Dodaj do ulubionych

Chłodniki

20.06.06, 15:29
Na prośbę jacka1f zakładam osobny wątek.

-- CHŁODNIK BUŁGARSKI
- 4 szkl. kefiru
- 1 świeży ogórek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki koperku
- sól, biały pieprz

Kefir schłodzić. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, oczyścić z
pestek,
cienko pokroić,lekko posolić i odstawić na kilka minut. Czosnek obrać,
posiekać
i rozetrzeć z małą ilością soli.1/2 skl. zimnej przegotowanej wody zakwasić
sokiem z cytryny i roztrzepać z kefirem, dodać ogórek, czosnek, koperek,
pieprz
i olej.
Chłodnik podawać posypany orzechanmi, z białym pieczywem.

CHŁODNIK Z PORÓW 1
-25 dkg białych części porów, 2 duże ziemniaki, 1 jabłko, 3/4 szkl. jogurtu
naturalnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka szczypiorku, sól, pieprz (może być
ziołowy)

Pory, ziemniaki i jabłko obrać, pokroić w plasterki. W rondlu stopić masło,
wrzucić pory, jabłko i ziemniaki, dusić 5 min. na małym ogniu pod
przykryciem.
Następnie wlać 1 litr gorącej wody (albo wywaru z warzyw), posolić i gotować
pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min. Ostudzić, zmiksować (lub przetrzeć
przez sito). Wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem i solą, wstawić na min.
1
godz. do lodówki.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać z gorącymi grzankami.

CHŁODNIK Z PORÓW 2
około 400g porów, 50g masła, 0,5 l rosołu (najlepiej drobiowy) odrobinę soku
z
cytryny
i wędzonego łososia (najlepiej norweskiego) Odcinamy zielone części porów.
Białe części oczyszczamy i kroimy w krążki, a następnie dokładnie myjemy.
Niewielką część krążków odkładamy. W garnku roztapiamy masełko i wrzucamy
pory,
ze szczyptą soli, aby je zeszklić. Następnie wlewamy rosołek, na wolnym ogniu
gotujemy około 8 minut do miękkości. Ugotowaną zupę miksujemy. Pozostałe
krążki
porów wkładamy do gorącej zupy. Doprawiamy ją do smaku sokiem z cytryny i
solą.
Wystudzoną zupę wkładamy do lodówki w celu całkowitego oziębienia. Mocno
oziębiony chłodnik posypujemy cienkimi paskami wędzonego łososia i odłożonymi
krążkami porów.

CHŁODNIK SZCZAWIOWY 1
-15 dkg liści szczawiu, 1 świeży ogórek, 1 szkl. śmietany 12%, 1 1/2 l
zsiadłego mleka (lub
kefiru), 1 pęczek koperku, 1 pęczek szczypiorku, 3 jajka, sól, pieprz

Szczaw umyć, usunąć łodyżki, liście posiekać i wrzucić do niewielkiej ilości
wrzątku, gotować 5 min., odstawic, ostudzić. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce,
koperek i szczypiorek posiekać. Przygotowane składniki wraz ze śmietaną dodać
do zsiadłego mleka (kefiru), doprawić pieprzem i solą i zmiksować (lub ubić
trzepaczką). Wstawić do lodówki na 2 -3 godz. Jajka ugotować na twardo,
ostudzic, pokroić w plasterki i przed podaniem dodać do chłodnika. Podawać z
młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

CHŁODNIK SZCZAWIOWY 2
ok.10-15 dag szczawiu,
1 pęczek szczypiorku, parę listków mięty,
2 jaja,
kefir, albo kwaśne mleko+śmietana - proporcje wg upodobania, razem ok.4
szklanek,
do smaku sól, ew.czosnek, szczypta cukru.
Szczaw parzę, wszystko siekam, jajka w kostkę, zostawiam na trochę, by się
smaki "przegryzły w lodówce,

GAZPACHO 1
4-5 duzych dojzałych pomidorkow potrzebujesz sparz je i obedrzyj ze skorki i
zmiksuj, osobno zrob 1 litr bulionu ostudz go i zbierz tłuszczyk bo nie
potrzebny tu jest zupełnie, do tego duzy ogorek swiezy i papryka pokrojone to
w
drobna kosteczke ,wedle uznania dodajesz 1 lub 2 ząbki czosnku i mieszasz to
wszystko ,doprawiasz sola pieprzem ja daje chili bo lubie ostre i odstawiasz
do
lodoweczki na drugi dzien jest boski choc u mnie juz wtedy jest go poł. Na
talerzu posyp szczypiorkiem lub koperkiem a moze wolisz pietruszke....

GAZPACHO 2
5 dojrzałych pomidorów, ogórek świeży, po 1 małej papryce żółtej,zielonej i
czerwonej, 1
czerwona cebula, 2-3 ząbki czosnku (według uznania), 1 szkl. soku
pomidorowego,
1 łyżka octu winnego 6%, 2 łyżki koncentratu pomid., 1 kromka czerstwego
chleba, 1-2 łyżeczki białego pieprzu, łyżeczka soli, 1 łyżeczka vegety, 1
łyżka
oleju, 1 szkl. wystudzonego bulionu [opcjonalnie]

- papryki pokroić w drobną kosteczkę (można wcześniej opiec w piekarniku),
- pomidory sparzyć, wystudzić, obrać. 2 pokroic w kostkę, a pozostałe
zmiksować
z połową
pokrojonej papryki, przełozyć do wazy
- ogórek obrać, przekroić i usunąć pestki, część miąszu pokroić w kostkę, a
część posiekać i
zmiksować
- cebulę i czosnek pokroić w plasterki
- z chleba odciąć skórkę, resztę pokroić
- zmiksować cebulę, czosnek, chleb, olej, sok i koncentrat pomidorowy, ocet i
przyprawy,
połączyć ze zmiksowanymi pomidorami i papryką, dodać pokrojone w kostkę
pomidory, paprykę i ogórek, wlać bulion [ja go dodaję]. Wstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać
szczypiorkiem lub koperkiem

CHŁODNIK HISZPAŃSKI "GAZPACHO"
-1 kg pomidorów;
-ogórek;
-cztery ząbki czosnku;
-cebula;
-zielona papryka;
-miękisz z trzech bułek;
-pięć łyżek oliwy z oliwek;
-trzy łyżki octu winnego;
-sól, pieprz i inne przyprawy.

parzymy pomidory wrzątkiem, obieramy je ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w
kostkę. Rozgniatamy czosnek. Resztę jarzyn obieramy i kroimy w kostkę.
Wrzucamy
wszystko do miksera i razem z miękiszem z bułki (wcześniej namoczonym w
wodzie
i lekko odciśniętym) dokładnie miksujemy. Dodajemy oliwę i delikatnie ocet.
Dolewamy przegotowanej zimnej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej zupy.
Doprawiamy i jeszcze przez chwilę miksujemy. Wstawiamy na godzinę do lodówki
i
po tym czasie chłodnik jest gotowy. Możemy podać z grzankami z białego
pieczywa
lub dodać do chłodnika bardzo drobno posiekane cebulę, paprykę, ogórka i
pomidora.

Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
Obserwuj wątek
    • momas Re: Chłodniki 20.06.06, 15:30
      CHŁODNIK Z JABŁEK
      0.5 l wody, 0.5 l mleka, 150 ml białego wytrawnego wina, 60-80 dkg jabłek, 6-8
      dkg cukru, 5
      dkg rodzynków, 2 dkg mąki, cynamon i sok z cytryny do smaku.
      Sposób przyrządzenia:
      Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w
      cząstki, dodać
      cukier i sproszkowany cynamon, zagotować. Mąkę wymieszać z mlekiem, wlać do
      jabłek,
      zagotować, dodać opłukane rodzynki, wystudzić, połączyć z winem, doprawić do
      smaku. Chłodnik wstawić do chłodziarki na kilka godzin. Podawać z biszkoptami
      lub krakersami.

      CHŁODNIK Z BOĆWINY
      2 kostki rosołowe (jarzynowe lub drobiowe)
      1 pęczek boćwiny
      1 burak
      1 pęczek szczypioru ( z dymki )
      1 pęczek rzodkiewek
      2 ogórki
      2 jaja na twardo
      1 cytryna
      1/2 pęczka kopru
      1/2 l. jogurtu.
      Zagotować wodę z kostkami rosołowymi cukrem i solą. dodać po siekaną boćwinę i
      gotować ok. 10 min. zetrzeć na tarce buraka włożyć na sito i do gara (musi
      oddać kolor).wywar doprawiamy do smaku cytryną solą i cukrem ( po wystudzeniu
      cukier i sól słabo się rozpuszczają), studzimy.dodajemy jogurt, pokrojone
      drobno pozostałe składniki i już.można dodać rozgnieciony ząbek czosnku , ale
      nie może on dominować w smaku.

      CHŁODNIK HISZPAŃSKI
      15 dag migdałów
      1 srednia główka czosnku
      3 łyżki octu winnego
      25 dag czerstwej białej bułki bez skóry
      6 łyżek oliwy
      kiść winogron

      1. Bułke pokroic w nieduże kromki, moczyć w w odzie ok. 30 min.osączyć.
      2. Migdały sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę.
      3. Czosnek obrać.Migdały i czosnek zmiksować, dodać bułkę, oliwę i ocet -
      zmiksować. Odstawić na 2 godz. do lodówski.
      4. Po wyjąciu dolać do masy 1,5 l bardzo zminej wody i mieszać, aż chłodnik
      osiągnie konsystencję płynnego kremu.
      5. Przelać do miseczek i w każdą włożyć kilka obranych ze skórki winogron.

      CHŁODNIK INDYJSKI
      2 soczyste ogórki, połówka świeżego imbiru, jedna nieduża zielona papryczka
      chili, cukier, sól, śmietana, pieprz, mięta

      Dwa soczyste ogórki pokroić na grube słupki, zetrzeć połówkę świeżego imbiru.
      Ogórek obgotować w wodzie do miękkości, ostudzić, zmiksować, podczas miksowania
      dodawać 1-2
      kromki chleba, imbir i jedną niedużą zieloną papryczkę chili. Przetrzeć przez
      sito, doprawić cukrem i solą, schłodzić przez dwie godziny. Na talerzu
      udekorować mocno ubitą śmietaną przyprószoną świeżo zmielonym pieprzem i
      kilkoma wiórkami posiekanej mięty.

      CHŁODNIK PERSKI
      1 l jogurtu, 2-3 ogórki, 3 łyżki rodzynek, 2 jajka na twardo, koperek,
      szczypiorek, 15 dag pieczonej jagnięciny pokrojonej w kostkę (dowolnie)

      Rodzynki zalać wrzątkiem (albo lepiej gorącą herbatą) i zostawić aż spęcznieją
      (przynajmniej pół godziny). Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć
      łyżeczką miąższ z pestkami,
      pokroić w półplasterki. W wazie zmieszać trzepaczką jogurt, szklankę wody,
      ogórki, posiekany koperek i szczypiorek, odsączone rodzynki, posolić i
      popieprzyć. Wstawić do lodówki. Nie warto piec jagnięciny tylko do tego
      chłodnika, ale jeśli zostało nam jej trochę z wczorajszej kolacji, chłodnik
      będzie jeszcze bardziej perski i lepszy.

      CHŁODNIK MORELOWO-POMARAŃCZOWY
      5-6 moreli, 4 pomarańcze, 1,5 szklanki białego wina, kilka listków melisy,
      kilka goździków

      Morele myję, przepoławiam i pozbawiam pestek. Pomarańcze obieram ze skórki i
      kroję w plastry. Owoce wkładam do garnka razem z goździkami, wlewam wodę (tyle,
      ile potrzeba, aby owoce były w niej całkowicie zanurzone) i gotuję pod
      przykryciem pół godziny. Zdejmuję z ognia, studzę, wyjmuję goździki, wlewam
      wino i rozcieram mikserem. Dobrze schładzam, rozlewam do talerzy i dekoruję
      listkami melisy. Czasami zamiast świeżych moreli używam suszonych – wystarczy
      1/2 szklanki.

      CHŁODNIK PIWNY
      4 szklanki jasnego piwa, 40 dag świeżego zwartego sera twarogowego, 2 łyżki
      miodu, 2 żółtka, 1 goździk, szczypta cynamonu

      Żółtka utrzeć z miodem. Piwo zagotować z przyprawami i zaciągnąć żółtkami.
      Podgrzewać, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje (nie gotować!), a następnie
      ostudzić. Ser pokroić w kostkę, rozłożyć do talerzy i zalać zupą.


      CHŁODNIK ŚLIWKOWY Z WINEM
      70 dag węgierek lub innych śliwek, 1 szkl. białego wytrawnego lub półwytrawnego
      wina, 12 dag cukru, 4 goździki, 1 kawałek cynamonu (2 cm), 1/3 łyżeczki skórki
      otartej z cytryny, szczypta mielonego kardamonu

      Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Wlać do garnka 2,5 szklanki
      wody, włożyć owoce i gotować do miękkości. Następnie przetrzeć je przez sito.
      Dodać cukier, goździki,
      cynamon, kardamon oraz skórkę z cytryny. Wlać 3 szklanki wody, wino, zagotować
      i ochłodzić. Podawać na zimno z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

      CHŁODNIK TRUSKAWKOWY
      1/2 kg truskawek, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 filiżanka słodkiej śmietanki

      Owoce umyć, osączyć, przełożyć do miski, zasypać cukrem, przykryć i odstawić na
      3-4 godz. Dolać śmietankę, wymieszać i wstawić do lodówki. Podawać, gdy dobrze
      się schłodzi.

      CHŁODNIK Z BORÓWEK
      1 szklanka borówek, 2,5 szklanki czerwonego wina, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki
      przecedzonego soku wyciśniętego z pomarańczy, przecedzony sok wyciśnięty z 1
      niedużej cytryny, 1/3 szklanki cassisu (to likier porzeczkowy, można go
      zastąpić kilkoma łyżkami syropu z czarnej porzeczki), 2-3 łyżki cukru, 2
      gałązki mięty

      Pomarańczę obieram ze skórki, dzielę na cząstki, które obieram z białej błonki.
      Borówki i listki mięty płuczę. Wszystkie składniki wkładam do garnka i
      podgrzewam. Zanim płyn
      zacznie wrzeć, wyjmuję borówki i kawałki pomarańczy (nie wyrzucam!). Zupę
      zagotowuję, zdejmuję z ognia, studzę. Wyjmuję z niej miętę i schładzam w
      lodówce. Przed podaniem dodaję uprzednio wyjęte owoce.

      CHŁODNIK Z JABŁEK I CUKINII
      1 kg cukinii (jak najmniejszych), 2 większe ziemniaki, 1/2 kg zielonych jabłek,
      1 por, 1/2 l wywaru z jarzyn, 1/2 l maślanki, sok z 1/2 cytryny, szczypta
      cynamonu, 1-2 łyżeczki kminku, 4 łyżki nasion sezamu, 2-3 gałązki melisy do
      przybrania

      Cukinie, ziemniaki, jabłka i por myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w plasterki,
      tak samo białą część pora. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka kroimy
      w ósemki. Wszystko razem gotujemy w wywarze z jarzyn pod przykryciem 10 minut.
      Zdejmujemy zupę z ognia,
      studzimy, miksujemy. Mieszamy z maślanką i sokiem cytrynowym, doprawiamy solą,
      świeżo
      zmielonym pieprzem, cynamonem, kminkiem. Sezam prażymy na teflonowej patelni
      bez tłuszczu i dodajemy do zupy.

      CHŁODNIK Z OWOCÓW LEŚNYCH I TRUSKAWEK
      750 g malin, jeżyn, jagód oraz truskawek w dowolnych proporcjach, 1 szklanka
      słodkiego, białego wina, 2 łyżki cukru, kawałek kory cynamonu, 1/2 l wrzącej
      wody, kartonik śmietanki tortowej, 1 łyżka cukru pudru

      Owoce opłukać, osączyć, obrać z szypułek. Odłożyć kilka najładniejszych. Resztę
      zalać 1/2 l wrzątku, dodać cukier, cynamon i gotować na małym ogniu 5 min.
      Zdjąć z ognia, wyjąć cynamon, przestudzić, zmiksować. Wlać wino, wymieszać i
      wstawić do lodówki na 2 godz. Przed podaniem dekorować na talerzach kleksami z
      ubitej z cukrem pudrem śmietany i całymi owocami.

      CHŁODNIK Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
      1,5 kg dojrzałych pomidorów, 4 średnie ogórki małosolne, 1 zielony ogórek, 3
      ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 3 kromki ciemnego chleba, 1 łyżeczka tabasco,
      ewentualnie kilka liści bazylii

      Ogórki kroimy w kostkę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną
      kostkę i wkładamy do wazy. Dodajemy ogórki, wyciśnięty czosnek, oliwę i
      ewentualnie bazylię,
      zmiksowaną z oliwą lub drobno posiekaną. Chleb zalewamy 1/2 szklanki bardzo
      zimnej wody i zostawiamy na 15 minut. Zdejmujemy z niego skórkę, a miąższ
      rozdrabniamy palcami na papkę i dokładamy do wazy z zupą. Dodajemy sól, pieprz
      i tabasco do smaku. Dolewamy 2 szklanki wody i wstawiamy do lodówki. Przed
      podaniem wkładamy do każdego talerza z zupą 2 małe kostki lodu.

      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • momas Re: Chłodniki 20.06.06, 15:32
      CHŁODNIK Z RABARBAREM
      30 dag rabarbaru, 1 pęczek młodej botwinki, 2 szklanki odtłuszczonego rosołu z
      cielęciny, drobiu lub z kostki bulionowej, 4 jajka, 5 cebulek dymek ze
      szczypiorem, 3 łyżki posiekanego koperku, ¾ szklanki śmietany 18-proc., świeżo
      zmielony pieprz, sól

      Rabarbar oczyścić z włókien, umyć, pokroić na małe kawałki i gotować 15 min w
      2 szklankach lekko posolonej wody. Botwinkę oczyścić, opłukać, drobno pokroić,
      zalać rosołem i gotować 15 min. Dymkę oczyścić, umyć i drobno pokroić razem ze
      szczypiorem. Ugotowaną botwinkę połączyć z rabarbarem, dodać śmietanę, dymkę,
      koperek. Ostudzić, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Jajka ugotować na
      twardo, ostudzić, obrać, pokroić na cząstki, włożyć do talerzy i zalać
      chłodnikiem.
      CHŁODNIK Z ZIELONEGO GROSZKU Z MIĘTĄ
      1/2 kg łuskanego groszku, 1 kapusta pekińska, sól i świeżo zmielony czarny
      pieprz, 1/4 kostki masła, 2 łyżki posiekanej mięty + kilka listków do
      dekoracji, 3-4 łyżki śmietany

      Masło topimy w dużym garnku, dodajemy umytą, osuszoną i pokrojoną kapustę
      pekińską oraz opłukany groszek. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez
      mniej więcej 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy 5
      niepełnych szklanek wody,
      doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy ponownie i gotujemy 20 minut. Dokładnie
      miksujemy, dodajemy miętę, doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy i wstawiamy
      do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty i
      śmietaną. Uwaga! Zupa jest całkiem niezła również na ciepło. Używamy młodego
      groszku (jest drobny i słodkawy), ostatecznie można zastąpić go mrożonym, w
      żadnym wypadku groszkiem z puszki.

      KALIFORNIJSKI CHŁODNIK Z AWOKADO
      2 duże dojrzałe owoce awokado, 1,5 szkl. jogurtu naturalnego, 2 szkl.
      schłodzonego bulionu z
      kurczaka lub z jarzyn, 1 ząbek czosnku, sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki oregano,
      pieprz biały, natka pietruszki do przybrania
      Owoce awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę, wydrążyć łyżeczką miąższ i
      zmiksować go. Dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek uprzednio
      rozetrzeć), dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać
      natką.



      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • momas Re: Chłodniki 21.06.06, 10:30
      CHŁODNIK SPORTOWY
      0.5 l mleka,
      0.5 l śmietanki,
      5-6 żółtek,
      5 dkg czekolady w proszku,
      10 dkg rodzynków, 10 dkg cukru pudru.
      Mleko połączyć ze śmietaną, zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i czekoladą,
      wlewać powoli gorący płyn szybko mieszając trzepaczką. Naczynie z masą wstawić
      do większego naczynia z gorącą wodą i podgrzewać, stale mieszając aż chłodnik
      zgęstnieje. Uważać aby woda w naczyniu była bliska wrzenia, ale nie zagotowała
      się. Chłodnik połączyć z opłukanymi rodzynkami, doprawić do smaku. Podawać z
      biszkoptami.

