Dodaj do ulubionych

ciasteczka z płatków owsianych

15.01.03, 11:02
ktoś zna przepis??
Edytor zaawansowany
  • chatte 15.01.03, 11:57
    jesli tak to ja je tak robie:

    rozpuszczam w garnku maslo, dodaje kilka lyzek mleka
    dodaje cukier i kakao. caly czas mieszam. na koniec
    sypie platki owsiane i troche zapachu
    migdalowego/rumowego/waniliowego. ja calosc nieco
    przestygnie formuje kulki lub gorace nakladam lyzka na
    tacki, ewentualnie rozsmarowuje na waflach. wszystkie
    skladniki biore "na oko" - w zaleznosci ile chce miec
    ciasteczek, czy bardzie slodkie, czy bardziej plynne itp
  • Gość: verbena IP: *.acn.waw.pl 15.01.03, 12:13
    składniki:
    15 dag miękkiego masła lub margaryny, 20 dag brązowego cukru, 10dag cukru
    kryształu, jajko, torebka cukru waniliowego, 2 szklanki drobnych płatków
    owsianych, 15 dag mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli.
    Masło włożyć do miski, dodać cukier kryształ, brązowy i waniliowy ( ja nie
    miałam ani brązowego, ani kryształu, dodałam zwykły i było ok) oraz 2 łyżki
    wody i jajko. Zmiksować. Dodać płatki owsiane, mąkę , proszek do pieczenia,
    sól, dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć porcje wielkości orzecha laskowego,
    zostawiając odstępy ok 5 cm. (odstępy są konieczne, ja zrobiłam mniejsze i
    wszystko mi się zlało), Piec ok. 15 min w 180 stopniach.
    Smacznego
  • u_ 15.01.03, 12:25
    ktos czyta w moich myslach :)

    1/2 kostki masla lub margaryny rozpuscic w garnku dodac ok 1 szkl cukru
    lub troche mniej wymieszana z 2 lyzkami dobrego kakao dodac 2-3 lyzki
    mleka. Podgrzewac az sie rozpusci. I teraz zaczyna sie improwizacja:
    mozna dodac 2 lyzki rumu lub innego mocnego alkoholu (lub zapachu
    rumowego), cukier waniliowy, jakis inny aromat np. migdalowy lub
    arakowy. Nastepnie dodac platki owsiane i wiórki kokosowe w dowolnych
    proporcjach, oraz rodzynki (moga˛ byc namoczone wczesniej w rumie) tyle
    zeby zrobila sie z tego maksymalnie gesta masa. Kiedy troche ostygnie
    formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego.
  • Gość: G.loots IP: GB1INT* / 196.4.0.* 17.01.03, 13:59
    Utrzec:
    150g. margaryby
    1 jajko
    200g. cukru
    dodac migdalowy olejek
    400g. platkow owsianych
    Wszystko wymieszac, klasc lyzeczka na blache, i do pieca !!!!
  • Gość: nutinka IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 15:39
    Ostatnio robiłam takie:

    CIASTKA OWSIANE

    2 szkl. mąki
    1 szkl. płatków owsianych
    1 szkl. cukru (nalepiej brazowy)
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka sody
    1 kostka masła
    3/4 szkl. rodzynek wymoczonych w rumie albo w wodzie z dodatkiem zapachu
    rumowego do ciast

    Masło połącz w misce z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Dodaj płatki owsiane i
    rodzynki, wymieszaj. Dopsyp mąke i zagnieć ciasto. Ulep z niego kulki wielkości
    duzego orzecha wloskiego i spłaszcz w dłoniach formujac okragle ciasteczka.
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 minut.

    I takie (te są bardziej słodkie):

    Ciastka makaronikowe
    10 dag orzechów,
    migdałów lub płatków owsianych,
    2 białka,
    15 dag (3/4 szklanki) cukru pudru,
    3 dag margaryny,
    tłuszcz do blachy

    Migdały sparzyć, obrać z łupin, wysuszyć i zemleć. Orzechy zemleć. Jeżeli
    dodajemy płatki owsiane to zrumienić je krótko na margarynie, rozgnieść wałkiem
    na stolnicy i wymieszać z częścią cukru pudru. Białka ubić na sztywną pianę,
    pod koniec ubijania dodać cukier puder. Pianę delikatnie wymieszać z orzechami,
    migdałami lub płatkami owsianymi. Masę kłaść łyżką lub szprycą na natłuszczonej
    blasze. Piec 20-30 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Zdejmować z blachy
    jeszcze gorące. Ciastka makaronikowe przechowywać w zamkniętych puszkach, co
    zapewnia zachowanie świeżości i kruchości.

    Już zniknęły. Smacznego

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka