• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Naleśniki z mąki żytniej - kto robił i wyszły?

  • 12.07.06, 10:46
    Próbowałam zrobić naleśniki z mąki żytniej (razowej). Niestety z powodu diety
    nie mogłam dodać mleka, dodałam więc wodę i jajko. Smażyłam na oliwie (na
    patelni teflonowej) i niestety nie mogłam ich przewrócić na drugą stronę.
    Przywierały do patelni, rwały się niemiłosiernie :( Kiedyś robiłam z mlekiem
    i nie było problemu. Czy to "zasługa" wody? Jak Wy robicie takie naleśniki?
    Edytor zaawansowany
    • 12.07.06, 11:22
      Ja nigdy nie robilam, ale zajrzalam z ciekawosci do google'a na wloskie strony.
      Znalazlam cos takiego:
      60 g maki pszennej
      40 g maki zytniej
      1 jajki
      60 g masla / stopionego /
      1/2 l pelnego mleka
      szczypta soli
      Ciasto powinno byc przygotowane 2-3 godziny wczesniej.
      un pizzico di sale
      • 12.07.06, 11:27
        Dziękuję, choć niestety nie dla mnie mąka pszenna, masło i mleko :(
        • 12.07.06, 11:35
          bez mleka to niestety nie nalesniki:(
          nie wyobrazam ich sobie bez mleka..
          ale wlasnie znalazlam cos takiego:
          kobieta.gazeta.pl/edziecko/2,55140,,,,22367748,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
        • 12.07.06, 11:39
          No to faktycznie... A musza byc z maki zytniej?
          • 12.07.06, 11:50
            Na pewno nie mogą być z pszennej. A ja poza pszenną znam tylko żytnią :)
            • 12.07.06, 11:52
              aha, kukurydziana i ziemniaczana też odpadają. Nic tylko się powiesić!
              • 12.07.06, 11:57
                No jeszcze jest gryczana - ble noir we Francji. I z niej tyż naleśniki się robi.
                --
                Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
              • 12.07.06, 12:07
                ojej,ale ty jestes uczulona na te maki?? co ty jesz w takim razie?:)
                • 12.07.06, 13:06
                  Mój mąż postanowił, ku mojej rozpaczy, walczyć dietą z reumatyzmem. Nie
                  najlepsza ze mnie kucharka a tu jeszcze przyszło mi wyrzucić z kuchni wszystko
                  co zawiera pszenicę, mleko, nabiał, ziemniaki, pomidory, paprykę, cukier,
                  czerwone mięso, ryż, jajka, kukurydzę... i to chyba wszystko. Na szczęście
                  efekty diety są, więc póki co nie poddaję się. Pozdrawiam ;)
    • 12.07.06, 13:24
      ja robiłam i wyszły, niestety- wychodza takie dosc... plackowate, bo nie ma
      mozliwosci usmazenia cienkiego, elastycznego- jak tradycyjne nalesnika, smak
      super- nieco ziemniaczano?-orzechowy?- uwielbiam z nadzieniami słonymi typu
      meksykanskie czy szpinakowo-fetowe.
      • 12.07.06, 21:43
        moze sprobuj dodac mleko sojowe? czy dozwolone?
        • 13.07.06, 09:37
          Dozwolone :) Jeśli nie ma w nim żadnej domieszki krowiego, to chętnie spróbuję.
          Dzięki wielkie za podpowiedzi.
          • Gość: kara IP: *.sopot.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 13.07.06, 09:42
            witam, ja robiłam z mąki żytniej, ale tez mi sie rozpadały, jak się da
            odrobinę "zwykłej" to są lepsze. to chyba nie kwestia mleka, bo czasem robię z
            wody jak nie mam mleka i tez wychodzą, tyle że z mieszanej mąki.
            • Gość: mk IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.07.06, 14:36
              zrob cos jak ciasto drozdzowe, jak wyrosnie podziel na male kulki. rozwalkuj i
              smaz na jednej i drugiej stronie, ja tak robie nalesniki na enchiliade (przepis
              z kuchni tureckiej)
              • 13.07.06, 18:53
                Make zytnia mozna rozrabiac ...piwem a potem odstawic na 2-3 godziny, by
                napeczniala, na koniec dodac nieco oleju i smazyc jak kazde nalesniki.
      • Gość: Cassini IP: *.eia.pl 21.03.14, 10:05
        A ja robiłam i nie wiedziałam, że powinnam czekać aż 2-3h. Normalne naleśniki z mlekiem ale bez dodatku mąki pszennej. Ale po dodaniu kolejnego jajka do ciasta - zaczęły wychodzić!
    • 21.03.14, 10:53
      Ja kiedyś robiłam. Takie jak zwykłe, tylko zamiast mąki pszennej - razowa. Wyszły w porządku, ale mi nie bardzo smakowały. Były grubsze, a ja lubię cieniusienkie. Wolę zdecydowanie tradycyjne.
      --
      piątek, sobota, niedziela
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.