      CHŁODNIK WIEJSKI
      1.5 l maślanki,
      250 ml śmietany,
      20 dkg twarogowego sera,
      pęczek rzodkiewek,
      2 jaja ugotowane na twardo,
      8 dkg cebuli,
      3 dkg masła,
      sól,
      cukier do smaku.
      Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wystudzić. Rzodkiewki
      oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Maślankę wymieszać ze
      śmietaną, roztrzepać trzepaczką, dodać cebulę, rzodkiewki, pokrajane w cząstki
      jaja oraz pokrajany w kostkę twarożek, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami
      z wody posypanymi skwarkami ze słoniny.

      CHŁODNIK SZCZAWIOWY
      0.5 l rosołu,
      1 l zsiadłego mleka,
      250 ml śmietany,
      15 dkg szczawiu,
      10 dkg szpinaku,
      2 jajka ugotowane na twardo,
      5 dkg orzechów włoskich bez łupin,
      koperek,
      szczypiorek,
      sól,
      cukier do smaku.
      Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać razem z jajami. Szczaw i
      szpinak przebrać, usunąć ogonki liściowe, dokładnie opłukać, zalać rosołem,
      ugotować i przetrzeć. Mleko połączyć ze śmietaną i przecierem, roztrzepać
      trzepaczką, połączyć z jajami, orzechami i posiekaną zieleniną, doprawić do
      smaku. Podawać z ziemniakami z wody, posypanymi skwarkami ze słoniny.

      CHŁODNIK PODLASKI
      2 - 3 buraczki,
      10 - 15 dkg rabarbaru,
      3 jaja,
      1 ogórek kiszony,
      koperek,
      0.5 szkl. śmietany,
      sól,
      pieprz.
      Pokrajać parę łodyg rabarbarowych i gotować w 1 l wody ok. 0.5 h, po czym wodę
      odcedzić do wazy i dodać do niej kilka ugotowanych i drobno posiekanych
      czerwonych buraczków, pokrajany w kostkę duży kwaszony ogórek, 3 pokrajane jaja
      ugotowane na twardo, parę łyżek kwaśnej śmietany, siekanego koperku, soli,
      pieprzu do smaku. Postawić na lodzie i wydać dopiero, gdy będzie zimny.

      CHŁODNIK PO WROCŁAWSKU
      0.5 l soku pomidorowego,
      0.5 l śmietany,
      2 jaja ugotowane na twardo,
      szczypiorek,
      koperek,
      sól, pieprz i cukier do smaku.
      Śmietanę wymieszać z sokiem pomidorowym, roztrzepać trzepaczką, połączyć ze
      zmielonymi jajami i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku.

      CHŁODNIK POLSKI
      Składniki:
      2 buraki ćwikłowe,
      1 jajo,
      1 ogórek kwaszony lub surowy,
      3 szkl. zsiadłego mleka,
      0.5 szkl. śmietany,
      0.5 pęczka koperku,
      0.5 pęczka szczypiorku,
      0.5 pęczka rzodkiewki,
      cukier do smaku.
      Buraki umyć, ugotować, po czym obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Ogórki i
      rzodkiewki pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo, obrać, pokrajać w kostkę.
      Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i lekko
      osłodzić.

      CHŁODNIK RYBNY
      1 kg ugotowanych ryb różnych gatunków,
      3 łyżki śmietany,
      2 czerwone buraczki średniej wielkości,
      kwaszony ogórek,
      1 jajko ugotowane na twardo,
      sól,
      pieprz,
      1.5 l kwasu chlebowego lub buraczanego.
      Buraki umyć, ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach.
      Ugotowane ryby obrać ze skórki, usunąć kręgosłupy oraz ości. Połowę kwasu
      chlebowego lub buraczanego zagotować z solą i gorącym płynem zalać buraczki.
      Ostudzić. Jajko i kwaszony ogórek pokrajać w kostkę, włożyć do przygotowanego
      płynu razem z kawałkami ryb i drobno posiekanym, zielonym koprem. Wymieszać i
      na krótko wstawić do lodówki. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami

      CHŁODNIK KURPIOWSKI
      2 - 3 buraki,
      3 jaja,
      1 ogórek,
      2 szczypiory,
      1 szkl. śmietany kwaśnej,
      2 łyżki octu,
      sól i pieprz.
      Ugotować kilka czerwonych buraczków, obrać i drobno posiekać. Ugotować na
      twardo jaja, pokrajać każde na 8 części. Świeży ogórek pokroić w małe kostki,
      wziąć łyżkę siekanego szczypiorku oraz kwaśną śmietanę i ocet, po czym dodać
      około litra zimnej wody i dobrze wszystko rozmieszać. Dodać sól i pieprz do
      smaku, a następnie postawić chłodnik na lód, gdzie ma stać aż do chwili wydania
      go na stół. Przystępując do tego, położyć na każdym talerzu kawałek lodu
      wielkości jaja kurzego i wtedy dopiero lać nań chłodnik. Przez podanie szyjek
      rakowych czyni się chłodnik smaczniejszy. W razie braku szczypiorku, można użyć
      drobniutko posiekanej cebuli.


      CHŁODNIK PO GENERALSKU
      1 l zsiadłego mleka,
      250 ml śmietany,
      0.5 buraków,
      15 dkg mięsa z raków,
      10 dkg migdałów,
      5 dkg szynki,
      koperek,
      natka pietruszki,
      sól i cukier do smaku.
      Buraki umyć, obrać, opłukać. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki,
      posiekać, obłożyć buraki, zawinąć w folię i upiec. Następnie wystudzić,
      zetrzeć. Mleko połączyć ze śmietaną, roztrzepać trzepaczką, dodać buraki, raki,
      pokrajaną w paseczki szynkę i posiekaną zieleninę, doprawić do smaku.

      CHŁODNIK MAZOWIECKI
      Liście z 2 - 3 buraków ćwikłowych,
      15 - 20 dkg cielęciny,
      1 szkl. kwaśnej śmietany,
      1 szklanka soku z kiszonych ogórków,
      1 ogórek kiszony,
      2 - 3 jaja,
      szczypior,
      koperek,
      sól,
      pieprz,
      łyżka octu.
      Wziąć jednakową ilość śmietany kwaśnej i soku ogórkowego i wymieszać je
      należycie. Ugotować botwinę z kilku buraków w wodzie z łyżką octu, posiekać, po
      czym dodać do śmietany i rozmieszać. Ugotować kilka jaj na twardo, pokrajać w
      ćwiartki, jeden kwaszony ogórek pokrajać w kostkę, wziąć nieco pokrajanej
      drobno zimnej pieczeni cielęcej i dodać to wszystko z solą i pieprzem do
      chłodnika. Na ostatek usiekać nieco szczypiorku i koperku i także wsypać na
      chłodnik, który potem należy postawić na lód, gdzie ma stać, aż do wydania go
      na stół.

      CHŁODNIK Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
      1.5 kg dojrzałych pomidorów,
      4 średnie ogórki małosolne,
      1 zielony ogórek,
      3 ząbki czosnku,
      4 łyżki oliwy,
      3 kromki ciemnego chleba,
      1 łyżeczka tabasco,
      kilka liści bazylii.

      Ogórki kroimy w kostkę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną
      kostkę i wkładamy do wazy. Dodajemy ogórki, wyciśnięty czosnek, oliwę i
      bazylię, zmiksowaną z oliwą lub drobno posiekaną. Chleb zalewamy 0.5 szkl.
      bardzo zimnej wody i zostawiamy na 15 min. Zdejmujemy z niego skórkę, a miąższ
      rozdrabniamy palcami na papkę i dokładamy do wazy z zupą.
      Dodajemy sól, pieprz i tabasco do smaku. Dolewamy 2 szkl. wody i
      wstawiamy do lodówki. Przed podaniem wkładamy do każdego talerza z zupą 2 małe
      kostki lodu

      CHŁODNIK Z WĘDZONĄ RYBĄ "

      20 dkg wędzonej ryby,
      1 l kwasu chlebowego,
      2 ogórki,
      5 rzodkiewek,
      kilka listków sałaty,
      pieprz,
      sól.
      Rybę obrać ze skórki, wyjąć kręgosłup oraz ości i utrzeć w misce na
      miazgę. Ogórki i rzodkiewki pokrajać w piórka, liście sałaty drobno poszarpać.
      Przygotowane składniki zalać ochłodzonym kwasem, dodaé trochę pieprzu i soli do
      smaku. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • momas Re: Chłodniki 21.06.06, 10:34

      -- CHŁODNIK POMIDOROWY
      1 biała część pora - pokroić,
      1 duże jabłko - obrać i pokroić
      1 pokrojona cebula
      1 posiekany ząbek czosnku,
      80 dkg pokrojonych pomidorów,
      sól,
      oliwa,
      1 szkl. kefiru,
      1 szkl. śmietany,
      gałka muszkatołowa,
      imbir,
      chili,
      szczypiorek,
      natka pietruszki.
      Por, jabłko, cebulę i czosnek przesmażyć, dodać pomidory i sól, dolać 2.5 szkl.
      wrzątku, gotować 15 min. Ostudzić, zmiksować, dolać kefir i śmietanę, doprawić,
      posypać zieleniną.

      CHŁODNIK RUSKI
      0.5 l kwasu chlebowego,
      2 - 3 jaja,
      0.5 l rosołu,
      0.5 l śmietany,
      1 ogórek kiszony,
      10 dkg cielęciny,
      koper,
      sól,
      cukier.
      Surowy kwas chlebowy rozprowadzić zimnym rosołem, następnie dodać soli i trochę
      cukru oraz pół litra śmietany i dobrze wszystko wymieszać.
      W końcu dodać łyżkę siekanego koperku, parę posiekanych twardych jaj,
      kwaszonego ogórka, trochę pieczeni cielęcej pokrajanej w drobną kostkę.
      Postawić w chłodnym miejscu.

      CHŁODNIK SZCZAWIOWY NA SERWATCE
      20 dkg szczawiu,
      3 szkl. serwatki,
      1 szkl. śmietany,
      3 łyżki mąki,
      3 - 4 jaja,
      łyżka masła,
      koperek,
      sól.
      Serwatkę zagotować, po czym zagęścić ją mąką, rozmieszaną ze śmietaną. Po
      zagotowaniu odstawić. Szczaw opłukać i drobno posiekać, krótko poddusić go we
      własnym soku z niewielką ilością masła. Ostudzić. Wymieszać ostudzoną i
      zaprawioną serwatkę ze szczawiem, osolić do smaku, dodać posiekany koperek.
      Ugotować na twardo po jaju na osobę, pokrajać, wrzucić do chłodnika. Chłodnik
      ten można podawać do ziemniaków lub zalewać nim gorące jeszcze ziemniaki.
      Podobnie przyrządzano chłodnik z serwatki z kwasem buraczanym lub sokiem z
      kiszonych ogórków. Z jaj wówczas rezygnowano, a ziemniaki kraszono słoniną.


      CHŁODNIK Z MARCHEWKI
      1 kg marchewki,
      2 ziemniaki,
      1 l bulionu warzywnego,
      1 l jogurtu,
      250 ml soku z pomarańczy,
      2 pęczki szczypiorku,
      1 łyżeczka pieprzu cayenne,
      1 łyżeczka curry,
      sól.
      Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać bulionem i gotować 10 min.
      pod przykryciem. Zmiksować, dodać sok pomarańczowy, doprawić do smaku solą,
      pieprzem i curry. Schłodzić, połączyć z jogurtem. Szczypiorek drobno pokroić,
      dodać do chłodnika. Podawać z grzankami.

      CHŁODNIK RYBNY Z CZARNĄ RZODKWIĄ
      1 kg gotowanej lub smażonej ryby,
      1.5 l kwasu kminkowego lub brzozowego,
      50 dkg czarnej rzodkwi,
      pół szkl. śmietany,
      koper zielony,
      sól.
      Czarną rzodkiew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Miskę z utartą rzodkwią
      przykryć i kilka razy potrząsnąć, aż stanie się miękka i przeźroczysta.
      Gotowaną lub smażoną rybę pokrajać na drobne kawałki, włożyć do wazy, dodać
      rzodkiew, zalać kwasem kminkowym wymieszanym ze śmietaną i posypać posiekanym
      zielonym koperkiem. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami, suto posypanymi
      koperkiem.


      WSZYSTKIE PRZEPISY SĄ Z SIECI> STRON < NIESTETY NIE PAMIĘTAM

      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • momas Re: Chłodniki 21.06.06, 10:56

      CHŁODNIK
      0.5 l zsiadłego mleka lub kefiru,
      10 dkg buraczków ćwikłowych,
      1 - 2 świeże ogórki,
      kilka szczypiorków,
      0.5 szkl. śmietany,
      1 - 2 jaja,
      koperek,
      sól,
      1 l wody.
      Buraczki zetrzeć na tarce i ugotować w 1 l wody. Po ugotowanlu wywar przecedzić
      i ostudzić. Dodać do niego pokrajane w drobną kostkę ogórki, a także drobno
      pokrajany koperek i szczypior. Następnie wlać roztrzepane zsiadłe mleko i
      śmietanę. Do każdej miseczki lub filiżanki włożyć ćwiartkę ugotowanego na
      twardo jaja, po czym wlać zupę. Chłodnik podaje się z gorącymi ziemniakami.
      Potrawę tę poleca się szczegolnie w czasie upałów.

