Dodaj do ulubionych

Naleśniki z mąki żytniej - kto robił i wyszły?

12.07.06, 10:46
Próbowałam zrobić naleśniki z mąki żytniej (razowej). Niestety z powodu diety
nie mogłam dodać mleka, dodałam więc wodę i jajko. Smażyłam na oliwie (na
patelni teflonowej) i niestety nie mogłam ich przewrócić na drugą stronę.
Przywierały do patelni, rwały się niemiłosiernie :( Kiedyś robiłam z mlekiem
i nie było problemu. Czy to "zasługa" wody? Jak Wy robicie takie naleśniki?
Edytor zaawansowany
  • 12.07.06, 11:22
    Ja nigdy nie robilam, ale zajrzalam z ciekawosci do google'a na wloskie strony.
    Znalazlam cos takiego:
    60 g maki pszennej
    40 g maki zytniej
    1 jajki
    60 g masla / stopionego /
    1/2 l pelnego mleka
    szczypta soli
    Ciasto powinno byc przygotowane 2-3 godziny wczesniej.
    un pizzico di sale
  • 12.07.06, 11:27
    Dziękuję, choć niestety nie dla mnie mąka pszenna, masło i mleko :(
  • 12.07.06, 11:39
    No to faktycznie... A musza byc z maki zytniej?
  • 12.07.06, 11:50
    Na pewno nie mogą być z pszennej. A ja poza pszenną znam tylko żytnią :)
  • 12.07.06, 11:52
    aha, kukurydziana i ziemniaczana też odpadają. Nic tylko się powiesić!
  • 12.07.06, 11:57
    No jeszcze jest gryczana - ble noir we Francji. I z niej tyż naleśniki się robi.
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 12.07.06, 12:07
    ojej,ale ty jestes uczulona na te maki?? co ty jesz w takim razie?:)
  • 12.07.06, 13:06
    Mój mąż postanowił, ku mojej rozpaczy, walczyć dietą z reumatyzmem. Nie
    najlepsza ze mnie kucharka a tu jeszcze przyszło mi wyrzucić z kuchni wszystko
    co zawiera pszenicę, mleko, nabiał, ziemniaki, pomidory, paprykę, cukier,
    czerwone mięso, ryż, jajka, kukurydzę... i to chyba wszystko. Na szczęście
    efekty diety są, więc póki co nie poddaję się. Pozdrawiam ;)
  • 12.07.06, 13:24
    ja robiłam i wyszły, niestety- wychodza takie dosc... plackowate, bo nie ma
    mozliwosci usmazenia cienkiego, elastycznego- jak tradycyjne nalesnika, smak
    super- nieco ziemniaczano?-orzechowy?- uwielbiam z nadzieniami słonymi typu
    meksykanskie czy szpinakowo-fetowe.
  • 12.07.06, 21:43
    moze sprobuj dodac mleko sojowe? czy dozwolone?
  • 13.07.06, 09:37
    Dozwolone :) Jeśli nie ma w nim żadnej domieszki krowiego, to chętnie spróbuję.
    Dzięki wielkie za podpowiedzi.
  • Gość: kara IP: *.sopot.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 13.07.06, 09:42
    witam, ja robiłam z mąki żytniej, ale tez mi sie rozpadały, jak się da
    odrobinę "zwykłej" to są lepsze. to chyba nie kwestia mleka, bo czasem robię z
    wody jak nie mam mleka i tez wychodzą, tyle że z mieszanej mąki.
  • Gość: mk IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.07.06, 14:36
    zrob cos jak ciasto drozdzowe, jak wyrosnie podziel na male kulki. rozwalkuj i
    smaz na jednej i drugiej stronie, ja tak robie nalesniki na enchiliade (przepis
    z kuchni tureckiej)
  • 13.07.06, 18:53
    Make zytnia mozna rozrabiac ...piwem a potem odstawic na 2-3 godziny, by
    napeczniala, na koniec dodac nieco oleju i smazyc jak kazde nalesniki.
  • Gość: Cassini IP: *.eia.pl 21.03.14, 10:05
    A ja robiłam i nie wiedziałam, że powinnam czekać aż 2-3h. Normalne naleśniki z mlekiem ale bez dodatku mąki pszennej. Ale po dodaniu kolejnego jajka do ciasta - zaczęły wychodzić!
  • 21.03.14, 10:53
    Ja kiedyś robiłam. Takie jak zwykłe, tylko zamiast mąki pszennej - razowa. Wyszły w porządku, ale mi nie bardzo smakowały. Były grubsze, a ja lubię cieniusienkie. Wolę zdecydowanie tradycyjne.
    --
    piątek, sobota, niedziela

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.