Dodaj do ulubionych

zamarzyła mi się cukinia faszerowana mięskiem

18.07.06, 08:55
nie robiłam nigdy, ale bym zjadła (nigdy nawet nie jadłam). Patrzyłam w
wyszukiwarce, ale za bardzo nie ma z czego wybrac. Poza tym czy mozecie mi
dać jakieś bliższe wskazówki, tzn. czy ją się obiera, czy coś ze środka
wydrążyć i inne uwagi tehniczne. No i może macie jakieś sprawdzone przepisy...
Ładnie proszę.
--
emama z małą cenzurą
Edytor zaawansowany
  • Gość: Monia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 09:09
    Nic prostszego :)
    Cukinie przekroic na pół (nie obierać) , wydrążyć pestki i trochę miąższu aby
    zrobić miejsce na nadzienie. Ja farsz robię z mięsa mielonego , doprawiasz
    wedle własnych upodowań (cebulka, pieczarki ,czosnek, zioła), trochę jak na
    gołąbki tylko bez ryżu. Farsz nałożyć na cukinię , które wkładasz do nagrzanego
    piekarnika (ok 180-200 st.) .Zapiekać ok 20-30min , ja pod koniec pieczenia
    posypuję cukinię startym żółtym serem.Smacznego!
  • jacek1f 18.07.06, 09:11
    mieso w upaly - z mielonego, doprawionego miło ziołami i przesmazonego z cebula
    i czosnkiem. Pasuja do tego pomidory suszone drobniutko skrojone... ale nie
    koniecznie przecież:-)

    Sama cukinia - na pół. Wydrążyć deliaktnie palcami pestki i mieciutkie dookola
    nich. Nie obierasz, tylko myjesz dokladnie.

    Ja smaruje oliwa srodek i zewnatrze, lekko oprÓszam pieprzem i pakuje "nadzień".

    Teraz naczynko żaro i 30 minut w piekarniku (około 30 minut...)na 180 stopni.

    1. Mozna posypac na 5 minut przed koncem serem obficie - zoltym, feta, solanem,
    bryndzzą pokruszyc.

    2. nadzień - z ryżem może byc,
    sam ryz z warzywami innymi smażonymi,...
    mozesz dodac sos pomidorowy...
    pieczarki lubia cukinię..

    itd itp - fantazjuj:-)

    powodzenia
  • jacek1f 18.07.06, 09:14
  • madziaaaa 18.07.06, 09:35
    Dziękuję Wam bardzo, właśnie o to mi chodziło! Jak zrobię, to wirtualnie
    poczęstuję! Mniam, ale się cieszę!
    --
    emama z małą cenzurą
  • madziaaaa 22.07.06, 20:24
    chciałam powiedzieć, że spłodziłam dziś rzeczoną cukinię faszerowaną mięskiem z
    cebulką, czosnkiem(dużo), ziołami. na to sos pomidorowy własnej roboty, a na 5
    minut przed wyjęciem posypałam tartą goudą. Mniam. Dzięki za rady!!!
    --
    emama z małą cenzurą

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka