Dodaj do ulubionych

Sałatka szwedzka z ogórków

30.07.06, 10:05
Jak długo pasteryzować słoiki, żeby ogórki pokrojone w grubsze plastry były
kruche i lekko twardawe, a nie "flakowate"?.

Z góry bardzo dziękuję
Edytor zaawansowany
  • 30.07.06, 15:26
    Nikt z Was nie robił takiej salatki?
    Przyjdzie mi eksperymentować na ekologicznych ogórkach, trochę szkoda :-(
  • 30.07.06, 16:48
    Dzięki Linn :-)))
  • 04.08.06, 13:06
    Ja robię co roku. Ogórków wcześniej nie trzymam w soli. Po prostu pokrojone w
    plastry (ze skórką)upycham do słoików przekładając od czasu do czasu warstwą
    krążków cebulki. Do tego gorąca zalewa, zakręcam, gotuję słoiki 15-20 minut.
    Nigdy mi się nie rozpaćkały.
  • Gość: kabushka IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 04.08.06, 18:09
    Bryniu, mam pytanie: czy ta salatke moge zrobic ze "zwyklych" ogorkow czy to
    musza byc gruntowe? Bo jakos w Anglii tych drugich nie widze... A moze zle
    szukam? Jak ktos wie, gdzie takowe zdobyc, prosze o podpowiedz! Moze Natalia?;-
    )
  • 04.08.06, 18:18
    Na 100% nie wiem, ale na Twoim miejscu spróbowałabym zrobić z takich, do jakich
    masz dostęp.
    Też jestem ciekawa, jaka jest opinia innych na ten temat :-)
    Ja robiłam wczoraj z własnych ogórków szklarniowych, ale nie węży, tylko takich
    krótkich.


  • 05.08.06, 10:01
    dostałam od teściowej cały worek ogorkow gruntowych i z chęcią bym zrobiła taką
    sałatkę
    --
    Uczniem poprzedniego jest następny dzień
  • 05.08.06, 21:24
    Nie wiem jak Brynia, ale ja robię tak;
    4kg ogórków
    1/2 szklanki soli
    ogórki pokrojone w plasterki ze skórka i posolone , zostawiamy na ok. 2 godziny.
    Zlać wodę i dodajemy;
    3/4 szklanki octu
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    6 ząbków czosnku
    3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    40 dkg cebuli pokrojonej w paski
    1/2 kg marchwi utartej na tarle
    1/2 dkg pieprzu
    Wszystko razem wymieszać , nałożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 10 min.

    Nie wiem czy to jest szwedzka, ale bardzo dobra do mięska i kanapek w zimowy
    czas.
    --
    pozdrawiam gorąco
    Małgorzata
  • 05.08.06, 21:33
    No, właśnie, ja nad tym olejem dumam. Nie dałam, ale chyba powinna być zjadliwa.
    A, po co ten olej, jak sądzisz?
  • 05.08.06, 21:50
    brynia2 napisała:

    > No, właśnie, ja nad tym olejem dumam. Nie dałam, ale chyba powinna być
    zjadliwa
    > .
    > A, po co ten olej, jak sądzisz?

    zjadliwa będzie napewno.
    Powiem, że nie wiem po co ten olej.
    Myślę, iż w celach konserwujących i może aby ta pietruszka nie gilgała w
    gardziołko.
    Czasami zagladam, ale nie pisuję.
    Raczej podbieram pomysły niż daję.

    Czy próbowałas przepisu "polki" na pomidorki ?
    A jak robisz swoje bo są naprawdę apetyczne.

    --
    pozdrawiam gorąco
    Małgorzata
  • 05.08.06, 21:58
    zastepowa napisała:


    > ....i może aby ta pietruszka nie gilgała w gardziołko.

    Cudnie to wymyśliłaś, w życiu bym na to nie wpadła :-)

    > Czy próbowałas przepisu "polki" na pomidorki ?
    > A jak robisz swoje bo są naprawdę apetyczne.

    Pierwszy raz zrobiłam, w/g przepisu Polki ze świeżymi listkami bazylki. Jeszcze
    nie otwieralam słoiczka, ale korci mnie i za jakieś 2-3 dni to zrobię. Dam znać,
    ale jakby co, to przypomnij mi, tu albo tam :-)
  • 07.08.17, 22:15
    A ile WODY? bo jest napisane, że zlać wodę... proszę o rozwinięcie
  • 08.08.17, 10:02
    5kaffka napisał(a):
    > A ile WODY? bo jest napisane, że zlać wodę... proszę o rozwinięcie
    >

    Zasolone ogórki puszczą wodę i to ją trzeba CAŁĄ wylać.
  • 08.08.17, 12:07
    Robię od lat kilku sałatkę ogórkową do słoików typu szwedzkiego, gdzie nie odlewa się żadnej wody jak i nie pasteryzuje. Jeśli jesteś zainteresowana to mogę ci podać przepis.
  • 05.08.06, 21:30
    Betsy, dopiero teraz się odzywam, bo dopiero teraz weszłam do netu.
    Zrobiłam tak, jak jest w linku podrzuconym przez Linn. Tylko, że ja nie dałam
    oleju, jakoś tak nie lubię, jak mam warzywka przytłuszczone. Zobaczymy, co
    wyjdzie, ale myślę, że będzie ok :-)
    W przepisie na paprykę w occie też jest olej, ale nigdy nie daję i jest pyszna.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.