Dodaj do ulubionych

Elegancka kolacja - POMOCY!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.sfc.pl 21.06.06, 15:28
Proszę pomóżcie! Musze zorganizować elegancką kolacje na 4 osoby u siebie w
domu. I kompletnie nie mam pomysłu co podać. Musi to być cos
nieskomplikowanego bo mam małe dziecko i niestety nie moge liczyc na pomoc
męża w przygotowaniach. Liczę na WAS. Dzieki z góry!!!!
Obserwuj wątek
    • jacek1f łosoś uniwersalny zawsze - zamarynowany 21.06.06, 15:35
      wczesniej i potem tylko w piekarniku upieczony.

      Do tego ziemniaki pieczone na złoto "Mojej Mamy"...

      Sałaty różne do tego tylko z vinegretem na balsamico i z truskawkami.

      Na deser moze usmaz jabka lub gruszki z serem plesniowym.... lub podaj jogurt z
      miodem.

        • jacek1f tak: 23.06.06, 14:48
          Tu o łososiu waniliowym i cynamonowym.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20408949&a=20408949

          A imbirowy podobnie.

          A najprostzy to filet zamarynowany na noc w soku z całej dużej cytryny I pęczku
          koperku I soli. Zawiniety w folie sreebną i do lodówki.

          Potem do piekarnika na 15-20 minut.
          Popieprzyć, podawać z cytryna…
          I ziemniakami pieczonymi na złoto: obrane, umyte i wytarte do sucha ziemniaki
          nasmarowac dobrze masłem. Klasc do pieca nagrzanego na 180-200 na 40-45 minut.
          W połowie odwrócić.

          Sałaty ze dwie w ęku porawne na średnie listki, rukola dobrze się dodaje, oliwa
          i balsamino z zsolą i piperzem na wierzch. Wcześniej z 5-6 truskawek w cienkich
          plasterkach dodac do salat.

          Gruszki lub jabłka obarcz i w osoemki pokroic, skropic lekko cytryną.
          Na patelni na oliwe z masłem smażyć nmocno, dodac pod koniec skruszony, lub w
          kawałeczkach ser pleśniowy (ale miękkie jak brie tez mogą być). Smażyć jeszcze
          chwilę mieszając.


          smaczwego
                • marghe_72 Re: tak: 23.06.06, 17:00
                  w tym przypadku to raczej nie bedzie przeszkadzało :)

                  mnie sie kiedyś zdarzyło piec 1 słodką i 1 sloną rzecz . Nawet zjadliwe były :D
                  --
                  "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
    • hyacinth.bucket Re: Elegancka kolacja - POMOCY!!!!!!!!!!!!!! 23.06.06, 16:42
      Jak ma byc elegancko to koniecznie przepiorcze jajka .
      Jedne obierz ze skorupki i przekroj na pol a inne zostaw w skorupkach do
      dekoracji polmiska .
      Na polmisku powinien sie znajdowac wedzony wegorz pokrojony w kwadraty oraz
      wedzony losos lub pstrag , salata i sery oraz dekoracje z warzyw
      sezonowych .
      Obok jajka kurze przekrojone na pol , zeby bylo widac zoltka i przybrane
      czarnym kawiorem i koktajlowe pomidorki rowniez na pol .
      Na kupce uloz oliwki .

      Teraz danie na goraco :
      Krewetki smazone na masle z czosnkiem . Dolej wody i zapraw maka przypraw
      slodka smietana , ostra papryka i koperkiem .
      Tym sosem z krewetkami polej makaron tylko nie nitki , jakis krotszy i
      przystroj galaskami zielonej pietruszki .

      Na deser mrozona kawa z bita smietana czy lodowy puchar a nawet kupne ciasto .

      Jak widzisz jest szybko i elegancko . Wystarczy tylko ugotowac jajka , makaron
      i usmazyc krewetki to nie zajmie duzo czasu .










      --
      Bouquet Residence
      The Lady of the House speaking !
      www.colinthomas.com/assets/celebrityimages/Hyacinth-Bouquet.jpg
    • yatsec Jest wiosna (albo juz lato) więc korzystaj... 23.06.06, 17:40
      z ich uroku!!! Pojawił sie świezy szpinak, kończą sie szparagi, mamy truskawki,
      czereśnie, rabarba i młode warzywa w tym cukinie i kabaczki. Nic tylko to
      wykorzystać!!!

      Na początek zielone szparagi zawnięte w szynkę parmeńską (lub co ci przyjdzie
      do głowy)z owocami (truskawki, melony co kto lubi) np na liściach szpinaku.
      Albo może zupa szczawiowa lub chłodnik? A może cukinia nadziewana serkiem
      (kozim lub innym) ze świeżą miętą?

      Sałate zrób jak podał jacek1f - z truskawkami i octem balsamicznym albo jeszcze
      lepiej - zrób truskawkowy vinegret i wszystko delikatnie posyp pieprzem.

      Łośoś to prawda że prezentuje się najlepiej więc podaj go może na podsmażonym
      lub zblanszowanym szpinaku...

      Na koniec deser i jazda dowolna: lody, sorbety, ciasta a może po prostu
      prawdziwe polskie truskawki ze śmietaną...
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka