• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

co mozna zrobic z pora?oprocz surowek. Dodaj do ulubionych

  • IP: *.asta-net.com.pl 10.08.06, 23:01
    Zaawansowany formularz
    • 10.08.06, 23:57
      kiedyś czytałam o jakiś zapiekankach z porem, jeśli znajdę jakiś przepis z tym
      warzywem to chętnie Ci podrzuce :) pozdrawiam.
    • 10.08.06, 23:59
      Zapiec pod beszamelem;
      nadziac nim kurzą pierś;
      zrobić tartę...
      a.s.o.
      --
      Mój Gutek :D
      • 11.08.06, 01:40
        Tak tak: zblanszowac, owinac w plastry szynki i zapiec pod beszamelem. Idealna
        przegryzka na deszczowe wieczory.
        --
        I oczywiście zjawiła się Buka. Przyszła otoczona chmurą mgły jak czyjeś
        nieczyste sumienie i wyszła na brzeg.
      • Gość: mada IP: *.widzew.net / *.widzew.net 15.08.06, 19:45
        Faktycznie, tarta z porami, po prostu rewelacja.
        Jutro kupuje pory...
    • 11.08.06, 00:03
      W Hiszpanii, dosyc popularnym daniem jest tzw purrusalda, zupa/potrawka na
      bazie porow. Podam przepis na purrusalde bardziej w stylu gestej zupy a nie ta
      tradycyjnie przygotowywanej z suszonym morszczukiem. Przygotowuje to danie
      dosyc czesto.

      Skladniki:

      3 dorodne pory (z czescia biala i zielona);
      2-3 ziemniaki do gotowania (nie smazenia);
      3-4 marchewki sredniej wielkosci;
      2 zabki czosnku;
      olej z oliwek;
      sol

      Przygotowanie:

      posiekac czosnek nie zapominajac o usunieciu "rdzenia". Pory umyc dokladnie
      usuwajac wszystkie nieczystosci (ziemia). Pokroic pory w plasterki (krazki) nie
      grubsze niz 2 milimetry (bedzie ich duzo). Ziemniaki pokroic w czesci 2-3
      centymetrowe ale w specialny sposob. Nalezy nadkroic ziemniak 1 cm i potem
      robiac dzwignie nozem, zlamac czesc odcinana. Chodzi o to, zeby ziemniak mial
      sciany nie ciete tylko lamane co powoduje lapsza penetracje wody y lepszy smak.
      Gotuje sie tez lepiej w calej objetosci i nie tylko powierzchownie. Marchewke
      pokroic (po obraniu) na plasterki 2 milimetrowe.

      Wlac 2-3 lyzki oleju na dno garnka (może byc garnek w ktorym przygotowujemy
      zupy). Wlozyc posiekany czosnek. Zesmazyc dajac czosnkowi zloty kolor. Wlozyc
      pokrojone pory, ziemniaki i marchew. Podsmazyc chwile (1 minute) mieszajac
      wszystko. Wlac wode tak, aby wszystkie skladniki byly przykryte (1 cm powyzej
      poziomu warzyw). Dodac plaska lyzke drobnej soli lub 1 lyzke Vegety (Vegeta
      jest w tym przypadku lepsza).

      Gotowac na wolnym ogniu okolo 20-30 minut. Garnek ma byc bez przykrywki. Chodzi
      o wyparowanie charakterystycznego, cebulowego zapachu porow. Wskaznikiem
      momentu do zestawienia z ognia jest twardosc ziemniakow. Maja byc miekkie ale
      nie rozgotowane. Na koniec dodac 2-3 lyzki stolowe oleju z oliwek (virgen z
      pierwszego tloczenia). Wymieszac dokladnie. Odstawic 20-30 minut (purrusalda
      bedzie sie "wiazac" tzn. wszystkie skladniki beda sie "penetrowaly" i beda
      stanowic jedna calosc (cos w stylu sosu)). Pomieszac szybko i gwaltownie
      calosc. Ta purrusalda (zupa) zgestnieje (ziemniaki powierzchownie sie
      rozpuszcza).

      Gotowe.

      Podawac w polmisku do zupy. Mozna poproszyc posiekana natka z pietruszki
      (wskazane). Jesli ktos chce bardziej "ciekla" forme, nalezy dodac troche wody
      (przegotowanej) i doprawic sola. Doskonale.
      ...
      • 11.08.06, 14:01
        Całego pora się kroi?Razem z zieloną łodygą czy tylko do momentu skończenia się
        możliwosci krojenia w krążki?
        --
        Jeśli szukasz przy stole jedzenia i nie możesz go znaleźć to widocznie Ty nim
        jesteś...
      • Gość: leda10 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 17:25
        • 11.08.06, 22:24
          ba_nita:
          .. dokladnie tak. Kroi sie calego pora ... tez czesc zielona. Warunkiem udania
          sie tego dania jest wlasnie krojenie bardzo cienkich plasterkow (1,5 - 2 mm).
          Ja nie dodaje do tego nic wiecej uzyskujac potrawe bardzo dietetyczna.
          NIezaleznie od tego, mozna dodac rozkruszonego suszonego dorsza.

          leda10:
          ... w hiszpanskim por nazywa sie puerro stad potrawa "purrusalda". W jezyku
          baskijskim (hiszp. euskera i bask. euzkara), por nazywa sie porro stad nazwa
          potrawy "porrosalda". Na bazie tego, podales nazwe w jezyku baskijskim i nie w
          hiszpanskim.

          Z drugiej strony, idea nie jst zla. Moze byc to polska nazwa tego dania.

          ...

          • 12.08.06, 00:28
            Mala corekcja po konsultacji z corka (zna j. baskijski):

            W jezyku baskijskim (hiszp. euskera i bask. euzkara), por nazywa sie porru stad
            nazwa potrawy "porrusalda".
    • 11.08.06, 00:18
    • Gość: kabushka IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 11.08.06, 07:23
      Ostatnio zrobilam pyszna zapiekanke z ciasta filo ze szpinakiem i porami.
      Trzeba na bulionie poddusic cebule razem z porami, a kiedy te zmiekna dorzucic
      na moment szpinak. Dobrze osaczyc na sitku. Piekarnik nagrzac do 200 stopni.
      Mase warzywna przyprawic sola, pieprzem, oregano, dodac jajko i bialy ser (jaki
      chcesz - moze to byc ricotta, feta czy zwykly poltlusty). Forme natluscic,
      wylozyc platami filo i nalozyc troche nadzienia - powtorzyc dwa, trzy razy;
      zalezy, ile masz farszu. Piec okolo 30 minut na zloto. Fajnie smakuje z salatka
      z pomidorow.
      Z tym samym farszem mozesz zrobic lasagne czy nadziac nim nalesniki.
      Pzdrawiam!
    • Gość: Mia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.08.06, 09:44
      Zupe serowa

      0,5 kg mielonego (pol na pol)
      1 kg porow
      2 kostki rosolowe
      2 opakowania sera topionego smietanowego (po 100 g)
      1 opakowanie sera topionego zioloweg (100 g)
      jedno opakowanie smietany kwasnej
      pietruszka do posypania

      Mieso przysmazyc na 3 lyzkach oliwy, dodac pokrojone w ok. 2cm plastry pory.
      Podusic razem ok. 10 minut. zalac woda (ok. 10 cm nad porami), gdy zacznie sie
      gotowac dodac kostki rosolowe, sery topione. Gotowac razem ok. 20 Minut.
      Doprawic do smaku sola i pieprzem. Mozna dodac kwasna smietane. Posypac
      pietruszka i podawac z bagietka lub chlebem.

      Zupa ta jest "troche" tuczaca ale bardzo smaczna.
      Smacznego
      sol, pieprz
    • 11.08.06, 10:04
    • 11.08.06, 10:11
      Możesz zrobić zupę-krem
      Na maśle trzeba przesmażyć pory pokrojone w krążki, potem zalać bulionem i dodać
      liść laurowy, sól i pieprz. Ugotować aż będą miękkie i zmiksować. Podaje się tą
      zupę z małymi grzankami z bułki, albo z groszkiem ptysiowym.

    • Gość: dada IP: *.elsat.net.pl 11.08.06, 20:56
      schab w porach.Jak znajdę przepis to podam.
    • 11.08.06, 22:32
      ja z porem duszę kurczaka albo kaczkę. moja mama używa zamiast cebuli do śledzi.
    • 12.08.06, 01:30
      Własnie gotuję: zupa-krem z zielonego groszku i dużo skrojonego pora.Nieco
      pomidorów dla dosmaczenia. Grzanki.
      --
      "Mądrej głowie dość dwie słowie".
      Przepisy kulinarne są dłuższe.
    • 12.08.06, 17:43
      • 12.08.06, 17:49
        ups - za szybko Enter

        Pokroić białe części pora w krążki grubości 1/2 cm .
        Wyłożyć na patelnię z rozgrzanym masłem , posolić , popieprzyć ,
        przyktyć pokrywką i dusić do miękkości .
        Podawać na ciepło .
    • 15.08.06, 00:26
      Na skutek kilku pytan ktore otrzymalem zwiazanych z wykonaniem purrusaldy, w
      dziale Galeria potraw zamiescilem kilka fotografi pokazujacych poszczegolne
      fazy jej przygotowania.

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=46865215&a=46865215
    • 15.08.06, 14:51
      pyszny dodatk do zup - na oliwie z oliwek podduszasz przez 3 minuty pokrojonego
      pora, i to dodajesz do zupy. calkowicie zmienia smak

      ja robie rosol, potem dodaje do tego tego pora, troche bialej fasoli, a mieso z
      kurczaka w zupie kroje na male kawalki, tak ze robi sie z tego calkiem gesta
      zupa.
      --
      "Life is not fair. Get used to it" - Bill Gates
    • Gość: hypnosa IP: 195.136.144.* 15.08.06, 16:39
      A ja robię piersi kurczaka w porach. Kroimy pierś i podsmażamy, do tego dużą
      ilość pora drobno pokrojonego. dusimy pod przykryciem i posypujemy dużą ilością
      przyprawy curry. Na koniec dodjemy małą śmietanę. Pycha z ryżem.
      • Gość: Wanda IP: 87.65.128.* 15.08.06, 18:54
        Purée z pora i z ziemniakow / specjalnosc z kuchni belgijskiej /.
        Purée z ziemniakow mieszamy z purée z porow w propoprcji pol na pol.
        Purée z porow:
        Biale czesci pora kroi sie w talarki, podsmaza na margarynie, dodaje troche
        wody i dusi sie ok. 20 min. Gdy woda wyparuje dodac smietane zagotowac.
        Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Wszystko zmiksowac i polaczyc z
        purée ziemniaczanym.
        Podawac do smazonej kielbasy, kotletow i in.
    • Gość: szwedka_kredka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 20:34
      Jest fany przepis w "Francuzki nie tyją", do którego się przymierzam.
      Pory są moczopędne - 3 kilogramy w weekend ;)
      Nie wiem, czy na tym forum ktoś będzie zainteresowany ;D, jeśli tak - przepiszę
      z ksążki.
      • 16.08.06, 08:36
        jak możesz to napisz jak tą zupę przygotować

        dziękuję i pozdrawiam
        • 16.08.06, 11:15
          Najpierw o porach z książki "Franzuzki nie tyją": "Pory są łagodnie moczopędne
          i niskokaloryczne, ale bardzo odżywcze. 48 godzin na zupie z porów zapewni
          natychmiastowe skutki i popchnie organizm do reformy".

          MAGICZNA ZUPA Z PORÓW
          (przepis francuskiego lekarza)

          Składniki: 1 kg porów

          Oczyścić pory i dobrze opłukać z piasku i ziemi. Odciąć zielone końce,
          zostawiając białe części w całości oraz trochę zielonego. Włożyć pory do dużego
          garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu bez
          przykrycia przez 20 do 30 minut. Zlać wywar i zachować. Przełożyć pory do miski.

          Wywar należy pić (podgrzany lub w temperaturze pokojowej), co 2 lub 3 godziny
          po pół szklanki. Jako posiłek albo dla zaspokojenia głodu zjadamy same pory,
          skropione kilkoma kroplami oliwy extra vergine i sokiem z cytyrny. Doprawić
          oszczędnie solą i pieprzem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki.
          Przez sobotę i niedzielę to jedyny posiłek - aż do niedzielnego popołudniowego
          obiadu. Można zjeść na obiad mały kawałek ryby lub mięsa (10-15 deko - nie
          przesadzać jednak z ważeniem!) z dwoma warzywami gotowanymi na parze z odrobiną
          masła lub oliwy, i jakiś owoc.

          Tyle książka.

          Ja od siebie dodam, że już bym wytrwała cały weekend na tej zupie i porach, i
          chyba bez oliwy - coś w rodzaju weekendowego oczyszczania.

          Pozdrowienia :)
          • 16.08.06, 11:27
            przepraszam, w książce nie jest nigdze napisane, że chudnie się 3 kg,
            zadziałała moja wyobraźnia ;)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.