• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

sosy do salatek

  • 02.02.03, 18:17
    gdyby komus cos wpadlo do oka to prosze zapodac
    glownie lagodne
    dziekuje
    Edytor zaawansowany
    • Gość: Elwira IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.02.03, 20:28
      Ja używam gotowych sosów surówkowych Knorr lub Winiary.
      Uważam,że w domu nie osiągnie się takiego smaku.
      • Gość: kira IP: *.proxy.aol.com 08.02.03, 18:19
        mam prostego ale sprawdzonego hita:
        balsamico bianco, oliwa z oliwek, pokrojona szalotka, pieprz i tu
        niespodzianka: odrobina sosu sojowego zamiast soli.
        Pyszne jest tez dodanie odrobiny oleju sezamowego: ma zupelnie inny smak,
        smacznego
      • Gość: marcel_prostak IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 14:34
        wlasnie ja nie znosze gotowych, sa zbyt naoctowane, akurat tych firm nie
        kupowalam, chyba ze w proszku Knorra ale w butelce gotowe sa do dupy, sam ocet
    • 03.02.03, 04:48
      Marcee
      sprobuj tak
      -zgniec 2 zabki czosnku z sola, daj ze 4 lyzki oliwy,2 balsamic vinegar, 1 musztardy /moze
      byc francuska ale saperska tez jest OK/ posyp ziol prowansalskich i tym polej zielona salate
      np grecka czy jakakoliwiek mieszanke salat i warzyw
      jesli dodasz do tego sosu rozgniecione anchovies a balsamic zastapisz worechestershire sos
      polejesz tym sosem rzymska salate i posypiesz parmezanem to masz pycha ceasar sal;ad do
      tego bagietka i butelka dobrego wina, jakas swieczka w kacie ......:)
      • Gość: Senin IP: *.prem.tmns.net.au 03.02.03, 10:28
        Marcel,

        Ja polecam to samo, co aniutek, tylko ze prostsze - takie bardziej "na codzien"
        tzn. Oliva z oliwek, ocet balsamiczny, sol i pieprz (mozna szczypte cukru dla
        fantazji). do zielonej salaty - z pomidorem, ogorkiem albo samej zielonej.
      • Gość: patefon IP: *.elcompzu.com.pl / 192.168.0.* 03.02.03, 13:49
        przepis spoko tylko gdzie mam kupic musztarde saperska?
        heh a moze snajperska?:-)
    • 03.02.03, 11:06
      No wiec moim skromnym zadniem balsamico nie nadaje sie do wszytkich salatek. Moj najprostszy przepis na normalny salatke (pomidor, salata, cebula) to:
      olej, ocet (winny), troszeczke musztardy, szczypta cukru lub miodu, do tego sol, pieprz i rozne ziola, najlepiej swieze...

      --
      Szable w dlon!
    • Gość: dorisek IP: *.houston.rr.com 04.02.03, 05:50
      1. do mesclun gruszki orzechow wloskich i stilton:
      4T ocet champagne'ski
      1/4 cup olej z orzechow wloskich
      1/8 cupsyrop klonowy
      1T dijon
      1T szalotka
      sol/pieprz

      2. do aruguli z figami i orzechami laskowymi

      1/4cup oliwa z oliwek
      1/3cup porto
      1T ocet balsamiczny
      2oz ser kozi
      szalotka
      Ugotuj figi surowe w porto, wylowic i pokrajac, dodac szalotke i ocet oraz ser az do
      roztopienia, dodac pokrajane figi, polac arugule kiedy ciepla, posypac orzechami.

      3. orientalna (moze byc z owocami morza tempura zamiast chrupek)
      Podobnie jak jeden ale te skladniki:
      1/4 cup olej peanut i 1/2Tsezamowy
      2T sos sojowy bezglutenowy
      1/8 T wasabe (zamiat musztardy dijon) (optional)
      1T ocet ryzowy lub z wina ryzowego
      1/2T tarty imbir
      • 04.02.03, 15:26
        Jest to sos w rodzaju pesto i bardzo go lubie dodawac do zielonej salaty.
        Potrzebujesz:
        - 1/3 szklanki oliwy z oliwek
        - 1 lyzke soku z cytryny
        - 1 duzy zabek czosnku
        - 1 lyzeczke suszonej bazylii
        - 1 lyzeczke suszonego oregano
        - 1/4 szklanki sera romano, moze byc rownie dobrze parmezan
        - sol i pieprz
        Wymieszac i uzywac:)
    • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 04.02.03, 16:38
      Wpadl mi bardzo do oka dressing podawany w mexykanskiej restauracji El
      Torito!! Nie znam przepisu , tzn scislych proporcji ( nigdy zreszta nie
      uzywam) i moge tylko domyslac sie skladnikow , wiec moze ktos mi tu pomoze ale
      ale dressing jest pycha!! Mozna ten sam dressing kupic w pojemniczkach w
      sklepie ale to juz ie jest "TO". Dressing jest zrobiony z peppitos ( tak, chyba
      poprawnie, ale nie recze) czyli z pestek z dyni!! Ma piekny zielonkawy kolow.
      Sadze, ze ma w sobie majonez, zmielone pestki, parmezan, cilandro, moze troszke
      ostrego sosu i....nie wiem , co dalej . Zrobilam kiedys sama ale naprawde nie
      pamietam, co jeszcze dolozylam. W kazdym bardz razie pycha!!
      • Gość: marcee IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 14:38
        a co to takiego??? ale ten przepis wyprubuje pierwszy, czuje ze moze mi
        pzrypasc do gustu
        • Gość: annamaria IP: 148.246.70.* 24.02.03, 03:42
          Gość portalu: marcee napisał(a):

          > a co to takiego??? ale ten przepis wyprubuje pierwszy, czuje ze moze mi
          > pzrypasc do gustu

          to kolendra, cilantro to nazwa meksykanska. mysle, ze chodzi o natke cilantro
          (kolendry),- a propos w krakowie do nabycia w geant w dziale warzywno-owocowym,
          jako ziola swieze -, a nie o nasiona, ktore w polsce wykorzystuje sie czesciej
          niz w meksyku ( cilantro jest jednym z podstawowych surowcow w kuchni
          meksykanskiej).
    • 04.02.03, 16:52
      mały jogurt naturalny (lub śmietana) + łyżka majonezu + cukier i sól do smaku.
      Nadaje się do kapusty pekińskiej ze startą marchewką i posypanym koperkiem.
      Pychotka.
      • Gość: Maria IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 17:16
        Spoko PATEFON [uśmiałam się bardzo],Aniutce zapewne chodziło o musztardę
        sarepską. To była po prostu zwykła literówka.
        Pozdr. - Maria
        • 04.02.03, 18:19
          Gość portalu: Maria napisał(a):

          > Spoko PATEFON [uśmiałam się bardzo],Aniutce zapewne chodziło o musztardę
          > sarepską. To była po prostu zwykła literówka.
          > Pozdr. - Maria


          heheheheh
          dzieki Maria, jasne, ze o sarepska chodzilo, sadzilam , ze nie tylko u mnie w domu tak sie
          zwyklo ja nazywac .
          a balsamico, no coz kazdy ma jakas slabosc - ja do balsamico i wysokich blondynow : )
          pozdrawiam
          aniutek
    • 07.02.03, 23:44
      do gory dla zainteresowanych
    • Gość: renia IP: *.athens.access.acn.gr 08.02.03, 06:46
      Ja z takim prostym zapytaniem - co to są /jest anchovies???


      Bede wdzieczna za oswiecenie.


      Sos do salatki przy okazji:
      majonez, jogurt o%, musztarda, ale koniecznie o pieknym żółtym kolorze, a nie
      taka szarobura, cukier, pieprz, sol, czerwona slodka papryka w proszku - sporo,
      posiekana zieleninka - nie za duzo. Wyjdzie nam z tego pomaranczowy sos z
      zielonymi elementami, bardzo dekoracyjny do kazdej salatki.
      • Gość: dorisek IP: *.houston.rr.com 08.02.03, 22:39
        W Polsce widzialam anchovies (rolled) pod nazwa "koreczki Helskie". Nie wiem
        dlaczego bo wcale nie sa piekielne. Anchovies to nieodzowny sklad do sosu
        caesarowego (nie wiem czy tak si emowi po polsku):

        Zmiksuj w blenderze:

        4 czosnku
        1 puszka anchovies
        1T musztarda dijon
        1/4 cup oliwa (extra virgin)
        sok cytrynowy lub ocet (sherry lub red zinfandel)
        tarty parmezan
        mozna zagescic majonezem 1 T

        to do salaty. z kurczakiem lub owocami morza to wlasciwie posilek. W restauracjach jest
        czesto podawana do posilku ktory zamawiasz.
        • 09.02.03, 01:01
          anchovies- koreczki lub filety z anszua /napisalam fonetycznie/, po polsku chyba sardela sie
          ta rybka zowie, strasznie slone i aromatyczne, zwykle sa w podluznych plaskich puszeczkach
          czsem w sloiczku, produkcji Hiszpanskiej, Wloskiej etc Polskie nazywaja sie koreczki helskie -
          od polwyspu Helskiego a nie piekla : ) ale nie polecam sa slodkawe i nijak nie zastapia
          oryginalu, ktory jest do dostania w PL puszka okolo 8-10zl .
          Cezar derssing do salaty - absolutnie nie mixowac w zadnym automacie, miska i dwa
          widelce do rozdziabania rybek wystracza w zupelnosci /mniej mycia : )/ a sos zdecydowanie
          zyskuje na smaku, bedzie mial lekka konsystencje a mixer zrobilby z niego ciezki sos
          majonezopodobny.
          pozdrowienia
          aniutek
          • Gość: dorisek IP: *.houston.rr.com 09.02.03, 01:53
            zgadzam sie ze lepiej w drewnianej misce rozgniesc widelcem (tez drewnianym), nie
            zgadzam sie ze robienie na zapas robi z tego majonez. Polecam ksiazke Joie Warner
            Ceasar Salads ktora swietnie tlumaczy ktore dressingi mozna a ktore trzeba robic na
            talerzu a ktore nie. Jest w niej ponad dwadziescia przepisow. Jak tam z ta restauracja?
            • Gość: marcee IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 14:50
              Bardzo dziekuje za wspaniale pzrepisy, niektore sa olsniewajace wrecz. Szok.
              Dorisek nawet jakas ksiazke podala, pewnie w polsce nie do kupienia.
              Zaczynam to wszystko wyprobowywac i bede skrzetnie relacjonowac.
              Wstyd sie przyznac ale moj sos do salatki wygladal zawsze tak: 1 lyzka oliwy z
              oliwek, 1 lyzka soku z cytryny, 2 lyzki przegotowanej wody i do tego so smaku
              pieprz i slodka papryka sproszkowana. Ha ha ha . Ewentualnie jakis susz
              salatkowy do tego z torebek ale raczej nic interesujacego nie wychodzilo z tego
              z dodatkiem suszu wiec popzrestawalam na takim czyms tylko jak powyzej.
              Jeszcze raz dziekuje i rownizcesnie pozdrawiam Aniutka, sabbe , Senin,
              internautki z innych forumow.

              I dalej prosze o wpisy z ulubonymi sosami.
              • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 22.02.03, 18:39
                miodowo-musztardowy: oliwa, miod, musztarda, sok z cytryny, szczypta bazylii,
                sol i pieprz.
                Albo salata z mandarynkami i orzechami polana samym jogurtem plus cukier, sol i
                peprz.
                No a do salaty to lubie po prostu: oliwa, sok z cytryny, musztarda, miod,
                czosnek, pieprz, sol, troszke wody.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.