Dodaj do ulubionych

liście winogron i grerckie "gołąbki"

17.07.06, 11:25
heja mamy w domu słój liści winogron przywiezionych z grecji. z opisu wynika
ze sa tyklo i wyłącznie w solonej wodzie. natomiast nie wiem czy do słoja
trafiły jako totalnie surowe, czy też już może sparzone, lub może ugotowane???

w przepisie na greckie gołąbki w liściach winogron (przywiezionej z grecji)
napisano ze liście należ - zresztą jak i w naszym kapuścianym przepisie -
sparzyć a potem jak się pozawija gołąbki to dusić ok 30-40 min.

i tu mam pytanie. w ksiażce każą wziać świerze liście. czy ja te słoikowe mam
potraktowac dokładnie tak samo, czy może inaczej jakoś? nie wiecie czy takie
liście w słoikach są już jakoś "obrobione"?

Edytor zaawansowany
  • ba_nita 17.07.06, 11:38

    --
    Już dawno szczegółowo charakteryzował ich poziom inteligencji a raczej jego
    kompletny brak...ale w końcu czemu się dziwić?)))
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 17.07.06, 11:52
    są gotowe do uzycia, owszem
    ale warto je podgotowac z nadzieniem :)
  • ba_nita 17.07.06, 11:56
    zostawia się z surowym farszem w środku.
    --
    Już dawno szczegółowo charakteryzował ich poziom inteligencji a raczej jej
    kompletny brak...ale w końcu czemu się dziwić?...)))
  • Gość: elwis IP: *.e-wro.net.pl 17.07.06, 13:32
    liście w solance są gotowe do zrobienia gołąbków wystarczy je odcisnąć z
    solanki.
    podam przepis na farsz do takich gołąbków /jeden z wielu bo są najróżniejsze/:
    1 kg mięsa mielonego
    4 małe cebule drobno posiekane
    1 szklanka ryżu
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    3/4 szklanki zimnej wody
    sól, pieprz, papryka
    wszystko razem dobrze wymieszać i nadziewać liście.
    na dno naczynia ułożyć kilka liści, na tych liściach ściśle układać
    gołąbki /są wielkości kciuka/.
    zalać wodą, lekko osolić i przykryć talerzykiem leciutko przyciskając.
    naczynie nakryć pokrywką i gotować około 40 minut.
  • Gość: elwis IP: *.e-wro.net.pl 17.07.06, 16:57
    bardzo przepraszam ale zapomniałam napisać w składzie farszu o ziołach.
    dodaje się drobniutko posiekaną bazylię, pietruszkę lub kolendrę, oregano. tak
    razem około garści ziół. to by było wszystko chyba że znów mnie oświeciże o
    czymś zapomniałam.
  • kiwigirl 18.07.06, 11:16
    dzieki za info. przepis który ja mam nie podaje pomidorów w zadnej postaci, za
    to nalezy do farszu wcisnąć sporo soku z cytryny! i to mi jakoś bardzije
    "grecko" pasuje, bo na samą myśł o gołabkach z krety mam w ustawch ten cytrynowy
    posmak....

    mniam, chyba sie zawezmę i dziś zrobię :-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka