogóle nie mrożona, po prostu nie istnieje. Raz, że taki transport takiego np. tuńczyka do Polski trwa kilka dni. Poza tym ryba do spożywania na surowo (np. w sushi) musi być mrożona w odpowiedniej temperaturze, bo tego wymagają odpowiednie PRZEPISY. Więc uśmiecham się, jak słyszę od sprzedawcy, że rybka była w ogóle nie mrożona bo świadczy to o tym, że nic nie wie o jej pochodzeniu albo jeszcze gorzej- zwyczajnie oszukuje.

      Ogólnie rzecz biorąc polecam zakup ryby w stanie zamrożonym, bo to zawsze pewniejsze niż zakup rozmrażanej.

      Koszt wykonania sushi dla 5-6 osób jeśli robisz to pierwszy raz i nie masz jeszcze żadnych składników ani nawet maty do zwijania, to obecnie ok 200zł a może i trochę więcej. Dużo kosztuje już sama ryba- tuńczyk, łosoś, ew. makrela.

      Dalej już będzie z górki, ale na pierwszy raz, zrobienie sushi to duży wydatek.
      • squirk Re: Sushi - koszt zrobienia? 23.01.15, 21:12
        Gość portalu: mariusz_prus napisał(a):
        Algi do zwijania, czyli popularne nori są bardzo podatne na w
        > ilgoć i nie można ich długo przechowywać.

        Pomijając wywleczenie wątku sprzed lat - nie sądziłam że są jeszcze miejsca w których nori sprzedawane są bez saszetek z absorbentami. Kupuję 100 sztuk co kilka m-cy, suche i kruche do ostatniego dnia po zakupie.

        --
        Chaotyczna neutralna.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka