Dodaj do ulubionych

Garnek do gotowania bez tłuszczu i wody

25.07.06, 21:02
Pozyczyłam taki garnek od znajomej w celu przetestowania. Garnek jest firmy
Z..... - nie piszę nazwy, bo nie wiem, czy ktoś czasem przez to nie usunie
mojego posta, a i tak wiadomo o jaką firme chodzi.

No i ten garnek ma na pokrywce 3 zakresy temperatury - low, normal i high.
Dowiedzialam sie, ze powinnam tak go grzac, zeby utrzymywal temperature na
normal.

Raz gotowalam fasolke szparagowa, ale sie spaliła bo za długo miałam gaz
włączony..
POtem gotowalam rybe z cebula i marchewką - po trzech minutach musiałam gaz
zgasic, bo temperatura weszła juz na high. I tak na zgaszonym gazie to sobie
stało ok. 20 minut i po wyjęciu było w sam raz.

ALe dzis chciałąm przetestować tę sztuczkę z ziemniakami w mundurkach. Jak
tylko temperatura doszła na wysokie normal, wyłączyłam gaz i tak to sobie
stało przez pół godziny. Temperatura przez ten czas nie spadła, ale mimo to
ziemniaki były niedogotowane. DLaczego?

Czy ktoś zna jakieś wytyczne co do uzywanioa takiego garnka?
Edytor zaawansowany
  • invicta1 25.07.06, 21:04
    Zepter siegnął poziomu Mango:))))
    --
    Σπεûδε βραδέως
  • Gość: szadoka IP: 212.160.172.* 26.07.06, 08:07
    a wlasciwie to po co gotowac bez wody? Tak pytam z ciekawosci. Nie specjalnie
    wierze w cudowne wlasciwosci takiej kuchni a wydaje mi sie, ze utrudnienie spore
    jednak
  • Gość: winner2006 IP: *.grace.com 26.07.06, 10:46
    Do ampoliona - właścicielka garnka wyjechała i nie mogę skonsultować. POza tym
    z tego, co wiem ona dużo z tego garnka nie korzysta ..... :(

    Do szadoko - ano po to się gotuje w takim garnku żeby więcej witamin i
    składników mineralnych się zachowało, a nie uciekło do wody, którą potem
    wylejesz. POza tym jak sie gotuje bez wody i tłuszczu to wtedy nie trzeba tak
    bardzo solić (jak ktoś lubi mało słone, to w takim garnku nawet w ogóle nie
    musi solić).
    No i oszczędność gazu (prądu) - garnek nie musi cały czas stać na gazie, tylko
    po nagrzaniu można gaz wyłączyć, a to co w nim jest dalej się gotuje.
  • linn_linn 26.07.06, 10:51
    To jest to, co mowia sprzedawcy. W praktyce raczej sie nie sprawdza. Poszukaj w
    starszych watkach o Zepterze: zachwytow raczej nie ma.
  • ampolion 27.07.06, 03:54
    A może warto skontaktować się z działem obsługi klienta? Żeby instrukcje
    przesłali...
    www.zepter.pl/index.php?&m=470
    --
    "Mądrej głowie dość dwie słowie".
    Przepisy kulinarne są dłuższe.
  • winner2006 27.07.06, 19:08
    Nie, jest juz dobrze - metodą prób i błędów można czasem do wszystkiego dojść.
    POdgrzałam dzis garnek do wyższej temperatury i ziemniaczki wyszły jak ta
    lala :)

    CO prawda ktoś mi mówił, ze kombiwar lepszy od takiego garnka. Muszę rozeznać w
    sklepie zanim zdecyduję sie na zakup.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.