Dodaj do ulubionych

mrożone "kostki" z mintaja

18.02.03, 15:22
...czy innej ryby - nie umywa się "toto" do świeżych ryb, ale tak się
złożyło, że mam tego trochę w zamrażalniku i nie wiem, jak to przyrządzić,
żeby było dobre. Usmażyć? Udusić? Zemleć? Wycieka z tego po rozmrożeniu masę
wody, mięso robi się takie wiórowate i bez smaku....A może po prostu oddać
kotom? :))
Może ktoś ma jakieś sprawdzone przepisy, pls
Edytor zaawansowany
  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 18.02.03, 15:49
    fakt, te kostki s a paskudne. Ale skoro juz je masz..... sprobuj tak:
    1. Ryba w jarzynach: - 1 kg filetów z ryby (mintaja, dorsza)
    - 5 marchewek
    - 6 ziemniaków
    - 1 cebula
    - sok z cytryny
    - natka pietruszki
    - 2 łyżki masła
    - sól
    - biały mielony pieprz

    Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem,
    odstawić w chłodne miejsce na godzinę,
    ugotować w małej ilości osolonej wody, osączyć,
    marchewki oskrobać, umyć, pokroić w słupki, ugotować,
    ziemniaki obrać, pokroić, upiec albo usmażyć,
    pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle,
    jarzyny i ziemniaki ułożyć na półmisku, położyć na nich rybę,
    polać cebulką z masłem, posypać posiekaną natką pietruszki
    2.Ryba z cukinia: Składniki:
    - 1 kg filetów z ryby (mogą być filety mrożone: dorsz, mintaj, halibut)
    - 1 młoda cukinia
    - 2 pomidory
    - 2 cebule
    - 3 łyżki oliwek nadziewanych papryką
    - sól
    - pieprz
    - 3 łyżki oleju

    Cebulę obrać z łupin, pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać
    pokrojoną na kawałki cukinię (młodej cukinii nie obierać) i pokrojone w plastry
    pomidory, oprószyć solą i pieprzem,
    na warzywach ułożyć pokrojoną na kawałki rybę, przyprawić do smaku solą i
    pieprzem, skropić resztą oleju, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 15 min,
    posypać pokrojonymi oliwkami.
    3.Kotlety rybne:- 60 dag filetów rybnych (np. z dorsza, mintaja)
    - 1 kostka rosołowa
    - 2 cebule
    - 1 marchewka
    - pęczek szczypiorku
    - 1 kajzerka
    - 10 pieczarek
    - sól
    - biały pieprz
    - 2 jajka
    - tarta bułka
    - olej

    Marchewkę obrać, opłukać, wrzucić do 1,5 l zimnej wody, zagotować,
    dodać kostkę rosołową, gotować 10 minut,
    włożyć filety rybne i cebule,
    po 2 minutach wyjąć cebule, a po 10 minutach rybę,
    rybę rozgnieść widelcem, wymieszać z drobno posiekaną cebulą,
    dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, posiekany szczypiorek i 1 jajko,
    dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem,
    z masy formować średniej wielkości kulki, panierować w roztrzepanym jajku i
    tartej bułce,
    smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

  • Gość: kaska IP: *.tele2.pl 18.02.03, 16:16
    ...mozesz po prostu sumazyc, obsypana maka rybe na b goracej oliwie. Musi byc
    dobrze osuszona, inaczejs ie rozpadnie.
  • 18.02.03, 20:13
    Mintajowe kostki trzeba rozmrozić i pokroić w jeszcze mniejszą kostkę (ale nie
    drobną).

    Ciasto: pół szklanki mąki, pół szklanki mleka, pół szklanki śmietany albo
    jogurtu, 2 jajka, szczypta soli. Wymieszać mąkę z mlekiem i śmietaną (ew.
    jogurtem) i z 2 żółtkami. Odstaw na 15-20 minut. Ubij na sztywno pianę z
    białek i dodaj do ciasta.

    Pokrojonego mintaja osuszyć w ręcznikach papierowych bardzo dokładnie. Na
    patelnię wlej olej do smażenia (ten z pestek winogron jest najlepszy, bo nie
    pryska) - musi go być sporo - do wysokości co najmniej 1 cm. Dobrze rozgrzej
    tłuszcz. Zanurzaj kawałki ryby w cieście i wrzucaj na patelnię. Smaż na złoto.
    To chyba najlepsza rzecz jaką można z mintajowej kostki wyczarować :)
  • 19.02.03, 08:30
    hania_76 napisała:

    > Pokrojonego mintaja osuszyć w ręcznikach papierowych bardzo dokładnie. Na
    > patelnię wlej olej do smażenia (ten z pestek winogron jest najlepszy, bo nie
    > pryska) - musi go być sporo - do wysokości co najmniej 1 cm. Dobrze rozgrzej
    > tłuszcz. Zanurzaj kawałki ryby w cieście i wrzucaj na patelnię. Smaż na
    > złoto.
    > To chyba najlepsza rzecz jaką można z mintajowej kostki wyczarować :)

    w taki dokładnie sposób nie robiłam (ale spróbuję :)), ale faktycznie, olej z
    pestek winogron jest najlepszy, jeśli smażyć kostkę to tylko na nim - można
    wtedy nawet wyczuć, że toto było kiedyś całkiem smaczną rybą ;)
  • Gość: kiwi IP: *.chello.pl 19.02.03, 08:40
    Na patelnię oliwa; niewiele, mały gaz.
    Na to drobno pokrojona cebula; LEKKO posolić, udusić.
    Gdy gotowa, dodać rybę zamrozoną, skropić sosem sojowym, przykryć.
    odkryć, rozdrobnić rybę, dodać biały pieprz mielony lub zielony pieprz w
    ziarenkach, koper, ew. trochę świeżej bazylii. Błyskawicznie wymieszać,
    przykryć i natychmiast wyłączyć gaz.
    Po trzech-pięciu minutach podawać z ryżem i sałatą z winegretem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.