Dodaj do ulubionych

Bita smietana - moze byc z kartonika?

IP: 62.233.195.* 30.05.06, 23:25
Witam,
Z jakiej smietany ubijacie bita smietane? Zwykle uzywam 30% w kartoniku np.
Laciate jednak smak bitej smietany jest jakis taki - no wlasnie prawie bez
smaku. Dodaje cukru pudru ale nadal nie smakuje on atak jak prawdziwa
smietana.

Bardzo prosze o wskazowki! Pozdrawiam serdecznie !
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 30.05.06, 23:34
    Jeżeli porównujesz smak do tych z torebek albo (to dopiero wynalazek) z jednorazowego spreya to masz dwa wyjścia:
    1.Spisać całą chemię z torebki i dodać do śmietany z kartonika;
    2.Kupić specjalny przyrząd podobny do będących niegdyś w użyciu syfonów do wody sodowej nabijanych nabojami.
    sklep.gastromer.pl/syfony_do_bitej_smietany_160.php
    --
    Nic tak nie zabija w kuchni jak brak wyobraźni.
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 31.05.06, 01:28
    Z kartonika 200 ml 30%
    Do tego 2 stolowe lyzki cukru ( daje krysztal)
    i 5 g cukru waniliowego u mnie to pol torebki .
    Ubijam i jest bardzo dobra .
  • Gość: Anka IP: *.skynet.net.pl 31.05.06, 01:41
    Te z kartonika są sztuczne w smaku, jak to UHT.
    Najlepsza jest świeża śmietana albo w torebce jak mleko a bywają i w butelkach.
    Są na bazarkach, małych sklepach bo w hiper chyba wszystko UHT.
    Być może są także zwykłe w kartonikach, ale ja takich nie widziałam, wszystkie
    sztuczne.
  • muscovado 31.05.06, 08:35
    bardzo dobra wychodzi ze śmietany z Piątnicy. Można kupić chyba w kazdym
    markecie, w kubeczkach jest, nie UHT. Nie pamiętam czy ma 30, czy 36%.

    A z kartonikowych najbardziej polecam z Łowicza. 36%, w żółtym kartoniku.
    Natomiast nie polecam dodawania tzw. smietan-fixu - on właśnie nadaje taki
    chemiczny posmak i nie zauwazyłam, by jakoś specjalnie usztywniał smietanę.
    --
    :)
  • waderka 31.05.06, 09:57
    Zgadzam się, że najlepsza jest Piątnica z kubeczka, 30 lub 36% - 30% jest
    rzadka, ale bardzo ładnie się ubija i jest bardzo smaczna. Natomiast 36% ma
    bardzo gęstą konsystencję i jej ubijanie właściwie polega na króciutkim
    "wymieszaniu" jej mikserem z cukrem - ta nie zwiększa swojej obiętości tak jak
    to zwykle jest w przypadku śmietany 30% (rzadkiej), ale np. w torcie sprawdza
    się super, nie podchodzi wodą nawet po paru dniach stania w torcie w lodówce
    (sprawdzone!) i nie trzeba do niej dodawać żadnych polepszaczy, żelatyn,
    śmietan-fixów itd.
  • Gość: Lama IP: 62.233.195.* 31.05.06, 16:35
    A ta 36%z z Piatnicy nie jest kwaskowata. 30% jest zadka ale slodka.

    Pytam tak dociekliwie bo kurcze chce zrobic naprawde pycha smietanke ;)
  • milady66 31.05.06, 16:50
    dzieki za rady na temat smietan ,bo czesto chce zrobić tort śmietanowy anie
    udaje sie przez smietane np paskudna jest łaciata w czerwonym kartoniku nie
    chce się ubijać i szybko podchodzi woda,co do 36 proc.,to raz kupiłam i była
    tak gęsta że nadawała sie jedynie do zupy,najlepsza to chyba taka zwykła z
    woreczka 30 proc. tylko żeby nie była kwaśna ,data też nie jest jednoznaczna z
    kwaśnoscia ,już nie raz kupiłam taka ,data się zgadzała,a w środku kwas,wogole
    bardzo czesto spotykam sie z klopotami z kremowką ,spróbuje teraz kupić
    piątnice 30proc. lub 36 proc.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka