Dodaj do ulubionych

Gulasz- mieso twarde jak podeszwa:(

21.01.03, 23:54
No wlasnie, nigdy mi jeszcze dobre(miekkie) nie wyszlo. Co robicie zeby bylo
miekkie -dlugo gotujecie, krotko smazycie, dodajecie ciepla czy zimna wode,
czarujecie?
Prosze o wskazowki.
Dorota
Obserwuj wątek
    • Gość: alinka Re: Gulasz- mieso twarde jak podeszwa:( IP: *.chello.pl 22.01.03, 00:12
      dociak75 napisała:

      > No wlasnie, nigdy mi jeszcze dobre(miekkie) nie wyszlo. Co robicie zeby bylo
      > miekkie -dlugo gotujecie, krotko smazycie, dodajecie ciepla czy zimna wode,
      > czarujecie?
      > Prosze o wskazowki.
      > Dorota
      Moze sprobuj go na noc w lodowce potrzymac w zalewie: woda+ lyzka octu+
      przyprawy (czosnek, pieprz, inne)
      Slyszalam, ze trzymaja tez w mleku z przyprawami. Te wszystkie zabiegi
      powoduja, ze wlokniste mieso kruszeje. Naprzyklad, w jednym programie TV, zeby
      przygotowac pieczen z wolowiny po-angielsku czy jak-tam, 3!!!!dni trzymali
      wielki kawal miesa w czerwonym winie z ziolami. Dopiero potem go nacierali
      przyprawami, krotko obsmazali na patelni i potem piekli w piekarniku. Ponoc sol
      wyciaga plyn z miesa, wiec radza solic dopiero przy smazeniu albo pieczeniu
      docelowym. Na kazde 500 g miesa chyba 20 min pieczenia w wysokiej temperaturze.
      Wazne, by nie bylo a ni za suche, a jednoczesnie dopieczone w srodku. Jezeli
      smazysz w kawaleczkach, befstroganoff napszyklad, to cxaem wystarczy dodac
      wlasnie wino, albo musztarde, albo troche octu w czasie smazenia, u mnie
      kruszeje jak narazie;) Zasada- byle nie przedobrzyc;))
      Powodzenia!!!
        • aniutek Re: Gulasz- mieso twarde jak podeszwa:(aha i... 22.01.03, 04:27
          jesli juz ugotowalas glasz a mieso jest twarde zagesc go 2 lyzeczkami maki rozbeltanymi w 1/
          2 kubka wody i pogotuj na mlym ogniu przez 30 -40 minut powinno zrobic sie miekkie.
          zawsze wybieraj dobry gatunek wolowiny, ja robie zwykle gulasz 50/50 wieprzowe /od
          szynki czy lopatka/ z wolowym / po polsku nie wiem jak nazwac po ang london broil/ i
          zawsze wychodzi miekkie, wode leje raz zimna raz ciepla, dodaje wrzywa - obsmazona
          cebule, czaesm papryke, 2 marchewki.
          moim zdaniem - albo zbyt krotko gotowalas albo miesa bylo od wscieklej krowy - zart
          oczywiscie :) a krowa stara i lykowata.
          nastepnym razem bedzie lepiej
          pozdrawiam'
          aniutek
    • Gość: Nina Re: Gulasz- mieso twarde jak podeszwa:( IP: *.toya.net.pl 22.01.03, 11:58
      Obsmazam mieso na duzym ogniu,przekladam do brytfanny,dopiero wtedy
      sole,dodaje pozostale skladniki(a tego duzo u mnie jest) i zalewam woda
      tak,zeby przykryla cale mieso.Potem wkladam do piekarnika (ok.180*) i pieke ze
      2 godziny.Trzeba czasem zajrzec do gara,dolac wody i zamieszac.Gulasz po
      takiej obrobce jest i miekki i kruchy.
      A,jeszcze przy kupnie miesa-staram sie wybierac jak najjasniejsza wolowine-im
      ciemniejsza-tym starsza.
      Pozdrawiam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka