Dodaj do ulubionych

co podać w samo południe?

20.06.06, 14:36
przyjadą znajomi z pracy + szef (wszyscy z dziećmi), spotkanie na ogrodzie. W
lipcu. Co podać na "dzień dobry"? Chłodnik litewski zrobiłam ostatnio. Teraz
myślę o czymś innym, może gaspacho? i do tego pieczywo na gorąco? tylko czy
to za bardzo kontrastowo nie jest? Proszę natchnijecie mnie jakimiś
pomysłami. Grilla nie chcę robić, ewentualnie wieczorem. Dzięki M.
Obserwuj wątek
    • ewaktw Re: co podać w samo południe? 20.06.06, 14:44
      A co byś powiedziała na parę śródziemnomorskich przystawek, zamiast typowego
      dania głównego. Wróciłam właśnie niedawno ze szkolenia w Hiszpanii, gdzie w
      samo południe do pysznie schłodzonych win podawali przekąski zimne i gorące -
      nadziewane roladki z bakłażanów, malutkie serowo-ziemniaczane kulki panierowane
      i obsmażone, kawałki mini kanapeczek z oliwkami itp. Było tego całe mnóstwo,
      nie jestem specjalistką i połowy nie znałam, ale było to świetne i bardzo
      poręczne. Nie ukrywam, że chyba jednak trochę się trzeba napracować z
      przygotowaniami.
    • momas Re: co podać w samo południe? 20.06.06, 14:47
      Chłodnik!!!
      CHŁODNIK BUŁGARSKI
      - 4 szkl. kefiru
      - 1 świeży ogórek
      - 4 ząbki czosnku
      - 2 łyżki oleju słonecznikowego
      - 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
      - łyżka soku z cytryny
      - 2 łyżki koperku
      - sól, biały pieprz

      Kefir schłodzić. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, oczyścić z pestek,
      cienko pokroić,lekko posolić i odstawić na kilka minut. Czosnek obrać, posiekać
      i rozetrzeć z małą ilością soli.1/2 skl. zimnej przegotowanej wody zakwasić
      sokiem z cytryny i roztrzepać z kefirem, dodać ogórek, czosnek, koperek, pieprz
      i olej.
      Chłodnik podawać posypany orzechanmi, z białym pieczywem.

      CHŁODNIK Z PORÓW 1
      -25 dkg białych części porów, 2 duże ziemniaki, 1 jabłko, 3/4 szkl. jogurtu
      naturalnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka szczypiorku, sól, pieprz (może być ziołowy)

      Pory, ziemniaki i jabłko obrać, pokroić w plasterki. W rondlu stopić masło,
      wrzucić pory, jabłko i ziemniaki, dusić 5 min. na małym ogniu pod przykryciem.
      Następnie wlać 1 litr gorącej wody (albo wywaru z warzyw), posolić i gotować
      pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min. Ostudzić, zmiksować (lub przetrzeć
      przez sito). Wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem i solą, wstawić na min. 1
      godz. do lodówki.
      Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać z gorącymi grzankami.

      CHŁODNIK Z PORÓW 2
      około 400g porów, 50g masła, 0,5 l rosołu (najlepiej drobiowy) odrobinę soku z
      cytryny
      i wędzonego łososia (najlepiej norweskiego) Odcinamy zielone części porów.
      Białe części oczyszczamy i kroimy w krążki, a następnie dokładnie myjemy.
      Niewielką część krążków odkładamy. W garnku roztapiamy masełko i wrzucamy pory,
      ze szczyptą soli, aby je zeszklić. Następnie wlewamy rosołek, na wolnym ogniu
      gotujemy około 8 minut do miękkości. Ugotowaną zupę miksujemy. Pozostałe krążki
      porów wkładamy do gorącej zupy. Doprawiamy ją do smaku sokiem z cytryny i solą.
      Wystudzoną zupę wkładamy do lodówki w celu całkowitego oziębienia. Mocno
      oziębiony chłodnik posypujemy cienkimi paskami wędzonego łososia i odłożonymi
      krążkami porów.

      CHŁODNIK SZCZAWIOWY 1
      -15 dkg liści szczawiu, 1 świeży ogórek, 1 szkl. śmietany 12%, 1 1/2 l
      zsiadłego mleka (lub
      kefiru), 1 pęczek koperku, 1 pęczek szczypiorku, 3 jajka, sól, pieprz

      Szczaw umyć, usunąć łodyżki, liście posiekać i wrzucić do niewielkiej ilości
      wrzątku, gotować 5 min., odstawic, ostudzić. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce,
      koperek i szczypiorek posiekać. Przygotowane składniki wraz ze śmietaną dodać
      do zsiadłego mleka (kefiru), doprawić pieprzem i solą i zmiksować (lub ubić
      trzepaczką). Wstawić do lodówki na 2 -3 godz. Jajka ugotować na twardo,
      ostudzic, pokroić w plasterki i przed podaniem dodać do chłodnika. Podawać z
      młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

      CHŁODNIK SZCZAWIOWY 2
      ok.10-15 dag szczawiu,
      1 pęczek szczypiorku, parę listków mięty,
      2 jaja,
      kefir, albo kwaśne mleko+śmietana - proporcje wg upodobania, razem ok.4
      szklanek,
      do smaku sól, ew.czosnek, szczypta cukru.
      Szczaw parzę, wszystko siekam, jajka w kostkę, zostawiam na trochę, by się
      smaki "przegryzły w lodówce,

      GAZPACHO 1
      4-5 duzych dojzałych pomidorkow potrzebujesz sparz je i obedrzyj ze skorki i
      zmiksuj, osobno zrob 1 litr bulionu ostudz go i zbierz tłuszczyk bo nie
      potrzebny tu jest zupełnie, do tego duzy ogorek swiezy i papryka pokrojone to w
      drobna kosteczke ,wedle uznania dodajesz 1 lub 2 ząbki czosnku i mieszasz to
      wszystko ,doprawiasz sola pieprzem ja daje chili bo lubie ostre i odstawiasz do
      lodoweczki na drugi dzien jest boski choc u mnie juz wtedy jest go poł. Na
      talerzu posyp szczypiorkiem lub koperkiem a moze wolisz pietruszke....

      GAZPACHO 2
      5 dojrzałych pomidorów, ogórek świeży, po 1 małej papryce żółtej,zielonej i
      czerwonej, 1
      czerwona cebula, 2-3 ząbki czosnku (według uznania), 1 szkl. soku pomidorowego,
      1 łyżka octu winnego 6%, 2 łyżki koncentratu pomid., 1 kromka czerstwego
      chleba, 1-2 łyżeczki białego pieprzu, łyżeczka soli, 1 łyżeczka vegety, 1 łyżka
      oleju, 1 szkl. wystudzonego bulionu [opcjonalnie]

      - papryki pokroić w drobną kosteczkę (można wcześniej opiec w piekarniku),
      - pomidory sparzyć, wystudzić, obrać. 2 pokroic w kostkę, a pozostałe zmiksować
      z połową
      pokrojonej papryki, przełozyć do wazy
      - ogórek obrać, przekroić i usunąć pestki, część miąszu pokroić w kostkę, a
      część posiekać i
      zmiksować
      - cebulę i czosnek pokroić w plasterki
      - z chleba odciąć skórkę, resztę pokroić
      - zmiksować cebulę, czosnek, chleb, olej, sok i koncentrat pomidorowy, ocet i
      przyprawy,
      połączyć ze zmiksowanymi pomidorami i papryką, dodać pokrojone w kostkę
      pomidory, paprykę i ogórek, wlać bulion [ja go dodaję]. Wstawić do lodówki.
      Przed podaniem posypać
      szczypiorkiem lub koperkiem

      CHŁODNIK HISZPAŃSKI "GAZPACHO"
      -1 kg pomidorów;
      -ogórek;
      -cztery ząbki czosnku;
      -cebula;
      -zielona papryka;
      -miękisz z trzech bułek;
      -pięć łyżek oliwy z oliwek;
      -trzy łyżki octu winnego;
      -sól, pieprz i inne przyprawy.

      parzymy pomidory wrzątkiem, obieramy je ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w
      kostkę. Rozgniatamy czosnek. Resztę jarzyn obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy
      wszystko do miksera i razem z miękiszem z bułki (wcześniej namoczonym w wodzie
      i lekko odciśniętym) dokładnie miksujemy. Dodajemy oliwę i delikatnie ocet.
      Dolewamy przegotowanej zimnej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej zupy.
      Doprawiamy i jeszcze przez chwilę miksujemy. Wstawiamy na godzinę do lodówki i
      po tym czasie chłodnik jest gotowy. Możemy podać z grzankami z białego pieczywa
      lub dodać do chłodnika bardzo drobno posiekane cebulę, paprykę, ogórka i
      pomidora.

      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • momas chłodnik cd. 20.06.06, 14:48
      CHŁODNIK Z JABŁEK
      0.5 l wody, 0.5 l mleka, 150 ml białego wytrawnego wina, 60-80 dkg jabłek, 6-8
      dkg cukru, 5
      dkg rodzynków, 2 dkg mąki, cynamon i sok z cytryny do smaku.
      Sposób przyrządzenia:
      Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w
      cząstki, dodać
      cukier i sproszkowany cynamon, zagotować. Mąkę wymieszać z mlekiem, wlać do
      jabłek,
      zagotować, dodać opłukane rodzynki, wystudzić, połączyć z winem, doprawić do
      smaku. Chłodnik wstawić do chłodziarki na kilka godzin. Podawać z biszkoptami
      lub krakersami.

      CHŁODNIK Z BOĆWINY
      2 kostki rosołowe (jarzynowe lub drobiowe)
      1 pęczek boćwiny
      1 burak
      1 pęczek szczypioru ( z dymki )
      1 pęczek rzodkiewek
      2 ogórki
      2 jaja na twardo
      1 cytryna
      1/2 pęczka kopru
      1/2 l. jogurtu.
      Zagotować wodę z kostkami rosołowymi cukrem i solą. dodać po siekaną boćwinę i
      gotować ok. 10 min. zetrzeć na tarce buraka włożyć na sito i do gara (musi
      oddać kolor).wywar doprawiamy do smaku cytryną solą i cukrem ( po wystudzeniu
      cukier i sól słabo się rozpuszczają), studzimy.dodajemy jogurt, pokrojone
      drobno pozostałe składniki i już.można dodać rozgnieciony ząbek czosnku , ale
      nie może on dominować w smaku.

      CHŁODNIK HISZPAŃSKI
      15 dag migdałów
      1 srednia główka czosnku
      3 łyżki octu winnego
      25 dag czerstwej białej bułki bez skóry
      6 łyżek oliwy
      kiść winogron

      1. Bułke pokroic w nieduże kromki, moczyć w w odzie ok. 30 min.osączyć.
      2. Migdały sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę.
      3. Czosnek obrać.Migdały i czosnek zmiksować, dodać bułkę, oliwę i ocet -
      zmiksować. Odstawić na 2 godz. do lodówski.
      4. Po wyjąciu dolać do masy 1,5 l bardzo zminej wody i mieszać, aż chłodnik
      osiągnie konsystencję płynnego kremu.
      5. Przelać do miseczek i w każdą włożyć kilka obranych ze skórki winogron.

      CHŁODNIK INDYJSKI
      2 soczyste ogórki, połówka świeżego imbiru, jedna nieduża zielona papryczka
      chili, cukier, sól, śmietana, pieprz, mięta

      Dwa soczyste ogórki pokroić na grube słupki, zetrzeć połówkę świeżego imbiru.
      Ogórek obgotować w wodzie do miękkości, ostudzić, zmiksować, podczas miksowania
      dodawać 1-2
      kromki chleba, imbir i jedną niedużą zieloną papryczkę chili. Przetrzeć przez
      sito, doprawić cukrem i solą, schłodzić przez dwie godziny. Na talerzu
      udekorować mocno ubitą śmietaną przyprószoną świeżo zmielonym pieprzem i
      kilkoma wiórkami posiekanej mięty.

      CHŁODNIK PERSKI
      1 l jogurtu, 2-3 ogórki, 3 łyżki rodzynek, 2 jajka na twardo, koperek,
      szczypiorek, 15 dag pieczonej jagnięciny pokrojonej w kostkę (dowolnie)

      Rodzynki zalać wrzątkiem (albo lepiej gorącą herbatą) i zostawić aż spęcznieją
      (przynajmniej pół godziny). Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć
      łyżeczką miąższ z pestkami,
      pokroić w półplasterki. W wazie zmieszać trzepaczką jogurt, szklankę wody,
      ogórki, posiekany koperek i szczypiorek, odsączone rodzynki, posolić i
      popieprzyć. Wstawić do lodówki. Nie warto piec jagnięciny tylko do tego
      chłodnika, ale jeśli zostało nam jej trochę z wczorajszej kolacji, chłodnik
      będzie jeszcze bardziej perski i lepszy.

      CHŁODNIK MORELOWO-POMARAŃCZOWY
      5-6 moreli, 4 pomarańcze, 1,5 szklanki białego wina, kilka listków melisy,
      kilka goździków

      Morele myję, przepoławiam i pozbawiam pestek. Pomarańcze obieram ze skórki i
      kroję w plastry. Owoce wkładam do garnka razem z goździkami, wlewam wodę (tyle,
      ile potrzeba, aby owoce były w niej całkowicie zanurzone) i gotuję pod
      przykryciem pół godziny. Zdejmuję z ognia, studzę, wyjmuję goździki, wlewam
      wino i rozcieram mikserem. Dobrze schładzam, rozlewam do talerzy i dekoruję
      listkami melisy. Czasami zamiast świeżych moreli używam suszonych – wystarczy
      1/2 szklanki.

      CHŁODNIK PIWNY
      4 szklanki jasnego piwa, 40 dag świeżego zwartego sera twarogowego, 2 łyżki
      miodu, 2 żółtka, 1 goździk, szczypta cynamonu

      Żółtka utrzeć z miodem. Piwo zagotować z przyprawami i zaciągnąć żółtkami.
      Podgrzewać, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje (nie gotować!), a następnie
      ostudzić. Ser pokroić w kostkę, rozłożyć do talerzy i zalać zupą.


      CHŁODNIK ŚLIWKOWY Z WINEM
      70 dag węgierek lub innych śliwek, 1 szkl. białego wytrawnego lub półwytrawnego
      wina, 12 dag cukru, 4 goździki, 1 kawałek cynamonu (2 cm), 1/3 łyżeczki skórki
      otartej z cytryny, szczypta mielonego kardamonu

      Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Wlać do garnka 2,5 szklanki
      wody, włożyć owoce i gotować do miękkości. Następnie przetrzeć je przez sito.
      Dodać cukier, goździki,
      cynamon, kardamon oraz skórkę z cytryny. Wlać 3 szklanki wody, wino, zagotować
      i ochłodzić. Podawać na zimno z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

      CHŁODNIK TRUSKAWKOWY
      1/2 kg truskawek, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 filiżanka słodkiej śmietanki

      Owoce umyć, osączyć, przełożyć do miski, zasypać cukrem, przykryć i odstawić na
      3-4 godz. Dolać śmietankę, wymieszać i wstawić do lodówki. Podawać, gdy dobrze
      się schłodzi.

      CHŁODNIK Z BORÓWEK
      1 szklanka borówek, 2,5 szklanki czerwonego wina, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki
      przecedzonego soku wyciśniętego z pomarańczy, przecedzony sok wyciśnięty z 1
      niedużej cytryny, 1/3 szklanki cassisu (to likier porzeczkowy, można go
      zastąpić kilkoma łyżkami syropu z czarnej porzeczki), 2-3 łyżki cukru, 2
      gałązki mięty

      Pomarańczę obieram ze skórki, dzielę na cząstki, które obieram z białej błonki.
      Borówki i listki mięty płuczę. Wszystkie składniki wkładam do garnka i
      podgrzewam. Zanim płyn
      zacznie wrzeć, wyjmuję borówki i kawałki pomarańczy (nie wyrzucam!). Zupę
      zagotowuję, zdejmuję z ognia, studzę. Wyjmuję z niej miętę i schładzam w
      lodówce. Przed podaniem dodaję uprzednio wyjęte owoce.

      CHŁODNIK Z JABŁEK I CUKINII
      1 kg cukinii (jak najmniejszych), 2 większe ziemniaki, 1/2 kg zielonych jabłek,
      1 por, 1/2 l wywaru z jarzyn, 1/2 l maślanki, sok z 1/2 cytryny, szczypta
      cynamonu, 1-2 łyżeczki kminku, 4 łyżki nasion sezamu, 2-3 gałązki melisy do
      przybrania

      Cukinie, ziemniaki, jabłka i por myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w plasterki,
      tak samo białą część pora. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka kroimy
      w ósemki. Wszystko razem gotujemy w wywarze z jarzyn pod przykryciem 10 minut.
      Zdejmujemy zupę z ognia,
      studzimy, miksujemy. Mieszamy z maślanką i sokiem cytrynowym, doprawiamy solą,
      świeżo
      zmielonym pieprzem, cynamonem, kminkiem. Sezam prażymy na teflonowej patelni
      bez tłuszczu i dodajemy do zupy.

      CHŁODNIK Z OWOCÓW LEŚNYCH I TRUSKAWEK
      750 g malin, jeżyn, jagód oraz truskawek w dowolnych proporcjach, 1 szklanka
      słodkiego, białego wina, 2 łyżki cukru, kawałek kory cynamonu, 1/2 l wrzącej
      wody, kartonik śmietanki tortowej, 1 łyżka cukru pudru

      Owoce opłukać, osączyć, obrać z szypułek. Odłożyć kilka najładniejszych. Resztę
      zalać 1/2 l wrzątku, dodać cukier, cynamon i gotować na małym ogniu 5 min.
      Zdjąć z ognia, wyjąć cynamon, przestudzić, zmiksować. Wlać wino, wymieszać i
      wstawić do lodówki na 2 godz. Przed podaniem dekorować na talerzach kleksami z
      ubitej z cukrem pudrem śmietany i całymi owocami.

      CHŁODNIK Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
      1,5 kg dojrzałych pomidorów, 4 średnie ogórki małosolne, 1 zielony ogórek, 3
      ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 3 kromki ciemnego chleba, 1 łyżeczka tabasco,
      ewentualnie kilka liści bazylii

      Ogórki kroimy w kostkę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną
      kostkę i wkładamy do wazy. Dodajemy ogórki, wyciśnięty czosnek, oliwę i
      ewentualnie bazylię,
      zmiksowaną z oliwą lub drobno posiekaną. Chleb zalewamy 1/2 szklanki bardzo
      zimnej wody i zostawiamy na 15 minut. Zdejmujemy z niego skórkę, a miąższ
      rozdrabniamy palcami na papkę i dokładamy do wazy z zupą. Dodajemy sól, pieprz
      i tabasco do smaku. Dolewamy 2 szklanki wody i wstawiamy do lodówki. Przed
      podaniem wkładamy do każdego talerza z zupą 2 małe kostki lodu.

      CHŁODNIK Z RABARBAREM
      30 dag rabarbaru, 1 pęczek młodej botwinki, 2 szklanki odtłuszczonego rosołu z
      cielęciny, drobiu lub z kostki bulionowej, 4 jajka, 5 cebulek dymek z
    • momas chłodnik cd2 20.06.06, 14:49
      CHŁODNIK Z ZIELONEGO GROSZKU Z MIĘTĄ
      1/2 kg łuskanego groszku, 1 kapusta pekińska, sól i świeżo zmielony czarny
      pieprz, 1/4 kostki masła, 2 łyżki posiekanej mięty + kilka listków do
      dekoracji, 3-4 łyżki śmietany

      Masło topimy w dużym garnku, dodajemy umytą, osuszoną i pokrojoną kapustę
      pekińską oraz opłukany groszek. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez
      mniej więcej 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy 5
      niepełnych szklanek wody,
      doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy ponownie i gotujemy 20 minut. Dokładnie
      miksujemy, dodajemy miętę, doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy i wstawiamy
      do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty i
      śmietaną. Uwaga! Zupa jest całkiem niezła również na ciepło. Używamy młodego
      groszku (jest drobny i słodkawy), ostatecznie można zastąpić go mrożonym, w
      żadnym wypadku groszkiem z puszki.

      KALIFORNIJSKI CHŁODNIK Z AWOKADO
      2 duże dojrzałe owoce awokado, 1,5 szkl. jogurtu naturalnego, 2 szkl.
      schłodzonego bulionu z
      kurczaka lub z jarzyn, 1 ząbek czosnku, sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki oregano,
      pieprz biały, natka pietruszki do przybrania

      Owoce awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę, wydrążyć łyżeczką miąższ i
      zmiksować go. Dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek uprzednio
      rozetrzeć), dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać
      natką.


      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka