Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc. Klarowanie rosołu.

IP: *.warszawa.dialog.net.pl 27.05.06, 10:06
Mam disiaj rodzinny obiadek. Niestety ugotowany rosół nie jest całkiem
klarowny. Da się to jakoś naprawić? Słyszałem, że jest jakiś patent z
białkiem jajka, ale nie znam szczegółów. Poradźcie coś proszę. To już jest
czysty płyn odcedzony.
Edytor zaawansowany
  • 27.05.06, 10:23
    Całkiem klarowny to on już nie będzie ale możesz go przecedzić przez sito i
    płótno wcześniej dodając wspomniane przez Ciebie białko jaja. Zaznaczam, że ono
    zwiąże Ci stałe "farfrocle".
    --
    Nic tak nie zabija w kuchni jak brak wyobraźni.
  • Gość: maciek IP: *.warszawa.dialog.net.pl 27.05.06, 10:28
    Farfocli juą nie ma. Chodzi o płyn. No ale skoro już nie ma dla niego ratunku,
    to przrmię oczy gości wyjątkowej urody natką pietruszki, której odpowiednią
    dawkę każdy dostanie, plus kilka plasterków marchewki. Będzie dobrze. Dzęki za
    radę.
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 10:35
    skoro jest mętny to farfocle są , tylko drobniutkie:).
    Zagotować po dodaniu piany z białek i przecedzić, coś tam jeszcze zwiąże.
  • 27.05.06, 11:55
    Maćku - filtrować i cedzić to można wodę. Ten dzisiejszy rosół to zostaw już w
    spokoju albo przerób go na jakąkolwiek inną zupę, np. pomidorową z makaronem.
    Też dobra. A następnym razem proponuję: Do garnka najpierw woda i mięso. Grzać
    powoli do spokojnego zagotowania a po kilku minutach wyjąć mięso a wodę wylać.
    Teraz do garnka idzie nowa woda, sporo jarzyn i obgotowane przed chwilą mięso.
    Grzejemy powolutku i do końca gotowania rosoł nie ma prawa zabulgotać.
    Dopuszczalne jedynie minimalne "mrugnięcia". Gdzieś po godzinie daj sól i
    podpieczoną cebulę a na koniec resztę przypraw . Czas pichcenia ten sam a wynik
    będzie "kryształowy". pzdr - tn
  • Gość: maciek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 09:08
    Pozno, ale dziekuje bardzo. To odlanie pirwszej wodu to dobry sposob. Nie
    znalem.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.