Dodaj do ulubionych

Przetwory na zimę - proszę o pomoc:))))

09.08.06, 13:17
Hej dziewczyny:)
Mam ambitne plany, zrobienia przetworów na zimę, ale bez Waszej pomocy nie dam
rady!!!!!
Bardzo proszę Was o wpisanie przepisów(chocby jednego) na Wasze ulubione
przetwory:) Próbowałam szukac przez wyszukiwarkę, ale znalazłam tylko leczo i
sałatkę szwedzką. Na wypadek jakby ktoś był zainteresowany wkleję linki:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14015376&a=14018525
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=45987419&a=46098471
Pozdrawiam i czekam z nadzieją:))
♥♥ • ♥♥ • ♥♥ • ♥♥
Obserwuj wątek
    • momas Re: Przetwory na zimę - proszę o pomoc:)))) 09.08.06, 13:25
      No dobra. Ja polecam chutneye. Na marginesie: jestem babą:

      CHUTNEY POMIDOROWO-JABŁKOWY
      1 kg pomidorów, ? kg kwaśnych jabłek, 3-4 cebule, kilka ząbków czosnku, kawałek
      świeżego
      imbiru – ok. 2 cm lub 1/2 łyżeczki w proszku, 2 szkl. rodzynek, 2 małe ostre
      papryczki, mały
      kawałek cynamonu lub 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku, łyżka ziaren gorczycy,
      1-2 łyżeczki zielonego pieprzu, pół łyżeczki soli, 1 szkl. cukru, 1,5 szkl.
      czerwonego octu winnego 6%

      Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Jabłka obrać, usunąć gniazda
      nasienne i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Cebule obrać i pokroić na
      ósemki. Czosnek, imbir i papryczki obrać i posiekać na drobne kawałki.
      Wszystkie składniki oraz przyprawy wrzucić do ronlda, zalać 3/4 szkl. octu i
      mieszając doprowadzić do wrzenia. Potem zmniejszyć ogień i potrawę gotować ok.
      30 min. - cały czas mieszając. Podczas gotowania, stopniowo dodać pozostały
      ocet.
      Kiedy chutney ma konsystencję prawie jednolitą (z wyczuwalnymi kawałkami jabłek
      i cebuli) włozyć go gorącego do wyparzonych słoików i od razu zamknąć lub
      konsumowac od razu

      CHUTNEY JABŁKOWY
      3 duże jabłka, 1 papryka, 1 cebula, 3 pomidory, 3 łodygi selera naciowego,
      łyżka tartego
      chrzanu, ząbek czosnku, sok z całej cytryny, cukier, sól, pieprz i ewentualnie
      chili

      Paprykę opalic, ściągnac skorkę, usunac nasiona i białe wlokna i pokroic w
      drobną kostkę.
      Obraną cebulę zetrzec na tarce, obrane jabłka tak samo, po czym skropic je
      sokiem z cytryny.
      Pomidory sparzyc, zdjac skorkę i usunac nasiona, posiekac, dodac do papryki,
      jabłek i cebuli.
      Grube konce selera dokładnie oplukac i drobno posiekac. Dodac wraz ze
      zgniecionym czosnkiem i chrzanem do masy, posolic i gotowac na małym ogniu, aż
      masa się rozgotuje. Doprawic cukrem, pieprzem i ewentualnie odrobiną chili.
      Podawac na zimno, zarówno do gorących, jak i zimnych

      CHUTNEY ŚLIWKOWO – GRUSZKOWY
      250 dag suszonych sliwek, 1 laska cynamonu, 0,5 łyżeczki kolendry, 350 ml
      czerwonego wina, 0,5
      kg soczystych gruszek, 4-6 łyżki octu winnego, 3-4 łyżki cukru, szczypta cayenne

      Śliwki pokroic na cwiartki i wrzucic do garnka, dodac cynamon i kolendre ze
      szczypta cayenne. Zalac winem i gotowac 30 min. pod przykryciem na małym ogniu.
      Po tym czasie wyjac cynamon, a wywar zmiksowac. Teraz dodac pocwiartowane
      gruszki, ocet i cukier. Gotowac calosc 10-15 min. Na srednim ogniu ciagle
      mieszajac. Na koniec doprawic sola.

      CHUTNEY HINDUSKI (DO RYBY) - 6 porcji
      75 dag pomidorów, 2 kwaśne jabłka, 25 dag śliwek węgierek, kilka malych cebulek
      (dymek),
      garść rodzynków, 3 łyzki cukru, 1/3 szkl. octu winnego,
      1 cm korzenia imbiru, po szczypcie ostrej papryki i gorczycy, sól

      Pomidory sparzyć, zdjąć skórke, pokroić. Jabłka obrać, usunąć gniazda,
      poszatkować. Śliwki
      wydrylować. Dymkę pokroić drobno razem ze szczypiorkiem.
      Pomidory, jabłka, sliwki i cebulę zalać octem, posolić, dodać cukier, dusić na
      małym ogniu, często mieszając. W połowie duszenia dodać posiekany imbir,
      rodzynki, paprykę i gorczycę. Gdy powstanie jednolita masa odstawić na kilka
      godzin do lodówki.
      [rybę kroi się na kawałki, soli, umieszcza podgrzanym chutney'u i dusi na małym
      ogniu ok. 20 min.]

      CHUTNEY GRUSZKOWO-POMARANCZOWY
      1 kg gruszek, 2 cebule, 2 cytryny, 3 pomarancze, 2 zabki czosnku, 1-2 szuszone
      chilli, po malym kawalku cynamonu i imbiru, 25 dag cukru, 200 ml octu winnego,
      po lyzeczce kolendry, gorczycy, pieprzu, gozdzikow i soli

      Gruszki i pomarancze pokroic w kostke, cebule i czosnek drobno posiekac. Imbir
      zetrzec na tarce, chilli pokruszyc, z cytryn wycisnac sok. Warzywa i owoce
      gotowac 20 min. z przyprawami i octem, sokiem z cytryny, dodac cukier. Gotowac
      az calosc zgestnieje.

      CHUTNEY MORELOWY
      ok. 1,2 kg moreli, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 5 dag rodzynek, po lyzeczce
      gorczycy i soli, 100 ml octu winnego, 15 dag cukru

      Morele sparzyc, zdjac skorke, pokroic na czastki, oddzielic pestki. Papryke
      pokroic w drobna
      kostke, cebule drobno posiekac. Morele, papryke i cebule gotowac zoctem,
      gorczyca i sola, az się rozpadna. Dodac cukier, gotowac az odparuje 1/2 wody,
      przelozyc do sloikow, zamknac.

      CHUTNEY TRUSKAWKOWY
      1 kg truskawek, 3 pomarancze, 1 czerwona papryka, 2 papryczki chilli, 5 ziaren
      ziela ang., pol
      lyzeczki ziaren pieprzu, 2 liscie laurowe, lyzeczka chilli w proszku, 4 lyzki
      cukru, żelfix 3:1 (Dr. Oetker)

      Czastki pomaranczy (bez bialych blonek) drobno pokroic, papryke pokroic w
      kostke, papryczki chilli przekroic na polowe i ostrym nozem zeskrobac miąższ.
      Wszystko przelozyc do garnka, dodac ziele, pieprz, liscie l., chilli w proszku
      i cukier, wsypac żelfix. Zagotowac, i mieszajac gotowac jeszcze 3 min. Zestawic
      z ognia i mieszac do zaniku piany. Goracym chutneyem napelnic po brzegi sloiki,
      zakrecic i ustawic do gory dnem.

      CHUTNEY JAGODOWY
      1,5 kg jagód,50 dag jabłek winnych,50
      dag cebuli ,50 dag cukru , 2,5szklanki 6%octu,po dwie czubate łyżeczki gorczycy
      i imbiru,łyżeczka gałki muszkatałowej,ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne.

      Jagody przebrać ,wypłukać,osączyć ,włożyć do garnka o grubym dnie,lekko ucisnąć
      drewnianą łyżką i postawić na małym ogniu.Obrane jabłka pokroić w
      plasterki ,włożyć do garnka z jagodami.Dodać drobno posiekaną
      cebulę,ocet,cukier i zmielone przyprawy.Zwiększyć ogień i gotować 15-20
      min .Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze godzinę .Gorący chutney
      włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i ustawić do góry dnem.i
      smacznego

      CHUTNEY Z AGRESTU
      1 kg agrestu, 2,5 szkl. cukru, 1/2 szkl. octu (10%), po łyżeczce soli i kminku,
      1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1-2 ząbki czosnku, po szczypcie mielonych
      goździków, cynamonu i pieprzu

      Kminek zagotować w wodzie (3 łyżki) i pozostawić pod przykryciem do
      naciągnięcia. Agrest oczyścić z ogonków, zalać odcedzonym naparem z kminku i
      zagotować. Dodać drobno posiekany czosnek, wszystkie korzenie, sól, cukier oraz
      ocet. Smażyć ok. 20 min. na wolnym ogniu, mieszając. Gorącym chutney'em
      napełnić wyparzone słoiki, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
      Podawać do potraw mięsnych, rybnych oraz z drobiu, zwłaszcza zaś do mięs z
      grilla i do fondue.

      CHUTNEY z ANANASEM
      2-3 plasterki ananasa z puszki [lub świeżego], 1 czerwona papryka,
      1 zielona papryka, 1 żółta papryka, duża cebula, kilka pomidorów [mogą być z
      puszki-bez zalewy i skórek], 1 średnie winne jabłko, olej, sól, pieprz, cukier,
      czosnek

      Paprykę pokroic w drobniutką kosteczkę, podobnie cebulę i jabłko. Na dno
      rondelka wlac trochę oleju i wrzucic paprykę z cebulą. Dusic, stale mieszając
      przez kilka minut. Gdy cebula jest szklista, dodac drobno posiekanego ananasa i
      jabłko. Przykryc i pozostawic na malutkim płomieniu, żeby wytworzyło się trochę
      sosu.
      Doprawiac do smaku i dusic do miękkości składników, dodając w tzw. międzyczasie
      posiekane pomidory. Gotowy sos jeszcze przyprawic i przelozyc do malutkich
      słoiczków. Jeśli ktoś lubi, można na dno każdego słoiczka włożyć 1 goździk dla
      smaku i aromatu. Słoiczki mocno dokręcić i zapasteryzować przez 10-15 min.

      CHUTNEY z BRZOSKWINIAMI
      1 marchewka, 1 duza cebula, 1 papryka żółta, 2-3 brzoskwinie [moga byc z
      puszki], 2-3 pomidory [bez skórki], kawałek korzenia selera,
      1 duże winne jabłko, olej, sól, cukier, imbir, pieprz

      Marchewkę i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i pomidory posiekać. Paprykę
      pokroić w drobną kostkę, podobnie brzoskwinie i jabłko. Na rozgrzanym oleju
      poddusić paprykę, cebulę, marchewkę i seler, stale mieszając. Podlać odrobiną
      soku z brzoskwiń [jeśli są z puszki] lub wodą i przykryć. Po kilku minutach
      dodać pomidory. Poddusić je razem z warzywami, dodać jabłko i brzoskwinie.
      Przyprawić całość do smaku i jeszcze przez chwilkę poddusić. Przełożyć do
      malych słoiczków i zapasteryzować przez 10-15 minut.

      CHUTNEY WIŚNIOWY
      - 2 kg dojrzałych, czarnych, dużych wiśni
      - 20 dag suszonych daktyli
      - 2 pomarańcze
      - cytryna
      - mała papryczka chilli
      - 30 da
      • miirabelka momas:) 09.08.06, 15:15
        Dobrze, że niżej uprzedziłam, że to nie ostatnie pytanie:)
        Bardzo interesująco wyglądają te przepisy na chutneye, ale niestety ja dopiero
        dzisiaj dzięki Tobie dowiedziałam się, że coś takiego istnieje:)
        Przeczytałam już co to jest, ale nie bardzo wiem jak to wykorzystac. Jak się
        domyślam można pewnie je podac np.do pieczonego mięsa,(czy mięso musi byc już
        upieczone, czy takim sosem polewa się mięso i jeszcze trochę zapieka?). Podajesz
        je w sosjerce czy polewasz mięso przed podaniem? Czy któryś z nich będzie
        pasował do pasztetu?
        Bardzo proszę o jakieś informacje na ten temat i przepraszam jeśli moje pytanie
        wyda Ci się dziecinnie proste:)

        ♥♥ • ♥♥ • ♥♥ • ♥♥
        • illiterate Re: momas:) 09.08.06, 15:45
          Czatneja przede wszystkim mozna uzywac wszedzie tam, gdzie wali sie ketchup,
          czyli do kanapek, na ser i wedliny. Do pasztetu - jak najbardziej (ten jablkowy
          z chrzanem np - w ogole swietne przepisy!). W kuchni angielskiej dodaje sie
          pare lyzek czatneja do mielonych (takze rybnych) - znakomicie podkrecaja smak
          (zapodzial mi sie przepis na fishcakes z tunczyka i czatneja z mango. Brzmi
          strasznie, a smak byl genialny). Do afrykanskiej zapiekanki bobotie np rowniez.
          Jako dosmaczacz do sosow (potraw miesnych i warzywnych) tez. Do grilla, takze
          do warzyw z grilla. Do salatki warzywnej, zeby zdusic mdly smak majonezu, do
          surowek, zeby mialy w sobie jakas iskre.

          Mysle, ze w polskiej tradycji sprawdza sie znakomicie jako 'cos' do zimnych
          przystawek. Tu nudne grzybki, tu ultranudny chrzan, tu pasztecik domowy, tu
          tradycyjna galaretka, a tu ekscytujacy czatnej truskawkowy (w miseczce, nie
          sosjerce, czatnej ma konsystencje kawalkowo-gestawa, nie plynnego przecieru).
          Zaloze sie, ze bylby gwozdziem programu :)

          --
          I oczywiście zjawiła się Buka. Przyszła otoczona chmurą mgły jak czyjeś
          nieczyste sumienie i wyszła na brzeg.
          • momas Re: momas:) 10.08.06, 08:54
            Myślę, że Illiterate dała wyczerpującą odpowiedź. Ja czatneje uwielbiam. Keczup
            (prawie) może dla mnie nie istnieć.
            Domowej roboty czatnej zwykle przyjmowany jest entuzjastycznie przez
            biesiadników. No, ale grzybki, gruszki i śliwki marynowane , jak dla mnie też
            obowiązkowe....
            No i zawsze jako upominek (w ładnuym słoiku z ozdobną pokrywką) jest zawsze
            chętnie widziany.
            :)
            --
            Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • momas Re: Przetwory na zimę - proszę o pomoc:)))) 09.08.06, 13:26
      Albo warzywa:
      OGÓRKI KRÓLEWSKIE
      2 szklanki wody , 1 szklanka octu, 2 szklanki cukru, 1 łyżka miodu + zagotować
      i ostudzić + ogórki podzielić na 4 części - posolić i odstawić na 3 godziny +
      następnie odcedzić i włożyć do słoika + zalać zalewą + do słoików dołożyć: -
      koper - czosnek - gorczycę + pasteryzować krótko.

      CZOSNEK MARYNOWANY W WINIE
      20 dużych, zdrowych główek czosnku, 4 szklanki białego wytrawnego wina, 1/4
      szklanki octu
      winnego, 15 dag cukru, 2 ostre papryczki chili, 3 liście laurowe, 3 gałązki
      świeżego estragonu, 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu, czubata łyżka soli,
      oliwa

      Zagotować wino z octem, cukrem, solą, estragonem, papryczkami, liśćmi laurowymi
      i pieprzem. Do wrzącej zaprawy wrzucić obrane ząbki czosnku. Po chwili zestawić
      z ognia, przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia doprowadzić zaprawę z
      czosnkiem do wrzenia i gotować ok. 3 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ząbki
      czosnku ułożyć w słoiczkach i zalać zalewą. Do każdego słoika wlać łyżkę oliwy.
      Słoiczki szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
      WARZYWA PROWANSALSKIE
      2 bakłażany, 2 cukinie, 2 strąki czerwonej papryki, 2 strąki zielonej papryki,
      2 strąki żółtej papryki, 50 dag pomidorów, 4 cebule, 6 ząbków czosnku, pół
      litra octu ziołowego, 10 dag cukru, kilka gałązek rozmarynu, 4 listki laurowe,
      łyżeczka ziarenek pieprzu , 2 małe torebki przyprawy do konserwowania warzyw, 8
      łyżek oliwy, sól

      Warzywa pokroić. Wrzucić do wrzątku (oprócz pomidorów) i gotować 5 minut. Ocet
      zagotować ze szklanką wody, 2 łyżeczkami soli, cukrem, czosnkiem, rozmarynem,
      listkami laurowymi i pieprzem. Wymieszać z przyprawą do konserwowania warzyw. W
      słoikach układać warstwami bakłażany,cukinie, paprykę, cebulę i pomidory.
      Pokryć zalewą i pokropić oliwą. Zamknąć gdy słoiki ostygną.

      KISZONY KABACZEK LUB CUKINIA
      2 kg kabaczka lub cukini, kilka gałązek kopru z kwiatem, 6 - 7 ząbków czosnku,
      5 dag soli

      Czosnek obrać. Koper opłukać i osączyć. Kabaczek umyć, bardzo cienko obrać,
      przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki z miękiszem. Twardą część warzywa
      pokroić w kostkę lub słupki, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i
      koper. Zagotować 2 l wody z solą. Zalać kabaczek gorącą solanką, zakręcić
      słoiki. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni. Następnie pasteryzować
      15 - 20 minut i przenieść do chłodnego pomieszczenia.

      KALAFIOR Z MARCHEWKA
      kalafior, 30 dag marchwi, łyżka gorczycy, 2 żabki czosnku, ziele ang., pieprz,
      0,5 l wody, łyżeczka kwasku cytrynowego, po 2 łyżki soli i cukru

      Różyczki kalafiora i plasterki marchwi obgotować, przełożyć do słoików. Wódę
      zagotować z Sola i cukrem, dodać kwasek. Żaląc warzywa, dodać przyprawy,
      zamknąć, pasteryzować 25 min.

      POMIDORY W CALOSCI
      na 4 słoiki po 500 ml 1 kg pomidorów (twardych) kilka ostrych zielonych papryk
      kilka główek czosnku 15 g soli 10 g kwasku cytrynowego kilkanaście listków
      laurowych lub kilkanaście ziaren ziela angielskiego łyżka cukru olej

      Czosnek podzielić na żabki. pomidory nakłuć w kilku miejscach.
      razem z papryka i czosnkiem ułożyć w słoikach. 3 szklanki wody zagotować z
      Soła, kwaskiem, cukrem i zielem angielskim lub listkiem. Żaląc nią pomidory, do
      każdego słoiczka wlać łyżeczkę oleju. pasteryzować 20 minut.

      MARYNOWANE BURAKI
      2 kg małych buraków szklanka octu 3 szklanki wody 0,5 łyżki soli 250 g cukru
      (1,5 szklanki) 10 goździków 10 ziaren pieprzu (najlepiej białego) kawałek
      chrzanu

      Umyć i obrać buraki. Ugotować prawie na miękko. ostudzić pod zimna woda.
      Zagotować ocet z woda i pozostałymi składnikami. Włożyć buraki do zalewy i
      jeszcze chwile pogotować. Przełożyć do słoiczków, włożyć kawałki chrzanu i
      żaląc zalewa. Po kilu dniach można jeść.

      CUKINIA NA SLODKO
      0.5 l octu 10% 0.5 l wody 1 kg cukru kilka goździków kawałek cynamonu w lasce

      CUKINIA NA OSTRO
      0.5 l octu 10% 10 szklanek wody 3 łyżki cukru 2 łyżki soli 10 ząbków czosnku

      Wstępnie cukinie (bez obierania) kroi się w paski- dowolnej długości, wcześniej
      trzeba dokładnie powykrajac środek i pozbyć się wszelkich pestek i miękkich
      części.
      W obu przepisach należy cukinie podgotować trochę w zalewie.

      CUKINIA SMAZONA PASTERYZOWANA
      1kg cukini, 5 łyżek oleju, główka czosnku, łyżeczka kwasku cytr., sól. Cukinie
      obrać, usunąć
      nasiona, pokroić w drobna kostkę.

      Cukinie usmażyć na oleju, ciągle mieszając. Do usmażonej
      cukini + roztarty z Soła czosnek i kwasek rozpuszczony w łyżce przegotowanej
      wody. Wymieszać wszystko i nakładać do słoików, ugniatając by nie zostały wolne
      przestrzenie. Pasteryzować 25'.

      CUKINIA W ZALEWIE POMIDOROWEJ
      Cukinie umyć, pokroić ze skórka w kostkę (ok 1,5cm). Pokrojona gotować ok 3' w
      dużej ilości osolonej do smaku wody. Odsączyć. Przygotować przecier pomidorowy
      (poniżej podam na niego przepis) doprawić do smaku Soła, cukrem odrobina
      pieprzu lub ostra papryka czerwona. Napełnić słoje przecierem w 1/3 wysokości
      włożyć do niego cukinie i dolać znowu przecieru. Cukinia musi być cala
      przykryta przecierem. Pasteryzować 30'.


      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
      • miirabelka momas:)) 09.08.06, 15:02
        momas jesteś prawdziwą skarbnicą wiedzy:)) Bardzo Ci dziękuję:))))
        Mam jeszcze pytanie - pewnie nie ostatnie:) - czy warzyw prowansalskich i
        marynowanych buraków nie trzeba pasteryzowac?

        ♥♥ • ♥♥ • ♥♥ • ♥♥
        • momas Re: momas:)) 10.08.06, 09:02
          Buraczxków ja nie pasteryzuję. Wrzącą zalewę z zawartością wlewam do słoików,
          zakręcam stawian do góry dnem i czekam na ostygnięcie...
          Buraczki można wydrążyć tzw paryską łyżeczką na takie małe kulki.
          Warzywa prowansalskie, jak mają być przechowywane, lepiej zapasteryzować.
          Ja tam wogóle to taki leniwiec jestem, jeżeli coś mogę zrobić tak jak opisałam
          to przy buraczkach (rzące do słoika, zakręcic i do góry dnem)- to nie
          pasteryzuję...
          Oczywiście dotyczy to przetworów owocoo-warzywnych.
          Robię tak od lat. Żyję jeszcze i mam się dobrze. A przetwory przechowują się
          bardzo ładnie...
          Chyba że jakaś drobna wpadka, ale to bardzo rzadko i winę zwykle ponosi
          nieszczelna pokrywka na słoiku.

          --
          Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • momas Re: Przetwory na zimę - proszę o pomoc:)))) 09.08.06, 13:28
      cd:
      ADŻIKA
      2.5 kg czerwonych pomidorów ,1 kg marchwi, 1 kg jabłek Antonówek lub innych
      byle kwaśnych ,1 kg papryki czerwonej, 300 gr czosnku, 2 ostre papryczki, 1
      szkl. oleju, 1 szkl. cukru, 1 szkl. Octu 9%, 3 łyzki soli

      Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać te, co potrzebują obrania, z papryki
      wyjąć nasiona. Po tym wszystko zmielić w maszynce do mielenia. Masę warzywną
      gotować, mieszając co jakiś czas, na niedużym ogniu 2 godziny, po czym dodać
      sól, cukier, ocet, papryczki i gotować jeszcze ok. 30 min. Gotową Adżikę
      wykładać do czystych i wyparzonych słoików

      LECZO 1
      Pomidory (to zależy, tak na oko ok. 6 sporych, a jak są małe to z 8), papryka
      (najlepiej po jednej czerwonej, zielonej i żółtej to będzie ładnie i
      kolorowo ), marchewka(ja daję dużo - ok. 6 takich sporych) ale najlepiej to tak
      ze 4 jak są duże, a 6 jak mniejsze, 1 pietruszka, kawałek selera, 40-50 dkg
      pieczarek, 1 kabaczek, trochę dyni(ale to niekoniecznie), szklaneczka
      ciecierzycy(jak się robi do słoików to lepiej bez niej, a jak tak do zjedzenia
      od razu to fajnie jak się doda ale też niekoniecznie ), 2-3 cebule, czosnek
      (jak kto lubi, ja daję 2 albo 3 ząbki), sól, przyprawy(pieprz, kminek, kurkuma,
      itd. jak kto lubi) jakiś TŁUSZCZ(olej, a najlepiej oliwka z oliwek ) pomidorki
      sparzyć, pokroić i wrzucić do gara na malutki ogień co by się rozgotowały,
      dodać do nich pokrojony drobno czosnek, pieprz i sól, marchewkę, pietruszkę,
      selera obrać i pokroić w kostkę(marchewkę w większą, a pietruszkę i selera w
      taką malutką. Można też zetrzeć na tarce-jest mniej roboty), pieczarki umyć i
      pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce, cebulkę pokroić w kostkę na oliwkę
      wrzucić cebulkę aby się zeszkliła, potem dodać pieczarki, marchewkę,
      pietruszkę, selera no i doprawić(solą, pieprzem, kminkiem ...). No i niech się
      dusi na takim dość małym ogniu z papryczek wydłubać tę niejadalną część i
      pokroić je nie tak drobno(bo skórka się potem zwija..) jak już warzywka, co się
      duszą na patelni trochę zmiękną(po ok 15-20 min.) dodać papryczkę i niech się
      podusi z resztą tak jeszcze z 15 min (ja dodaję kurkumy to wszystko ma
      strasznie fajny kolor..) - kabaczka i dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w
      sporą kostkę(mniej więcej o boku 2cm ) - gdzieś osobno na patelni albo w garnku
      dać troszkę oliwy, cebulkę no i jak się zeszkli dodać kabaczka i dynię i niech
      się duszą z 10 min.(no tak orientacyjnie. Po prostu, żeby się nie rozpaprały
      tylko były dość miękkie..) - warzywka z patelni jak już będą w miarę miękkie
      wrzucić do duszących się pomidorów, kabaczka i dynię też wrzucić i podusić
      jeszcze trochę (tak z 15min) -no i gotowe --jak się robi do słoików to
      wlać "niby-leczo – powiew lata" do słoiczków(zostawiając troszkę wolnego
      miejsca) i pasteryzować 30-40 min. (znaczy się gotować w garnku słoiczki.. ).
      Jak się słoiki "zassają" to dobrze, jak nie to trzeba do

      LECZO 2
      2 kg papryki zielonej lub czerwonej, 2 kg pomidorów, 1 kg cebuli, 3 łyżki
      cukru, ćwierć szklanki oleju słonecznikowego sól,

      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Oczyszczone z pestek i
      opłukane strąki papryki pokroić w paski, a obraną cebulę - w plastry. W rondlu
      rozgrzać olej, włożyć cebulę, a gdy się zeszkli, dodać pomidory i paprykę. Po
      10 minutach doprawić solą i cukrem, dusić jeszcze chwilę. Gorące leczo nałożyć
      do wyparzonych słoików typu twist i zakręcić. Pasteryzować 30 - 40 minut (w
      zależności od wielkości słoika

      KONFITURY Z BURAKÓW (IZRAEL)
      60 dag buraków, 20 dag miodu, 20 dag cukru, 15 dag migdałów, 2 łyżki soku z
      cytryny, 1 łyżka imbiru

      Buraki umyć, ugotować do miękkości, obrać i pokroić w małą kostkę lub w
      paseczki.
      Z miodu, cukru i imbiru ugotować syrop, dodać buraki i dusić na małym ogniu
      około 30 minut. Migdały sparzyć, obrać, pokroić na płatki i pod koniec
      gotowania dodać do syropu wraz z sokiem z cytryny. Gorące konfitury włożyć do
      wyparzonych słoików, zamknąć i ostudzić pod kocem. Przechowywać w zimnym
      ciemnym miejscu.

      Z KAPUSTY CZERWONEJ
      3 kg kapusty cz.,1 kg jabłek, 1 kg pomidorów, 0,5 kg cebuli zalewa: 1 szkol.
      octu 10%, 9 szkl. wody, kilka goździków, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela ang.,
      6 łyżek cukru, 2 łyżki soli, olej słonecznikowy.

      Kapustę poszatkować i posypać plaska łyżka soli, cebule pokroić w plasterki,
      posypać łyżeczka soli, odstawić na 24 godz. Następnie warzywa odcisnąć, żaląc
      ogaca zalewa i gotować 45 min. Pomidory obrać, pokroić na cząstki, jabłka obrać
      i zetrzeć na tarce. Pod koniec gotowania dodać do kapusty pomidory i jabłka,
      chwile gotować. Gorąca sałatkę włożyć do słoików. Do każdego wlać łyżeczkę
      oleju, zamknąć. Pasteryzować 15-20 min.

      Z BIALEJ KAPUSTY
      2 kg kapusty b., 2 kg buraków, 40 dag cebuli zalewa: ? szkl. oleju, 1 szkl.
      octu winnego, ? szkl. cukru, 1/3 szkl. wody, 2 łyżki soli

      Buraki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę poszatkować,
      ugotować, odcedzić. Cebule pokroić w piórka. Wymieszać warzywa, dodać gorąca
      zalewę, ponownie wymieszać. Przełożyć do słoików, zamknąć. Pasteryzować 15 min

      KOLOROWE PIKLE
      drobniutkie ogóreczki, różyczki kalafiora, malutkie pieczarki, marchewka, żółte
      fasolki szparagowe, kawałki czerwonej papryki, malutkie cebulki, spore ząbki
      czosnku, ulubiona zalewa octowa, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka
      pieprzu, ziarenka gorczycy

      Przygotować słoiki z zakrętkami, wymyć je dokładnie, wyparzyć i pozostawić do
      wyschnięcia. Warzywa umyć, osączyć i pokroić w odpowiednie kawałki.W lekko
      osolonej wodzie krótko [ok. 10 minut] obgotować różyczki kalafiora, cebulki,
      plastry marchewki, małe pieczarki i fasolki szparagowe. Osączyć i ostudzić.
      Przygotować ulubioną zalewę octową, którą mamy wypróbowaną przy konserwowaniu
      papryki, buraczków, grzybków lub ogórków.W słoiczkach ułożyć mieszankę warzyw,
      po czym dodać do każdego słoiczka po pół łyżeczki gorczycy,1 listek laurowy,3-5
      ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu. Całość zalewać gorącą
      marynatą i od razu zakręcać [brzegi słoiczka wytrzeć w razie konieczności
      ręcznikiem papierowym]. Słoiczki wstawiać natychmiast do dużego garnka z gorącą
      wodą i pasteryzować ok.10-15 minut, nie dopuszczając do zagotowania wody. Od
      razu po pasteryzowaniu słoiki wyjąć i ustawić w chłodnym miejscu do
      przestygnięcia. Tak przygotowane pikle są ozdobą każdego przyjęcia. Można ich
      użyć do dekoracji dań, jako dodatek do sałatek, śledzi w sosie majonezowym,
      kanapek, koreczków, past do pieczywa. Są smaczną przekąską do piwka.

      LECZO Z CUKINI DO SŁOIKÓW
      3 kg pomidorów, 3 kg papryki (dowolne kolory, najlepiej mieszana), 2-3 duże
      cukinie
      Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, wyciąć szypułkę, a resztę skroić do dużego
      gara. Paprykę umyć, wyjąć środki, pokroić w kostkę i dorzucić do pomidorów.
      Cukinię ze skórką lub bez (jak kto lubi) pokroić w kostkę i też dorzucić do
      garnka. Całość dusić około kwadransa. Nakładać do wyparzonych słoików i
      pasteryzować na małym ogniu przez 20 min licząc od pierwszych objawów
      zagotowania wody. W zimie zeszklić cebulkę i kiełbaskę oraz dodać słoik,
      przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem i danie gotowe!!! Do słoików nie należy
      dodawać cebuli, bo słoje mogą się zepsuć!!

      SALATKA OGÓRKOWA Z CURRY
      2.1/2 kg ogórków, gorczyca, liście selera, cebula zalewa : 5.1/2szkl wody,
      1.1/2szkl octu 10%, 1.1/2 łyżki soli, 4 łyżeczki curry, 40 dag cukru.

      Ogórki brać ze skórki i pokroić w plasterki. Na dno słoiczka włożyć trochę
      cebuli (2-3 plasterki), i wsypać odrobinę gorczycy. Włożyć pokrojone ogórki,
      wcisnąć w nie na wierzchu kilka listków świeżego selera i zalać ciepłą zalewą.
      Pasteryzować 5-7 minut od zagotowania wody.