      CHŁODNIK BŁYSKAWICZNY
      0.5 l kwaśnego mleka,
      0.25 l wody,
      2 dkg mąki,
      0.25 l śmietany.
      Mleko zagotować z wodą. Dodać śmietanę rozmąconą z mąką i zagotować razem.
      Ostudzić. Podawać z chlebem lub bułeczką.
      CHŁODNIK CZERWONY
      1 litr kwasu z buraków,
      szklanka śmietany,
      2 ogórki,
      sporo zielonego kopru,
      szczypior razem z młodą cebulą,
      sól,
      ząbek czosnku,
      4 jajka.
      Pokrojone ogórki, koper, szczypior razem z młodą cebulką wsypać do
      przecedonego, dobrze wychłodzonego kwasu z brokułów, a następnie dodać roztarty
      z solą czosnek, śmietanę i wszystko razem wymieszać. Ugotowane na twardo jajka
      włożyć na talerz. Podawać chłodnik ze świeżo ugotowanymi ziemniakami obficie
      posypanymi zieleniną.

      CHŁODNIK LITEWSKI I


      Duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami,
      2 ogórki,
      0.5 szkl. posiekanego koperku,
      2 łyżki posiekanego szczypiorku,
      2 jajka ugotowane na twardo,
      2 ząbki czosnku,
      6 szkl. kefiru lub naturalnego jogurtu,
      0.5 szkl. kwaśnej śmietany,
      sól,
      pieprz.
      Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę.
      Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. 0.5 szkl.) i dusić ok. 10
      min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony
      czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do
      smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.
      Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej boćwinki dodać można garść
      liści świeżego szczawiu. W wersji klasycznej do chłodnika dodaje się obrane
      szyjki rakowe lub kawałki pieczonej cielęciny, piersi z kury czy indyka.

      CHŁODNIK LITEWSKI II


      1 l zsiadłego mleka albo kefiru lub jogurtu,
      250 ml śmietany,
      1 l zakwasu buraczanego,
      2 pęczki botwinki,
      1 świeży ogórek,
      12 szyjek rakowych (można zastąpić krewetkami),
      150 g pieczonego kurczaka bez kości,
      1 ugotowane na twardo kurze jajo lub 2 - 4 przepiórcze na osobę,
      po 1 pęczku szczypiorku oraz koperku i rzodkiewki,
      1 łyżeczka cukru,
      sól,
      pieprz.
      Botwinkę dokładnie wypłukać i drobno pokroić. Zalać 2 szkl. wrzącej, osłodzonej
      wody i gotować. Oczyszczoną rzodkiewkę pokroić w plasterki. Kefir lub jogurt
      wymieszać dokładnie ze śmietaną i zakwasem buraczanym, dodać wystudzoną
      botwinkę, ogórek, rzodkiewkę, posiekaną zieleninę i pokrojonego w paseczki
      pieczonego kurczaka i doprawić do smaku. Chłodnik odstawić na kilka godzin do
      lodówki.
      Przekrojone jaja i szyjki rakowe, krewetki lub kurczaka można włożyć do
      chłodnika lub podawać obok. talerza.

      CHŁODNIK MAZURSKI
      0.25 l rosołu,
      zakwas żytni,
      liście z 2 - 3 buraków,
      0.5 l śmietany,
      3 jaja,
      2 ogórki kiszone,
      koperek.
      Ugotować tęgi rosół, a może on być tak z mięsa wołowego, jak i z cielęciny. Po
      przecedzeniu go dolać zakwasu żytniego tyle, aby smak był winkowaty. Osobno
      ugotować botwinę burakową z koperkiem, pokrajać ją drobno i włożyć do wazy.
      Wlać na to 0.5 l kwaśnej śmietany, wymieszać. Następnie wlać 1 szkl. rosołu,
      wciąż mieszając. Włożyć do gorącej zupy ugotowane na twardo i pokrajane na
      ćwiartki jaja i pokrajane w kostkę ogórki. Następnie zaś postawić wazę na lód,
      a gdy dobrze ostygnie - wydać na stół, kłaść na każdy talerzyk kawałek lodu.
      Zamiast zakwasu żytniego można użyć kwasu ogórkowego, który się gotuje chwilę
      wraz z rosołem.

      CHŁODNIK OGÓRKOWY
      1 l kefiru lub jogurtu naturalnego,
      50 dkg ogórków szklarniowych,
      0.5 pęczka szczypiorku,
      0.5 pęczka koperku,
      0.5 pęczka natki pietruszki,
      3 - 4 ząbki czosnku,
      2 łyżki oliwy,
      sól,
      pieprz.
      Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą i wstawić do lodówki na
      ok. 30 min. Szczypiorek, koperek, natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek
      zmiażdżyć. Ogórki delikatnie odcisnać, przełożyć do wazy. Schłodzony jogurt
      wlać do ogórków, dodać zieleninę, czosnek i oliwę. Całość delikatnie wymieszać.
      Chłodnik doprawić do smaku solą, pieprzem, ozdobić plasterkami swieżego ogórka.
      Podawać ze swieżym pieczywem lub ziemniakami

      CHŁODNIK PO DYREKTORSKU
      0.5 butelki wytrawnego białego wina,
      250 ml śmietany,
      80 dkg truskawek,
      15 dkg cukru,
      100 ml likieru Maraschino,
      sok z cytryny i pomarańczy do smaku.
      Truskawki przebrać, opłukać, obrać z szypułek, rozbić w mikserze razem z cukrem
      i śmietaną. Następnie połączyć z likierem, sokiem z cytryny i pomarańczy oraz
      winem. Podawać z biszkoptami.

      CHŁODNIK OWOCOWY
      0.5 melona,
      15 dkg truskawek (najlepiej swieże),
      1 mały banan,
      10 dkg świeżych malin,
      125 ml soku ananasowego,
      375 ml odtłuszczonego jogurtu waniliowego.
      Z melona usunąć pestki, wydrążyć i włożyć do pojemnika miksera razem z obranym
      bananem i truskawkami. Dodać sok ananasowy i zmiksować. Następnie dodać jogurt
      nadal miksując. Przelać do miski, wstawić do lodówki na 2 h. Przed podaniem
      chłodnik wymieszać, nalać do pucharków i posypać malinami.

      CHŁODNIK POMIDOROWY I
      1 l rosołu,
      2 łyżki przecieru pomidorowego,
      4 łyżki śmietany,
      sól i cukier do smaku.
      Z ostudzonego rosołu zdjąć tłuszcz lub przecedzić go przez płótno. Dodać
      przecier lub łyżkę pasty pomidorowej i 4 łyżki kwaśnej śmietany, szczyptę soli,
      cukier. Wszystko to ubić trzepaczką i postawić na lodzie. Podaje się w
      filiżankach bez żadnych dodatków.

      CHŁODNIK POMIDOROWY II
      1 l zsiadłego mleka,
      250 ml śmietany,
      500 g pomidorów,
      2 świeże,
      zielone ogórki,
      po pęczku rzodkiewki,
      pietruszki i koperku,
      sól,
      pieprz,
      cukier.
      Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na małe cząstki. Ogórki obrać i
      utrzeć na tarce, jeżeli mają duże pestki, to je usunąć. Rzodkiewkę również po
      opłukaniu utrzeć na tarce. Dodawanie jarzyn do chłodników zależy od naszych
      preferencji, niektórzy ogórki miksują, lub rozdrabniają z rzodkiewkami w
      malakserze. Niektórzy wolą drobno pokrojone, a jeszcze inni utarte na grubej
      tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zsiadłe mleko ubić ze śmietaną,
      połączyć ze wszystkimi jarzynkami i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku

      CHŁODNIK RYBNY
      1 kg ugotowanych ryb różnych gatunków,
      3 łyżki śmietany,
      2 czerwone buraczki średniej wielkości,
      kwaszony ogórek,
      1 jajko ugotowane na twardo,
      sól,
      pieprz,
      1.5 l kwasu chlebowego lub buraczanego.
      Buraki umyć, ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach.
      Ugotowane ryby obrać ze skórki, usunąć kręgosłupy oraz ości. Połowę kwasu
      chlebowego lub buraczanego zagotować z solą i gorącym płynem zalać buraczki.
      Ostudzić. Jajko i kwaszony ogórek pokrajać w kostkę, włożyć do przygotowanego
      płynu razem z kawałkami ryb i drobno posiekanym, zielonym koprem. Wymieszać i
      na krótko wstawić do lodówki. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

      CHŁODNIK Z JABŁEK
      0.5 l wody,
      0.5 l mleka,
      150 ml białego wytrawnego wina,
      60-80 dkg jabłek,
      6-8 dkg cukru, 5 dkg rodzynków,
      2 dkg mąki,
      cynamon i sok z cytryny do smaku.
      Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w
      cząstki, dodać cukier i sproszkowany cynamon, zagotować. Mąkę wymieszać z
      mlekiem, wlać do jabłek, zagotować, dodać opłukane rodzynki, wystudzić,
      połączyć z winem, doprawić do smaku. Chłodnik wstawić do chłodziarki na kilka
      godzin. Podawać z biszkoptami lub krakersami.

      CHŁODNIK Z MŁODYCH BURAKÓW
      1 litr mleka zsiadłego,
      garść młodych buraków,
      szklanka kwasu buraczanego,
      4 jajka,
      pęczek rzodkiewki,
      pęczek szczypioru,
      pęczek kop
      • momas Re: Chłodniki 21.06.06, 11:01
        No i urwało:
        CHŁODNIK Z MŁODYCH BURAKÓW
        1 litr mleka zsiadłego,
        garść młodych buraków,
        szklanka kwasu buraczanego,
        4 jajka,
        pęczek rzodkiewki,
        pęczek szczypioru,
        pęczek kopru,
        ogórek,
        sól,
        ząbek czosnku.
        Młode buraki po oczyszczeniu pokroić razem z liśćmi i ugotować w bardzo małej
        ilości wody. Po przestudzeniu zalać buraki kwasem buraczanym lub, jeżeli go nie
        ma pod ręką, zakwasić kwasem cytrynowym. Wszystkie zieleniny drobno pokroić,
        czosnek rozetrzeć z solą, jajka ugotować na twardo. Przed samym podaniem
        roztrzepać zsiadłe mleko, dodać pozostałe, rozdrobnione składniki potrawy,
        wymieszać. Chłodnik podawać z dodatkiem pieczywa lub ze świeżo ugotowanymi
        ziemniakami czy kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.

        CHŁODNIK Z WIŚNI
        1 l wody,
        0.5 l czerwonego wina,
        25 dkg cukru,
        1 kg wiśni,
        cynamon i goździki do smaku.
        Wodę zagotować z cukrem, wystudzić. Wiśnie umyć, zmiażdżyć razem z pestkami,
        dodać cynamon i goździki, pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie
        przetrzeć, wlać syrop, zagotować, wystudzić, połączyć z winem, doprawić do
        smaku. Podawać z biszkoptami.

        CHŁODNIK ZIELONY

        10 dkg szczawiu (wypłukać,drobno pokroić),
        10 dkg szpinaku (wypłukać,drobno pokroić),
        1 mała główka sałaty (pokroić w paseczki),
        1 ząbek czosnku (posiekać),
        natka pietruszki,
        koperek,
        szczypiorek,
        2 łyżki soku z cytryny,
        2 szkl. kefiru,
        5 łyżek śmietany,
        sól,
        pieprz,
        4 jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupek.
        Szczaw i szpinak gotować 2 min. w dwóch szklankach wody, ostudzić. Dodać sałatę
        i czosnek, dolać kefir, śmietanę i sok cytrynowy. Posypać posiekaną zieleniną,
        doprawić do smaku. Można ewentualnie dodać bazylii lub melisy. Jajka pokroić -
        na talerzu zalać zupą.

        OGÓRKOWY CHŁODNIK
        1 litr serwatki,
        szklanka śmietany,
        2-3 ogórki,
        duża garść zielonego kopru,
        ząbek czosnku,
        sól,
        4 jajka.
        Serwatkę z nieprzekwaszonego mleka, dobrze wychłodzić. Ogórki młode można po
        dokładnym wymyciu pokroić w ćwierćkrążki razem ze skórką, można również
        tradycyjnie obrać. Koper drobno posiekać, a czosnek drobno pokroić i rozetrzeć
        z solą. Dodać do serwatki wszystkie składniki chłodnika, wymieszać, przyprawić
        do smaku solą. Jajka ugotowane na twardo pokroić na połówki i włożyć już na
        talerze. Podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami posypanymi zieleniną.

        PIKANTNY CHŁODNIK
        1 l kefiru,
        0.5 szkl. gęstej śmietany,
        pęczek szczypiorku,
        pęczek koperku,
        pęczek czerwonych rzodkiewek,
        1 młoda cebulka,
        1 mały ogórek,
        2 czerwone buraki,
        2 jajka ugotowane na twardo,
        ewentualnie kawałek zimnej pieczeni cielęcej.
        Kefir i śmietanę wlewamy do emaliowanego garnka, który stawiamy w zimnej wodzie
        lub w lodowce. Szczypior i koper drobno siekamy, rzodkiewki kroimy na cienkie
        talarki, cebulę ucieramy na nylonowej tarce, a ogórek kroimy w drobna kostkę.
        Wszystko wsypujemy do kefiru. Na nylonowej tarce ucieramy na miazgę buraczki i
        sokiem (wyciśniętym przez gazę lub lniana ściereczkę) zabarwiamy kefir na
        różowy kolor. Jeśli jest to możliwe, dodajemy do chłodnika kawałek zimnej
        pieczeni cielęcej pokrojonej z drobną kostkę. Chłodnik powinien naciągać
        aromatami nie krócej niż godzinę. Dwa jaja na twardo dzielimy na ćwiartki lub
        ósemki i dodajemy do chłodnika już na talerzach (albo w filiżankach). Podajemy
        możliwie zimny. Chłodnik można również przyrządzać z jogurtu, kwaśnego mleka i
        maślanki zmieszanej ze śmietaną (0.75 maślanki i 0.25 śmietany

        To są, jak na raie wszystkie przepisy z mojej książki komputerowej. Te przepisy
        pochodzą z sieci, zbierane są od paru lat, stąd nie jestem w sanie podać z
        jakich stron. Za co bardzo przepraszam. Część może się powtarzać, ale jakoś nie
        mogę się zebrać do zrobienia porządków w książce :(
        Reszta jest w zeszycie, ale w tej chwili nie mam czasu ich wklepać.
        Stąd chwilowo temat uważam za wyczerpany.
        Smacznego, Miłego chłodnikowania.


        --
        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
      • momas Re: Chłodniki 04.07.06, 15:13
        Pogoda sprzyja spożywaniu chlodników. Codziennie inny!!! :-))
        --
        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • momas Re: Chłodniki 07.07.06, 16:04
      Doklejam dwa rybne:

      CHŁODNIK ŚLEDZIOWY
      dwa śledzie solone,
      litr mleka,
      cebula,
      kilogram ziemniaków -
      cukier,
      dwa listki laurowe,
      dwie kulki ziela angielskiego,
      łyżka octu.
      śledzie wieczorem namoczyć w wodzie, rano dnia następnego obrać ze skóry
      pokroić na porcje włożyć do miski w której podamy na stół, zalać mlekiem dodać
      liście, ziele, cukier i ocet, wymieszać i włożyć do lodówki. Podajemy z
      ziemniakami ugotowanymi w mundurkach - obranymi - chłodnik musi być bardzo
      zimny a ziemniaki gorące!

      CHŁODNIK Z MLECZA ŚLEDZIA
      Mlecz uciera sie z cukrem, podobnie jak kogiel-mogiej - najlepiej robić to w
      glinianym naczyniu z rowkami w środku, następnie tą mieszanke rozcieńcza się
      zimna woda przegotowaną, dodaje się pokrojoną w drobne prążki cebulę, następnie
      zagęszcza się smietaną kremówką i przyprawia do smaku pieprzem i solą oraz
      dodaje kawałki pokrojonego śledzia.
      Zupe podaje się na zimno z goracymi ziemniaczkami, ugotowanymi ze skórka,
      obranymi i polewanymi masłem.

      Tego nie próbowałam!!!

      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
      • energeia Re: Chłodniki 08.07.06, 09:14
        Jesteś niesamowity. Właśnie miałam szukać przepisu na chłodnik, a tu cała skarbnica przepisów :)
        Dzięki!:)
        --
        "Folk should always sing at their work", he insisted. "Sounds cheerful-like."
        "Not always," retorted Valancy. "Fancy a butcher singing at his work. Or an undertaker."
        • magdalena2lbn Re: Chłodniki 08.07.06, 10:27
          momas na prezydenta~!

          REWELACJA,opadły mi ręce i nogi...

          zastanawiam sie jak to ukryc przed rodzina,bo jeszcze mi każą szukac raków na
          chłodnik generalski.
          jestes wspaniały/a !!!
          --
          .....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....
          • czekolada72 Re: Chłodniki 01.06.13, 11:29
            Chłodnik na botwince
            Pęczek botwinki opłukać posiekać, zalać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny, gotować ok. 10 min., ostudzić. Pęczek koperku posiekać, ogórek obrać i zetrzeć, rzodkiewki oczyścić, opłukać, posiekać. 1 l maślanki zmiksować ze 180 ml śmietany 36%, wymieszac z botwinką i wywarem, dodać pozostałe składniki, przyprawić do smaku, podawać schłodzony.

            Chłodnik z pomidorów
            6 pomidorów, paprykę, ogórek, cebulę posiekać, ¼ zostawić, resztę połączyć z pokrojoną bułką bez skórki, 2 łyżkami czerwonego octu winnego, 3 szkl. przegotowanej wody, solą, pieprzem i czosnkiem – zmiksowac, ubijac z 3 łyżkami oliwy, schłodzic w lodówce. Podawać z resztą warzyw.

            Tyle, ze ja mam w chalupie problem, tak z chlodnikami, jak z zupami owocowymi - dla moich 2 x M sa to potrawy absolutnie niejadalne :/ Gotowac tylko dla siebie samej?.....
            • ania_m66 Re: Chłodniki 01.06.13, 12:01
              na jasna cholere wyciagac watek sprzed 7 (siedmiu) lat? zeby sie zaraz jakies glupie trolle reklamowe zlecialy? :(
              kiedys ludzie nie mieli tak masowo w miare dobrych aparatow fotograficznych, wiec takie watki byly potrzebne. teraz maja calkiem niezle nawet w smartfonach, wiec od tego jest galeria potraw. no i ze zdjeciem zawsze fajniej przepis podac.
              a jak domownicy nie jedza, to gotuj dla siebie samej, jesli lubisz. co za problem w upaly gar chlodnika na 2 dni? ja nie mam zadnego. (i sciane wody i +8 stopni za oknem chwilowo)

              czekolada72 napisała:

              > Chłodnik na botwince
              > Pęczek botwinki opłukać posiekać, zalać niewielką ilością wody, dodać sok z cyt
              > ryny, gotować ok. 10 min., ostudzić. Pęczek koperku posiekać, ogórek obrać i ze
              > trzeć, rzodkiewki oczyścić, opłukać, posiekać. 1 l maślanki zmiksować ze 180 ml
              > śmietany 36%, wymieszac z botwinką i wywarem, dodać pozostałe składniki, przyp
              > rawić do smaku, podawać schłodzony.
              >
              > Chłodnik z pomidorów
              > 6 pomidorów, paprykę, ogórek, cebulę posiekać, ¼ zostawić, resztę połączyć
              > z pokrojoną bułką bez skórki, 2 łyżkami czerwonego octu winnego, 3 szkl. przeg
              > otowanej wody, solą, pieprzem i czosnkiem – zmiksowac, ubijac z 3 łyżkami
              > oliwy, schłodzic w lodówce. Podawać z resztą warzyw.
              >
              > Tyle, ze ja mam w chalupie problem, tak z chlodnikami, jak z zupami owocowymi -
              > dla moich 2 x M sa to potrawy absolutnie niejadalne :/ Gotowac tylko dla sieb
              > ie samej?.....


              --
              I will eat your happiness...
    • mhr2 Re: Chłodniki 01.06.13, 12:20
      jest wspaniala potrawa, ale czytanie tak dlugich przepisow napewno na jego zrobienie nie zaprasza!

      --
      "wer wind sät wird sturm ernten"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka