Dodaj do ulubionych

Ziemniaki pieczone

13.01.03, 13:09
Chcialabym podać do kurczaka ziemniaki.Nie wiem, jak je
przygotować.Myslałam,aby najpierw je ugotować w mundurkach,a potem pocięte na
plastry odsmażyć.Czy to dobry pomysł?A może ktoś wie jak przyrządzić takie
fajne pieczone kartofelki-może je podpiec w piekarniku?(czasem sprzedają w
supermarketach,ale oni chyba pieką)
Nie chcę podawać zwykłych ziemniaków ani frytek.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: Ziemniaki pieczone 13.01.03, 13:24
      Można ugotować nawet nie w mundurkach, tylko obrane, i odsmażyć na posmarowanej
      oliwą patelni - uwaga, żeby się nie przypaliło - doprawiając np. rozmarynem i
      pieprzem.
      Można też wyszorowane i osuszone ziemniaki w mundurkach zawinąć w folię i piec
      w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 1 h (sprawdzać widelcem, kiedy będą miękkie).
      Podawać w folii, żeby nie wystygły.
    • Gość: Ziuta Re: Ziemniaki pieczone IP: 62.179.162.* 13.01.03, 13:30
      Jestem osoba bardzo leniwa i zawsze staram sie robic wszystko, zeby bylo jak najmniej roboty.
      Jezeli chodzi o potrawy pieczone (zakladam, ze kurczaka bedziesz piekla), to zawsze podaje z pieczonymi
      ziemniakami.

      Przepis I (prosty):
      ziemniaki sporej wielkosci zawijamy w folie aluminiowa (kazdy z osobna) i wstawiamy do piekarnika razem z
      kurczakiem.
      Na stol podaje w foli, kazdy sobie odpakuje na talerzu. Dodatek, np. maslo czosnkowe.

      Przepis II (bardziej rustykalny):
      Ziemnaki wstawiamy do brytwanki, robimy krzyzyk nozem na czubku, w ktory wkladamy troche masla.
      Pieczemy razem z kurczakiem.
      Jezeli ktos ma ochote na urozmaicenie, to pod koniec pieczenia moze czubki ziemniakow posypac serem
      tartym, przyprawic zielskiem (bazylia, tymianek koperek itp), w pekniecie wcisnac kawalek pieczarki, albo
      wszystko naraz (wg. fantazji)

      zapomnialam dodac, ze w obydwu przepisach, ziemniaki nalezy uprzednio wyszorowac szczoteczka lub
      umyc dokladnie. Ja do piekarnika wrzucam tez kalafiora, brokuly, czy brukselke zawiniete w folie. I caly obiad
      mam za jednym zamachem.
    • koko8 Re: Ziemniaki pieczone 13.01.03, 13:48
      ja pieke ziemniaki w lupinach jeszcze prosciej ( choc domyslam, ze chodzilo ci
      o "lyse" ziemniaki, ktore mozna jesc widelcem - bo przy takich w mundurkach to
      sie trzeba troche napracowac paluszkami)...
      ziemniaki szoruje szczoteczka, a nastepnie podgotowuje w lupinach ( z 15
      min.)...
      wyjmuje, przekrajam na pol, sole gruba sola po wierzchu i do nagrzanego
      piekarnika na duzy ogien.. trzymam je tam az skorka na dole sie porzadnie
      przypiecze, podaje z kostka masla na talerzu...

      albo podsmaz wczesniej podgotowane, juz obrane i pokrojonre na czastki
      ziemniaki na patelni na bardzo goracaym tluszczu i posyp je slodka zmielona
      paparyka po wierzchu... beda miale wtedy taki zloto-pomaranczowy apetyczny kolor
    • Gość: Mimi Ziemniaczki mojej Babci IP: *.krakow.pl 13.01.03, 18:51
      Moja babcia robi pyszne ziemniaki pieczone. Przepis jest bardzo prosty.
      1. Ziemniaki trzeba obrać i pokroić w plasterki (1 cm)
      2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie kółka
      3. Zwykłą kiełbasę pokroić w plasterki (0,50 cm)
      4. Buraka pokroić w cienkie plasterki
      Na dno ciężkiego metalowego garnka włożyć tłuszczu (np. smalcu) a następnie
      układać warstwami ziemniaki, kiełbasę, cebulę i buraka.
      Garnek bardzo szczelnie przykryć (moja Babcia na pokrywkę stawia drugi garnek z
      wodą żeby nie podskakiwała w czasie pieczenia). Następnie piec ok. godziny (tak
      długo jak po domu nie zacznie rozchodzić sie smakowity zapaszek).
      Nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji, ale ziemniaków ma być
      najwięcej, cebuli i kiełbasy w sumie ok. 1/4 objętości ziemniaków, a buraczek
      jeden (dla koloru).
      Ziemniaki tak upieczone są pyszne, ale nadają się raczej na samodzielne danie
      (są bardzo sycące i... tuczące też chyba).
    • Gość: astat Re: Ziemniaki pieczone IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 13.01.03, 23:25
      A ja piekę ziemniaki po prostu - nieduże i ogrągłe, obrane, pieką sie z pół
      godziny (zależy ile ich), potem przekręcam na drugą strone, żeby byly pięknie
      przypieczone i takie właśnie gorące i chrupiące podaję do wielu potraw. Dobre i
      z samym masłem czosnkowym, z samą solą, i z najbardziej wykwintnymi daniami.
      Wyglądają ślicznie i apetycznie. A roboty tyle co nic. Polecam.
      • isis! Re: Ziemniaki pieczone 13.01.03, 23:37
        I - Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki (nie za małe), następnie wsadzić do
        garnka z mąką, przykryć, potrzepać trochę aż się całe oblepią i... do
        piekarnika 220 stopni, prosto na blachę niczym niesmarowaną. Po godzinie -
        pycha! Mozna raz przewrócić. Podawać z solą i masłem. Mąż lubi ze śledziem. Ja
        z kefirem. Ale z kurczakiem też będą OK.
        II - Brytfankę kamionkową posmarować oliwą z oliwek, posypać ziołami (tymianek
        wskazany), do tego włożyć małe kartofelki w skórkach (uprzednio wyszorowane).
        Przejechać po nich pędzelkiem namoczonym w oliwie i posypać czym sie lubi
        (ostatnio spróbowałam gotową przyprawą do ziemniaków). Do piekarnika 220. Mniam.
    • quba Re: Ziemniaki pieczone 14.01.03, 07:57
      ziemniaki obrać
      ulozyć na suchej blasze
      posolic
      wstawic do piekarnika na ok 1 godzine
      piec do uzyskania złotej skórki
      sprawdzić czy są miękkie - przez ściereczke wziąć do ręki i lekko ściśnąć -
      jeśli skórka sie poddaje - gotowe do jedzienia
      ja podaje je do śledzia wśmietanie \pozdrowka
    • Gość: dana33 Ziemniaki cytrynowe IP: *.jazo.org.il 14.01.03, 15:24
      Kartofelki cytrynowe
      1 kg ziemniakow
      50 g masla lub margaryny
      1 duuuza cebula, drobno pokrojona
      sok i starta skorka z jednej bardzo duzej cytryny
      sol, pieprz, posiekana pietruszka

      Ziemniaki obrac, umyc i pokroic na male 1-1,5cm kostki.
      Wymieszac ze stopionym maslem, sokiem i skorka z cytryne.
      Rozlozyc na blasze, polac maslem pozostalym po wymieszaniu,
      posolic, popieprzyc i piec w temperturze 200 stopni, az
      ziemniaki beda miekkie i zlote. Pyszne.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka