mrożone "kostki" z mintaja Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • ...czy innej ryby - nie umywa się "toto" do świeżych ryb, ale tak się
    złożyło, że mam tego trochę w zamrażalniku i nie wiem, jak to przyrządzić,
    żeby było dobre. Usmażyć? Udusić? Zemleć? Wycieka z tego po rozmrożeniu masę
    wody, mięso robi się takie wiórowate i bez smaku....A może po prostu oddać
    kotom? :))
    Może ktoś ma jakieś sprawdzone przepisy, pls
    • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 18.02.03, 15:49
      fakt, te kostki s a paskudne. Ale skoro juz je masz..... sprobuj tak:
      1. Ryba w jarzynach: - 1 kg filetów z ryby (mintaja, dorsza)
      - 5 marchewek
      - 6 ziemniaków
      - 1 cebula
      - sok z cytryny
      - natka pietruszki
      - 2 łyżki masła
      - sól
      - biały mielony pieprz

      Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem,
      odstawić w chłodne miejsce na godzinę,
      ugotować w małej ilości osolonej wody, osączyć,
      marchewki oskrobać, umyć, pokroić w słupki, ugotować,
      ziemniaki obrać, pokroić, upiec albo usmażyć,
      pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle,
      jarzyny i ziemniaki ułożyć na półmisku, położyć na nich rybę,
      polać cebulką z masłem, posypać posiekaną natką pietruszki
      2.Ryba z cukinia: Składniki:
      - 1 kg filetów z ryby (mogą być filety mrożone: dorsz, mintaj, halibut)
      - 1 młoda cukinia
      - 2 pomidory
      - 2 cebule
      - 3 łyżki oliwek nadziewanych papryką
      - sól
      - pieprz
      - 3 łyżki oleju

      Cebulę obrać z łupin, pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać
      pokrojoną na kawałki cukinię (młodej cukinii nie obierać) i pokrojone w plastry
      pomidory, oprószyć solą i pieprzem,
      na warzywach ułożyć pokrojoną na kawałki rybę, przyprawić do smaku solą i
      pieprzem, skropić resztą oleju, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 15 min,
      posypać pokrojonymi oliwkami.
      3.Kotlety rybne:- 60 dag filetów rybnych (np. z dorsza, mintaja)
      - 1 kostka rosołowa
      - 2 cebule
      - 1 marchewka
      - pęczek szczypiorku
      - 1 kajzerka
      - 10 pieczarek
      - sól
      - biały pieprz
      - 2 jajka
      - tarta bułka
      - olej

      Marchewkę obrać, opłukać, wrzucić do 1,5 l zimnej wody, zagotować,
      dodać kostkę rosołową, gotować 10 minut,
      włożyć filety rybne i cebule,
      po 2 minutach wyjąć cebule, a po 10 minutach rybę,
      rybę rozgnieść widelcem, wymieszać z drobno posiekaną cebulą,
      dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, posiekany szczypiorek i 1 jajko,
      dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem,
      z masy formować średniej wielkości kulki, panierować w roztrzepanym jajku i
      tartej bułce,
      smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 18.02.03, 16:16
      ...mozesz po prostu sumazyc, obsypana maka rybe na b goracej oliwie. Musi byc
      dobrze osuszona, inaczejs ie rozpadnie.
    • Mintajowe kostki trzeba rozmrozić i pokroić w jeszcze mniejszą kostkę (ale nie
      drobną).

      Ciasto: pół szklanki mąki, pół szklanki mleka, pół szklanki śmietany albo
      jogurtu, 2 jajka, szczypta soli. Wymieszać mąkę z mlekiem i śmietaną (ew.
      jogurtem) i z 2 żółtkami. Odstaw na 15-20 minut. Ubij na sztywno pianę z
      białek i dodaj do ciasta.

      Pokrojonego mintaja osuszyć w ręcznikach papierowych bardzo dokładnie. Na
      patelnię wlej olej do smażenia (ten z pestek winogron jest najlepszy, bo nie
      pryska) - musi go być sporo - do wysokości co najmniej 1 cm. Dobrze rozgrzej
      tłuszcz. Zanurzaj kawałki ryby w cieście i wrzucaj na patelnię. Smaż na złoto.
      To chyba najlepsza rzecz jaką można z mintajowej kostki wyczarować :)
      • hania_76 napisała:

        > Pokrojonego mintaja osuszyć w ręcznikach papierowych bardzo dokładnie. Na
        > patelnię wlej olej do smażenia (ten z pestek winogron jest najlepszy, bo nie
        > pryska) - musi go być sporo - do wysokości co najmniej 1 cm. Dobrze rozgrzej
        > tłuszcz. Zanurzaj kawałki ryby w cieście i wrzucaj na patelnię. Smaż na
        > złoto.
        > To chyba najlepsza rzecz jaką można z mintajowej kostki wyczarować :)

        w taki dokładnie sposób nie robiłam (ale spróbuję :)), ale faktycznie, olej z
        pestek winogron jest najlepszy, jeśli smażyć kostkę to tylko na nim - można
        wtedy nawet wyczuć, że toto było kiedyś całkiem smaczną rybą ;)
    • Gość: kiwi IP: *.chello.pl 19.02.03, 08:40
      Na patelnię oliwa; niewiele, mały gaz.
      Na to drobno pokrojona cebula; LEKKO posolić, udusić.
      Gdy gotowa, dodać rybę zamrozoną, skropić sosem sojowym, przykryć.
      odkryć, rozdrobnić rybę, dodać biały pieprz mielony lub zielony pieprz w
      ziarenkach, koper, ew. trochę świeżej bazylii. Błyskawicznie wymieszać,
      przykryć i natychmiast wyłączyć gaz.
      Po trzech-pięciu minutach podawać z ryżem i sałatą z winegretem.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.