Dodaj do ulubionych

AJVAR - co sie z tym robi ?

03.06.06, 19:44
Do jakich potraw dodajecie Ajvar ?
Bardzo prosze o przepisy, ewentualnie o linki.
Edytor zaawansowany
  • roseanne 03.06.06, 23:24
    zamiast masla do kanapek
    jako dip do podpieczonych kawalkow pity
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • winoman 04.06.06, 01:35
    W chorwackich restauracjach ajvar jest często głównym dodatkiem do mięs z
    grilla, podaje się go zwykle wymieszany z drobno pokrojoną cebulą. W Polsce w
    tej postaci też się sprawdza, np. do karkówki, czy białej kiełbasy. Ja często
    kładę trochę ajvaru na plaster twarogu, albo używam zamiast musztardy.

    Pozdrawiam!
  • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 05.06.06, 16:34
    w charakterze musztardy do mies ( jak wyzej z cebulka i dodaje jeszcze
    odrobine cukru )
    Do bialego sera
    Mieszam z ajvarem makaron po ugotowaniu
    Dodaje do cieciorki ( jeszcze czosnek i ziola )
    Obtaczam kurczaka przed pieczeniem
    Dodaje do miesa na kotlety
    Do smazonych kartofli
    Wszystko podobnie robie z harissa , to tez pasta z papryki ale bardzo ostra

    Duze jest zastosowanie ajvaru ale psuje sie szybko wiec dobrze jest czesc
    zamrozic bo zawsze moze sie przydac .
  • angieblue26 05.06.06, 16:55
    Ajvar swietnie komponuje sie z morskimi rybami.
    Najprostsza zapiekanka rybna z ajwarem (4 osoby)
    6 filetow z morskiej ryby bez osci (lacznie ok 750 g), swieze lub mrozone
    4-5 czubate lyzki Ajvar
    1 1/2 filizanki smietany 18% (150 ml)
    1-2 lyzki chrzanu
    1 szklanka ostrego zoltego sera, najlepiej morskiego
    1 jajko
    koperek, pietruszka
    lisc laurowy, bulion rybny (ew z kury)
    Rybe krotko obgotowac w bulionie z lisciem laurowym, odsaczyc.
    Smietane rozbeltac z jajkiem, dokladnie wymieszac zajvarem i chrzanem, posolic,
    popieprzyc. Na dnie zaroodpornego naczynia rozlozyc rybe, polac sosem,
    nastepnie posypac serem. Zapiekac do zrumienienia, posypac ziolami.
    Ewentualnie mozna zrobic wersje ziemniaczana - na sam spod rozlozyc talarki
    podgotowanych ziemniakow (3-4 sredniej wielkosci), nastepnie ryba i dalej jak w
    przepisie wyzej. Do zapiekanki z dodatkiem ziemniakow mozna przygotowac wiecej
    sosu( o jakas 1/3).
    Pozdrawiam,
    Ola
    --
    Tomorrow is another day....
  • angieblue26 05.06.06, 16:55
    Zapomnialam o soli i pieprzu, przepraszam.
    --
    Tomorrow is another day....
  • coralin 05.06.06, 16:58
    Z pieczona karkówką to hit. Świetny jest tez z dobrym białym twarogiem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka