Dodaj do ulubionych

szukam pomysłu

19.07.06, 13:43
Kochani,niedługo mój mąz obchodzi okrągłe urodziny.Chciałabym zaprosić naszych
rodziców na weekend do nas. Chcę ich ugościć. W niedzielę chcę przygotować
obiad oczywiście z zupka. Moze macie jakies ciekawe, oryginalne pomysly. Zupa
jakas nieskomplikowana, moze krem (tylko nie z brokuł, bo to juz bylo), a
danie główne (nie wołowina) miesne lub rybka. Nie chciałabym spędzic całego
przedpołudnia w kuchni. no i raczej cos lekkiego na te upały... Bardzo
dziekuje za pomoc.A no i nie mam czasu na przeglądanie galerii potraw.Ufam
wam i wiem, ze polecicie cos pysznego.
Obserwuj wątek
    • zielony_listek chłodnik 19.07.06, 14:01
      > no i raczej cos lekkiego na te upały...

      No to może chłodnik jako zupka? U mnie w domu chłodników się nie robiło, więc
      jako dorosła osoba dopiero poznałam co to za pychota. I w tym tygodniu
      odważyłam sie pierwszy raz zrobić sama i jestem baaardzo zadowolona z efektu.

      Moj akurat wygladał tak (raczej typowo, ale składniki skomponowałam z dwu
      innych przepisów + własna inwencja): jogurt naturalny troszke rozrzedziłam
      mlekiem, do tego: starty ogórek, starta rzodkiewka, starty ugotowany burak,
      posiekany szczypiorek i koperek, doprawiłam Vegeta i czosnkiem (jako leń uzyłam
      kostki Knorra, wiem że sztuczne ale jakie wygodne :-).
      Pozdrawiam
      zielony_listek
    • tadek-niejadek Obiad urodzinowy 19.07.06, 15:30
      Szanowna Ullo - w maju, w podobnej sytuacji, proponowałem "debiutantce"
      rozwiązanie zawierające:
      - zupę rybną biednego popa;
      - zapiekankę popadii (znaczy żony popa)
      z dodatkami "otwierającymi" i "zamykającymi" oczywiście.

      Z przystawek zrób tackę wędlinowo-serową (wianuszek z plasterków wędlin na
      przemian z pleśniowym serem, w środku - kilka "różyczek" z rzodkiewki)do tego -
      pomidory i małosolne w "wiejskim serku" z dodatkiem cebuli i czosnku + sól,
      pieprz i podobne..

      Zupę rybną "biednego popa" zacznij od ugotowania dobrego rosołu na ćwiartkach
      kurczaka. Po wyjęciu mięsa rosół odcedź, zagotuj i teraz do niego po kolei:
      drobno pokrojone ziemniaki, po chwili rozdrobniona marchewka i cebula, a gdy
      warzywa będą prawie miękkie dodaj kawałeczki słodkiej ryby. Ryby ma być sporo,
      z filetów bez ości i przynajmniej dwa-trzy rodzaje. Potem tylko pieprz w
      kulkach, listek, sól do smaku, 20 minut delikatnego gotowania i zupa gotowa.

      Zapiekankę "popadii" robisz równocześnie z zupą. Potrzebne:
      (proporcje na brytfankę 24 x 35 cm):

      - trzy marchewki, dwie cebule, pietruszka, kawałek selera
      - 2,5 szklanki ryżu (długoziarnisty, w lepszym gatunku)
      - szklanka startego żółtego sera
      - trochę (ok. 5 - 6 łyżek) oleju, bulion i pudełko przecieru pomidorowego

      Proszę zetrzeć /poszatkować warzywa - niech czekają. Teraz na głęboką
      patelnię olej i ryż (nie płukany) - smażyć przy ciągłym mieszaniu.
      Gdy ryż już będzie „złoty” zalej go szklanką bulionu (ostrożnie!!!),
      wrzuć warzywa, wymieszaj, przykryj pokrywą i postaw na malutkim ogniu.
      Co parę minut sprawdzaj „wchłanianie”i po troszeczku dolewaj resztę bulionu.
      Po 20 minutach ryż powinien być sypki i prawie miękki.
      Wtedy przełóż go do brytfanki,na wierzchu ułóż ugotowane w rosole ćwiarki
      kurczaka , zalej to przecierem pomidorowym, posyp żółtym serem, przyprawami i
      zapiekaj (180 stC, pół godz).

      Na deser : lody, ciastka, owoce w śmietanie - wszystko kupne, chyba że
      błyśniesz własnoręcznie zrobionym na tę okazję tortem urodzinowym, co na pewno
      zostanie przez małżonka dostrzeżone i w stosownej chwili wynagrodzone.
      Czego życzę, pzdr - tn
      • ulla80 Re: Obiad urodzinowy 20.07.06, 08:38
        Bardzo dziękuję za propozycje.Z chłodnika jednak zrezygnuję, bo tatusiowe raczej
        w nich nie gustują. Ja osobiście b. je lubię. A co do zupki rybnej to ja mam
        pewne opory, rybka owszem, ale nie w zupie. Myslałam o czymś z pomidorów, jakis
        krem? bo je wszyscy uwielbiają. A może ktoś ma jeszcze propozycję na danie
        główne(może coś co mozna ładnie podać, żeby oko ucieszyć :))) Na deser będzie
        oczywiście torcik , ale w tym mam juz wprawę. Dziękuję Wam bardzo i czekam na
        dalsze propozycje.
        • 1oo Re: Obiad urodzinowy 20.07.06, 11:59
          Może szaszłyki z polędwiczek wieprzowych? Szybkie, łatwe i smaczne. Jeśli
          dodasz różnokolorowej papryki to i oko ucieszy. Możesz podać z ryżem ugotowanym
          z szafranem albo curry. Do tego surówka z selera z rodzynkami - seler obierasz,
          kroisz w zapałkę i dodajesz trochę słodkiej śmietany, nie żeby seler w niej
          pływał, ale żeby każda zapałka była nią pokryta i nie ściemniała. Można też
          zamiast śmietany użyć soku z cutryny, ale ja i tak robię tę surówkę ze
          śmietaną, a nie lubię jej na kwaśno. Potem dodaję sparzone gorącą wodą
          rodzynki, szczyptę soli i cukru i odstawiam do lodówki. Przed samym podaniem
          dodaję jeszcze trochę śmietany i posypuję natką pietruszki.
          • 1oo Re: Obiad urodzinowy 20.07.06, 12:13
            Jeszcze mi się przypomniała inna surówka - z kapusty pekińskiej i ananasa z
            puszki. Kapustę szatkuję, dodaję pokrojony ananas z puszki i dolewam trochę
            zalewy z puszki. Doprawiam białym pieprzem, drobno mielonym. Bledziutka ta
            surówka, ale jaka smaczna!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka