Dodaj do ulubionych

biszkoptowe z galatertką i truskawkami

26.05.06, 18:11
Witam!
Czy ktoś może posiada przepis na casto biszkoptowe obłożone truskawkami i
polane galaretką? Mam straszną ochotę na takie leciutkie ciasto z tymi
smakowitymi pierwszymi truskawkami. I to w sumie prosta sprawa takie cisto,
ale nie wiem czym posmarować biszkopt, żeby galeretka od razu w niego nie
wsiąkła..
pozdrawiam, Ania.

-----------------------------------
Poezja taty niemowlaka bajkimikolajka.blog.onet.pl/
-----------------------------------
Edytor zaawansowany
  • Gość: nata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 18:47
    Bita śmietana jest świetna,sama dziś zrobiłam biszkopt.
    Szkoda, że nie mam truskawek,zamiast nich mam brzoskwinie z puszki.
  • korniz 27.05.06, 18:56
    pieczesz cienki biszkopt .Pół litra jogurtu truskawkowego miksujesz z dwiema
    galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w pół litra wody(2 galaretki,pół litra
    wody).Masę dajesz na biszkopt -na chwilę dajesz to do lodówki-aby
    stężało.Wyciągasz na tą masę dajesz truskawki i zalewasz to galaretką.Truskawki
    możesz dać też do masy jogurtowej.Polecam pyszne!
  • korniz 27.05.06, 18:58
    aha -te galaretki przed daniem do jogurtu muszą być trochę stężałe.
  • multiaga 27.05.06, 19:01
    Ja zazwyczaj robię krem budyniowy : ugotowany budyń śmietankowy w nieco
    mniejszej ilości mleka , wystudzony i zmiksowany z 1/2 kostki masła.Krem
    wykładamy na biszkopt , na to truskawki , schłodzić chwilkę , na to cieniutka
    warstwa tęzejącej galaretki , do lodówki aby stęzało a na to dopiero resztę
    galaretki i znowu siup do lodówki. Galaretkę dobrze jest również przygotować w
    mniejszej ilości wody. Nie ma prawa przesiaknąć tylko trzeba dobrze rozsmarować
    krem , zwłaszcza na brzegach.
  • Gość: p.olina IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.06, 19:36
    A ja nie dodaje nic - na ciasto truskawki i zalewam lekko stezala galaretka i
    jeszcze nigdy mi nie wsiakla. Nigdy!
  • kobieta_na_pasach 27.05.06, 19:44
    odzielic trzy zoltka od bialek (tylko dokladnie!), ubic bialka z polowa szklanki
    cukru. dodac zoltka, chwile ubijac, dodac make tortowa i ziemniaczna wwymieszana
    z plaska lyzeczka proszku do pieczenia (2/3 szkl. zwyklej, 1/3 ziemn.). piec w
    piekarniku nagrzanym do gora 180st. przez 15- minut.
  • Gość: fdgf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 23:44
    To nie takie proste.
    Biszkopt można posmarować zwyczajnym masełkiem, jeśli zaś jesteś pracowita
    możesz do tego masełka dodać odrobinę cukru i szczyptę cukru waniliowego, ale
    dużo tego nie trzeba wystarczy cieniutka warstwa żeby nie wsiąkało.
    Gorzej z galaretką. One mają niezykłą zdolność do rozlewania się na boki ciasta.
    Nawet jak będziesz zalewać w formie, to przecież ciasto - biszkopt w czasie
    pieczenia odrobinę zmalał - boki odeszły od formy i tymi bokami galaretka się
    będzie wylewać. Więc trzeba zalewać gęstą, ale wtedy z kolei nie uzyskasz
    płaskiej , lustrzanej powierzchni na wierzchu ciasta.

    Jest pracowity sposób bez wsiąkania galaretki ale mimo, że próbowałam, i
    wyszedł to nie polecam, sama nie wiem dlaczego:
    najpierw pieczesz biszkopt, wyjmujesz go obok, potem w tej samej formie robisz
    galaretkę z truskawkami, jest równiutka, na dno formy można dać papier, potem
    jak stężej kładziesz na to ten biszkopt co był z boku, i całość odwracasz do
    góry nogami, na końcu co najwyżej zdrapujesz papier (spód galaretki stał się
    wierzchem.

    I jest jeszcze jeden sposób, żeby się galaretka nie rozlewała, ale też nie
    polecam: bierze się formę i w środek wkłada jakiś wypełniacz ( odwróconą
    miseczkę , salaterkę, tależ) i zalewasz to biszkoptem, ciasto po upieczeniu i
    odwróceniu ma wgłębienie na tę galaretkę i ona się nie rozlewa, więc można
    śmiało zalewać dość płynną. Wada: ciasto jest nie równej grubości bardzo
    cienkie na środku i wysokie po bokach - bo taki jest zwykle kształt
    tego "wypełniacza" - naczynia i w efekcie galeretka, tam gdzie jest gruba nie
    trzyma się ciasta. Są też czasem formy o kształcie takim od razu z wgłębieniem -
    ale na gotowej foremce to ja nie próbowałam.

    Tak więc polecam zalewać dość stężałą galaretką, zwykły biszkopt posmarowany
    śladowo masełkiem, a co do powierzchni to przecież nie musi być idealnie równa.
  • Gość: p.olina IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.06, 09:11
    Naprawde mozna smialo zalewac truskawki stezala galeretka, bez uprzednich
    zabiegow majacych zabezpieczyc tort przed jej wsiakaniem. Po co tyle zachodu.
  • Gość: jaga IP: *.net / *.pub.sarocom.net 29.05.06, 19:02
    ja robie tak i wszystkim smakuje.
    1. biszkopt
    2. bita smietana (0,5l)zmiksowana z gestniejaca galaretka wisniowa rozpuszczona
    w polowie szklanki wody = pyszna delikatna pianka
    3. truskawki i galaretka
    mozna tez pomieszac bita smietane z jogurem naturalnym i ta galaretka. pozdrawiam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka