Dodaj do ulubionych

Przesolone ogórki kiszone

IP: 213.227.87.* 23.08.06, 10:47
Spieprzyłam w tym roku maksymalnie jakies 15 kilo ogórków kiszonych w
słoikach na zimę i totalnie je przesoliłam. Otworzyłam ostatnio na próbę
jeden słoik, bo coś leciał i masakra! Tak przesolone, że nie da się ich
zjeść! Może będą nadawały się jedynie na zupę ogórkową niesoloną, ale ile
takiej zupy można zjeść!
Czy mogę je w jakikolwiek sposób uratować???? Albo do czego zużyć żeby nie
zabiły smakiem? Plizzz, tyle słoików
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 23.08.06, 11:05
    Ale zupy można zjeść całkiem sporo, po za tym możesz kogoś obdarować uprzedzając
    oczywiście o słoności tychże.)))
    --
    Jeśli szukasz przy stole jedzenia i nie możesz go znaleźć to widocznie Ty nim
    jesteś...
  • jacek1f 23.08.06, 11:09
    w...?
    Weź na próbę ze 2 słoiki tak zrób. Woda przegotowana, letnia, nie solona :-))
    oczywiscie.
    Przełóż ogórki, dodaj kopru tylko. I zobaczymy po 2-4 tygodniach.

    Co Ci szkodzi?
  • ba_nita 23.08.06, 11:22

    --
    Jeśli szukasz przy stole jedzenia i nie możesz go znaleźć to widocznie Ty nim
    jesteś...
  • Gość: anamej IP: 213.227.87.* 23.08.06, 12:59
    dzięki, spróbuję. Może cos uda się uratować. A jak nie to i czekałby je
    śmietnik, nie ?
  • Gość: anneeczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 11:21
    Sprobuj tak jak mowi Jacek. Mialam podobna wpadke, z tym ze ogorki byly w kamionce wiec bylo latwiej. Wylalam cala wode, dolalam mineralnej, nie dodawalam juz kopru ani niczego i po 2 dniach byly super. Powodzenia!!!
  • ba_nita 23.08.06, 11:23

    --
    Jeśli szukasz przy stole jedzenia i nie możesz go znaleźć to widocznie Ty nim
    jesteś...
  • jacek1f 23.08.06, 11:35
    ..?
  • Gość: zadumana IP: 83.238.166.* 23.08.06, 11:49
    Tłumaczyła mi niedawno znajoma, że posolone dwukrotnie ogórki (omyłka),
    potwornie słone przetrzymała do następnego roku. Proces kwaszenia wydłużył się
    przez tą sól znacznie, ale po roku były bardzo dobre. Podobno cała sól powoli
    przejdzie przez wszystkie reakcje chemiczne i będzie normalny kwas.
  • ba_nita 23.08.06, 11:55
    Gość portalu: zadumana napisał(a):

    > Tłumaczyła mi niedawno znajoma, że posolone dwukrotnie ogórki (omyłka),
    > potwornie słone przetrzymała do następnego roku. Proces kwaszenia wydłużył się
    > przez tą sól znacznie, ale po roku były bardzo dobre. Podobno cała sól powoli
    > przejdzie przez wszystkie reakcje chemiczne i będzie normalny kwas.

    W jaki sposób minerały mogą zniknąć? Na pewno w procesie kwaszenia się nie
    utlenią. Coś ta Twoja znajoma bajeczki opowiada.
    --
    Jeśli szukasz przy stole jedzenia i nie możesz go znaleźć to widocznie Ty nim
    jesteś...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.