      GROSZEK PASTERYZOWANY
      1 kg wyłuskanego młodego zielonego groszku, ok.2 12 szklanki wody, 2-3 łyżki
      cukru, sól, 5 g kwasku cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny

      Groszek przebrać odrzucając ziarna zniekształcone, opłukać na sicie. Zagotować
      wodę, osolić,
    • momas Re: Przetwory na zimę - proszę o pomoc:)))) 09.08.06, 13:31
      Urwało:
      GROSZEK PASTERYZOWANY
      1 kg wyłuskanego młodego zielonego groszku, ok.2 12 szklanki wody, 2-3 łyżki
      cukru, sól, 5 g kwasku cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny

      Groszek przebrać odrzucając ziarna zniekształcone, opłukać na sicie. Zagotować
      wodę, osolić, dodać cukier. Wsypać groszek. gotować utrzymując w stanie wrzenia
      przez 4 min, odcedzić, wsypać do słoików. Do zalewy dodać kwasek cytrynowy lub
      sok. Zagotować. Płynem zalać groszek. Zalewa powinna sięgać nie wyżej niż 2 cm
      poniżej obwodu otworu słoika. Zamknąć nakrętkami i od razu wstawić do naczynia
      z wodą ogrzaną do temperatury zawartości słoików. Przykryć. Podgrzać do 95
      stopni. C i w takiej temp. utrzymywać przez 1 12 godz. Wyjąć słoiki z wody,
      ostudzić i pozostawić w temp pokojowej przez dwie doby. Następnie ponownie
      pasteryzować w tej samej temp przez 12 godz. Wyjąć słoje z wody. docisnąć
      nakrętki. ostudzić

      MARCHEWKA PASTERYZOWANA
      1 kg młodej marchwi, 1 szklanka wyciśniętego z agrestu lub porzeczek (białe lub
      czerwone) soku, 12 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, ok. 1 szklanki wody

      Drobną marchew można pozostawić w całości, korzenie większe pokroić w kostkę
      lub rozdrobnić na szatkownicy w plasterki. Zagotować wodę z dodatkiem soli i
      cukru. Do wrzącej włożyć przygotowaną marchew, gotowaną pod przykryciem: całą
      marchew ok. 10 min, rozdrobnioną nieco krócej. Połączyć marchew z sokiem
      agrestowym lub porzeczkowym, zagotować i od razu przełożyć do małych słoików
      typu twist. Słoiki zamknąć nakrętkami, wstawić do garnka, podgrzać do 90 ° C i
      w takiej temperaturze utrzymywać słoiki przez 35 min. Następnie wyjąć z wody,
      sprawdzić zamknięcie, ewentualnie dokręcić nakrętki. Słoiki ustawić dnem do
      góry i pozostawić do ostudzenia.

      GRUSZKI W CUKRZE OSMAŻANE SPOSOBEM FRANCUSKIM
      gruszki, cukier

      Wybieramy gruszki takie, które podczas gotowania nabierają różowej barwy
      (najlepsze są konferencje). Obieramy je, rozcinamy na połówki, wyrzucany
      pestki, gotujemy w wodzie z cukrem(2 łyżki na 1 litr) napół miękko, potem
      wyjmujemy na półmiski, aby ostygły Kiedy już będą zimne, oblewamy je czystym,
      klarownym syropem (1 kg cukru na 1 szklankę wody) i zostawiamy na pół godziny.
      Po tym czasie syrop zlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Układamy gruszki na
      blasze lub w żaroodpornym naczyniu i polewamy syropem. Nastawiamy piekarnik na
      180 st.C, a gdy się nagrzeje, wyłączamy i wstawiamy gruszki, nie zamykając
      drzwiczek. Gdy piekarnik zupełnie wystygnie, wyjmujemy gruszki, nastawiamy go
      znowu na 180 st.C. i powtarzamy wszystko, jak wyżej, aż pokryją się piękną,
      błyszczącą powłoką cukrową. Zimne zamykamy w słoikach.

      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
      • Gość: ala Momas IP: *.kwidzyn.mm.pl 09.08.06, 13:38
        Momas ale fajne przepisy ,część wykorzystam
        mam pytanie
        CHUTNEY WIŚNIOWY
        - 2 kg dojrzałych, czarnych, dużych wiśni
        - 20 dag suszonych daktyli
        - 2 pomarańcze
        - cytryna
        - mała papryczka chilli
        - 30 da

        co ma być te 30da?
        Iczy to kooniec orzepisu ,bo mam właśnie wiśnie ,daktyle ....
        Chętnie zrobię ten chutnej


        • momas Re: Momas 09.08.06, 13:43
          No nie zauważyłam,że urwało te chytneye...
          Poprawiam się:
          CHUTNEY WIŚNIOWY
          - 2 kg dojrzałych, czarnych, dużych wiśni
          - 20 dag suszonych daktyli
          - 2 pomarańcze
          - cytryna
          - mała papryczka chilli
          - 30 dag cebuli
          - 4-5 zabkow czosnku
          - kawałeczek świeżego imbiru
          - 100 ml octu winnego
          - 20 dag cukru
          - po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli.

          Wiśnie wydrylować, przekrawać na połówki, cebulę, czosnek i papryczkę bardzo
          drobno posiekać, daktyle pokroić w małe kawałki, wycisnąć do tego sok z cytryny
          i pomarańczy, starty imbir, przyprawy, ocet, zagotować, a po 20 - 30 minutach
          gotowania dodać cukier, gotować jeszcze z pół godzinki i gorący wlewać do
          słoików.

          CHUTNEY BOROWKOWY
          30 dag przesmazonych borowek, 2 lyzki czerw. wytrawnego wina, 2 lyzki startego
          chrzanu, 1
          gruszka, sok i skorka starta z cytryny i pomaranczy, pol lyzeczki imbiru

          Obrana gruszke pokroic i zmiksowac z chrzane, borowkami i winem, doprawic
          sokiem i skorka z cytryny i pomaranczy oraz imbirem. Schlodzic.Podawac do
          zimnych mies, pasztetow, drobiu w galarecie.

          CHUTNEY JABLKOWO-PAPRYKOWY
          po malym straku zoltej, czerwonej i zielonej papryki, 1/2 szkl. octu winnego, 2
          zmiazdzone zabki czosnku, 3 winne jablka, ok. 10 dag rodzynkow, 1/2 szkl.
          cukru, pol lyzeczki imbiru, 1/2 szkl. wody, sol

          Obrane jablka pokroic w kostke, wrzucic do rondla, wlac wode i rozgotowac na
          mus. Papryki sparzyc i zdjac skorke, oczyscic z nasion i pokroic w drobna
          kostke. Do musu jablkowego dodac ocet, papryke, czosnek, sparzone rodzynki,
          cukier, imbir i sol do smaku. Wszystko wymieszac i dusic kilka minut, potem
          wystudzic. Podawac do zimnych pieczeni...

          --
          Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
      • Gość: wini3 Re: gruszki do momas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 09:02
        Te gruszki są b. interesujące. Czy metodę można stosować np. do śliwek? Znajomi
        np. suszą śliwki, a następnie moczą w mocnym syropie, trochę obsuszają i
        przechowują w słoikach. Coś pysznego do przegryzania i jako dodatek do ciast i
        deserów. Ktoś tutaj niedawno pytał o kandyzowanie owoców - to właśnie to.
        • disarono Przetwory na zimę - proszę o pomoc:))) 11.08.06, 09:45
          Polecam jeszcze przepis na bardzo dobrą sałatkę paprykową

          2 kg papryki pokroić, posolić 2 garście soli
          8 cebul pokroić w talarki, posolić 2 garście
          zostawić na 3-4 godziny

          Zalewa:
          2 słoiczki koncentratu
          1 szkl. oleju
          1 szkl. octu
          1 szkl. cukru
          1 szkl. wody

          ziele angielskie, pieprz ziarnisty

          Zagotować zalewę, dodać paprykę i cebulę wszystko gotowac 10 minut.
          składać na gorąco w słoiki.

          Sałatka jest chrupiąca, ma słodko-kwaśny smak.


        • momas Re: gruszki do momas 11.08.06, 09:57
          Nie wiem. Robię tak gruszki i jabłka (nie wiem, jakie to są, mam w ogrodzie
          starą jabłonkę typu no name i jej owoców używam), Sliwek tak nie robiłam nigdy.
          Mozna zaeksperymentować, ale wg mnie trzeba wybrać mniej soczyste. I twarde.
          Gruszki jabłka śa dosyć twarde i taka obróbka cieplna nie spowoduje ich
          rozpaćkania. A co do śliwek.... hmmmm. Moze spróbuje.
          --
          Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • dziama3 wiesiołki 11.08.06, 19:51
      czyli ogórki w zalewie musztardowej (przepis mojej tesciowej)
      Ogórki obrać , pokroić na cztery części ,włożyć do słoików ,dać (jak kto lubi
      ostrzejszą wersję) czosnek ,koper, chrzan i zalać gorącą zalewą.

      Zalewa :
      - 5 szklanek wody
      - 1 szklanka cukru
      - 1 szklanka octu 6% lub 10 %
      - 3 łyżki soli
      - ziele angielskie
      - liście laurowe
      To wszystko zagotować i dodać 5 łyżek musztardy chrzanowej wcześniej
      rozpuszczonej z małą ilością tej zalewy.

      Po zalaniu gorącą zalewą ogórki pasteryzować od 5 do 10 minut.


      • Gość: AnkaK Pyszna sałatka IP: *.pl / *.enterpol.pl 12.08.06, 13:37
        3 kg ogórków pokroić w plastry(obrać ogórki)
        2 kg cebuli
        1 kg marchwi
        Zalewa:
        2 koncentraty pomidorowe( w słoiczkach)
        1 szklanka octu
        1 szklanka cukru

        Cebulę pokroić na ćwiartki.Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ogórki i
        cebulę posolić 2 łyżkami soli.Odczekać godzinę i dodać marchew.
        Na gotującą się zalewę wrzycić warzywa.Gotować 20 minut.
        Gorące nakładać do słoików.Nie pasteryzować.Mocno zakręcić.
      • momas Re: Przetwory na zimę - proszę o pomoc:)))) 16.08.06, 09:44
        Różne sałatki, niestety, z octem i cukrem...

        Z BURAKÓW
        2 kg buraków ćwq., 1 kg marchwi, 1 kg kwasnych jablek, 2 duze cebule
        zalewa: 2 szkl. octu winnego, 1,5 szkl. cukru, 2 szkl. wody, 3 liscie laurowe,
        8 ziaren ziela ang.,10 ziaren pieprzu, 2-3 lyzki soli

        Buraki ugotowac w lupinach,ostudzic i obrac. Marchew i buraki zetrzec na grube
        wiorki (np. w malakserze), cebule pokroic w polplasterki, jablka w slupki.
        Zagotowac zalewe, wlac do przygotowanych warzyw, wymieszac, przelozyc do
        sloikow, zamknac. Pasteryzowac 20 min.

        Z OGÓRKÓW
        5 kg ogorkow, 5 marchewek, 5 cebul, 5 zabkow czosnku, 3-4 lyzeczki soli
        zalewa: 1/2 szkl. octu 10%, 1 szkl. wody, 1/4 szkl. oleju, 1/2 szkl. cukru

        Ogorki obrac, pokroic w plasterki, posolic. Marchew zetrzec na tarce o duzych
        oczkach, czosnek drobno pokroic, cebule pokroic w kostke i posolic. Po 1 godz.
        odcisnac ogorki i cebule, wymieszac z reszta warzyw. Zagotowac zalewe. Wlozyc
        warzywa do goracej zalewy, wymieszac, przelozyc do sloikow, zamknac.
        Pasteryzowac kilka minut.

        Z KAPUSTY CZERWONEJ
        3 kg kapusty czerw.,1 kg jablek, 1 kg pomidorow, 0,5 kg cebuli
        zalewa: 1 szkl. octu 10%, 9 szkl. wody, kilka gozdzikow, 4 liscie l., 6 ziaren
        ziela ang., 6 lyzek cukru, 2 lyzki soli, olej slonecznikowy

        Kapuste poszatkowac i posypac plaska lyzka soli, cebule pokroic w plasterki,
        posypac lyzeczka soli, odstawic na 24 godz. Nastepnie warzywa odcisnac, zalac
        goraca zalewa i gotowac 45 min. Pomidory obrac, pokroic na czastki, jablka
        obrac i zetrzec na tarce. Pod koniec gotowania dodac do kapusty pomidory i
        jablka, chwile gotowac. Goraca salatke wlozyc do sloikow. Do kazdego wlac
        lyzeczke oleju, zamknac. Pasteryzowac 15-20 min.

        Z BIALEJ KAPUSTY
        2 kg kapusty b., 2 kg burakow, 40 dag cebuli
        zalewa: 1/2 szkl. oleju, 1 szkl. octu winnego, 3/4 szkl. cukru, 1/3 szkl. wody,
        2 lyzki soli

        Buraki ugotowac, obrac, zetrzec na tarce o duzych oczkach. Kapuste poszatkowac,
        ugotowac, odcedzic. Cebule pokroic w piorka. Wymieszac warzywa, dodac goraca
        zalewe, ponownie wymieszac. Przelozyc do sloikow, zamknac. Pasteryzowac 15 min.

        PAPRYKA CZERWONA LUB RÓŻNOKOLOROWA Z CEBULĄ
        1,5 kg papryki, 0,5-0,7 kg cebuli,
        zalewa: 20-30 dkg cukru, 0,5 l octu 10%, 0,5 l wody, 2 lyzki soli, liscie l.,
        ziele ang.

        Cebule pokroic w plastry, papryke w paski. Cebule i papryke (oddzielnie)
        posypac sola i odstawic na 24 godz. Odcisnac. Na wrzaca zalewe wrzucac
        wymieszana z cebula papryke, gotowac 2-3 min. Goraca wkladac do sloikow. Mozna
        chwile pasteryzowac.

        SALATKA Z CZERWONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW
        1 kg papryki,30 dag pomidorów, 20 dag cebuli, 3-4 zabki czosnku
        zalewa: 1,5 szkl. wody, 1/2 szkl. octu winnego 6%, po lyzeccze soli, cukru,
        gorczycy, pieprzu, ziela ang., 3-4 liscie l., 3-4 lyzki oleju

        Papryke zblanszowac, obrac ze skorki, pokroic w paski. Pomidory pokroic w
        osemki,cebule w plasterki.Warzywa i czosnek ulozyc w sloikach. Zagotowac zalewe
        z przyprawami, zalac salatke w sloikach. Na wierzch kazdego wlac po lyzce
        oleju, zamknac. Pasteryzowac 20 min.

        MIZERIA Z OGÓRKÓW PASTERYZOWANA
        1 kg ogorkow, 2 cebule, 4 zabki czosnku, 3-4 lyzki posiekanego koperku, 1/2
        szkl. wody, po lyzeczce soli, kwasku cytrynowego i pieprzu

        Ogorki i cebule pokroic w talarki, wymieszac z obranym czosnkiem i koprem,
        wlozyc do sloikow. Zagotowac wode, wymieszac z sola, kwaskiem i pieprzem. Zalac
        ogorki, zamknac, pasteryzowac 20 min.

        SAŁATKA WIELOSKŁADNIKOWA
        po 1 kg: buraków, marchwi, kapusty bialej, cebuli, czerwonych pomidorow
        zalewa: 6 szkl. wody, 2 szkl. octu 10%, 2 szkl. cukru, 2 lyzki soli, 2-3 liscie
        l., kilka ziaren ziela ang.

        Buraki i marchew zetrzec na tarce o grubych oczkach. Kapuste poszatkowac,
        cebule i pomidory pokroic w plastry. Zagotowac zalewe. Do gotujacej sie zalewy
        wrzucic buraki i gotowac ok. 15 min., nastepnie wrzucic marchew i cebule i
        gotowac 10 min., nastepnie kapuste i gotowac kolejne 10 min., na koniec
        pomidory i gotowac 5 min.
        Wszystko wymieszac i gorace wkladac do sloikow.

        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • aluniaaa Buraczki 16.08.06, 18:43
      Buraczki

      3kg burakow
      1 lyzka soli
      3/4 szk octu (10%)
      1 1/4 szkl wody
      3 listka laurowe
      4 ziela ang.
      1 duza cebula
      2 male zabki czosnku
      4 male gozdziki

      Buraki ugotowac iobraz zaraz po ugotowaniu,cieple zetrzec na tarce z grubymi
      oczkami. Dodac pokrojona w kostke cebule, wicisniety czosnek i gozdziki.

      Ocet,wode,sol, listki lauroe i ziela agn zagotowac i wystudzone dodac do
      burakow. Wszystko wymieszac i odstawic na 12h.

      Nalozyc do sloikow,zagotowac sloiczki i zajadac ze smakiem jesienia alba zima:)

      --
      Ala
    • aluniaaa Ogórki po żydowsku 16.08.06, 18:44
      Ogorki po zydowsku

      4kg ogorkow
      2 szkl octu
      11/2 szkl cukru
      4-5 lyzek miodu sztucznego
      1/2 kg cebuli
      2 marchwie

      ogorki pokroic w cienkie platrsy,marchew zetrzec na tarce z grubymi oczkami,
      dodac pieprz,ziele agnielskie,koper,gorczyce, cebule pokrojona w cienkei
      talarki,posolic i odstawic na 24h

      Po 24h wydusic z soli,wlozyc do garnka,gdzie wczesniej rozpuscilismy miod,cukier
      i ocet. Trzymac na ogniu az dostana zloty kolor.

      Powkladac do sloikow i gotowac ok. 15-20 min.
      --
      Ala
    • aluniaaa kiwi z papryką 16.08.06, 18:44
      Składniki:

      1 kg Kiwi
      3 czerwone papryki
      Sok z jednej cytryny
      1 litr octu
      6 łyżek miodu
      25 dag cukru
      Łyżka ziareń pieprzu
      2 Łyżeczki jałowca
      Łyżeczka ziela angielskiego
      Łyżka soli

      Wykonanie:

      Kiwi obrac, pokroić na kawałki. Włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny,
      wymieszać, odstawić na 15 min. Papryki umyć, oczyszczyć z pestek, pokroić w
      paski, posypać solą, odstawić na 15 min. Do garnka wlać ocet, dodac miód cukier
      i przyprawy gotować na dużym ogniu 10 min., aż sos lekko odparuje. Papryke
      opłukac, włożyc do syropu, gotować na małym ogniu, 5 min. Dodac kiwi gotować
      jeszcze 5 min. Kiwi i paprykę wkładać do słoików, a syrop który pozostał w
      garnku gotowac jeszcze ok. 10min. aż nieco odparuje. Wżącym syropem zalać kiwi z
      papryką. Słoiki gotować chwile


      --
      Ala
    • aluniaaa pikantne ogórki 16.08.06, 18:45
      Pikantne ogorki

      2kg ogorkow
      2 garscie soli
      3 glowki czosnku
      3 lyzeczki chilli
      12 lyzek oleju
      2/3 butelki octu 500ml
      2 szk cukru - mozna mniej

      Ogroki pokroic w grube plastry i wlozyc do duzego sloika i zasypac sola (ja
      wlozylam do garnka)
      Po 12h odlac wode,wydusic czosnek i dodac do ogorkow,dodac chilli i wymieszac.

      Zagotowac olej i goracym zalac ogorki,zagotowac ocet z cukrem i tez zalac.

      Ogorki sa dobre jak opadna na dno sloika.
      Mozna zajadac po kilku dniach lub wlozyc do sloiczkow,zagotowac i zajadac sie
      nimi w zimne jesienno-zimowe dni.
      --
      Ala
      • momas Re: Przetwory na zimę - proszę o pomoc:)))) 13.09.06, 10:53
        No fakt, biję się w pierś, za niepodanie źródła. Pisałam kiedyś,przy okazji
        chłodników że moje przepisy (te co mam wklepane w komputer)pochodzą z różnych
        stron internetowych.
        Także na chutney'e. ale nie tylko z Czarnej Oliwki - tam także podawano
        przepisy z różnych stron internetowych.
        Za niedopatrzenie - przepraszam.

        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka