Dodaj do ulubionych

Mizeria !!

IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.06, 19:21
Witam serdecznie! Bardzo lubię mizerię, taką z potartych ogórków, śmietanka,
cebula drobno pokrojona, zioła i przyprawy,,, mmm :)
Ostatnio będąc u mojego ukochanego "teściowa" ;) zaserwowała nam obiad, i
mizerię która składała się z pocukrowanych ogórków zalanych smietaną,,, Jestem
w szoku ;-) a jak u Was się ją przyrządza??
Obserwuj wątek
    • eviann Re: Mizeria !! 30.05.06, 19:27
      U mnie tak jak u ciebie.Kroje plasterki a czasami scieram na tarce na grubych
      oczkach do tego rzodkiewkie tez na tarce ,szczypior,koperek,smietana,pieprz,sol.
    • Gość: bruno Re: Mizeria !! IP: *.aster.pl 30.05.06, 20:30
      mnie mizeria kojary się z cieńko poszatkowanymi w palstry ogórkami, zalanymi
      śmietaną z odrobiną cukru. Podkreślam - z odrobiną, a nie żeby ogórki były
      posłodzone!
      ***
      ojciec koleżanki mizerię zalewa "zielonym sosem" - śmietaną ze zmiażdżonym
      szczypiorem cebuli
        • amikeo Re: Mizeria !! 30.05.06, 21:56
          W moim domu rodzinnym: ogórki w plasterki, smietana, sól. Z domu mojego Taty:
          to samo plus cebula w piórka. U moich Teściów: ogórki w plasterki, cukier, sól,
          śmietana. W dalszej rodzinie jeden kuzyn: z octem. Co ludzie to zwyczaje i
          upodobania. Wszystkich sposobów spróbowałam.
          • Gość: elin Re: Mizeria !! IP: *.chello.pl 30.05.06, 22:49
            Ja tez roznych probowalam - ogorki cienko krojone z gesta smietana, troche
            cukru, soli, pieprzu i sporo koperku. Tak samo, z sokiem cytrynowym i smietanka
            slodka. Bardzo lubie z miodem, octem winnym bialym i koperkiem albo swiezym
            estragonem. Cienko krojone ogorki, troche posolone i lekko odcisniete. Z
            jogurtem, czosnkiem, orzechami. Ogorki z melonem i vinaigrette z cytryna.
        • Gość: Pani Ogórkowa Re: Mizeria !! IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.06, 22:42
          Generelnie nie ma żadnych cudów ;) Ogórki zcieram na tarce na dużych oczkach,
          wrzucam do michy i przyprawiam,, może byc tradycyjnie sól i pieprz, ale ja wolę
          użyc przyprawy do ogórków z tej małej saszetki, bodajże Knorra. Kiedy ogóreczki
          już nasiąkną i puszczą sok, wtedy wlewam śmietanę,, wedle uznania może byc
          rzadka bądź gęsta. Acha zapomniałam jeszcze o drobno posiekanej cebuli, jeżeli
          ktoś preferuje to jeszcze np. szypiorek i koperek,, Bardzo smaczne i ożeźwiające :)
    • Gość: ewa_320 Re: Mizeria !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 22:44
      Ja robię mizerię tak jak większość z Was tu przedstawiła czyli ogorek pokrojony
      w plasterki do tego sól, cebula i ewentualnie odronina octu.
      Muszę jednak przyznać, że jadłam kiedyś i parę razy również robiłam sam mizerię
      tak jak wyżej opisałam a do oprócz tego było dodane odrobina curry (bardzo mało)
      bazylia, oregano, tymianek (ew zioła prowansalskie)cukier i oczywiście troszkę
      octu.
      Musze przyznać, że nawet smakowało. oczywiście wszystkie powyższe przyprawy z
      umiarem a w szczególności ocet (chyba że ktoś lubi bardzo kwaśne) i curry.
    • Gość: Matylda Re: Mizeria !! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 00:57
      Dla mnie mizeria to zawsze świeży ogórek pokrojony w cienkie plasterki ze
      śmietaną albo na ostro (sól, pieprz) albo na słodko (śól, odrobina cukru).
      Zależy do czego podaję tę mizerię. Oczywiście w innej wersji dodaję do ogórków
      wszelkie dodatki, różnie kroję, różnie przyprawiam ale to już w/g mnie nie jest
      mizeria tylko surówka, gdzie jednym ze składników jest świeży ogórek. Nigdy nie
      jadłam mizerii z cebulą w talarkach, muszę spróbować bo to chyba smaczne.
    • Gość: Xena Re: Mizeria !! IP: *.access.telenet.be 31.05.06, 01:16
      Ogorki kroi sie w plastry /polplastry a nie sciera na tarce bo puszczaja
      bardzo duzo wody ( papka sie robi nie mizeria) i poza tym zmieniaja smak i
      zapach .
      Ogorki mozna robic roznie na slodko i ostro -slono ze smietana
      lub jak ja robie z maggi , koperkiem i pieprzem
      czasem mieszam z kiszonymi i dodaje sos czosnkowy lub majonez i czosnek
      czesto papryke .
      Z cebula i octem + cukier , zawsze pieprz .
      Moja mama robi ze smietana , cukrem i pieprzem

    • Gość: akki Re: Mizeria !! IP: *.net.pulawy.pl 31.05.06, 02:27
      Ja jak się z tym zetknęłam to o mało nie skończyłam w toalecie. Nie jestem
      wybredna, ale połączenie ogórka z nawet ćwierćnutką cukru jest dla mnie okropne.
      Może dlatego nie jadam żadnych melonów itp. - dla mnie to słodkie ogórki.
    • pelengajew Re: Mizeria !! 31.05.06, 12:13
      O przepraszam!
      Myślałem, że to wątek na FK poświęcony polskiej reprezentacji piłkarskiej.
      Już mnie nie ma.
      Pozdr.
      --
      Powiedz, ziemio surowa,
      komu ty jesteś ojczyzną?
      • tekisk Re: Mizeria !! 31.05.06, 21:37
        Kiedy robię mizerię ze śmietaną , przyprawiam solą , pieprzem i dodaję
        zmiażdżony czosnek ( podobno zapobiega tzw. odbijaniu się ) .
        Chyba to prawda .

        Lubię też " chudą mizerię " - bez śmietany .
        Wtedy , trę ogórki w plasterki , dodaję drobno pokrojoną cebulę ,
        sól , dużo pieprzu , odrobinę cukru i octu . Można też dodać posiekany koper .
    • Gość: ines Re: Mizeria !! IP: *.rzeszow.mm.pl 31.05.06, 22:56
      W dzieciństwie w domu dziadków i u mamy jadło się mizerię z pokrojonych w
      plasterki ogórków ,które się soliło i po kilku minutach odciskało. Do tego
      smietana i ocet.
      Ja teraz też kroje w plasterki, solę i odciskam. Dodaję jogurt i koperek.
      • magdalena2lbn Re: Mizeria !! 31.05.06, 23:39
        Szkoda,że za pozno przeczytalam,bo u mnie dzisiaj była wlasnie mizeria.
        Zrobilam ja tradycyjnie na slono i koniecznie odcisnieta przed dodaniem
        smietany,octu i pieprzu.Skorzystam z pomysłu "bruna".Bardzo podoba mi sie ten
        pomysł z zielona smietana.
        --
        .....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....
    • Gość: nesca Re: Mizeria !! IP: *.dsl.pipex.com 31.05.06, 23:58
      moja mama zawsze przyprawiala mizerie odrobina cukru, co mi nie smakowalo, bo
      generalnie nie lubie zadnych dan [obiadowych] na slodko. Sama robie mizerie wg
      wlasnego 'przepisu' tzn. ogorki w cienkich plasterkach zalewam sosem z kwasnej
      smietany z sola, odrobina pieprzu i obowiazkowym czosnkiem!
      • default Re: Mizeria !! 02.06.06, 08:31
        Moja Mama robiła ze śmietaną i z cukrem, solą i pieprzem. Ja w ogóle nie robię
        ze śmietaną. Kroję ogórki w cienkie plasterki, dodaję posiekanego szczypioru i
        mieszam z winegretem. Tylko czy to jeszcze można nazwać mizerią?
        --
        wynikły niestety nowe okoliczności bardzo...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka