Dodaj do ulubionych

czarna pozeczka?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 16:13
wrocilam z urlopu, chcialabym zrobic dzem z czarnej pozeczki,ale jak ?
Obserwuj wątek
    • Gość: anita Re: czarna pozeczka? IP: *.telsten.com / *.telsten.com 01.08.06, 18:35
      Spróbuj tak: porzeczki umyj i obierz z szypułek. Wsyp dp garnka i dodaj
      niewielką ilość cukru - na oko oczywiście:-), trzy-cztery łyżki lub coś koło
      tego. Odstaw na powiedzmy godzinę - porzeczki puszczą trochę soku. Następnie
      smaż na małym ogniu, po jakimś czasie dodaj jeszcze trochę cukru, i jeszcze -
      tyle, ile lubisz słodyczy w dżemach. Smażenie dobrze wychodzi, gdy nie robisz
      tego jednego dnia, tylko podsmażysz trochę i odstawisz, następnego dnia znowu
      chwilę, i po kilku godzinach znowu jakiś czas - aż dżem zgęstnieje. Warto
      pamietać, że gorący dżem jest relatywnie płynny - gęstnieje znacząco po
      wystudzeniu.
      • horpyna4 Re: czarna pozeczka? 01.08.06, 19:08
        Warto też pamiętać, że na taki dżem typu konfitura, a nie przecier, lepiej mieć
        porzeczki nie do końca dojrzałe. Mają być oczywiście już czarne i duże, ale nie
        powinny za długo wisieć na krzaku. Wtedy w dżemie są całe owoce w naturalnej
        galarecie, bez żadnych żelfiksów. Owoce bardzo dojrzałe po przetworzeniu robią
        się samymi pogniecionymi skórkami w płynnym sosie. Oczywiście można stosować
        zagęstnik, ale same owoce nie są już takie piękne. W ogóle w przypadku wszelkich
        porzeczek i agrestu zasadą jest to, że na konfitury bierze się owoce, którym
        jeszcze nie do końca urosły pestki.
        Bardzo dojrzałe czarne porzeczki nadają się rzeczywiście już tylko na przeciery,
        ale za to są świetne na soki. No i przede wszystkim na nalewkę. Smorodinówka to
        jest to.
    • jagoda85 Re: czarna pozeczka? 01.08.06, 20:01
      Kiedyś robiłam galaretkę na surowo. Miksowałam porzeczkę, przecierałam ją przez
      sito, i tyle ile było objętosciowo masy porzeczki, tyle dawałam cukru (przepis
      ze starej książki), ale było to dla nas za słodkie i marnowała się skórka, w
      której jest bardzo dużo witamin. Teraz poprostu miksuję i dodaję cukru do
      smaku. Tak przygotowaną porzeczkę wkładam do wyprażonych słoików zakręcam i
      niestety pasteryzuję. Mam ciepłą piwnicę w bloku, więc inaczej sie nie utrzyma.
      Pychotka. Polecam.
    • qubraq Re: czarna pozeczka? 04.08.06, 09:45
      Gość portalu: monisia napisała:

      > wrocilam z urlopu, chcialabym zrobic dzem z czarnej pozeczki,ale jak ?

      Wg mnie szkoda smorodyni na dzem ale jest coś co jest napojem bogów - to Casis!
      zrob nalewkę z czarnej porzeczki czyli śmierdziuchy albo mniej ludowo- smorodyni
      Ja namawialbym jeszcze do zamrożenia calych jagód na zime! po prostu w
      plastykowych woreczkach porcje polkilowe! po rozmrożeniu nawet nie tracą tego
      swojego cudownego zapachu!

Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka