Dodaj do ulubionych

sałatka z tuńczyka,jak?

IP: *.kabel.telenet.be 07.02.03, 23:48
Witam tych,którzy znaja kuchnię na wylot i nie straszne są im znoje
krojenia, przyprawiania i jak mi się wydaje czasem też i podjadania.Witam
także tych,którzy przysłowiową wodę przypalić potrafią,ziemniaki
niedogotowane jedzą polewając lody waniliowe tabassco.Witam w końcu tych
szczęśliwców,zajadających się frykasami we wszelakich restauracyjach
nieczęsto z zagranicznym kucharzem(...cięcielina w cięciu smakach) O zgrozo!-
co ja tutaj wypisuję?!Jutro są moje urodziny(nie,nie mam moralniaka a propos
upływającego czasu)i chciałbym przygotować sałatkę z tuńczyka,a może z
tuńczykiem?Jak zwał,tak zwał, tuńczyka posiadam,majonez także(może to bez
majonezu trza?).Prosszę o podanie przepisu/przepisów(niepotrzebne skreślić)
na takowąż sałatkę.To,że mam majonez nie oznacza konieczności użycia;)Z góry
serdecznie dziękuję.Życzeń i prezentów nastał czas:)))
Edytor zaawansowany
  • silie 07.02.03, 23:59
    Pewnie to trochę świętokradztwo, ale robię w najprostszy z mozliwych sposobów:
    6 małych puszek tuńczyka w kawałkach, w oleju
    1 puszka ananasów pokrojonych
    2 puszki kukurydzy
    1 słoik majonezu Motyl
    Zamerdać, do lodówki, co by się przegryzło.Nie doprawiam niczym.jest to sałatka
    zdecydowanie na słodko, może ktoś podpowie inne warianty.
    Aha, trzeba dobrze odsączyć tuńczyka z oleju, bo zrobi się mnóstwo "wody",
    wtedy niespecjalnie smaczne.
    Najlepsze Zyczenia urodzinowe, ja mam w niedzielę;)))
    pzdr, s.
  • Gość: Asia IP: *.upc-c.chello.nl 08.02.03, 00:27
    Ja jednak szczypte soli dodaje.
    Ale faktycznie, salatka prosta jak drut a chyba najlepsza ze wszystkich
  • aniutek 08.02.03, 00:00
    mily z Ciebie czlowiek :) wszystkiego dobrego na urodziny :)

    salatka z tunczyka - pewnikiem bedzie tyle przepisow ile ludzi, ja podam ten lubiany przez
    domownikow i bardzo prosty
    2 puszki tunczyka w sosie wlasnym
    2 jajka na twardo ugniecione widelcem
    2 lapki selera naciowego posiekane drobno / jesli nie masz, moze byc bez selera tez bedzie
    smaczna/
    1 srednia cebula drobno posiekana w kratke
    sol pieprz
    2-4 lyzki majonezu
    wszystko polaczyc podawac z pieczywem
    ekonomiczna wersja tej salatki przewiduje puszke kukurydzy - ja nie lubie ale moze Tobie i
    Twoim gosciom przypadnie do gustu.
    pozdrawiam,
    aniutek
  • aniutek 08.02.03, 00:02
    zapomnialam dodac, ze tunczyka nalezy dobrze odcisnac z sosu az na wiorki. salatka ma
    miec konsystencje pasty np jajecznej
    pozdraw
    aniutek
  • tralalumpek 08.02.03, 00:17
    sadzac po adresie jestes europejski wiec chodzi ci chyba o :
    slate zielona jedna glowka wrzucic (oczywiscie umyta) do miski, na to pokroic
    w cieniutenkie plastry cebule, wrzucic puszke tunczyka (tunczyk w sosie
    wlasnym) w calosci, pare oliwek, dwa pomidory, troche zieleniny (szczypiorek),
    nie pamietam czy jest tam jajko ale chyba nie. To tutaj podaja z chlebkiem
    pizzowym

    wszystkiego najlepszego z okazji urodzin
  • Gość: Maria IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 00:45
    Moc serdecznych życzeń z okazji urodzin.
    Sałatka z tuńczyka:
    5 łyżek ryżu brązowego, 1 puszka tuńczyka, 1 cebula; SOS VINAIGRETT: 1 łyżka
    soku z cytryny lub octu winnego, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.
    1. Opłukany ryż ugotować w dużej wodzie. Odcedzić, ptzelać zimną wodą.
    2. Cebulę drobno posiekać
    3. Z soku cytryny, oliwy i soli przyrządzić sos vinaigrett
    4. Rozdrobnionego tuńczyka połączyć z ryżem i cebulką, posypać pieprzem, polać
    dobrze wymieszanym sosem vinaigrett. Wstawić do lodówki.
    Rady:
    Przed podaniem posypać sałatkę siekaną natką pietruszki. Do sosu można dodać
    drobniutko posiekany czosnek [1-2 ząbki]. Do sałatki można dodać oliwki i
    kapary. Zamiast sosu vinaigrett można użyć rozrzedzony śmietaną majonez.
    Sałatkę z tuńczyka można podawać w wydrązonych pomidorach.

    Z pozdrowieniami - Maria
  • Gość: malgosia_35 IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.02.03, 10:55
    Wszystkiego naj... naj... naj... lepszego :-))

    Sałatka prosta, a jakże lubiana :

    2 puszki tuńczyka (obojętnie czy we własnym sosie czy w oleju, czy w
    kawałakach, czy w całości)
    6 jajek
    2 cebule średnie
    majonez

    Tuńczyka dobrze odcisnąć, jajka i cebulę drobno poszatkować i układać
    warstwami: najpierw troszkę cebuli, potem tuńczyk, potem jajka - i znowu
    cebula, tuńczyk, jajka - każdą warstwę ociupine posolić i popieprzyć - a na sam
    wierzch nałożyć majonezu.

    Wszystkim gościom i domownikom ona smakuje, przede wszystkim dlatego, że jak
    nabiorą porcję to ją muszą jeszcze wymieszać na talerzu (każdy się czuje jakby
    sam sobie przyrządził, najbardziej dumni są panowie oczywiście). :-)
  • Gość: |na IP: *.icpnet.pl 08.02.03, 13:43
    Jacku, najlepszego wszytskiego w dniu urodzin.
    A w prezencie salatka z tunczykiem na szybko:
    - puszka tunczyka w sosie wlasnym - odcisnac dobrze
    - ryz, moze byc brazowy, ugotowany jak zwykle, czyli
    w osolonej wodzie
    - cebulka pokrojona w kosteczke
    - ogorek kiszony, sztuk dwie, pokrojony w kostke.
    Wszystko wymieszac, dodac ewentualnie czerwona swieza
    papryke. Jesli ktos lubi, mozna posolic odrobinke. Ja
    zawsze dodaje jeszcze troche startego zoltego sera i
    bazylie.
    Mozna w sumie tez dodac tego majonezu, co go masz w
    lodowce (powiedzmy lyzke).
    Moja salatka jest delikatna w smaku, ale ogoreczek
    kiszony swietnie zaostrza smak.
    Pozdrawiam!
  • default 10.02.03, 09:57
    Co prawda, już po urodzinach, ale może na przyszłość się przyda.
    U mnie w domu występują dwie wersje:
    1. tuńczyk, sałata lodowa, kukurydza, majonez (wersja mojej córki)
    2. tuńczyk, biała fasola z puszki, cebula pokrojona w krążki i sparzona
    wrzątkiem (żeby nie była bardzo ostra), ogórek kiszony albo konserwowy, oliwa.
    To jest wersja mojego męża, przepis włoski, oryginalnie to tę cebulę się nie
    parzy, ale wkłada na noc do przegotowanej wody, ale ja oczywiście zawsze robię
    wszystko w ostatniej chwili, stąd to parzenie ;)
  • kdd 10.02.03, 11:40
    Wprawdzie juz po urodzinach - wszystkiego najlepszego:-)))) - ale moze przepis
    przyda sie na przyszlosc.
    Salatka nr 1: kukurydza w puszce, groszek konserwowy, ogorki kiszone, cebula
    dymka, czarne oliwki, papryka surowa, tunczyk w puszce w zalewie naturalnej,
    sol, pieprz i olej z pestek winogron ewentualnie cytryna. Ogorki obrac ze
    skorki i pokroic w kosteczke. Cebulke drobno posiekac i lekko osolic. Oliwki
    pokroic w krazki. Papryke w kosteczke. Tunczyka osaczyc z zalewy. Polaczyc
    wszystkie skladniki. Doprawic pieprzem i ewentualnie sola. Dodac olej z pestek
    i troche cytryny. Wymieszac.
    Salatka nr 2: tunczyk w zalewie naturalnej, czerwona fasola konserwowa,
    rzodkiewki, cebula dymka, sol, pieprz, olej z pestek winogron i cytryna.
    Tunczyka osaczyc z zalewy. Rzodkiewke pokroic w plasterki. Cebule drobno
    posiekac i troche posolic. Wszystkie skladniki polaczyc. Doprawic pieprzem
    (ewentualnie sola), olejem z pestek i cytryna.

    Pozdrawiam, Kasia.
  • Gość: kobita1 IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 12:43
    Nie chwalac sie - WYSMIENITA!!!
    - puszka tunczyka w zalewie (odsaczona)
    - puszka czerwonej fasoli
    - puszka bialej fasoli
    - czerwona cebula
    - czosnek ( w zaleznosci od upodoban, ale nie mnie niz 3 zabki)
    - 1/2 peczka pietruszki, 1/2 peczka koperku ( mozna eksperymentowac z
    ulubionymi ziolkami)
    Sos:
    - oliwa (ja lubie z pestek winogron)
    - sok z 1/2 cytryny
    - musztarda (ja lubie francuska)
    - sol, pieprz, odrobinka majeranku (zaznaczam, ze lubie go sypac wszedzie gdzie
    sie da!!!)

    Fasole, tunczyka, pokrojona cebulke, posiekane ziola, wycisniety czosnek
    mieszamy. Mieszamy sos (oliwa na koncu!!!) Zalewamy nim to co w salaterce.
    Wkladamy do lodowki na co najmniej dwie godziny coby sie przegryzlo!!!.
    Podajemy z jasnym i ciemnym pieczywem i bialym polwytrawnym winem. Siedzimy
    przy stole i odbieramy nalezne nam holdy !!!
  • Gość: kobita1 IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 12:43
    Nie chwalac sie - WYSMIENITA!!!
    - puszka tunczyka w zalewie (odsaczona)
    - puszka czerwonej fasoli
    - puszka bialej fasoli
    - czerwona cebula
    - czosnek ( w zaleznosci od upodoban, ale nie mnie niz 3 zabki)
    - 1/2 peczka pietruszki, 1/2 peczka koperku ( mozna eksperymentowac z
    ulubionymi ziolkami)
    Sos:
    - oliwa (ja lubie z pestek winogron)
    - sok z 1/2 cytryny
    - musztarda (ja lubie francuska)
    - sol, pieprz, odrobinka majeranku (zaznaczam, ze lubie go sypac wszedzie gdzie
    sie da!!!)

    Fasole, tunczyka, pokrojona cebulke, posiekane ziola, wycisniety czosnek
    mieszamy. Mieszamy sos (oliwa na koncu!!!) Zalewamy nim to co w salaterce.
    Wkladamy do lodowki na co najmniej dwie godziny coby sie przegryzlo!!!.
    Podajemy z jasnym i ciemnym pieczywem i bialym polwytrawnym winem. Siedzimy
    przy stole i odbieramy nalezne nam holdy !!!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.