Jaka surówka pasuje do gołąbków? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Witam!
    Spodziewam się jutro gości na obiedzie.
    Na drugie danie przygotowałam tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym. Podam je z ziemniakami.Nie mam jednak pojęcia jaka sałatka do tego pasuje.
    Surówka z kapusty odpada, z pomidrów też, bo sos będzie pomidorowy.
    No i nie wiem. Niektórzy uważają, że do gołąbków już surówka nie jest potrzebna, ale jednak wolałabym podać jakieś witaminki.
    Macie jakieś doświadczenia? Pozdrawiam - Monika
  • mogłabyś zwyczajem francuskim podać surówkę przed drugim daniem, ale to nie
    jest jeszcze wszędzie przyjęte i goście czekaliby na danie.
  • Albo jakąkolwiek surówkę, czy sałatkę, bez pomidorów i kapusty. Musi być w smaku
    bardziej kontrastowa. Np. kukurydza, surowy ogórek, jajko, majonez i dużo kopru.
    Oczywiście sól, a jak ktoś lubi, to jeszcze dużo posiekanego szczypiorku.
  • Ja bym podala grzyby na gesto w smietanie. Teraz jest chyba sezon.
    Goscie mieliby wybor, golabki w pomidorowym sosie albo z grzybami.
    To wyprobowany zestaw.
    Surowki z golabkami, moim zdaniem, nie ida.
  • podobnie jak ziemniaki czy chleb, dla mnie gołąbki w sosie pomidorowym albo
    grzybowym to doskonałe danie samo w sobie, nie potrzeba żadnych dodatków

    ale o ile wiadomo, niektórym bez ziemniaków czy chleba wiele rzeczy nie smakuje,
    to surówki z gołąbkami nijak sobie nie wyobrażam :)

    --
    emes
  • Gość: pinkink IP: *.oc.oc.cox.net 06.08.06, 19:30
    Ja najbardzie lubie z maslem albo, w przyplywie rozpusty, ze skwareczkami.Tak
    jadlam jeszcze w Polsce...
    A najlepiej jak sa przysmazone.

    Sosy, szczegolnie pomidorowy w ogole nie wchodza w rachube. Nie lubie.
    Ale wiem, ze wiekszosc golabkozercow bez czerwonego sosu ani rusz.

    Co do dodatku ziemniaczanego to tak, zdaje sie, podaja golabki z miesem, bez ryzu.
    Ja jestem ze szkoly "ryz+mieso" wiec calkowicie sklaniam sie do opinii em_es.))
  • Ale ziemniaczki... mniam mniam. Niestety preferuję ugotowane ;-)
    --
    Najgorszym nieszczęściem w kuchni jestem ja sama.
  • Gość: kalra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 19:46
    bez surówki i bez ziemniaków - tylko sos
  • Żadna; podobnie jak i do bigosu.
    --
    "Mądrej głowie dość dwie słowie".
    Przepisy kulinarne są dłuższe.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.