Dodaj do ulubionych

do czego zużyć ajerkoniak?

22.05.06, 14:41
Witam. zostało mi pół butelki ajerkoniaku - do czego (poza wypiciem
oczywiście, ale to odpada, bo w postaci czystej za ajerkoniakiem raczej nie
przepadam) mogę go zużyć? znacie moze jakiś przepis na ciasto z
ajerkoniakiem? pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • marghot 22.05.06, 14:45
    pączki z ajerkoniakiem, to może byc jakieś rozwiązanie
  • cipcipkurka 22.05.06, 14:46
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 22.05.06, 14:47
    Ciasto mozesz polac ajerkoniakiem z wierzchu tuz przed podaniem albo nasaczyc
    w srodku biszkopt .
    Bardzo dobre sa tez lody nim polane .
    Niech stoi w lodowce , zawsze sie do czegos przyda , moj tez dlugo sluzyl ale
    sie skonczyl :-)

  • Gość: zuzia IP: *.aster.pl 22.05.06, 21:40
    Babkę w/wprzepisu robiłam kilka razy.jest godna polecenia:-)
  • multiaga 22.05.06, 22:04
    Mam przepis jeszcze nie wypróbowany przeze mnie :

    Biszkopt z adwokatem

    biszkopt: 6 jajek
    1 szkl mąki tortowej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    krem: 1/2 l śmietany
    4 łyzki wiórków kokosowych
    4 łyżki posiekanych orzechów
    250 ml adwokata

    Białka ubić na sztywno , dodać cukier , żółtka, obie maki z proszkiem.Upiec
    biszkopt.Wystudzić i przekroić na pół.Jedną część rozdrobnić, zalać w sporej
    misce adwokatem, połączyć delikatnie z ubitą śmietaną i orzechami. Wyłożyć na
    cały spód biszkoptowy , posypać uprażonym na suchej patelni kokosem.

    pozdrawiam
    Aga
  • Gość: Wanda IP: *.21-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.05.06, 22:30
    Do ogrzanej filizanki wlac 2-3 lyzki ajerkoniaku, dopelnic goraca kawa, na to
    nalozyc bita smietane i posypac kakao. Podawac z lyzeczka.
  • illiterate 23.05.06, 00:42
    Jak pokaza sie maliny zrobic cos w rodzaju zabajone z adwokatem i zjesc razem
    na tarcie.
    --
    French Soldier: You don't frighten us, English pig dogs. Go and boil your
    bottoms, you sons of a silly person.
  • pesteczka5 23.05.06, 06:20
    Ja podaję z ajerkoniakiem lody: do kieliszka do martini wlewam sporo
    ajerkoniaku, na to jedna kuleczka lodów waniliowych i listeczek melisy, albo
    wiórki czekolady (takie gruuube:)

    Czasem robię tak, że lody waniliowe podaję na baileys, a na ajerkoniaku sorbet
    ze zmiksowanych zmrożonych truskawek z cukrem i łyżką jogurtu. Wtedy czekolada
    do baileysu z lodami waniliowymi, a melisa do truskawkowych z ajerkoniakiem.

    Pomysł drugi: biszkopt czekoladowy przełożyć bitą śmietaną, na wierzchu też
    posmarowac i zrobić szczelny rant. Polać OBFICIE ajerkoniakiem , takie
    jeziorko, na blisko cm, i do lodówki.
    Trochę alkoholu wgryzie się w śmietanę, a reszta podczas krojenia będzie
    pięknie, malowniczo, smakowicie, efektownie spływac po kawałku ciasta i nadawać
    ton:))

    Pomysł kolejny - każdy inny torcik (albo tiramisu) możesz podać NA talerzyku
    polanym ajerkoniakiem.

    Czasem dodaję ajerkoniak na oko do ciasta ucieranego, typu babka piaskowa czy
    inna, lub takiego biszkoptu z olejem i mąką ziemniaczaną.

    Jeszcze zdarza mi się podawać ajerkoniak w gorącym kakao lub czekoladzie,
    przykrytym bitą śmietaną, na zakończenie chłodnego przyjęcia w ogrodzie (np.
    zwykłego grilla) kiedy goście zziębną i przechodzi się do domu. Bardzo miły
    akcent. Każdy dostaje ładny kubeczek ze słodkim rozgrzewaczem i jest
    szczęśliwy:)
    To zamiast baileysu, jak go nie mam, bo w wersji oryginalnej wolę baileys. Jak
    w wakacje studenckie pracowałam w pubach w Niemczech, to po Oktoberfest, nad
    ranem, bladym świtem, kiedy chłodna jesienna mgła spadała na pustoszejące
    ulice - skostniałe, acz raźne i dość liczne niedobitki:)) raczyły się tym
    napitkiem. Włączyłam pomysł i klimat w swój kulinarny i imprezowy repertuar.

    A w ogóle, trzymam ajerkoniak w zamrażalniku, lubię taki gęstawy, chłodny. Albo
    sama robię, ten to już bardzo gęsty, i wyjadam sobie po kryjomu łyżeczką, jak
    nocami pracuję albo zaglądam na forum:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka