• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Prośba o pomoc. Klarowanie rosołu. Dodaj do ulubionych

  • IP: *.warszawa.dialog.net.pl 27.05.06, 10:06
    Mam disiaj rodzinny obiadek. Niestety ugotowany rosół nie jest całkiem
    klarowny. Da się to jakoś naprawić? Słyszałem, że jest jakiś patent z
    białkiem jajka, ale nie znam szczegółów. Poradźcie coś proszę. To już jest
    czysty płyn odcedzony.
    Zaawansowany formularz
    • 27.05.06, 10:23
      Całkiem klarowny to on już nie będzie ale możesz go przecedzić przez sito i
      płótno wcześniej dodając wspomniane przez Ciebie białko jaja. Zaznaczam, że ono
      zwiąże Ci stałe "farfrocle".
      --
      Nic tak nie zabija w kuchni jak brak wyobraźni.
      • Gość: maciek IP: *.warszawa.dialog.net.pl 27.05.06, 10:28
        Farfocli juą nie ma. Chodzi o płyn. No ale skoro już nie ma dla niego ratunku,
        to przrmię oczy gości wyjątkowej urody natką pietruszki, której odpowiednią
        dawkę każdy dostanie, plus kilka plasterków marchewki. Będzie dobrze. Dzęki za
        radę.
        • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 10:35
          skoro jest mętny to farfocle są , tylko drobniutkie:).
          Zagotować po dodaniu piany z białek i przecedzić, coś tam jeszcze zwiąże.
    • 27.05.06, 11:55
      Maćku - filtrować i cedzić to można wodę. Ten dzisiejszy rosół to zostaw już w
      spokoju albo przerób go na jakąkolwiek inną zupę, np. pomidorową z makaronem.
      Też dobra. A następnym razem proponuję: Do garnka najpierw woda i mięso. Grzać
      powoli do spokojnego zagotowania a po kilku minutach wyjąć mięso a wodę wylać.
      Teraz do garnka idzie nowa woda, sporo jarzyn i obgotowane przed chwilą mięso.
      Grzejemy powolutku i do końca gotowania rosoł nie ma prawa zabulgotać.
      Dopuszczalne jedynie minimalne "mrugnięcia". Gdzieś po godzinie daj sól i
      podpieczoną cebulę a na koniec resztę przypraw . Czas pichcenia ten sam a wynik
      będzie "kryształowy". pzdr - tn
      • Gość: maciek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 09:08
        Pozno, ale dziekuje bardzo. To odlanie pirwszej wodu to dobry sposob. Nie
        znalem.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.