Dodaj do ulubionych

przecier pomidorowy - przechowywanie

01.08.06, 17:20
Chcę zrobić zupę ze świeżych pomidorów, kupiłam 2.5 kg i już widzę że trochę
za dużo. Powiedzcie, co zrobić żeby ten samorobny przecier przechować około
tygodnia? Czy wystarczy zamknąć w słoikach na gorąco?
--
Forum Avon

Dzieciom Neostrady mówimy NIE
Edytor zaawansowany
  • Gość: Aga IP: *.54.18.196.telsat.wroc.pl 01.08.06, 18:01
    Moja mama pasteryzuje a po otwarciu jak zostanie w słoiku to zalewa oliwą -
    warstawa ok. o,5 cm i tak zabezpieczony moze stać w lodówce.
  • Gość: zadumana IP: 83.238.166.* 02.08.06, 10:26
    Kiedyś robiłam bardzo dużo przecieru. Pomidory bez skóry i pestek. W dobrze
    umyte i wytarte słoiki twist wlewałam gorące. Zamykałam i do góry nogami. Stały
    rok i więcej w piwnicy niezbyt zimnej.
    Zero wyparzania słoików. Zero pasteryzowania.
  • Gość: hec2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 11:25
    Nie ma potrzeby pateryzacji, wystarczy wlewać gorący, osolony, zamknąć. Postawić
    na jakiś czas do góry dnem i gotowe. Sprawdzone.
  • Gość: chicarica IP: *.softlab.gda.pl 03.08.06, 22:17
    Ha! Skoro tak, to może zrobię trochę na zimę, będzie fajnie tak otworzyć np. w
    lutym słoik pachnących pomidorków na zupę :)
    Dzięki!
  • jopowa 02.08.06, 10:28
    wlodowce
    --
    to ja i moj synek tomek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.