co mozna zrobic z pora?oprocz surowek. Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • kiedyś czytałam o jakiś zapiekankach z porem, jeśli znajdę jakiś przepis z tym
    warzywem to chętnie Ci podrzuce :) pozdrawiam.
  • Zapiec pod beszamelem;
    nadziac nim kurzą pierś;
    zrobić tartę...
    a.s.o.
    --
    Mój Gutek :D
  • W Hiszpanii, dosyc popularnym daniem jest tzw purrusalda, zupa/potrawka na
    bazie porow. Podam przepis na purrusalde bardziej w stylu gestej zupy a nie ta
    tradycyjnie przygotowywanej z suszonym morszczukiem. Przygotowuje to danie
    dosyc czesto.

    Skladniki:

    3 dorodne pory (z czescia biala i zielona);
    2-3 ziemniaki do gotowania (nie smazenia);
    3-4 marchewki sredniej wielkosci;
    2 zabki czosnku;
    olej z oliwek;
    sol

    Przygotowanie:

    posiekac czosnek nie zapominajac o usunieciu "rdzenia". Pory umyc dokladnie
    usuwajac wszystkie nieczystosci (ziemia). Pokroic pory w plasterki (krazki) nie
    grubsze niz 2 milimetry (bedzie ich duzo). Ziemniaki pokroic w czesci 2-3
    centymetrowe ale w specialny sposob. Nalezy nadkroic ziemniak 1 cm i potem
    robiac dzwignie nozem, zlamac czesc odcinana. Chodzi o to, zeby ziemniak mial
    sciany nie ciete tylko lamane co powoduje lapsza penetracje wody y lepszy smak.
    Gotuje sie tez lepiej w calej objetosci i nie tylko powierzchownie. Marchewke
    pokroic (po obraniu) na plasterki 2 milimetrowe.

    Wlac 2-3 lyzki oleju na dno garnka (może byc garnek w ktorym przygotowujemy
    zupy). Wlozyc posiekany czosnek. Zesmazyc dajac czosnkowi zloty kolor. Wlozyc
    pokrojone pory, ziemniaki i marchew. Podsmazyc chwile (1 minute) mieszajac
    wszystko. Wlac wode tak, aby wszystkie skladniki byly przykryte (1 cm powyzej
    poziomu warzyw). Dodac plaska lyzke drobnej soli lub 1 lyzke Vegety (Vegeta
    jest w tym przypadku lepsza).

    Gotowac na wolnym ogniu okolo 20-30 minut. Garnek ma byc bez przykrywki. Chodzi
    o wyparowanie charakterystycznego, cebulowego zapachu porow. Wskaznikiem
    momentu do zestawienia z ognia jest twardosc ziemniakow. Maja byc miekkie ale
    nie rozgotowane. Na koniec dodac 2-3 lyzki stolowe oleju z oliwek (virgen z
    pierwszego tloczenia). Wymieszac dokladnie. Odstawic 20-30 minut (purrusalda
    bedzie sie "wiazac" tzn. wszystkie skladniki beda sie "penetrowaly" i beda
    stanowic jedna calosc (cos w stylu sosu)). Pomieszac szybko i gwaltownie
    calosc. Ta purrusalda (zupa) zgestnieje (ziemniaki powierzchownie sie
    rozpuszcza).

    Gotowe.

    Podawac w polmisku do zupy. Mozna poproszyc posiekana natka z pietruszki
    (wskazane). Jesli ktos chce bardziej "ciekla" forme, nalezy dodac troche wody
    (przegotowanej) i doprawic sola. Doskonale.
    ...
  • Tak tak: zblanszowac, owinac w plastry szynki i zapiec pod beszamelem. Idealna
    przegryzka na deszczowe wieczory.
    --
    I oczywiście zjawiła się Buka. Przyszła otoczona chmurą mgły jak czyjeś
    nieczyste sumienie i wyszła na brzeg.
  • Gość: kabushka IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 11.08.06, 07:23
    Ostatnio zrobilam pyszna zapiekanke z ciasta filo ze szpinakiem i porami.
    Trzeba na bulionie poddusic cebule razem z porami, a kiedy te zmiekna dorzucic
    na moment szpinak. Dobrze osaczyc na sitku. Piekarnik nagrzac do 200 stopni.
    Mase warzywna przyprawic sola, pieprzem, oregano, dodac jajko i bialy ser (jaki
    chcesz - moze to byc ricotta, feta czy zwykly poltlusty). Forme natluscic,
    wylozyc platami filo i nalozyc troche nadzienia - powtorzyc dwa, trzy razy;
    zalezy, ile masz farszu. Piec okolo 30 minut na zloto. Fajnie smakuje z salatka
    z pomidorow.
    Z tym samym farszem mozesz zrobic lasagne czy nadziac nim nalesniki.
    Pzdrawiam!
  • Gość: Mia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.08.06, 09:44
    Zupe serowa

    0,5 kg mielonego (pol na pol)
    1 kg porow
    2 kostki rosolowe
    2 opakowania sera topionego smietanowego (po 100 g)
    1 opakowanie sera topionego zioloweg (100 g)
    jedno opakowanie smietany kwasnej
    pietruszka do posypania

    Mieso przysmazyc na 3 lyzkach oliwy, dodac pokrojone w ok. 2cm plastry pory.
    Podusic razem ok. 10 minut. zalac woda (ok. 10 cm nad porami), gdy zacznie sie
    gotowac dodac kostki rosolowe, sery topione. Gotowac razem ok. 20 Minut.
    Doprawic do smaku sola i pieprzem. Mozna dodac kwasna smietane. Posypac
    pietruszka i podawac z bagietka lub chlebem.

    Zupa ta jest "troche" tuczaca ale bardzo smaczna.
    Smacznego
    sol, pieprz
  • Możesz zrobić zupę-krem
    Na maśle trzeba przesmażyć pory pokrojone w krążki, potem zalać bulionem i dodać
    liść laurowy, sól i pieprz. Ugotować aż będą miękkie i zmiksować. Podaje się tą
    zupę z małymi grzankami z bułki, albo z groszkiem ptysiowym.

  • Całego pora się kroi?Razem z zieloną łodygą czy tylko do momentu skończenia się
    możliwosci krojenia w krążki?
    --
    Jeśli szukasz przy stole jedzenia i nie możesz go znaleźć to widocznie Ty nim
    jesteś...
  • Gość: leda10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 17:25
  • Gość: dada IP: *.elsat.net.pl 11.08.06, 20:56
    schab w porach.Jak znajdę przepis to podam.
  • ba_nita:
    .. dokladnie tak. Kroi sie calego pora ... tez czesc zielona. Warunkiem udania
    sie tego dania jest wlasnie krojenie bardzo cienkich plasterkow (1,5 - 2 mm).
    Ja nie dodaje do tego nic wiecej uzyskujac potrawe bardzo dietetyczna.
    NIezaleznie od tego, mozna dodac rozkruszonego suszonego dorsza.

    leda10:
    ... w hiszpanskim por nazywa sie puerro stad potrawa "purrusalda". W jezyku
    baskijskim (hiszp. euskera i bask. euzkara), por nazywa sie porro stad nazwa
    potrawy "porrosalda". Na bazie tego, podales nazwe w jezyku baskijskim i nie w
    hiszpanskim.

    Z drugiej strony, idea nie jst zla. Moze byc to polska nazwa tego dania.

    ...

  • ja z porem duszę kurczaka albo kaczkę. moja mama używa zamiast cebuli do śledzi.
  • Mala corekcja po konsultacji z corka (zna j. baskijski):

    W jezyku baskijskim (hiszp. euskera i bask. euzkara), por nazywa sie porru stad
    nazwa potrawy "porrusalda".
  • Własnie gotuję: zupa-krem z zielonego groszku i dużo skrojonego pora.Nieco
    pomidorów dla dosmaczenia. Grzanki.
    --
    "Mądrej głowie dość dwie słowie".
    Przepisy kulinarne są dłuższe.
  • ups - za szybko Enter

    Pokroić białe części pora w krążki grubości 1/2 cm .
    Wyłożyć na patelnię z rozgrzanym masłem , posolić , popieprzyć ,
    przyktyć pokrywką i dusić do miękkości .
    Podawać na ciepło .
  • Na skutek kilku pytan ktore otrzymalem zwiazanych z wykonaniem purrusaldy, w
    dziale Galeria potraw zamiescilem kilka fotografi pokazujacych poszczegolne
    fazy jej przygotowania.

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=46865215&a=46865215
  • pyszny dodatk do zup - na oliwie z oliwek podduszasz przez 3 minuty pokrojonego
    pora, i to dodajesz do zupy. calkowicie zmienia smak

    ja robie rosol, potem dodaje do tego tego pora, troche bialej fasoli, a mieso z
    kurczaka w zupie kroje na male kawalki, tak ze robi sie z tego calkiem gesta
    zupa.
    --
    "Life is not fair. Get used to it" - Bill Gates
  • Gość: hypnosa IP: 195.136.144.* 15.08.06, 16:39
    A ja robię piersi kurczaka w porach. Kroimy pierś i podsmażamy, do tego dużą
    ilość pora drobno pokrojonego. dusimy pod przykryciem i posypujemy dużą ilością
    przyprawy curry. Na koniec dodjemy małą śmietanę. Pycha z ryżem.
  • Gość: Wanda IP: 87.65.128.* 15.08.06, 18:54
    Purée z pora i z ziemniakow / specjalnosc z kuchni belgijskiej /.
    Purée z ziemniakow mieszamy z purée z porow w propoprcji pol na pol.
    Purée z porow:
    Biale czesci pora kroi sie w talarki, podsmaza na margarynie, dodaje troche
    wody i dusi sie ok. 20 min. Gdy woda wyparuje dodac smietane zagotowac.
    Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Wszystko zmiksowac i polaczyc z
    purée ziemniaczanym.
    Podawac do smazonej kielbasy, kotletow i in.
  • Gość: mada IP: *.widzew.net / *.widzew.net 15.08.06, 19:45
    Faktycznie, tarta z porami, po prostu rewelacja.
    Jutro kupuje pory...
  • Gość: szwedka_kredka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 20:34
    Jest fany przepis w "Francuzki nie tyją", do którego się przymierzam.
    Pory są moczopędne - 3 kilogramy w weekend ;)
    Nie wiem, czy na tym forum ktoś będzie zainteresowany ;D, jeśli tak - przepiszę
    z ksążki.
  • jak możesz to napisz jak tą zupę przygotować

    dziękuję i pozdrawiam
  • Najpierw o porach z książki "Franzuzki nie tyją": "Pory są łagodnie moczopędne
    i niskokaloryczne, ale bardzo odżywcze. 48 godzin na zupie z porów zapewni
    natychmiastowe skutki i popchnie organizm do reformy".

    MAGICZNA ZUPA Z PORÓW
    (przepis francuskiego lekarza)

    Składniki: 1 kg porów

    Oczyścić pory i dobrze opłukać z piasku i ziemi. Odciąć zielone końce,
    zostawiając białe części w całości oraz trochę zielonego. Włożyć pory do dużego
    garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu bez
    przykrycia przez 20 do 30 minut. Zlać wywar i zachować. Przełożyć pory do miski.

    Wywar należy pić (podgrzany lub w temperaturze pokojowej), co 2 lub 3 godziny
    po pół szklanki. Jako posiłek albo dla zaspokojenia głodu zjadamy same pory,
    skropione kilkoma kroplami oliwy extra vergine i sokiem z cytyrny. Doprawić
    oszczędnie solą i pieprzem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki.
    Przez sobotę i niedzielę to jedyny posiłek - aż do niedzielnego popołudniowego
    obiadu. Można zjeść na obiad mały kawałek ryby lub mięsa (10-15 deko - nie
    przesadzać jednak z ważeniem!) z dwoma warzywami gotowanymi na parze z odrobiną
    masła lub oliwy, i jakiś owoc.

    Tyle książka.

    Ja od siebie dodam, że już bym wytrwała cały weekend na tej zupie i porach, i
    chyba bez oliwy - coś w rodzaju weekendowego oczyszczania.

    Pozdrowienia :)
  • przepraszam, w książce nie jest nigdze napisane, że chudnie się 3 kg,
    zadziałała moja wyobraźnia ;)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.