Dodaj do ulubionych

gołąbki w liściach winogron

02.08.06, 14:36
witam. zrobiłam gołąbki używając liści winogron z mojego ogródka. tak ja
podaje Pan MAKŁOWICZ zblanszowałam je w wrzątku a pogodzinie i tak liście są
tarde nie do przełknięcia natomiast farsz jest już za miękki. Co robie źle?
Znalazłam również inne przepisy z jakimiś liśćmi marynowanymi ale takich to
nie mam.
Edytor zaawansowany
  • tadek-niejadek 02.08.06, 14:49
    Kasiu - jesteś spóźniona przynajmniej o dwa miesiące.
    Liście winogron mają przydatność konsumpcyjną zaraz po rozwinięciu się.
    Tylko wtedy - gdy delikatne i bez żyłek - można z nich coś zrobić.
    Później żadne blanszowanie, kiszenie i inne zabiegi nie pomogą..
    A przepisy ...niestety...często podają bajkopisarze.
    Wyciągaj farsz, przerób go z cukinią, albo poszatkowaną i przesmażoną
    kapustą. Gołąbki zrobisz w maju - przyszłego roku...
    Pzdr - tn
  • kahna81 02.08.06, 15:05
    Dziękuje za pomoc. W maju 2007 druga próba.
  • Gość: mada IP: *.widzew.net / *.widzew.net 03.08.06, 00:50
    Moim zdaniem możesz spróbowac jeszcze w tym roku.
    Winorośl ma cały sezon młode pędy i z nich zbieraj młode, jasno zielone liście.
    Jeśli są naprawdę młode mozna ich nawet nie parzyć.
    A roboty z tymi gołąbkami o wiele mniej niz z kapuścianymi.
    W ubiegłym roku spróbowałam zamrozić liście i przechowały się znakomicie.
    Zblanszowane liście zwijałam po ok. 10 sztuk w ruloniki i wkładałam do torebek
    foliowych.
    Po rozmrożeniu były gotowe do zawijania w nie farszu.
    Pozdrawiam i powodzenia
  • Gość: evamarija IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 13:26
    greckie dolomades - pychotka...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka