• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jaka surówka pasuje do gołąbków?

  • 06.08.06, 16:27
    Witam!
    Spodziewam się jutro gości na obiedzie.
    Na drugie danie przygotowałam tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym. Podam je z ziemniakami.Nie mam jednak pojęcia jaka sałatka do tego pasuje.
    Surówka z kapusty odpada, z pomidrów też, bo sos będzie pomidorowy.
    No i nie wiem. Niektórzy uważają, że do gołąbków już surówka nie jest potrzebna, ale jednak wolałabym podać jakieś witaminki.
    Macie jakieś doświadczenia? Pozdrawiam - Monika
    Edytor zaawansowany
    • 06.08.06, 16:33
      mogłabyś zwyczajem francuskim podać surówkę przed drugim daniem, ale to nie
      jest jeszcze wszędzie przyjęte i goście czekaliby na danie.
      • 06.08.06, 17:50
        Albo jakąkolwiek surówkę, czy sałatkę, bez pomidorów i kapusty. Musi być w smaku
        bardziej kontrastowa. Np. kukurydza, surowy ogórek, jajko, majonez i dużo kopru.
        Oczywiście sól, a jak ktoś lubi, to jeszcze dużo posiekanego szczypiorku.
        • 06.08.06, 18:32
          Ja bym podala grzyby na gesto w smietanie. Teraz jest chyba sezon.
          Goscie mieliby wybor, golabki w pomidorowym sosie albo z grzybami.
          To wyprobowany zestaw.
          Surowki z golabkami, moim zdaniem, nie ida.
    • 06.08.06, 19:07
      podobnie jak ziemniaki czy chleb, dla mnie gołąbki w sosie pomidorowym albo
      grzybowym to doskonałe danie samo w sobie, nie potrzeba żadnych dodatków

      ale o ile wiadomo, niektórym bez ziemniaków czy chleba wiele rzeczy nie smakuje,
      to surówki z gołąbkami nijak sobie nie wyobrażam :)

      --
      emes
      • Gość: pinkink IP: *.oc.oc.cox.net 06.08.06, 19:30
        Ja najbardzie lubie z maslem albo, w przyplywie rozpusty, ze skwareczkami.Tak
        jadlam jeszcze w Polsce...
        A najlepiej jak sa przysmazone.

        Sosy, szczegolnie pomidorowy w ogole nie wchodza w rachube. Nie lubie.
        Ale wiem, ze wiekszosc golabkozercow bez czerwonego sosu ani rusz.

        Co do dodatku ziemniaczanego to tak, zdaje sie, podaja golabki z miesem, bez ryzu.
        Ja jestem ze szkoly "ryz+mieso" wiec calkowicie sklaniam sie do opinii em_es.))
      • 06.08.06, 19:32
        Ale ziemniaczki... mniam mniam. Niestety preferuję ugotowane ;-)
        --
        Najgorszym nieszczęściem w kuchni jestem ja sama.
    • Gość: kalra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.06, 19:46
      bez surówki i bez ziemniaków - tylko sos
    • 06.08.06, 19:49
      Żadna; podobnie jak i do bigosu.
      --
      "Mądrej głowie dość dwie słowie".
      Przepisy kulinarne są dłuższe.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.