• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Buraczki na zimę bez octu? Da się? Dodaj do ulubionych

  • 03.08.06, 10:17
    Hej,
    jak zrobić buraczki na zimę bez octu? Wszystkie przepisy jakie znalazłam mają
    ocet w składzie. A ja bym chciała wyjąć ze słoika takie naturalne buraczki,
    móc do nich potem dodać jabłko lub sok z cytryny i wcinać na obiad w zimę.
    Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis???
    Wielkie dzieki z góry.
    Edytor zaawansowany
    • 03.08.06, 10:39
      Moja mama robi bez octu, za to z jabłkiem i/lub papryką. Zakwasza lekko
      cytryną. Octu nie trawimy, więc to konieczność. Oczywiście mowa o buraczkach
      typu surówka a nie tartych do zasmażania.

      --
      W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu
      • 03.08.06, 10:52
        Dzięki za odpowiedź.
        Mi właśnie chodzi o takie buraczki na zimno, starte na grubej tarce.
        A możesz spytać Mamy jak dokładnie robi te buraczki? Bo ja w przetworach jestem
        dosyć świeża :-)
        • 03.08.06, 10:54
          Spytam. Generalnie robi się tak jak normalną sałatkę, tylko potem wtyka toto w
          słoiki. Czy Mama to pasteryzuje czy nie, to przyznam się że nie mam pojęcia.
          Jutro się odezwę.

          --
          W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu
    • 03.08.06, 13:04
      Woda, sól, cukier, obrane buraczki w całości lub cząstkach, odrobina oliwy lub
      oleju - do słoików, zakręcić, zapasteryzować - koniec.

      Jeśli z jakichś przyczyn nie możecie spożywać octu - to w KAŻDYM przypadku można
      go zastąpić kwaskiem cytrynowym.
      --
      Jeśli szukasz przy stole jedzenia i nie możesz go znaleźć to widocznie Ty nim
      jesteś...
      • 04.08.06, 10:12
        Dzięki za odpowiedź.
        A czy da radę bez cukru i soli,tylko same buraczki zakwaszone kwaskiem bądź
        cytryną?
        Bo jak robię buraczki na zimno nie doprawiam ich w żaden sposób, jedynie daję
        kwaśne jabłko lub sok z cytryny.Takie lubię najbardziej.
        • 04.08.06, 10:28
          Tylko ważne jest te kilka kropel oleju/oliwy na wierzchu.
          --
          Jeśli szukasz przy stole jedzenia i nie możesz go znaleźć to widocznie Ty nim
          jesteś...
    • 03.08.06, 15:02
      oprócz kwasku cytrynowego, ocet można zastąpić kwasem mlekowym. W niektórych
      rejonach kraju jest dostępny. Np. ostatnio widziałam w Wielkopolsce...
      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • 04.08.06, 10:16
      Dopytałam się Rodzinnego Autorytetu Buraczkowego (Mama - dla ułatwienia) i
      generalnie chodzi o to, żeby zrobić sobie taką sałatkę buraczkową, jaką się
      chce jeść. Nie ma konieczności doprawiania w konkretny sposób, robisz taką jak
      do spożycia za chwilę, wtykasz w słoiki i pasteryzujesz ok. pół godziny. I tyle.
      Smacznego!



      --
      W kostnicy powiedzieli że jeszcze leżysz w szpitalu
      • Gość: Moniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 10:25
        A wogóle to buraczki dostępne są cały rok (rówież zimą) więc po co je wkładać
        do słoika? Zimą- kupić buraczki, ugotować ,zetrzeć , doprawić i już! Teraz
        szkoda czasu i gazu (lub prądu).Pozdrawiam.
        • 04.08.06, 11:34
          A wogóle to buraczki dostępne są cały rok (rówież zimą) więc po co je wkładać
          > do słoika? Zimą- kupić buraczki, ugotować ,zetrzeć , doprawić i już! Teraz
          > szkoda czasu i gazu (lub prądu).Pozdrawiam

          Tak, ale z własnego ogródka w takich ilościach mam tylko teraz. A po co mam
          zimą kupować to co mam teraz za darmo? Szkoda pieniędzy :-) Nie wspominając o
          tym, że kupne to nie to samo co z przydomowego ogródka :-) Pozdrawiam
      • 04.08.06, 11:37
        Dzięki wielkie!!! Podziękuj też koniecznie Mamie!
        Zrobię i sposobem Twojej Mamy, i tym sposobem ba_nity z kwaskiem. W zimie
        powiem które lepsze ;-)
        Pozdrawiam wszystkich przetworowych maniaków ;-) BO ja się chyba takim stanę :-D
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.